Η Swiss για παράδειγμα, σου δίνει μπροστινές θέσεις από μόνη της, εάν έχεις "short connection" στη Ζυρίχη, προκειμένου να αποβιβαστείς από τους πρώτους και να πας στο επόμενο gate. Μου έχει τύχει να μου αλλάξουν τη θέση για αυτό το λόγο.
Πολλές αεροπορικές έχουν δωρεάν προκάθηση στην Οικονομική, εκτός από τις θέσεις με extra legroom, που χρεώνονται (El Al, Alitalia). Κάποιες άλλες έχουν χρεώσιμες θέσεις σε όλη την Οικονομική, αλλά εάν αλλάξεις fare family, ακόμα και στο ίδιο booking class, να σου ανοίξει το χάρτη θέσεων (π.χ. LH Group, Aeroflot). Άλλες, κρατούν τις μπροστινές σειρές για status passengers, οικογένειες με παιδιά κλπ (AF/KL).
Το preseating των ΟΑ prime flights κάπου έχει κολλήσει. Στις πτήσεις πάντως που γίνονται με αεροσκάφη ΟΑ, αλλά ο operator είναι η Αιγαίου, το seat map ανοίγει κανονικότατα στο Amadeus από τη στιγμή της κράτησης και σε αφήνει να κλείσεις όποια θέση θες, εάν και εφ' όσον είσαι Miles+Bonus Silver ή Gold. Απλά πρέπει να μπει το FQTV μέσα στο PNR για να ανοίξει. Δεν είναι αναγκη να έχουν όλοι χρυσή ή αργυρή κάρτα, φτάνει να είναι στο ίδιο PNR. Αυτό που δεν ξέρω, είναι εάν το seat map ανοίγει και για τους status passengers της Star Alliance σε πτήσεις Αιγαίου. Το Amadeus κρατάει πάντως σχετική βάση δεδομένων.