Σύντροφε τού ιδεολογικού,επειδή ώς εκ τής ιδιότητός μου ώς μουσικού έχω ασχοληθεί κάπως με το θέμα τών πνευματικών δικαιωμάτων (διότι είμαι και μέλος στην ΑΕΠΙ,την Ανώνυμη Εταιρία προστασίας τής Πνευματικής Ιδιοκτησίας),έχω να κάνω τίς εξής διευκρινίσεις:
Πνευματικά δικαιώματα είναι η αμοιβή που παίρνεις όταν κάποιος άλλος χρησιμοποιεί ένα δικό σου δημιούργημα γιά να προσποριστή οικονομικό όφελος-οπότε θεωρείται ότι οφείλει να σού δώση μέρος τού οφέλους του επειδή άνευ τού δικού σου δημιουργήματος ουδ'αυτός θα είχε οικονομικό όφελος.Αυτό είναι ανεξάρτητο από την πιθανή δική σου θέληση να μήν τού ζητήσης χρήματα (διότι μπορεί να είσαι υπεράνω χρημάτων και να μήν σε νοιάζη άν ο οργανωτής τού σκοπού βγάλη χρήματα χρησιμοποιώντας τό δικό σου πνευματικό δημιούργημα).Αν όμως ο οργανωτής τού σκοπού δέν βγάζη χρήματα από την χρήση τού δικού σου δημιουργήματος,τότε ούτε εσύ δικαιούσαι να τού ζητήσης αμοιβή εκ πνευματικών δικαιωμάτων.Το μόνο που υποχρεούται να κάνη είναι να αναγνωρίση ότι η "πατρότης" τού φωτογραφικού υλικού είναι δική σου και όχι δική του-δηλαδή δέν μπορεί να γράψη κάτω από τίς φωτογραφίες "photo by Anaksimandros Touklotsoumpatsos" εφ'όσον δέν έχει βγάλει αυτός τίς φωτογραφίες.
Συνεπώς είναι αυτονόητο πως εφ'όσον ο εκδότης τού περιοδικού θα βγάλη χρήματα χρησιμοποιώντας τά Videos τού vassdel,υποχρεούται να τού δώση μέρος αυτών τών χρημάτων,να αναφέρη το όνομα τού vassdel ώς δημιουργού αυτών τών videos και επιπλέον ο vassdel έχει το απόλυτο δικαίωμα να απαγορεύση στον εκδότη τού περιοδικού να αντιγράψη τα videos και να τα δώση με την σειρά του σε άλλους.
Επειδή όμως το θέμα αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα και είναι αρμοδιότητα κυρίως ενός καλλιτεχνικού και όχι αεροπορικού site,γι'αυτό τον παρέπεμψα στον ΟΠΙ ώστε να πάρη από εκεί τίς κατάλληλες οδηγίες.