Ολυμπιακή Αεροπορία το τελος!

  • Thread starter Thread starter EGPWS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Μά δεν τούς έφεραν γιά καλό.Τούς έδωσαν τρία δισεκατομμύρια δραχμές χωρίς,όπως συζητήθηκε, μία έστω τυπική,λογική, αναμενόμενη ποινική ρήτρα.Μία άνευ όρων αποικιοκρατική συμφωνία. Ελάτε και κάνετε ό,τι θέλετε.Αυτή τήν εντύπωση έδωσαν. Δεν έπεισαν.Λίγο ακόμα και θα φερόντουσαν όπως η Swissair φέρθηκε στη Sabena σε ανάλογη σύμβαση.Υπάρχει υλικό για να γίνει συζήτηση.Οψώμεθα...
Εξάλλου τί να ζηλέψει η Μπρίτις από τήν Ολυμπιακή.Το συμφέρον της θά κοίταγε. Ή θα τήν είχε για δορυφόρο της ή θα τήν απομυζούσε όπως τη συνέφερε.Μόνο πού δεν προλάβαμε να το διαπιστώσουμε.
Τα λεφτά τους πάντως τά πήρανε...
 
Το οτι θελανε να αλλαξουν τον γερασμενο στολο τον 737-200 και τα νοικιασμενα 737-400 με καινουργια 737-700/800, ειχε δοθει και παραγγελεια στην ILFC εταιρια ενοικιασεων, δεν μετραει. Οτι θελανε να αυξησουν της συχνοτητες των δρομολογιων στους κυριους προορισμους οπως Ρωμη, Παριση, Φρανκφουρτη δεν μετραει. Οτι θελανε να ανοιξουν νεους προορισμους οπως Manchester, Tehran, Benghazi δεν μετραει. Ουτε βεβαια μετραει οτι Boston, Chicago, Toronto θελανε να πηγαινουν μεσω Manchester με προσθηκη κωδικου της ΒΑ με Α300-605 στην αρχη... Αλλα δεν ειταν καλοι αυτοι οι Αγγλοι, εμεις που την απαξιωσαμε για να μεγαλουργηση η Αιγαιου, και στο τελος να την κλεισουμε ειμασταν ποιο εξυπνοι!!!
 
Να θυμίσω επίσης ότι πριν αναλάβουν είχαμε κύκλο εργασιών γύρω στις 85.000 ώρες πτήσης το χρόνο και εκείνοι τις έφτασαν στις 107.000 .
Βέβαια κοίταζαν και το συμφέρον της British. Όμως ήταν οι μόνοι που ζητούσαν από εμάς να θέσουμε στόχους για τη χρονιά και απαιτούσαν μηνιαίες αναφορές για το αν είμασταν εντός ή εκτός των στόχων με αποδείξεις και εξηγήσεις.
 
Αγαπητοί AGV & Captain.

Ό,τι και να λέτε, όσο πραγματικά επιχειρήματα και να παραθέτετε, τα μυαλά αυτών που δεν πρόκειται να δουν την αλήθεια δεν θα τα αλλάξουμε.

Το βλέπουμε, τακτικά, νομίζω.

Δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να παραδεχθούν ούτε ίχνος ευθύνης στους συνδικαλιστάδες, κομματικάριους, βολεμένους, δημοσιο-τεμπέληδες, λαμογιο-τεμπέληδες, κλπ, κλπ. Πάντα οι 'άλλοι' φταίνε. Οι κακοί ξένοι, τα ύπουλα συμφέροντα που μας ζηλεύανε, κλπ κλπ κλπ.
 
Τις προάλλες μιλούσα μ'έναν φίλο που εργαζόταν στη Swissair. Μου είπε ότι του κάνει φοβερή εντύπωση που στην Ελλάδα έδωσαν μετατάξεις/συντάξεις στο προσωπικό της Ολυμπιακής και το βρίσκει σκανδαλώδες. Στην Ελβετία οι άνθρωποι εκείνοι απλώς απολύθηκαν, κατά τα λεγόμενά του.
 
AGV,μήπως αναφέρεσαι στο ότι το 2000 πρόσθεσαν δύο πτήσεις τήν εβδομάδα γιά τη Νέα Υόρκη; Μπορεί όμως να το έκαναν για να "πλήξουν" τα συμφέροντα άλλης συμμαχίας στην αεροπορική σκακιέρα (αφού τελικά δεν πήραν άδεια για το δρομολόγιο Αθήνα-Μάντσεστερ-Βοστώνη).Αυτές οί δύο επιπλέον πτήσεις περέμειναν γιά ένα ακόμα χρόνο αφότου έφυγαν οι Άγγλοι.Το 2001 πού πήγαμε στα Σπάτα υπήρχαν ακόμα.Ομως δεν διακίνησαν περισσότερους επιβάτες. Επειδή ήμουν τότε στο Station control θυμάμαι τήν περίπτωση.Ήταν μία δεύτερη πτήση κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (έχω τα timetables). Το μόνο πού κατάφεραν όμως ήταν να μοιράζονται οι επιβάτες τής μέρας εκείνης σε δύο αεροπλάνα,δηλαδή η πρωινή ΟΑ 411 έφευγε με 175,ενώ η απογευματινή ΟΑ 417 με 120,σύνολο 295.Δηλαδή αντί να κινούν 7 αεροπλάνα τη βδομάδα για τούς ίδιους επιβάτες,κινούσαν 9.Μέ άλλα λόγια, στην ουσία αυτά τα δύο επιπλέον αεροπλάνα ήταν σα να πηγαινοερχόντουσαν άδεια, οπότε καταλαβαίνετε τη ζημιά.
Αλλά θα επανέλθουμε.
 
Πέραν των πολύ ενδιαφέροντων πληροφοριών που διαβάζουμε, θα ήθελα να σταθώ ένα μιλισεκόντ παραπάνω σε αυτό
AGV":3qxiedwx said:
... Όμως ήταν οι μόνοι που ζητούσαν από εμάς να θέσουμε στόχους για τη χρονιά και απαιτούσαν μηνιαίες αναφορές για το αν είμασταν εντός ή εκτός των στόχων με αποδείξεις και εξηγήσεις.

Και να ρωτήσω, δλδ, πριν και μετά τους Άγγλους δεν υπήρχαν όλα αυτά; :? Πραγματικά όμως, ώρες ώρες αναρωτιέμαι πως στο διάολο αυτή η εταιρεία άντεξε τόσο και χωρίς μεγάλα κακά. Προφανώς κάποιοι υπάλληλοι επωμίστηκαν το βάρος και προσωπικά απ' αυτούς θα ήθελα να μάθω ακόμη περισσότερα...
 
Όταν οι πρόεδροι της εταιρείας άλλαζαν πιο γρήγορα από καραμέλες, σχεδόν δεν ήξερες αν ο πρόεδρος το όνομα του οποίου γνώριζες παρέμενε πρόεδρος, καταλαβαίνεις ότι μόνο στρατηγική πολιτική δεν μπορούσε να υπάρξει. Γινόντουσαν πολλές προτάσεις για βελτιώσεις από το προσωπικό, μέχρι όμως αυτές να εξεταστούν, άλλαζε η Διοίκηση και έπρεπε να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή (οποιαδήποτε ομοιότητα με μύθους της Αρχαίας Ελλάδας είναι τελείως συμπτωματική).
Γιαυτό εγώ προσωπικά συνήθιζα να παραπονιέμαι λέγοντας "Αιρ-Ουγκάντα" είμαστε, μιας και δεν είχαμε τουλάχιστον ένα Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Διοίκησης όπως είχαν ακόμα και εταιρείες αναπτυσσόμενων χωρών, μέχρι που διάβασα ότι η "Αιρ Ουγκάντα" αγόρασε το καλύτερο διαθέσιμο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Διοίκησης. Αν δηλαδή κάτι πήγαινε στραβά, εμείς το γνωρίζαμε πολλούς μήνες αργότερα, όταν όλα θα είχαν τελειώσει.
Πράγματι, η εύρυθμη λειτουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπήρξε αποτέλεσμα και απόδειξη "του Πατριωτισμού των Ελλήνων". Οι περισσότεροι εργαζόντουσαν για να μην χαλάσουν αυτοί το "Καλό μας Όνομα".
 
Οι Άγγλοι όμως έκαναν και κάτι ουσιαστικό: Έδωσαν εντολή να ανακαινιστεί η καμπίνα τού σμήνους τών 737,σύνολο 25 αεροσκάφη (11 Β732,1 Β733 και 13 Β734,εκ τών οποίων 734,η καμπίνα τών 6 νοικιασμένων "ήταν σε κατάσταση μη αποδεκτή" κατά τον κ.Λύντς, δηλαδή μη ανταγωνιστική. Με άλλα λόγια άλλαξαν όλο το εσωτερικό,έβαλαν καινούργια καθίσματα, ταπετσαρίες στα χωρίσματα, μοκέτες,κλπ και τα έκαναν τού κουτιού.Γιατί πριν έρθει εκείνος,η εταιρεία έβαζε το 732, για να λέμε όλη τήν αλήθεια,με τήν παλιά καμπίνα,να συναγωνίζεται τη Swissair στη γραμμή τής Ελβετίας και να πηγαινοέρχεται με 30 επιβάτες. Αυτή η εργασία κόστισε,βέβαια,πάρα πολλά λεφτά αλλά άξιζε να γίνει.Είχαν βάλει στόχο να αλλάξουν και τών τριών Α300-600 αλλά δεν θυμάμαι αν προχώρησε....
Πάντως,εκ τών υστέρων,δεν έβαλαν καθίσματα πρώτης θέσεως μπροστά,ενώ θα μπορούσαν να το είχαν κάνει.Περιέργως προτίμησαν να αφήσουν και εκεί τα τριπλά καθίσματα κατά τα πρότυπα τού
"Club" τής Μπρίτις,υστερώντας όμως έναντι τής Aegean και τών άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών οι οποίες πρόσφεραν ένα ολοκληρωμένο "προϊόν" πρώτης θέσεως.Το έτος 2000 στο κλείσιμο μίας πτήσεως,νομίζω πρός Ρώμη,με πήραν στο Staco από το VIP και μού είπαν να διαβιβάσουμε πρός το πλήρωμα ότι στη διακεκριμένη θέση θα καθόταν και ο πρόεδρος τών Κορεατικών αερογραμμών. Τότε ξεκινούσε η τρίτη αεροπορική συμμαχία SkyTeam. Αν κατάλαβα καλά ήρθε για να πάρει μιά ιδέα από μόνος του και πάλι δεν έμεινε ικανοποιημένος...
 
Προσωπικά πιστεύω ότι οι "Εγγλέζοι" ήταν η μεγάλη αλλαγή στα συνηθισμένα της Ολυμπιακής. Τους δόθηκε από την αρχή "εν λευκώ" η διοίκηση της ΟΑ κάτι που οι ίδιοι πήραν στα σοβαρά. Πήραν πολλά μέτρα, άλλα περισσότερο πετυχημένα και άλλα λιγότερο. Έφτιαξαν όμως πολύ γρήγορα στρατηγικό πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε την ΟΑ να γίνει κερδοφόρα εντός 2 ετών δηλαδή μέσα στο 2001. Όμως (σύμφωνα και με το βιβλίο "Η Ιστορία των Δημοσίων Αερομεταφορών στην Ελλάδα"):
"Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα υποβλήθηκε στην [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή στις 19/11/1999. Όπως επισήμανε η ίδια η Επιτροπή, «η βασική διαφορά ανάμεσα στο πρόγραμμα της Speedwing και το πρόγραμμα που εγκρίθηκε με την απόφαση της Επιτροπής του 1998,... , συνίσταται στην επικέντρωση στην αύξηση των εσόδων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ... ... αντί για την συγκράτηση των δαπανών και το οποίο δεν ήταν δυνατόν να γίνει με τη μορφή του αυτή αποδεκτό από την Επιτροπή.»"
Από τη στιγμή λοιπόν που εκδιώχθηκαν οι Εγγλέζοι πριν επιστρέψει η ΟΑ στην κερδοφορία, η καταδίκη της ΟΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν δεδομένη. Προσωπική μου άποψη, κρίνοντας βέβαια από το αποτέλεσμα, είναι ότι από εκείνη τη στιγμή καμιά Διοίκηση δεν μπορούσε πλέον να σώσει την Εταιρεία.
(Όχι ότι οι συνδικαλιστές γενικά δεν έβλαψαν την εταιρεία, απλά πιστεύω ότι η αρνητική τους επίδραση δεν ήταν τόσο καθοριστική.)
 
Top