Σχόλια για Α3

  • Thread starter Thread starter idle descent
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Τελευταία πτήση που έκανα πριν 2 βδομάδες, από Μαδρίτη προς Αθηνα, ωσε αεροσκάφος ΝΕΟ, η παρουσίαση των μέσων ασφαλειας ήταν ηχογραφημένη.
Επίσης μετά τα Ελληνικά/Αγγλικά έπαιξε και κ στα Ισπανικά (χωρίς την επίδειξη των αεροσυνοδών)
Επίσης στα Dash της Ολυμπιακής παλαιότερα που πετούσαν Κωνσταντινούπολη ήταν ηχογραφενημ
 
Θα κάνω μια καλοπροαίρετη ερώτηση:
Πόσο στοιχίζει σε χρήμα και χρόνο να ηχογραφηθούν οι βασικές υποχρεωτικές ανακοινώσεις που κάνει το πλήρωμα πριν/κατά/μετά την πτήση και να φορτωθούν στα αεροσκάφη;
Και δεν μιλάω καν για ανακοινώσεις στις γλώσσες ταξιδιού αλλά τουλάχιστον στα ελληνικά και στα αγγλικά.
1 στους 20 επιβάτες αν δεν έχει ξαναταξιδέψει και χρειαστεί να δώσει προσοχή σε οτι ακούγεται με τον τρόπο που ακούγεται σήμερα, δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα.
Διακοπές στον ήχο, μικροφωνισμοί, (και φυσικά προφορά / τόνος φωνής / ασυνέχεια).

Επιτέλους! Νόμιζα πως ήμουν ο μόνος που νόμιζα ότι οι ηχητικές ανακοινώσεις στις πτήσεις της Aegean είναι επιεικώς απαράδεκτες, ειδικά στην αγγλική. Δεν είναι τόσο η προφορά για μένα όσο η ταχύτητα με την οποία γίνεται η ανακοίνωση. Η αγγλική γλώσσα είναι μητρική μου, παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω παρά ελάχιστα από όσα λέγονται. Γιατί τόση βιασύνη και άγχος;
Σε περίπτωση ΕΑ δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι τι θα γίνεται με την εκφώνηση των οδηγιών.

Για να θέσουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις: Εάν το σύστημα ανακοινώσεων ενός αεροσκάφους δεν λειτουργεί, αυτό είναι no go item. Το αεροσκάφος καθηλώνεται μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης. Τόσο σημαντική είναι η δυνατότητα να γίνονται ανακοινώσεις και να δίνονται οδηγίες στους επιβάτες. Οι ανακοινώσεις των πληρωμάτων της Aegean είναι τόσο ακαταλαβίστικες που για μένα είναι ως μη γενόμενες και ακριβώς το ίδιο σαν να έχει βλάβη το σύστημα ανακοινώσεων του αεροσκάφους.
Συμπέρασμα: για μένα προσωπικά η Aegean ως εταιρία θα πρέπει να είναι no go αν δεν το βελτιώσει αυτό το ζήτημα. Είναι καθαρά θέμα ασφαλείας και όχι απλά ακουστικής καλαισθησίας.
 
Μπορείς να γίνεις πιο σαφής; Φταίει η προφορά, η γλώσσα, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται, η ταχύτητα, η άρθρωση; Σου είναι συνειδητό ότι ενδεχομένως ο εκφωνητής/η εκφωνήτρια έχει κάποιους περιορισμούς ή ιδιαιτερότητες; Μπορεί για παράδειγμα να κατάγεται από ένα μέρος που επικρατεί κάποια διάλεκτος ή συγκεκριμένος τρόπος εκφοράς του λόγου. Επίσης, κάθε ηλικία μιλάει τη "γλώσσα" της. Ακόμα και οι πεποιθήσεις κάποιου αποτυπώνονται στη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Δηλαδή κάποιοι μπορεί να είναι πιο "κουμπωμένοι", να μιλάνε με λίγα λόγια κι άλλοι να προτιμούν να είναι πιο λεπτομερείς, χρησιμοποιώντας περισσότερες λέξεις. Σε αυτό που συμφωνώ σίγουρα είναι ότι οι οδηγείες ασφάλειας πρέπει να είναι κατανοητές για τους επιβάτες. Απλά αυτό που το δυσκολεύει αυτό είναι η ανομοιογένεια του επιβατικού κοινού. Πιθανώς να έχει διαφορετική καταγωγή, κουλτούρα, γλώσσα, μόρφωση κλπ. Αν υπάρχουν στοιχεία για αυτά, θα μπορούσε ίσως να προσαρμόζεται η οδηγία ανάλογα με τους εκάστοτε επιβάτες αλλά και πάλι πιστεύω είναι δύσκολο με τόσες διαφορές.
 
Το ΝΑΚ πάντως αν και ολοκαίνουργιο δεν είχε τίποτα ηχογραφημένο - και σε πτήση προς Ιρλανδία. Τα δε παλαιότερα δεν δείχνουν πλέον το βίντεο (όσα μπορούν).

Όσον αφορά τον φίλο ΙΑΤΑ: δεν λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Αν έχεις προσέξει τα κείμενα είναι ίδια λέξη προς λέξη. Όλοι εκφωνούν τα ίδια. Και τέλος πάντων υπάρχουν επαγγέλματα όπου δεν υπάρχει χώρος για πολιτική ορθότητα γιατί προέχει η ασφάλεια.
Αν μία ιπτάμενη συνοδός δεν μπορεί - ή, στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, δεν θέλει είτε γιατί βιάζεται είτε γιατί βαριέται - να κάνει μία σωστή ανακοίνωση στα αγγλικά τότε είτε έχει δεν έχει εκπαιδευθεί σωστά είτε δεν της έχει ζητηθεί να είναι σαφής / κατανοητή, (που σε αυτή την περίπτωση εμπλέκεται και το σύστημα ελέγχου της εταιρείας), τότε υπάρχει θέμα.

Η εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει μεταφραστές για τον κάθε ένα που έχει διάλεκτο ή δεν καταλαβαίνει κάτι. Υποχρεούται όμως να διασφαλίζει πως οι βασικές οδηγίες ασφαλείας είναι διαθέσιμες και κατανοητές και σε έντυπη αλλά και σε άλλη μορφή. Και στην Α3 για την ώρα είναι μόνο σε έντυπη.

Εδω χάνεται ο ήχος απο το μικρόφωνο και συνεχίζουν να διαβάζουν, άσχετα αν και η μια λέξη που δεν ακούστηκε μπορεί για κάποιον να είναι σημαντική ή να αλλοιώσει νόημα.
Επανάπαυσις κύριοι, απο εκεί ξεκινάνε όλα. Μέχρι να γίνει κάτι, να αναζητηθούν ευθύνες και να δείτε για πότε θα μιλάνε όλοι σαν τον Κάρολο.

Και δεν είναι μόνο αυτό: είναι πλέον και το πλήθος των ανακοινώσεων που φαίνεται πως συνεχώς αυξάνονται και φτάνουν σε επίπεδα να έχουν ξεπεράσει την Ryanair. Ερωτηματολόγιο, Aegean App, connection ambassador, (θα έγραφα και για το κάπνισμα αλλά δεν ξέρω αν 25 χρόνια μετά είναι ακόμα υποχρεωτικό)
Σε κάθε περίπτωση όμως, και μιλώ ως επαγγελματίας του χώρου διαφήμισης / προώθησης κλπ, ο τόνος φωνής φανερώνει βιασύνη κυριότερο ανάμεσα σε άλλα.
 
Last edited:
Το θέμα με τις ανακοινώσεις σε ενα αεροσκάφος είναι μεγάλο, δυστυχώς και σε αυτό το κομματι η Α3 είναι αρκετά πίσω.

Πρώτα υπάρχουν κανονισμοι από την ΥΠΑ/ EASA/ FAA/ CAA κλπ που επιβαλουν τι πρέπει να ανακοινώνουν οι εταιρείες στους πελάτες.
Δευτερον είναι το πως διαλέγει να το κάνει αυτό η κάθε εταιρεία. Αυτό που προσεξα τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τις αλλαγές που είχαμε λόγω COVID, πολλες εταιρειες απαγόρευσαν το ηχογραφημένο/ βίντεο safety demo. Αυτο έγινε κυρίως γιατί έπρεπε να υπάρχει σε αυτό το briefing η μετακίνηση της ιατρικής μάσκας πριν βάλει ο επιβάτης την μάσκα οξυγόνου σε περίπτωση αποσυμπίεσης της καμπίνας. Η Α3 διάλεξε να συνεχίσει όπως πριν και απλά έκανε μια ανακοινώση μετά το briefing που ζητούσε από τους επιβατες να βγάλουν την μάσκα. (Ανακοινώσεις όπως αυτές που περιγράφετε παραπάνω).

Στην Α3 είναι ανούσιο αυτό που γίνεται. Προσπαθούν να κάνουν legacy airline ανακοινώσεις χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα μιας legacy εταιρείας, και αφού σου πουν για 3 φορές ότι απαγορευεται το κάπνισμα στις τουαλέτες, στο τέλος σου λένε και για την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Πεταξα πρόσφατα σε domestic με την Volotea, και μου έκανε ευχάριστη εντύπωση οι ανακοινώσεις τους. Από πλευρά ασφαλειας ήταν αυτό που επρεπε να ακούσω, καθαρό, στον σωστό τόνο, απλη γλώσσα.

Για όλα αυτά που συζητάμε, ανακοινώσεις, επαγγελματισμό, procedures, την κουλτούρα μιας εταιρείας, χρειάζεται δυνατό management και σωστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην τελευταία μου άφιξη με Α3, στην αποβίβαση η κοπέλα που δούλευε με την προϊσταμένη μπροστά πήγαινε να μπει στο πιλοτήριο, και της λέει η προισταμενη μπροστά μου τον κωδικό για να μπει στο πιλοτήριο.

Βέβαια να πω και το άλλο. Κάποια στιγμή στην διάρκεια του σέρβις μιλούσα με έναν Έλληνα επιβάτη (Gold cardholder με Α3), και μου έκανε σύγκριση της Α3 με την εταιρεία που δουλεύω. Στην σύγκριση δεν μου εκανε κανένα σχόλιο για επαγγελματισμό, ασφάλεια, κουλτούρα της εταιρείας. Το μονο που τον ενοιαζε είναι ότι δεν σερβιραμε εσπρέσο και στα πληρώματα μας έχουμε και ‘χοντρουλες’ όπως είπε.

Υπαρχει πολύ ‘υλικο’ που επιτρέπει στην Α3 να κάνει όλα αυτά τα όργια ανενόχλητη….

ΟΑ277
 
Και μιας και το νήμα αυτό έχει τον πολύ γενικό τίτλο «Σχόλια Aegean» ας συνεχίσω τα σχόλια σε σχέση με την Aegean.

Τι κάνει σωστά η Aegean:

1. Ασφάλεια πτήσεων. Την εμπιστεύομαι ( μέχρι να με κάνει να μην την εμπιστεύομαι ).
2. Νέα αεροσκάφη / ανανέωση στόλου σε τακτά διαστήματα.
3. Καθαρές καμπίνες, τουαλέτες και όλα φαίνονται καλοσυντηρημένα.
4. Συχνές πτήσεις και βολικά ωράρια στους κυρίους προορισμούς εντός και εκτός.
5. Λογικές τιμές ( συνήθως, και με λίγη προσπάθεια ) .
6. Φιλικά πληρώματα ( ποτέ μα ποτέ δεν είδα κακή / αγενή συμπεριφορά. Ποτέ ).
7. Άψογη εμφάνιση πληρώματος καμπίνας ( οι γυναίκες. Οι λίγοι άνδρες που έχω πετύχει ήταν κάπως "χύμα" ).
8. Εκτεταμένο δίκτυο προορισμών, ειδικά το καλοκαίρι ( μέχρι τις 4 ώρες απόσταση, μετά το απόλυτο τίποτα ).
9. Επιτυχημένο branding και μάρκετινγκ ( έχει και ωραίο look και πολύ πετυχημένες διαφημίσεις ).

Τι χρειάζεται βελτίωση:

1. Επαγγελματισμός πληρωμάτων καμπίνας: καλά τα χαμόγελα και η ευγένεια, αλλά έχω δει με τα μάτια μου επιβάτης που χτυπήθηκε από trolley ( ελαφρά αλλά αισθητά ) και η αεροσυνοδός ούτε καν ασχολήθηκε ή ζήτησε συγγνώμη. Ο άνθρωπος είχε εμφανώς ξαφνιαστεί και πονέσει. Μηδέν ανταπόκριση από πλήρωμα. Scary. Σε μια άλλη περίπτωση χρόνια αργότερα, η αεροσυνοδός από αδεξιότητα έριξε νερό πάνω στον επιβάτη. Πολύ νερό. Η μπλούζα κόλλησε πάνω στο μπράτσο και την πλάτη του. Το σέρβις συνεχίστηκε κανονικά σαν αυτό να ήταν πολύ φυσιολογικό. Ευτυχώς ο επιβάτης ήταν ένα νεαρό παιδί από Αμερική και το ξεπέρασε με χαμόγελα και γκριμάτσες στους κολλητούς του.
2. Οι ανακοινώσεις: Η ταχύτητα της εκφώνησης είναι σαν να κάνεις 250+ στην εθνική. Γιατί; Μη μου πείτε το άγχος και η βιασύνη της στιγμής. Έχω ακούσει ανακοινώσεις ακαταλαβίστικες ακόμα και στο cruise. Και οι πιλότοι κάνουν ανακοινώσεις σαν νταλικέρηδες που συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στο VHF... Λίγο μάγκες, λίγο αλάνια, λίγο βιάζομαι κλπ κλπ...
3. Σαφώς λιγότερες ανέσεις στην καμπίνα. Τα Α320 ξεκίνησαν με 168 θέσεις, πήγαν στις 174 και τώρα πλέον είναι με 180. Τα ceo είχαν overhead video screens τα neo όχι. Καλές οι θυρίδες φόρτισης USB αλλά ούτε είναι τόσο αναγκαίες ( μέση ώρα πτήσης γύρω στις 2 με 2μιση ώρες και δυνατότητα φόρτισης παντού στο έδαφος ) ούτε όλοι είναι συνδεδεμένοι με συσκευές. Οι δε τουαλέτες στα neo είναι σχεδιασμένες για μικρά παιδιά, όχι για ενήλικους.
4. Χρειάζεται νέος τύπος αεροσκαφών στις 120 - 150 θέσεις. Όχι για να χαιρονται οι planespotters , αλλά για περισσότερες συχνότητες και περισσότερα δρομολόγια όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Μιλάω για Α220 ή Ε190Ε2.... Ξέρω πως είναι ένας ακόμη τύπος στον στόλο με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά το business case είναι δυνατό και μιλάμε για έναν αριθμό σίγουρα διψήφιο ( 10 -15 σίγουρα ). Τώρα, αν εξαιρέσουμε το μοναδικό Α319, το πιο μικρό αεροσκάφος της Αιγαίου έχει 180 θέσεις. Δεν γεμίζουν εύκολα τον χειμώνα για την Μασσαλία και το Αμμάν...
5. Ο κ. Βασιλάκης κάποτε είχε αναφερθεί στην ΤΗΥ ως το πρότυπο του για την Αιγαίου. Μάλλον έκανε λάθος και εννοούσε την Ryanair. Γιατί από άνεση και υπηρεσίες κάθε πέρσι και καλύτερα. Θα ήθελα τη Αιγαίου να έχει business class κανονική και seatback videos επίσης. Αυτό θέλει λεφτά αλλά θα της φερει και έσοδα χάρη στο premium που θα εισπράττει. Οι πιο κερδοφόρες εταιρίες του κόσμου προσφέρουν ακριβώς αυτο το προιόν. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Αιγαιου να διαφοροποιηθεί ποιοτικά από τον ανταγωνισμό της στην Ευρώπη και να προτιμάται από όλους όσους θέλουν να πληρώσουν για το κάτι παραπάνω σε ανέσεις. Και υπάρχουν πολλοί τετοιοι πελάτες. Αλλιώς δεν θα υπήραχαν ούτε Astir Palace, ούτε Costa Navarino, ούτε Sani Resort κλπ
6. Η εμφάνιση των πιλότων και των φροντιστών: Βαλκανικό στυλ, με ολίγη από top gun και αγριεμένου μπράβου σε κλαμπ της Παραλιακής. Φιλική συμβουλή: Είστε καλοί σε αυτο που κάνετε, φροντείστε να φαίνεστε και καλοί. Μέσα τα πουκάμισα, φτιάξτε λίγο τις γραβάτες, φροντίστε τα μούσια και γενικά χαλαρώστε με αυτό το "επιμελώς ατημέλητο" στυλάκι.
7. Να μιλήσω για επέκταση και σε cargo; Να μιλήσω για συνετά και μετρημένα δρομολόγια long haul; Να μιλήσω για δημιουργία πραγματικού και δυνατού hub στην Αθήνα; Αυτο το τελευταίο δεν το "σηκώνει" το Ελ. Βενιζέλος για την ώρα, δεν κάνεις hub με τις παρούσες κτιριακές υποδομές... Αλλά κοιτάξτε το λίγο...
8. Διαφήμιση προϊόντος: υπερβολική και ανακριβής κάποιες φορές, όπως με το WiFi. Πρώτα το τοποθετείς σε ένα δυό αεροσκάφη, το δοκιμάζεις εξονυχιστικά και για μήνες, εντοπίζεις προβλήματα, τα διορθώνεις, το ξαναδοκιμάζεις για να δεις ότι όντως δουλεύει όπως το θες, και μετά ξεκίνα να διαφημίζεις όσο θες και να χρεώνεις. Γιατί κάνανε το ανάποδο;;
9. Και κάτι τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο: Η Αιγαίου έχει χάσει το mojo της εδώ και αρκετό καιρό... Δεν φαίνεται να ξέρει ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της, δεν φαίνεται να έχει πλέον όραμα. Έχει χάσει την φρεσκάδα της και τον ενθουσιασμό της και απλά δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει με μέθοδο hit and miss ( ελεύθερη μετάφραση: ότι κάτσει )... Γενικά μου θυμίζει την φράση "κάτι κουρασμένα παληκάρια" και εύχομαι πραγματικά να κάνω λάθος.

Συγγνώμη αν κούρασα αλλά επειδή πραγματικά πιστεύω πως εκεί στην Αιγαίου μας διαβάζουν, ελπίζω τα λόγια μου να πιάσουν λίγο τόπο. Είναι τα λόγια ενός πελάτη και νομίζω ότι απηχούν και αρκετούς άλλους επιβάτες.
 
Αν εφαρμοστούν τα περισσότερα από τα παραπάνω (long haul, 120 - 150 seaters, IFE κ.λπ.), τότε μιλάμε για τελείως διαφορετικό μοντέλο εταιρείας από αυτό που η Α3 έχει επιλέξει και που υπηρετεί μια χαρά έχοντας κέρδη και εξυπηρετώντας το κοινό της.

Δεν επεκτείνομαι στο τι ακριβώς σημαίνει και τι απαιτείται ώστε να έχεις αυτά που έχω κάνει με μπολντ, όλοι γνωρίζουμε από αεροπορία και καταλαβαίνουμε.

Στο σημείο Α8, απλώς να παρατηρήσω ότι αν μετά τις 4 ώρες είναι το απόλυτο τίποτα, είναι επειδή μετά τις 4 ώρες έχει τελειώσει η Ευρώπη. Ή τέλος πάντων το 90% των προορισμών από Ελλάδα.
 
Πάντως σχεδον σε όλες τι εταιρείες υπάρχει αυτο το <<προβλημα>> με τις αναγγελίες. Δεν είναι μοναδικό της Α3
 
Η δική μου εμπειρία απο τις τελευταίες πτήσεις με Α3 ειναι λίγο διαφορετική. Εχω πετύχει απο όλα. Απο κυβερνήτη να κάνει άψογες ανακοινώσεις σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά με τις σωστές ( απαραίτητες ) πληροφορίες, σταθερή ένταση και ρυθμό, μέχρι Pursers με ξεψυχισμενες ανακοινώσεις μεταξύ νοητικής υστέρησης και hotline.
Αν είναι κυρίαρχη η υπερβολική ταχύτητα, δεν είμαι σίγουρος. Το κοινό που έχουν οι περισσότερες ανακοινώσεις που εχω ακούσει είναι ότι είναι ότι δεν έχουν σωστό ρυθμό και τόνο. Τα αγγλικά είναι ένα σημαντικό θέμα αλλά βλέπω ότι και στην μητρική γλώσσα οι ανακοινώσεις έχουν πρόβλημα. Φυσικά και δεν είναι μοναδικό φαινόμενο αλλά το έτσι κάνουν όλοι δεν μου αρέσει σαν αντίληψη.
Αν έπρεπε να επιλέξω μια εταιρεία που νομίζω έχει καλές ανακοινώσεις ειναι BA και EasyJet, με ενδεχόμενο προκατάληψης :) και εκεί έχουν ταχύτητα αλλά είναι κατανοητές.
Όταν μια εταιρεία αναπτύσσεται με arguably ταχύ ρυθμό και πρέπει να βρει cabin crew τα οποία ενδεχομένως να μην πετάξουν παραπάνω απο μια σεζόν, εκει περιπλέκεται η κατάσταση. Ότι παραμένει και αναλαμβάνει καθήκοντα Purser δεν ειναι αναγκαστικά ότι καλύτερο. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξιόλογο προσωπικό. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι δεν υπάρχει ομοιομορφία, αλλά χωρίς ηχογραφημένα είναι αρκετά δύσκολο.
 
8. Εκτεταμένο δίκτυο προορισμών, ειδικά το καλοκαίρι ( μέχρι τις 4 ώρες απόσταση, μετά το απόλυτο τίποτα ).
Έχει συζητηθεί νομίζω αρκετές φορές, προφανώς η διοίκηση διστάζει να εξαπλωθεί περαιτέρω. Ίσως μια τέτοια κίνηση να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται ή απλά το ρίσκο να είναι υπερβολικό.
4. Χρειάζεται νέος τύπος αεροσκαφών στις 120 - 150 θέσεις.
Κι αυτό το θέμα το είχαμε ουκ ολίγες φορές. Προσωπική μου άποψη, εφόσον αυτοπροσδιορίζεται ή την προσδιορίζουν ως regional - αν και κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί πλέον λόγω μεγέθους και δικτύου να λέγεται περιφερειακή - πολύ το έχει καθυστερήσει με τον regional στόλο. Υπάρχουν όντως δρομολόγια που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν πιο αποδοτικά με Α220 ή Ε190. Βέβαια άλλο τι θέλουμε εμείς κι άλλο τι λένε οι έρευνες αγοράς και εκθέσεις. Πριν τα προμηθευτεί όμως θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο που και πως θα χρησιμοποιηθούν, προς το παρόν νομίζω ότι υπάρχει μια στασιμότητα.
 
Top