Περίπου όπως τα λέει ο 121.5 είναι τα πράγματα αλλά όχι ακριβώς... Σίγουρα η εκπαίδευση είναι πιο φτηνή στην Αμερική αλλά πρέπει να υπολογίζεις και το κόστος διαμονής εκεί (δεν είναι μόνο το ενοίκιο, βάλε αυτοκίνητο, κινητό, ασφάλειες, εξοπλισμός σπιτιού, ιντερνετ-τηλεόραση, κοινόχρηστα κλπ κλπ) καθώς και τα επιπλέον χρήματα που θα σου "φύγουν" στην σχολή σε επιπλέον ώρες από αυτές που σου έχουν πει (γιατί ποτέ κανείς δεν τελειώνει με τις ελάχιστες ώρες που εμφανίζουν στα συμβόλαια) ή σε fuel surcharges που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα συμβόλαια είτε ακόμα και σε βιβλία, χάρτες, στολές, εξοπλισμό κλπ κλπ... Οπότε το τελικό κόστος δεν ειναι τοσο εξετευτελιστικά πιο φτηνό σε σχέση με την Ελλάδα, είναι όμως ακόμα αρκετά πιο φτηνό. Δεν θα πρέπει όμως να κυνηγήσετε το κόστος αν πρόκειται να πάτε στην Αμερική για εκπαίδευση γιατί το "όσο πιο φτηνό" δεν συνεπάγεται και το "τόσο πιο καλό" στις σχολές και στην εκπαίδευση εκεί. Πρέπει να δωθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην φήμη της κάθε σχολής και σε σύγκριση με το κόστος και το τι παρέχει, να επιλέξετε αυτή που θέλετε. Δυστυχώς φτηνές σχολές με πολλά αεροπλάνα και λίγους μαθητές δεν υπάρχουν, ακόμα και αυτή την περιόδο που κυριαρχεί αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση...
Αφού λοιπόν τελειώσει κάποιος σε μια σχολή στην Αμερική υπάρχουν 2 λύσεις... Είτε θα μείνει εκεί, είτε θα γυρίσει στην Ελλάδα. Αν γυρίσεις στην Ελλάδα πρέπει να κάνεις την μετατροπή των FAA πτυχίων σε JAA/EASA το οποίο κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ και μετά μπορείς να ψάξεις για δουλειά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή στην Αμερική (έχεις δηλαδή και τα 2 πτυχία έτοιμα). Αν επιλέξεις να μείνεις Αμερική τότε υπάρχουν 2 ενδεχόμενα. Είτε μένεις για εκπαιδευτής μέχρι να λήξει η visa σου (συνήθως σου περισσεύουν 6-9 μήνες που μπορείς να κάνεις τον εκπαιδευτή αν είσαι με visa 2 χρόνων και τελειώσεις εγκαίρως), είτε βρίσκεις δια της νόμιμης οδού μια πράσινη κάρτα για να μείνεις πιο "μόνιμα" και να δουλέψεις εκεί. Τώρα όμως υπάρχει ένα πρόβλημα αν θες να μείνεις και να δουλέψεις σε κάποια regional εταιρία για αρχή... Απ' ότι ακούγεται έχει περάσει ένα νομοσχέδιο (με ορίζοντα υλοποίησης 2-3 χρόνια) που απαιτεί από όλους τους νεοπροσληφθέντες πιλότους σε εταιρίες scheduled και charter δρομολογίων να έχουν τουλάχιστον 800 ώρες, εκ των οποίων ώρες multi, εκπαίδευση σε icing conditions κλπ κλπ... Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για αρκετούς και ίσως δεν καταφέρουν να μπουν σε μια εταιρια τόσο σύντομα όσο ήλπιζαν, οπότε η λύση της Ευρώπης ίσως τους φαντάζει πιο εφικτή.
Τέλος να πω σχετικά με το κόστος της ανανέωσης των πτυχίων οτι μπορεί στην Ευρώπη/Ελλάδα να είναι τόσο ακριβό αλλά σε περίπτωση που έχεις βρει ήδη δουλειά, το κόστος αυτό το αναλαμβάνει η εταιρία σου και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό.
Οσοι επιλέξουν πάντως να πάνε στην Αμερική και δεν τους τρέχουν τα λεφτά από τις τσέπες, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να τελειώσουν εντός του χρονοδιαγράμματος τις σπουδές τους ώστε να εκμεταλλευτούν τον υπόλοιπο χρόνο τους είτε σαν εκπαιδευτές εκεί είτε διαβάζοντας για την μετατροπή σε JAA/EASA στην Ελλάδα.