Διατύπωσες δυστυχώς, την πραγματικότητα, «ο, τι πληρώνεις παίρνεις»!! Έχω εκφράσει την άποψή μου σε προηγούμενα ποστς πριν 1-2 χρόνια εδώ στο φόρουμ, αυτή είναι κατά πλειοψηφία η αλήθεια παντού και ιδιαίτερα στο χώρο της Αεροπορίας, αφού δεν υπάρχουν καν δημόσιες Σχολές για Πολιτική Αεροπορία. Επειδή το θέμα είναι πάντα επίκαιρο σχετικά με το θέμα «Σχολές», επιθυμώ απόλυτα ανιδιοτελώς και καθαρά συμβουλευτικά να εκφράσω τα παρακάτω σχόλια, από διαχρονικές εμπειρίες άμεσων συγγενών και φίλων επαγγελματιών πιλότων ( πολεμικής και πολιτικής ), από 40/ετίας, ως προς το πολυσυζητημένο ζήτημα επιλογής Σχολής/Ακαδημίας ( εν προκειμένω για την πολιτική αεροπορία ), που είναι το κυρίαρχο αρχικό στάδιο για τον υποψήφιο επαγγελματία, που παίζει καθοριστικό και σημαντικότατο ρόλο πρώτον στην κατά το δυνατόν πληρέστερη εκπαίδευση του αφενός και δεύτερον για την μετέπειτα ανταγωνιστικότερη θέση του ως προς την επαγγελματική του αποκατάσταση αφετέρου. Το παράδειγμα που αναφέρει ο stergio δεν είναι τυχαίο με τους φίλους του Κ2, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι δεν είναι ο απόλυτος κανόνας, διότι αντίστοιχοι έχουν προσληφθεί από global κλπ.Οι ελληνικές Σχολές βελτιώνονται σημαντικά συγκριτικά μα πολλά αμερικάνικα φαστφουντάδικα κι όχι μόνο. Παρόλο που ως μονάδες οι έλληνες είμαστε «πρώτοι» με διακρίσεις σε όλους τους τομείς, όπως και στον αεροπορικό χώρο, δυστυχώς στη συλλογικότητα και την οργάνωση είμαστε εκ των πραγμάτων στο συγκεκριμένο χώρο σε θετική εξέλιξη μεν αλλά λίγο πίσω δε ( έλειψη υποδομών, εμπειρίας κλπ ). Επίσης δεν θα σχολιάσω το οικονομικό κόστος διότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι η βασικότερη προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» και συμφωνώ απόλυτα όπως αναφέρω παραπάνω, με την διαπίστωση του stergio, που δυστυχώς «κόβει τα φτερά» σε πολλούς υποψήφιους/ ταλέντα, παραμένοντας σχεδόν χώρος για τους «έχοντες και κατέχοντες» ακόμα! Γι αυτό με την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος στην οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να έχει εξασφαλισμένο το οικονομικό κόστος, υποστηρίζω τα κάτωθι:
- Καταρχήν πρέπει να πληροί ουσιαστικά τις κατάλληλες προϋποθέσεις , δηλαδή να είναι ψυχοσωματικά υγιής, με ποικίλα στοιχεία ιδιοσυγκρασίας χαρακτήρα, να είναι μαθητής τουλάχιστον του >16 πρακτικής κατεύθυνσης + πολύ καλά αγγλικά και να αρχίσει σπουδές αμέσως μετά το Λύκειο.
- Να επιλέξει αναγνωρισμένη Σχολή/Ακαδημία ( είναι γνωστές πλέον σε όλους ποιες είναι αυτές, προσωπικά υποστηρίζω Ευρώπης ), με διακεκριμένη φήμη και διαχρονική πιστοποίηση στο χώρο, με ο, τι εκ των πραγμάτων αυτονόητα σημαίνει.
- Να προτιμήσει σπουδές ab initio Integrated f ATRL+ MCC. Στις περισσότερες σχεδόν περιπτώσεις προτιμώνται οι απόφοιτοι integrated με τις 250 ώρες και την πειθαρχημένη φιλοσοφία της συνολικής προετοιμασίας του υποψηφίου επαγγελματία πιλότου, σε σωστή ηλικία. Δεν υποβαθμίζω βέβαια την επιλογή του modular, αλλά συγκριτικά με το integrated μειονεκτεί ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και χρόνο, ( υπενθυμίζω ότι βάζω στην άκρη το οικονομικό κόστος και τον τρόπο αντιμετώπισής του, το οποίο αρκετές φορές, μπορεί για πολλούς ευνόητους και προφανείς λόγους να ξεπεράσει και αυτό του integrated) Η εμπειρία δείχνει ότι στην αεροπορία όλοι οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το ΧΡΟΝΟ / χρόνο εκπαίδευσης, χρόνο αναμονής προς εργασία, χρονική διάρκεια απομάκρυνσης από το ζωντανό χώρο πτήσεων, πιθανές ανανεώσεις πτυχίων και πιστοποιητικών, που συνεπάγεται επί πλέον κόστος, ψυχολογία, ηλικία , έναρξη απόσβεσης κόστους κλπ. ( σημ. το self sponsored type rating το βρίσκω άστοχο και καθόλου απαραίτητο για τον όποιο απόφοιτο των 250 ωρών )
Παραμένω επί του παρόντος στα παραπάνω, διότι το ζήτημα συνολικά είναι σύνθετο και για το καθένα υποψήφιο ξεχωριστό, όχι μόνο για τις επιλογές και το κόστος των σπουδών, αλλά έρευνας για τις τρέχουσες και μετέπειτα διαφαινόμενες συγκυρίες αγοράς για εργασία, προτίμησης χώρας για ευκαιρίες εργασίας και τρόπου ζωής κλπ,