Θα ήθελα να πω τη γνώμη μου, μια και η περίπτωσή μου είναι λίγο ιδιότυπη. Το κείμενο μπορεί να είναι μακροσκελές, και συγχωρείστε με, αλλά ειδικά εσείς οι νεώτεροι (και εκείνοι που δηλώνετε πτωχοί σε γνώση), κάντε ένα κόπο να με διαβάσετε: σε εσάς αναφέρομαι.
Ανήκω σε σειρά παλιών (όχι βετεράνων, απλά παλιών) εδώ μέσα - 4 ακριβώς χρόνια - όταν η κοινότητα αυτή ήταν σαφώς μικρότερη. Ωστόσο δεν ανήκω σε κατηγορία ανθρώπων με βάθος γνώσης, σαν αυτούς που βρίσκονται εσχάτως στο στόχαστρο. Δεν έχω πάει για σπόττινγκ με κανέναν από εκείνους που κατηγορούνται, δεν ταξίδεψα ποτέ με κανέναν και για κανέναν λόγο. Προσωπικά έχω γνωρίσει περίπου 6-7 άτομα, και μόλις με 2 εξ αυτών έχω συναντηθεί παραπάνω από 2 φορές. Η σχέση μου με τα αεροπλάνα περιορίζεται στην μεγάλη μου αγάπη να τα βλέπω και να ταξιδεύω μέσα σε αυτά, και να αναπολώ την παιδική μου ηλικία μέσα από φωτογραφίες αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (για μένα αυτός ο "περιορισμός" αυτός μου φτάνει και μου περισσεύει αλλά δεν είναι επί της παρούσης), χωρίς καμία τεχνική γνώση και χωρίς να έχω αρχείο φωτογραφικό με νηολόγια κλπ. Είναι επόμενο μαργαριτάρια ή βλακείες να έχω πει κι εγώ. Πολύ συχνά σπεύδω να σημειώσω την ασχετοσύνη μου όταν γράφω κάτι που δεν ξέρω αν στέκει ή όχι, πριν την επικείμενη (και ενδεχόμενη) διόρθωση.
Πού θέλω να καταλήξω; Διαφωνώ πως οι παρατηρήσεις έχουν να κάνουν με την ασχετοσύνη του κατηγορούμενου, και αντιστοίχως με τις γνώσεις του κριτή (και κατακριτή). Αντιθέτως έχουν να κάνουν με πρόσωπα και χαρακτήρες. Αν κάποιος μπει και αρχίσει να σπέρνει στο φόρουμ νέα θέματα άσχετα μεταξύ τους με τρόπο που δείχνει πως ό,τι κατέβηκε στο κουρκούτι του το δημοσίευσε, θα δεχτεί την ειρωνία ή τη χλεύη πολλών - δε θα χει δίκιο να διαμαρτυρηθεί, διότι δεν ασχολήθηκε να διαβάσει το φόρουμ πριν ξεκινήσει να γράφει (το θεωρώ άκρως εγωιστική συμπεριφορά, να ανοίγω ένα θέμα να περιμένω απαντήσεις γιατί βαριέμαι να ψάξω έστω στοιχειωδώς να βρω συζητήσεις που να δίνουν τις απαντήσεις που ζητώ). Αντιστοίχως, αν κάποιος με γνώσεις είναι εριστικός, ψωνισμένος και μικροπρεπής με έναν που δεν γνωρίζει τη διαφορά 737-300 και 737-400, ο ίδιος θα την πατήσει: να είστε σίγουροι ότι όλοι εκτίθονται στα μάτια όλων. Και τα δικά μου, και τα δικά σας, και των γνωστικών και των ασχέτων. Και ο καθένας αν παρακολουθεί το φόρουμ συστηματικά και για κάποιο καιρό, έχει σχηματίσει άποψη για το χαρακτήρα εκείνων που είναι ενεργοί στο φόρουμ αυτό. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά κατά περίπτωση, με όνομα και επίθετο, so to speak.
Στο δευτερο θέμα που διαφωνώ, είναι πως μετά από το γνωστό θέμα του valentinovissi βγήκαν σαν μανιτάρια πολλοί για να ψέξουν τους διαχειριστές και τους πολυμαθείς. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να τους υπερσπιστώ γιατί μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι αν χρειαστεί. Το ερώτημα είναι γιατί περιμένατε τόσο καιρό να τα πείτε; Είναι σα να αντιμετωπίσατε το θέμα του valentinovissi σα θρίαμβο δικό σας και συντριβή δική τους. Όποιος έχει πρόβλημα, το αναφέρει στο τόπικ αυτό, ή μιλάει προσωπικά με εκείνον που θέλει. Προ 2 μηνών αισθάνθηκα αδικημένος για 2-3 ποστ μου τα οποία κατέληξαν στα σκουπίδια. Δε μίλησα καν δημοσίως, ήταν θέμα προσωπικό και ως προσωπικό το έθεσα στους διαχειριστές. Δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις, μπορεί να μη συμφώνησα σε κάποιες αιτιάσεις για τους λόγους που μετακινήθηκαν στα σκουπίδια, ωστόσο ούτε δημόσια διαπόμπευση είχαμε, ούτε βρισιές ούτε τίποτα. Και να είστε σίγουροι πως το διαχειριστή με τον οποίο έγινε ο διάλογος, δε τον έχω συναντήσει ποτέ μου και δεν είχαμε ανταλλάξει pm ούτε μια φορά στα 4 χρόνια (και σας θυμίζω, είμαι παλιός, αλλά σε επίπεδο γνώσεων είμαι "ένας από σας").
Τέλος, 2 λόγια μόνο για minithem & valentinovissi: Για τον minithem θεωρώ σωστή την αντίδραση, διότι στράφηκε προς ένα σύνολο ανθρώπων, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο που εκφράστηκε πως είχε αρκετά απωθημένα και κομπλεξισμό. Και στο σύνολο των ανθρώπων στους οποίους εναντιώθηκε, αισθάνθηκα κι εγώ ανάμεσά τους, διότι έχω γράψει κι εγώ trip reports, και δε τα γράφω από αυταράσκεια,όύτε για να ζηλέψουν οι υπόλοιποι. Α, και φυσικά μίλησε μόλις δικαιώθηκε ο valentinovissi, και όχι νωρίτερα. Τσάμπα μαγκιά το λένε αυτό, και μάλιστα σε ξένες πλάτες. Ελπίζω με δεύτερη ανάγνωση να διαπιστώσει πόσο φάουλ και άδικο ήταν αυτό για μια μεγάλη μερίδα παιδιών εδώ μέσα.
Για τον valentinovissi, θα συμφωνήσω με κάτι που ειπώθηκε νωρίτερα (και εδώ διαχωρίζω τη θέση μου από την πλειοψηφία): Ναι, δεν ήταν υποχρεωμένος να μας στείλει φωτογραφίες και να σκανάρει βίζες και boarding pass. Με μια υποσημείωση: ότι κι εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να τον πιστέψω. Κατά δική του δήλωση, ποσώς τον ενδιαφέρει αν γίνεται πιστευτός ή όχι. Κι εδώ συμφωνώ, αν όντως τα κάνει τα ταξίδια, καμία ανάγκη δεν έχει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Τα ταξίδια που αναφέρει, είναι δική του δουλειά. Προκαλεί το ενδιαφέρον, την περιέργεια, και φυσικά την δυσπυστία με ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δικαίωμα μου να μην τον πιστέψω. Δικαίωμά μου να συνεχίζω να μην τον πιστεύω αν νομίζω πως οι φωτογραφίες και οι βίζες είναι από το ταξίδι του μπαμπά του, του εξαδέλφου του, ή το δικό του αλλά όχι με το πρόγραμμα έτσι όπως το δημοσιεύει. Δικό του θέμα, δικό μου θέμα, και η ζωή συνεχίζεται. Η μόνη περίπτωση να εμπλεκόταν το θέμα περισσότερο, θα ήταν να προκαλεί τους αναγνώστες με τη συμπεριφορά του. Αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον, το παιδί είχε άψογη συμπεριφορά, και πριν και μετά τα αποδεικτικά στοιχεία - σε αντίθεση με άλλους που στο "μετά" σήκωσαν μπαϊράκι, όταν ο valentinovissi απλά συνέχισε να ποστάρει τα ταξίδια του σα να μην συμβαίνει τίποτα.
Αυτά είχα να σας πω, και πάλι ζητώ συγνώμη για την έκταση του κειμένου.