Πνευματικά δικαιώματα

• Thread starter Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζει κάτι παραπάνω κάποιος από εσάς, περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάποιο περιοδικό ζητάει -με το αζημίωτο- κάποια βίντεό μου, για να τα βάλει σε DVD. Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται μια τέτοια διαδικασία;

Υπάρχει κάπου συγκεκριμένος κανόνας σχετικά με το τί δικαιούμαι οικονομικά από μια τέτοια συναλλαγή; Μπορώ να ζητήσω ό,τι θέλω;

Ευχαριστώ.

Φίλε vassdel

Ξεκινώντας θα κάνεις με νομικές διαδικασίες είτε από την πλευρά σου είτε από το περιοδικό που σου το έχει κάνει την πρότασή κατοχύρωση πνευματικών δικαιώμάτων.

Σίγουρα θα υπογραφεί κάποιο συμφωνητικό από το οποίο θα απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και από τους δυο συμβαλλόμενους. Μπορείς και εσύ να θέσεις τους όρους σου μέσα σε αυτό.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι σίγουρα μπορείς να το αποτιμήσεις εσύ την αξία του(σε λογικά πλαίσια) αλλά να ξέρεις ότι το αρμόδιο τμήμα του περιοδικού έχουν ''ταρίφες'' σε αυτά...

Φυσικά να απαιτήσεις να γίνει πλήρη αναφορά του ονόματος σου

Συμβουλή :

Αν είναι πρώτη φορά που ασχολείσαι να προσεχείς αρκετά όλα να τα απαιτείς γραπτά και με επίσημα επιστολόχαρτα. Ποτέ μην αρκεστείς σε αυτά που θα σου που προφορικά.

Αν αφορά αεροπορικό περιεχόμενο θα πρέπει να προσέξεις το περιεχόμενο του. Επίσης και στην σύμβαση με το περιοδικό ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση καταγγελίας από τρίτον .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς με ΠΜ να επικοινωνήσεις μαζί μου

Αγαπητέ vassdel, όπως προαναφέρθηκε μόλις, θα πρέπει να προσέξεις πολύ το θέμα του περιεχομένου και τις τυχόν άδειες που δυνητικά μπορεί να απαιτούνται. Επίσης, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ερασιτεχνική και την εμπορική "εκμετάλλευση"-"διασπορά" της πνευματικής ιδιοκτησία.

δικός σου

Δέν υπάρχει έννοια "ερασιτεχνική εκμετάλλευση πνευματικών δικαιωμάτων".Η εκμετάλλευση τών πνευματικών δικαιωμάτων αποσκοπεί πάντοτε στο οικονομικό όφελος τού δημιουργού.

Η δική μου συμβουλή είναι να απευθυνθής στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) (http://www.opi.gr) και θα σού πούν αυτοί τί χρειάζεται να κάνης.Πάντως συμφωνώ με τα λεγόμενα τού Greg και τού συντρόφου payneful_tales περί μεγάλης προσοχής στις ενέργειές σου,γιατί το ζήτημα τών πνευματικών δικαιωμάτων κρύβει πολλές παγίδες.

Αγαπητέ Hastaroth, όταν εγώ αποφασίζω να δώσω μία φωτογραφία μου (που δεν απαιτεί οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια) για την ανάδειξη του κοινοφελούς σκοπού εύρεσης του σπάνιου είδους boeingus boeingus που έχει χαθεί δεκαετίες τώρα και βοηθά στην αναζήτηση αυτού, και μάλιστα χωρίς οικονομική απολαβή από μέρους μου, τότε αυτή μου η κίνηση εμπίμπτει στην ερασιτεχνική μου κάλυψη (που αφορά τον σκοπό της ενέργειας φωτογράφησης για την κ$#@α μου και όχι το αν είναι καλή φωτογραφία) ενός θέματος και οι οργανωτές του σκοπού εκμεταλλεύονται την ερασιτεχνική μου φωτογράφηση και το πνευματικό μου δικαίωμα για έναν ιδιαίτερο σκοπό. Εάν απολάμβανα αμοιβή γι αυτή την σπάνια φωτογραφία, η ερασιτεχνική μου φωτογραφική κάλυψη έγινε αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης από εμένα και ως τέτοια νοείται. Λυμένα θέματα αυτά. Μη με πας πίσω... :wink:

δικός σου

Σύντροφε τού ιδεολογικού,επειδή ώς εκ τής ιδιότητός μου ώς μουσικού έχω ασχοληθεί κάπως με το θέμα τών πνευματικών δικαιωμάτων (διότι είμαι και μέλος στην ΑΕΠΙ,την Ανώνυμη Εταιρία προστασίας τής Πνευματικής Ιδιοκτησίας),έχω να κάνω τίς εξής διευκρινίσεις:

Πνευματικά δικαιώματα είναι η αμοιβή που παίρνεις όταν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί ένα δικό σου δημιούργημα γιά να προσποριστή οικονομικό όφελος-οπότε θεωρείται ότι οφείλει να σού δώση μέρος τού οφέλους του επειδή άνευ τού δικού σου δημιουργήματος ουδ'αυτός θα είχε οικονομικό όφελος.Αυτό είναι ανεξάρτητο από την πιθανή δική σου θέληση να μήν τού ζητήσης χρήματα (διότι μπορεί να είσαι υπεράνω χρημάτων και να μήν σε νοιάζη άν ο οργανωτής τού σκοπού βγάλη χρήματα χρησιμοποιώντας τό δικό σου πνευματικό δημιούργημα).Αν όμως ο οργανωτής τού σκοπού δέν βγάζη χρήματα από την χρήση τού δικού σου δημιουργήματος,τότε ούτε εσύ δικαιούσαι να τού ζητήσης αμοιβή εκ πνευματικών δικαιωμάτων.Το μόνο που υποχρεούται να κάνη είναι να αναγνωρίση ότι η "πατρότης" τού φωτογραφικού υλικού είναι δική σου και όχι δική του-δηλαδή δέν μπορεί να γράψη κάτω από τίς φωτογραφίες "photo by Anaksimandros Touklotsoumpatsos" εφ'όσον δέν έχει βγάλει αυτός τίς φωτογραφίες.

Συνεπώς είναι αυτονόητο πως εφ'όσον ο εκδότης τού περιοδικού θα βγάλη χρήματα χρησιμοποιώντας τά Videos τού vassdel,υποχρεούται να τού δώση μέρος αυτών τών χρημάτων,να αναφέρη το όνομα τού vassdel ώς δημιουργού αυτών τών videos και επιπλέον ο vassdel έχει το απόλυτο δικαίωμα να απαγορεύση στον εκδότη τού περιοδικού να αντιγράψη τα videos και να τα δώση με την σειρά του σε άλλους.

Επειδή όμως το θέμα αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα και είναι αρμοδιότητα κυρίως ενός καλλιτεχνικού και όχι αεροπορικού site,γι'αυτό τον παρέπεμψα στον ΟΠΙ ώστε να πάρη από εκεί τίς κατάλληλες οδηγίες.

ας ξεμπροστιασω ακομα εναν κλεφτη:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
(απο το "φαν κλαμπ" της Olympic Handling), και:
http://www.airpics.net/photo/SX-OBF-De- ... ir/23802/L (ολοκληρη, με το watermark που εχει εντεχνα σβησει απο την φωτο στο FB, και με το ονομα του φωτογραφου που επισης εχει φροντισει να "κοψει"
με τεχνη.)

Μπορω να υπογραψω οτι τον φωτογραφο, φυσικα, δεν τον προσεγγισε ποτε κανενας για να παρει την αδεια του...

Re: Αεροπορικά μαργαριτάρια!

Απ' ότι φαίνεται πρέπει να είναι κάποιος κακομοίρης που έχει φτιάξει μια ανεπίσημη fanpage. Δεν βλέπω να υπάρχει κανονικό site από πίσω, ούτε κάποιος τρόπος για να βγάζει λεφτά από την προσπάθεια αυτή.

Εννοείται ότι πρέπει ο φωτογράφος να προστατέψει τα δικαιώματα του, όμως σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι δεν αξίζει ούτε να ασχοληθεί κανείς.

Re: Αεροπορικά μαργαριτάρια!

Αξιζει, φιλε μου, γιατι εχουν ολοι μαθει στο ευκολο "κλεβω-κοβω-ποσταρω", αντι να ρωτησουν τον φωτογραφο. Εμενα προσωπικα που με εχουν προσεγγισει απο μπλογκ και σελιδες του εξωτερικου, τους εχω δωσει φωτο ακομα και χωρις υδατογραφημα. Αρκει που με υπολογισαν και ρωτησαν. Δεν βγαζω λεφτα απο τις φωτο, ουτε θελω. Αλλα αυτο το the-greek-way-siga-mi-masparei-xabari-o-malaquas εχει αρχισει και με κουραζει.

Το βλεπω οτι δεν ειναι επισημη ιστοσελιδα, αλλιως ξερω ακριβως που να απευθυνθω στην ΟΑ.