Αγαπητοί φίλοι
APO, Makedona και λοιποί. Σήμερα έχω περισσότερο χρόνο και κάνω μια προσπάθεια στο να αποσαφηνίσω μερικές έννοιες και διαδικασίες που εκτελούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Η συγκεκριμένη φρασεολογία έχει απασχολήσει κατά καιρούς αρκετούς και ενώ είναι κάτι απλό στη διατύπωση, εντούτοις μπερδεύει ακόμα κάποιους. Είναι σαν και το κλασικό σε όλους "
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο" 
που ακούμε συχνά στα ΜΜΕ και στις συζητήσεις των "ειδημόνων". :evil:
Ξεκινώντας με τον ορισμό του "GO AROUND" που στα ελληνικά σημαίνει "ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ" είναι ο όρος στην αεροπορική φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο χειριστής όταν
στην τελική φάση της προσγείωσης αυξάνει την ισχύ/όση του/των κινητήρων
και εκτελεί νέο κύκλο προσγείωσης.
Ο ορισμός νομίζω
σαφέστατος !
(Βλ. English-Greek encyclopedia-dictionary of aviation page 1155)
Πάμε τώρα να διατυπώσουμε και τον όρο "Engine Failure after Take off"
Νομίζω εδώ το λέει μόνο του. "Απώλεια ισχύος
μετά την απογείωση". Είναι όπως λέει ο κατασκευαστής NNP (Non Normal Procedure) και ο/οι χειριστής/τες ακολουθούν διαδικασίες από μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών ο χειριστής που πετάει το αεροπλάνο εκτελεί τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί στο "pre-departure abnormal briefing". (Στην περίπτωση της Μυτιλήνης προφανώς είχαν αποφασίσει "Άμεση επιστροφή για προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης" (Υποθέτω από τα γραφόμενα του APO ότι ο καιρός ήταν καλός και δεν χρειάστηκε να κάνουν ενόργανη προσέγγιση και προσγείωση)
Τώρα
ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ αν
στη φάση της προσγείωσης με ένα πια κινητήρα (ο άλλος είχε βγεί εκτός στην απογείωση) ο χειριστής αποφασίζει να επανακυκλώσει τότε εκτελεί την NNP "Single Engine - Go Around" και ανακοινώνει στο ATC "Going-Around".
Βλ. Boeing 737 FCTM (Flight Crew Training Manual) Chapter 3,7 & 8 Non Normal Operations.
Προσπάθησα χωρίς πολλή ορολογία να σας το εξηγήσω. Ελπίζω να το κατάφερα και να μη σας θόλωσα
Avidriver
ΥΓ1:
Αγαπητέ makedona ελπίζω τώρα να αναθεώρησες και να καταλαβαίνεις κι εσύ ότι τα αρχικά σου "γελάκια" σε παραπάνω post μου ήταν άτοπα !
ΥΓ2: Το left turn στον RWY 32 της Μυτιλήνης ήταν λάθος εκ παραδρομής του φίλου APO όποτε δεν χρήζει περαιτέρω κουβέντας. Ασφαλώς το α/φος πέταξε δεξιά πάνω από θάλασσα.