Συντριβή αεροσκάφους Α330 της Air France AF447

  • Thread starter Thread starter flyer
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Είναι γεγονός ότι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν θα επιζούσε.

Όμως η αποτυχία του συστήματος που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει ακριβώς τις πριπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Για παράδειγμα σε μια μελλοντική πτήση που τυχόν αναγκαστει να προσθαλασσωθεί στη μέση του πουθενά οι προοπτικές δεν θα είναι με το μέρος τους.
Το γιατί δεν μπόρεσε το Dakar να αναγνωρίσει την πτήση έχουν γραφτεί αρκετά στα Interim reports που εκδόθηκαν.

Το θέμα του ELT δεν έχει αναλυθεί κατά την άποψή μου όσο θα έπρεπε.

Το αν κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν για την πτήση (προσωπικά πιστεύω ότι αρκετοί θα άρχισαν να ανησυχούν ιδίως οι παραλήπτες των μηνυμάτων του ACARS), δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία από τη στιγμή που η θέση πτώσης του αεροσκάφους δεν μπορούσε να προσδιοριστεί (αν δηλαδή υποθέσουμε ότι υπήρξαν στην αρχή επιζώντες ήταν καταδικασμένοι εκ των προτέρων).
 
Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 το βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Jean-Pierre Otelli με τίτλο "Rio-Paris Crash: A Collection of Pilot Errors", όπου γίνεται αναφορά στις συνομιλίες του θαλάμου διακυβέρνησης στα τελευταία τραγικά λεπτά της πτήσης 447. Προσωπικά βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον το εν λόγω βιβλίο. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης, πως το ολοκληρωμένο πόρισμα του Bureau d'Enquêtes et d'Analyses (BEA) της Γαλλίας αναμένεται τον Ιούνιο του 2012 (!).

Πηγή: http://www.businessweek.com/lifesty.../10/air_france_447_and_cockpit_confusion.html
 
Εχω την εντύπωση πάντως πως άν ο Κ1 βρισκόταν στο κόκπιτ από την αρχή τού emergency,είναι πολύ πιθανό να είχε διαγνώσει την κατάσταση και να είχε κρατήσει το αεροπλάνο στον αέρα.

Στά βαπόρια,άν ο καπετάνιος φύγη από την γέφυρα ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες,θεωρείται παράνομος και υφίσταται ποινικές κυρώσεις.Μήπως θα έπρεπε να υπάρχη μιά τέτοια αντιμετώπιση και στην αεροπορία;

Τέλος,μού φαίνεται πως ίσως η Airbus "το παράκανε" στην αυτοματοποίηση τών αεροπλάνων της,θεωρώντας πως η υπερ-computerοποίηση θα τα κάνη ασφαλέστερα.Αυτό καταλαβαίνω από τα σχόλια διαφόρων σε ξένα sites που συγκρίνουν τα συστήματά της με αυτά τής Boeing.
 
Τι κι αν είναι παράνομο αν όλοι σκοτωθούν;
 
Αν ο Κ1 ξέρη ότι είναι παράνομο να εγκαταλείπη την θέση του εν ώρα καταιγίδας,δέν θα το κάνη αφού,ακόμα κι'άν το αεροπλάνο δέν πέση,με το που θα προσγειωθή στον προορισμό του θα τον περιμένη ο εισαγγελέας και θα χάση και το πτυχίο του οπότε δέν θα μπορή να δουλέψη πουθενά ώς πιλότος.

Μπορεί ο συγκεκριμένος Κ1 να το είχε ξανακάνει αυτό,δηλαδή να πάη γιά routine break αφήνοντας τον ή τούς Κ2 του
μόνο(υς) του(ς) ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες,χωρίς να υπάρξη πρόβλημα.Οπότε δέν μπορούσε να φανταστή πως αυτή η φορά θα ήταν μοιραία....
 
Δυστυχώς η υπεραυτοματοποίηση της Airbus προήλθε από τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος σε συνθήκες υψηλού άγχους όπως είναι η περίπτωση της χιονοστιβάδας λειτουργικών προβλημάτων που συνέβη στην συγκεκριμένη πτήση αδυνατεί να προσδιορίσει την "πρωτεύουσα αιτία" της όλης κατάστασης και συνήθως αποπροσανατολίζεται. Το αποτέλεσμα ακόμα και σε έμπειρους χειριστές είναι να προχωρούν σε ενέργειες αντίθετες με τις ενδεδειγμένες με σχεδόν πάντα ολέθριες συνέπειες.

Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και αν βρισκόταν ο Κ1 στη θέση του δεν θα ήταν η λύση στο πρόβλημα κι ούτε θα άλλαζε το αποτέλεσμα.
Κλασικό παράδειγμα ήταν στην Ελλάδα η συντριβή του Yak πριν 14 σχεδόν χρόνια. Το πρόβλημά τους τότε ήταν πολύ πιο απλό σε σύγκριση με αυτό της AF447 και στο πιλοτήριο ήταν οι πλέον κατάλληλοι χειριστές. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι γνωρίζουμε.
 
Καλημέρα σε όλους,

Ενα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Popular Mechanics, πριν λίγες μέρες, αποδίδει την πτώση του αεροσκάφους σε ανθρώπινο λάθος και κακό CRM.
Χρησιμοποιεί την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία από το CVR, γιά να στηρίξει τα συμπεράσματά του.

http://www.popularmechanics.com/technol ... 47-6611877
 
Aγαπητά μέλη, θα ομολογήσω ότι διάβασα με ιδιαίτερη ένταση όλη τη μετάδοση. Αν ήταν τόσο δύσκολο το διάβασμα, ομολογώ ότι το βίωμα θα πρέπει να ήταν αβάσταχτο. :(

δικός σας
 
Ναι και εγώ το διάβασα με προσοχή αλλά έχω κάτι άλλο να πω.
Αν ξέραμε την παρεχόμενη εκπαίδευση και ποιά είναι η ποιότητα τέτοιων χειριστών (και φαντάσου μιλάμε για Air France ,δηλαδή σε τίποτα άλλες τι γίνεται???)τότε δύσκολα θα ξαναμπαίναμε σε αεροπλάνο.Και δεν είναι το μόνο ατύχημα που συμβαίνει με απίστευτα πράγματα να γίνονται στο cockpit.
Αλλά βλέπετε μας φάγανε τα type ratings και οι ώρες επί του τύπου ,αντί να κάθονται και να μαθαίνουν βασικά χειριστικά πραγματάκια.
Επίσης συγχαρητήρια και στην Airbus που αφήνει την αίσθηση του αεροπλάνου(ανεξάρτητα left/right stick) στον καθένα ξεχωριστά, λες και είναι κάτι το επουσιώδες και αυτός που το πετάει θα έχει πάντα σωστή κρίση και αντίληψη.....Χάζοι είναι οι άλλοι της Boeing δηλαδή.....
 
Παραθέτω το εξής:

02:14:23 (Robert) Putain, on va taper... C'est pas vrai!
Damn it, we're going to crash... This can't be happening!

02:14:25 (Bonin) Mais qu'est-ce que se passe?
But what's happening?

02:14:27 (Captain) 10 degrès d'assiette...
Ten degrees of pitch...

Exactly 1.4 seconds later, the cockpit voice recorder stops.

Δεν είναι δυνατόν 1,5 δευτερόλεπτο πριν τη σύγκρουση να μην ξέρει τι συμβαίνει.. Αν όλα τα οποία είναι γραμμένα σε αυτό το άρθρο ευσταθούν, τότε είναι εμφανή τα τραγικά λάθη του νεαρότερου co-pilot (Bonin). Σίγουρα υπήρχε στρες, αλλά ένας χειριστής θα πρέπει να είναι ικανός να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Τελικά δεν είναι όλα θέμα εκπαίδευσης.
 
Top