OA Crash YS-11 SX-BBR Κοζάνη 1976

• Thread starter Thread starter mxnk
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: OA Crash in 1976

Ακης Φον Τσαπς":25dq7u81 said:
Το μεγαλύτερο κομμάτι δεν φαίνεται γιατί είναι στη χαράδρα, αλλά η χαράδρα είναι στις εξής συντεταγμένες: 40 μοίρες 05΄03.26'' Β 21 μοίρες 58΄47.45''
Καθαρη Δευτερα κατεβηκα την πλαγια , ειναι αποτομη πλαγια ,και εχει πολλες πετρες που δεν μπορει καποιος να εχει σταθερο πατημα !! το κομματι που ειναι εκει ειναι απο το καθετο σταθερο του YS-11A ....εχω βγαλει φωτογραφιες , αλλά δεν ξερω πως να τις ανεβασω ...
Εγώ όταν θέλω να ανεβάσω φωτογραφίες (επειδή έχω ένα απλό iPad) πηγαίνω σε ένα καλό φωτοτυπείο τής γειτονιάς,μού σκανάρει τίς φωτογραφίες και τίς στέλνει με e-mail σε συγγενή μου πού είναι κομπιουτεράς. Εκείνος κάνει τα μαγικά του και τίς ανεβάζει με png.(όχι μέ jpg),γιατί το πρώτο επιτρέπει καλή μεγέθυνση στούς αναγνώστες.Ελπίζω να βοήθησα,εκτιμώ τον κόπο πού έκανες γιατί εν καιρώ θα δείτε και κάτι παρόμοιο από μένα.
ΥΓ.Μπήκα στο wikimapia.org,με τις συντεταγμένες όμως,έχω τελείως μπερδευτεί.Με βγάζουν πολύ μακρυά.Μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω εσείς πού έχετε πάει με ονόματα τοποθεσιών;

Καλόν είναι όταν αναφέρετε συντεταγμένες να γράφετε αν αυτές αφορούν GPS (γνωστές και σαν WGS-84 δηλαδή World Geodetic System που προδιαγράφηκε το 1984) που γενικά ανταποκρίνονται στο googlemaps ή στο παλαιό (πριν το 1990) σύστημα γιατί υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές.

(Φαντάζομαι ότι οι συντεταγμένες που αναφέρουν επισκέπτες σήμερα, προέρχονται από GPS.)

Socrates":30zl6b8q said:
Σας δίνω και τις συντεταγμένες στο google earth:
Το κάθετο σταθερό στη χαράδρα:
400503,59Β κ 215838,38Ε

Το φτερό και το εκκλησάκι, το σημείο δηλαδή που κατέληξε το αεροπλάνο:
400633,85Β κ 215859,48 Ε

Το πιο κοντινό τοπωνύμιο είναι το χωριό "Μεταξάς"

Δυστυχώς δεν τα κατάφερα να βρώ χάρτες στο Google Earth όσο και αν προσπάθησα.Βρίσκω ένα σωρό άλλα πράγματα εκτός από χάρτες.Αν θές,μπές στο http://www.wikimapia.org στο οποίο δεν έχω πρόβλημα.Μιά και ξέρεις το σημείο,γράψε μου τις συντεταγμένες.Έχω μπερδευτεί,γιατί παλιά είχα διαβάσει ότι το αεροπλάνο πέρασε από τα στενά τού Σαρανταπόρου,κάτι πού απαγορευόταν ρητά από τούς κανονισμούς. Αλλού,ότι το αεροπλάνο πέρασε από τό πέρασμα τής Καστανιάς πού ήταν γνώριμο στα πληρώματα αλλά εκείνη τη μέρα με τη χαμηλή νέφωση το βρήκαν "κλειστό" και παγιδεύτηκαν...
ΥΓ.Αυτές είναι σίγουρα αντιφατικές πληροφορίες.Βρήκα τήν Καστανιά,είναι λίγο πριν τα Σέρβια,άρα πρέπει να το αποκλείσω.Από την άλλη,τα στενά κοντά στο Σαραντάπορο είναι σχεδόν τέλεια ευθυγραμισμένα με το διάδρομο τής Κοζάνης.Αλλού γράφουν ότι το σημείο απέχει 7 χλμ από τον Μεταξά και αλλού τέσσερα...Δεν έχω κάτι να βρώ εκεί αλλά είμαι περίεργος.

Αυτό το Link Μου δίνει το wikimapia.

http://wikimapia.org/#lang=el&lat=40.10 ... 1&z=18&m=b

Το σημείο είναι ακριβώς εκεί που κατέληξε το YS-11. Το κτίριο που φαίνεται είναι η εκκλησία που έγινε εκεί.

Απο φωτογραφίες μπορείς να ρίξεις κ εδώ μια ματιά, στο ρεπορτάζ που είχα κάνει
http://www.omikron.tv/magazine/index.ph ... 98-metaxas

Λοιπόν,αυτό πρέπει νά είναι: Βορειοανατολικά τού Μεταξά ακολουθούμε ένα φιδίσιο χωματόδρομο πρός τα πάνω μέσα στα όρια τής περιοχής πού ονομάζεται "Μεγάλη Ντούβρα".Σε ένα σημείο κάνει μία διχάλα.Κοντά στην τρίτη γωνία τής άσπρης τεθλασμένης ο δρόμος τελειώνει.Εκεί,με το χάρακα τραβάω μία οριζόντια νοητή γραμμή πού αρχίζει από τη λέξη "Τριγωνικό" στα αριστερά.Περνάει ακριβώς από τήν άσπρη γωνία και στο σημείο πού τέμνει τον χωματόδρομο στα δεξιά της είναι ένα άσπρο κτίριο.Η σκιά του δείχνει ότι είναι το εκκλησάκι.Από κάτω είναι ένα σταυροδρόμι με δύο σημάδια:ένα ευθύ και ένα ημικυκλικό.Αν τα λέω σωστά είναι ό,τι είχε απομείνει από το αεροπλάνο...
Έχω διαβάσει το άρθρο σου και ήταν πολύ καλό.Αν ακολουθήσουμε το χωματόδρομο πρός τα πάνω τελειώνει στην κορυφή τής άσπρης τεθλασμένης γραμμής.Εκει βρίσκεται μία εγκατάσταση πού πρέπει να είναι ο ΟΤΕ πού αναφέρουν οι πρώτοι μάρτυρες.
Εκείνο το ημικυκλικό σχήμα είναι το κομμάτι τής ουράς.Φαίνεται και η σκιά της.Είναι μερικών ετών η εικόνα.

Το μοναδικό τμήμα του αεροπλάνουθ βρίσκεται στη χαράδρα που αναφέραμε παραπάνω. Στο σημείο που παρέθεσα το Link πριν βρισκόταν μόνο το φτερό του YS-11 το οποίο εδώ και μερικές εβδομάδες δεν υπάρχει ούτε αυτό...

Εντελως τυχαια βρηκα αυτο το thread και διαβασα τα οσα γραφετε. Εχω να πω τα εξης 2 πραγματα.
1. Καποιος γνωστος μου εχασε εναν συγγενη του στο δυστυχημα αυτο. Θα ρωτησω αν εχει κρατησει υλικο και οποιος ενδιαφερεται ας μου στειλει πμ.
2.Η Εισαγγελια της Κοζανης μαλλον δεν ηθελε να σας δωσει τη δικογραφια γιατι καποιος υπαλληλος βαριοταν να ψαξει. Οι δικογραφιες δεν καταστρεφονται. Φυλασσονται. Τουλαχιστον στην Εισαγγελια Θεσσαλονικης αυτο ισχυει. Δε φανταζομαι ο χρονος φυλαξης των δικογραφιων να διαφερει απο πολη σε πολη. Οποτε αν κανετε αλλη μια προσπαθεια πιθανον να πεσετε σε πιο εξυπηρετικο υπαλληλο

Η εισαγγελεια κοζανης κατεστρεψε μεγαλο αρχειο οπως μου ειπε πολυ δικο μου ατομο που δουλευει εκει.Υλικο εχουν οι εφημεριδες σιγουρα που εγραψαν τοτε το αρθρο (ριζοσπαστης-και η αλλη που δεν θυμαμαι)που λογικα εχουν και τις φωτογραφιες που ειχαν βαλει τοτε.Το θεμα ειναι αν υπαρχει γνωστος να τις δωσει

Καντε λιγο μια ανασκοπηση προς τα πισω στο τοπικ....Σωκρατη το τελευταιο κοματι του φτερου το πηραν εδω και 1.5 χρονο.Υπαρχει φωτο που λειπει απο φιλο καπου τον προηγουμενο δεκεμβριο.Εγω ειχα παει 2μηνες πριν και υπηρχε.
Ακομα περιμενω να παμε για εκεινο που λεγαμε να δουμε.
Παντως ο ιντερνετ δεν ειναι καλο πραμα.Απο τοτε που ξεκινησαν οι φωτογραφιες κτλ του θεματος και αρχισε να περνει ξανα δημοσιοτητα πηραν και το τελευταιο κοματι του φτερου.Μενει να σηκωσουν και την εκκλησια