PILOT-737":3j6fqsmw said:
Σε περιπτώσεις ριπών ανέμου εκτός ορίων δεν μπορείς να το υπολογίζεις σαν "άνοιγμα" γιατί δεν ειναι κάτι που μπορείς να ξέρεις πριν μπεις σε κατάσταση που δε θα θέλεις να είσαι και χωρις margin που να παρέχει ασφάλεια όπως τα ελάχιστα... Σε κείνη την περίπτωση ξέρεις ότι ΕΊΧΕΣ άνοιγμα όταν εισαι στο έδαφος πλέον σε ασφαλή ταχύτητα και με το αεροσκάφος ολόκληρο .............................Αλήθεια το vrb 14 απο μόνο του δε το καθιστά εκτός ορίων αν το αεροσκάφος εχει max tailwind 10 kts ?? (μια σκέψη κάνω τώρα χωρίς να τη συνδέω με το περιστατικό ....) και εκει μπορούμε να το θεωρίσουμε "άνοιγμα" λέγοντας ότι θα πέσουμε σε στιγμή που δε θα φυσάει απο 205-295 μοίρες που μας δίνει tailwind πανω απο 10 ;
Στατιστικά να το πάρεις και μόνο, για κάθε go-around που γίνεται σε περιπτώσεις ισχυρών ρυπαίων ανέμων, υπάρχει και μιά προσγείωση. Ο ρυπαίος αυτό σημαίνει. Δεν είναι συνέχεια 40 κόμβους ο άνεμος, ούτε συνέχεια 14. Είναι πολύ σύνηθες να έρθει το αεροπλάνο και εάν ο χειριστής μπορεί να το κρατήσει σε παραμέτρους stabilized προσέγγισης, έχει καλώς. Αν δεί ότι δεν γίνεται και ο χειρισμός του αερσκάφους γίνεται επικίνδυνος, εγκαταλείπει. Αν τα αεροπλάνα εγκατέλειπαν και δεν προσπαθούσαν κάν (σε συγκεκριμμένες περιπτώσεις φυσικά με αρκετές πιθανότητες ασφαλούς έκβασης), παρα μόνο όταν όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές, κλάφτα! Και δε σημαίνει ότι το ρίσκο ή η ζαριά σημαίνει "επιτυχής προσγείωση ή θάνατος"! Το ρίσκο είναι "επιτυχής προσγείωση ή go around". Τα ατυχήματα σε κακοκαιρίες γίνονται επειδή δεν επιλέχθηκε το δεύτερο και όχι (απαραίτητα) επειδή έγινε η προσέγγιση.
Σχετικά με τον ούριο άνεμο. Τα όρια, είναι βάσει σταθερών τιμών ανέμων, όχι μεταβλητών. Αν δηλαδή σε διάδρομο 07, ο άνεμος είναι 230/11 μεταβλητός από 200 μέχρι 290 μοίρες, και το αεροπλάνο έχει όριο τους 10 κόμβους, στο παράδειγμα αυτό είναι εντός ορίων. Αν ο άνεμος είναι 320/20 μεταβλητός από 250 εώς 350 μοίρες, πάλι είναι εντός ορίων. Φυσικά, ασχέτως ορίων, αν ο χειριστής αισθανθεί ή δεί στο ανεμούριο ...καθαρό και χοντρό ούριο, μπορεί να φύγει.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους ρυπαίους. Σε απογείωση και όριο τους (πχ) 30 κόμβους, αν ο άνεμος είναι κάθετος 15 με ρυπές 35, δεν απαγορεύεται η απογείωση. Είναι εντός ορίων καθώς οι ρυπές δεν λαμβάνονται υπ'όψιν.
Στην προσγείωση όμως με (πάλι πχ) 30 κόμβους όριο καθέτου ανέμου, και τον άνεμο 15 με ρυπές 35 κάθετα, το όριο ισχύει αλλά δεν είναι απαγορευτικό. Δεν ενδύκνειται. Με άλλα λόγια, αν ο άλλος πάει να πιάσει και σπάσει το αεροπλάνο, θα του κόψουν τον πισινό. Αν προσγειωθεί, θα κάνουν τα στραβά μάτια! Ο θαυμαστός κόσμος της Πολιτικής Αεροπορίας!
menelaos":3j6fqsmw said:
2. Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι ενίοτε τείνουμε να μηδενίζουμε το φόβο των επιβατών (όχι όλοι, όχι πάντα). Ναι κι εγώ γενικώς δεν έχω πρόβλημα όταν η πτήση είναι shaky, αλλά έχω δει πολλούς δίπλα μου να ασπρίζουν και να σταυροκοπιούνται, μέχρι και να προσεύχονται ή να βάζουν τα κλάμματα. Δε βλέπω το λόγο η default αντιμετώπισή μας να είναι ότι τα πιτσιρίκια κάνουν χαβαλέ. Ο κόσμος πανικοβάλεται όταν υπάρχουν ισχυρές αναταράξεις, ειδικά κατά την προσγείωση. Φυσιολογικό δεν είναι;
Μενέλαε, η απορία σου λογική αλλά μή ρεαλιστική. Ας πούμε ότι στην Αθήνα έχει κωλόκαιρο και στην προσέγγιση προβλέπεται να πέσει πολύ "ξύλο" από τις αναταράξεις. Σε γενικές γραμμές, είναι χρήσιμο (κατά τη γνώμη μου) ο κυβερνήτης να ενημερώσει τους επιβάτες ότι η προσέγγιση έχει αναταράξεις, αλλά είναι κάτι σύνηθες και φυσιολογικό που δεν θα επηρρεάσει την προσγείωησ. Αν υπήρχε ένας τρόπος να μετρήσεις το κατά πόσο φοβάται ο κάθε επιβάτης, και έβρισκες ότι από τους διακόσιους, φοβούνται οι τρείς. Τί θα έπρεπε να γίνει? Να μήν πάει το αεροπλάνο στην Αθήνα και να προγειωθεί στην Θεσσαλονίκη που είναι χαρά θεού?
Και εντάξει, ας πούμε ότι οι τρείς είναι μία μικρή μειοψηφία. Αν φοβόντουσαν οι εκατόν δύο? Θα ήταν πιό εύκολο να πέι κανείς ότι καλύτερα μήν πάμε στην Αθήνα γιατί κουνάει?
Όπως καταλαβαίνεις, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ο επιβάτης αεροπλάνου, πρέπει να είναι συμβιβασμένος με το γεγονός ότι μπορεί και να φοβηθεί. Αν δεν είναι, καλύτερα να πάρει το πλοίο. Αλλά αν έχει φουρτούνα???