Νομίζω οτι θα έπρεπε πρίν εκφέρουμε μιά γνώμη να έχουμε πρώτα ενημερωθεί.
Είμαστε βέβαια off topic,όμως:
1.AA191:Δέν ξέρω κατά πόσον μπήκαν στη φυλακή οι υπεύθυνοι τεχνικοί τής American που μέ την εφαρμογή τής ακατάλληλης διαδικασίας αποσύνδεσης και σύνδεσης τού κινητήρα υπήρξαν η αιτία να αποκολληθή αυτός και νά συντριβή το αεροπλάνο.Υποθέτω όμως οτι θά μπήκαν.
Υποθέτω επίσης οτι και κάποιοι εκ τής διοικήσεως τής εταιρείας θά έφαγαν σοβαρές ποινές επειδή ενέκριναν-ή απλώς συναίνεσαν να γίνεται η διαδικασία αυτή,επειδή την βρήκαν οικονομικώς πιό συμφέρουσα.
2.Τενερίφη:Ο βασικός υπαίτιος τού δυστυχήματος,ήτοι ο Ολλανδός κυβερνήτης που ξεκίνησε την απογείωση χωρίς να έχη την άδεια τού πύργου ελέγχου,πλήρωσε το λάθος του μέ τη ζωή του.Από την PanAm δέν νομίζω να έπρεπε να μπή κάποιος στη φυλακή,αφού το μόνο σφάλμα που διαπράχτηκε ήταν η μή έγκαιρη έξοδος τού αεροπλάνου στον τροχόδρομο που είχε υποδειχτεί στον κυβερνήτη,πράγμα όμως που οφειλόταν περισσότερο στίς κακές καιρικές συνθήκες (μηδενική ορατότητα) που μπέρδεψαν τους πιλότους.
3.UAL232:Δέν νομίζω οτι υπήρξε κάποια απροσεξία από την United-περισσότερο ήταν θέμα αστοχίας τού υλικού από το οποίο είχε κατασκευαστεί το πτερύγιο τού στροβίλου (fan blade) που αποκολλήθηκε καί προκάλεσε την ζημιά στο αεροπλάνο.
Ξαναγυρνώντας πάντως στο θέμα μας,ούτε εγώ είμαι αρκετά αισιόδοξος οτι θά επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές στους υπεύθυνους τής-μή υφισταμένης πλέον-Helios.Μάλλον στά μαλακά θα πέσουν όλοι.
Ωστόσο,μήν ξεχνάμε οτι βασική αιτία τού δυστυχήματος υπήρξε η απόφαση τού κυβερνήτη να μήν γυρίση στη Λευκωσία όταν διαπίστωσε οτι υπήρχε πρόβλημα,αλλά να συνεχίση την πτήση.Το οτι στην απόφαση αυτή κατέληξε εξ αιτίας (καί) τής πολιτικής τής εταιρείας που θα θεωρούσε την ακύρωση τής πτήσης ζημιογόνο,είναι σημαντικό θέμα,αλλά όχι καθοριστικό,αφού άν αυτός αποφάσιζε οτι έπρεπε να ματαιώση την πτήση και να γυρίση πίσω,θα ήταν σε θέση να υποστηρίξη αυτή την απόφασή του απέναντι στην εταιρεία.