Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπόρεσα να μην αγοράσω την εφημερίδα...
Για να είμαστε ακριβείς, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένονται προτάσεις "χρηματοδοτικής μίσθωσης" από Airbus και Boeing για την αντικατάσταση σχεδόν όλου του στόλου της εταιρίας. Το σύνολο, λέει, θα είναι 44 αεροσκάφη, αλλά δε γράφει πόσα turboprop και πόσα jet θα υπάρχουν. Αναφέρει, επίσης, ότι τα Q200 αναμένονται στα μέσα Ιουνίου, υπό καθεστώς leasing.
Αν οι "πηγές" που επικαλείται η εφημερίδα αποδειχθούν αξιόπιστες, μάλλον θα πρέπει -κατά τη γνώμη- μου να αναμένουμε μείωση των τύπων αεροσκαφών που έχει η ΟΑ. Υποθέτω ότι αυτός είναι ο στόχος τους και γι'αυτό φτιάχνουν το στόλο από την αρχή: ένας τύπος για short και ένας για medium-long haul (αν βέβαια υπάρχουν τα long haul στη νέα ΟΑ... που φυσικά το εύχομαι). Και βέβαια καινούργια αεροσκάφη σημαίνουν λιγότερα έξοδα για επισκευές και συντήρηση, αυξημένη αξιοπιστία και καλύτερη εικόνα στους επιβάτες.
Ελπίζω τουλάχιστον να μην αποκτηθούν τα νέα αεροσκάφη όπως τα Α340, για τα οποία λέγεται ότι δεν έγιναν και πολλές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η ΟΑ να πληρώνει υψηλό ενοίκιο. Εκπρόσωπος των πιλότων είχε δηλώσει πρόσφατα ότι, για να έχει η εταιρία κέρδος με τα Α340, θα πρέπει αυτά να έχουν πληρότητα...140%

, ακριβώς γιατί η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι 10 χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια άλλων εταιριών έχουν διάρκεια αποπληρωμής 20-25 χρόνια... Όσο κι αν μου αρέσουν κι εμένα τα αεροσκάφη αυτά, δυστυχώς τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι με το μέρος τους φαίνεται.
Το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον θα δείξει...