Μου έχει τύχει πετώντας με το ΜΔ-11 της TG (
https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?t=2403 ) κάπου πάνω από την Κεντρική Ασία, να εμφανιστεί μηχανικός στο πίσω galley, να ανοίγει ένα overhead panel, να βγάζει κατσαβίδια, φακούς κλπ σύνεργα και να αρχίζει τις εργασίες κανονικά. Δε σας κρύβω ότι ανησύχησα. Μέχρι να μάθω ότι ήταν απλώς μια βλάβη στις τουαλέτες (

), δεν αισθανόμουν πολύ άνετα. Αλλά ηρέμησα στη σκέψη ότι δεν πετούσα με κάποια τυχαία εταιρία. Θα μου πείτε, το κακό συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Αλλά, όπως έγραψε και ο jerry, το θέμα λήγει από τη στιγμή που έχω διαλέξει να πετάξω με κάποια εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι -καλώς ή κακώς- την εμπιστεύομαι.
thanOS":1k83glbg said:
Προσωπικά όταν μπαίνω στο αεροπλάνο προσπαθώ να μη σκέφτομαι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και να απολαύσω το θέαμα (ή οτι φαίνεται τέλος πάντων απο το παραθυράκι.....το 757 θα έχει μεγαλύτερα παράθυρα...για να δούμε)...Έτσι κι αλλιώς, αν γίνει κάτι δε μπορώ να κάνω τίποτα. Η μόνη μου χρησιμότητα ώς επιβάτης είναι να παραμείνω ένα ψύχραιμο ballast στη θέση μου
Όταν, πάλι, βρεθώ μέσα στο αεροπλάνο, προσωπικά διαβάζω κάθε φορά τις οδηγίες ασφαλείας (δεν υπερβάλω), μετράω τις σειρές μέχρι την κοντινότερη έξοδο (εμπρός ή πίσω μου ή και τα δύο), σκέφτομαι πώς θα την ανοίξω αν χρειαστεί και πώς θα βοηθήσω το πλήρωμα σε περίπτωση που μου ζητηθεί. Βεβαίως και μπορούμε να κάνουμε κάτι εκτός του να καθόμαστε σε στάση προσευχής (που κι αυτό μάλλον χρειάζεται...) σε περίπτωση emergency! Αρκεί μια κάποια εξοικείωση με την καμπίνα του αεροπλάνου που πετάμε κάθε φορά.
Όσο για το θέμα του τόπικ όπως το έθεσε ο aakunz, ψήφισα ότι θα ξαναέμπαινα.
Υ.Γ. Αλήθεια, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς είναι "
οι φωτεινές ενδείξεις κατά μήκος των διαδρόμων που οδηγούν στις εξόδους του αεροσκάφους";
Δείτε το αντίστοιχο παράδειγμα στο Α300και φανταστείτε το ίδιο σκηνικό με καπνούς, φωνές, κραυγές κλπ και αναλογιστείτε γιατί η εξοικείωση με την καμπίνα είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση σε περίπτωση emergency.