Και μιας και το νήμα αυτό έχει τον πολύ γενικό τίτλο «Σχόλια Aegean» ας συνεχίσω τα σχόλια σε σχέση με την Aegean.
Τι κάνει σωστά η Aegean:
1. Ασφάλεια πτήσεων. Την εμπιστεύομαι ( μέχρι να με κάνει να μην την εμπιστεύομαι ).
2. Νέα αεροσκάφη / ανανέωση στόλου σε τακτά διαστήματα.
3. Καθαρές καμπίνες, τουαλέτες και όλα φαίνονται καλοσυντηρημένα.
4. Συχνές πτήσεις και βολικά ωράρια στους κυρίους προορισμούς εντός και εκτός.
5. Λογικές τιμές ( συνήθως, και με λίγη προσπάθεια ) .
6. Φιλικά πληρώματα ( ποτέ μα ποτέ δεν είδα κακή / αγενή συμπεριφορά. Ποτέ ).
7. Άψογη εμφάνιση πληρώματος καμπίνας ( οι γυναίκες. Οι λίγοι άνδρες που έχω πετύχει ήταν κάπως "χύμα" ).
8. Εκτεταμένο δίκτυο προορισμών, ειδικά το καλοκαίρι ( μέχρι τις 4 ώρες απόσταση, μετά το απόλυτο τίποτα ).
9. Επιτυχημένο branding και μάρκετινγκ ( έχει και ωραίο look και πολύ πετυχημένες διαφημίσεις ).
Τι χρειάζεται βελτίωση:
1. Επαγγελματισμός πληρωμάτων καμπίνας: καλά τα χαμόγελα και η ευγένεια, αλλά έχω δει με τα μάτια μου επιβάτης που χτυπήθηκε από trolley ( ελαφρά αλλά αισθητά ) και η αεροσυνοδός ούτε καν ασχολήθηκε ή ζήτησε συγγνώμη. Ο άνθρωπος είχε εμφανώς ξαφνιαστεί και πονέσει. Μηδέν ανταπόκριση από πλήρωμα. Scary. Σε μια άλλη περίπτωση χρόνια αργότερα, η αεροσυνοδός από αδεξιότητα έριξε νερό πάνω στον επιβάτη. Πολύ νερό. Η μπλούζα κόλλησε πάνω στο μπράτσο και την πλάτη του. Το σέρβις συνεχίστηκε κανονικά σαν αυτό να ήταν πολύ φυσιολογικό. Ευτυχώς ο επιβάτης ήταν ένα νεαρό παιδί από Αμερική και το ξεπέρασε με χαμόγελα και γκριμάτσες στους κολλητούς του.
2. Οι ανακοινώσεις: Η ταχύτητα της εκφώνησης είναι σαν να κάνεις 250+ στην εθνική. Γιατί; Μη μου πείτε το άγχος και η βιασύνη της στιγμής. Έχω ακούσει ανακοινώσεις ακαταλαβίστικες ακόμα και στο cruise. Και οι πιλότοι κάνουν ανακοινώσεις σαν νταλικέρηδες που συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στο VHF... Λίγο μάγκες, λίγο αλάνια, λίγο βιάζομαι κλπ κλπ...
3. Σαφώς λιγότερες ανέσεις στην καμπίνα. Τα Α320 ξεκίνησαν με 168 θέσεις, πήγαν στις 174 και τώρα πλέον είναι με 180. Τα ceo είχαν overhead video screens τα neo όχι. Καλές οι θυρίδες φόρτισης USB αλλά ούτε είναι τόσο αναγκαίες ( μέση ώρα πτήσης γύρω στις 2 με 2μιση ώρες και δυνατότητα φόρτισης παντού στο έδαφος ) ούτε όλοι είναι συνδεδεμένοι με συσκευές. Οι δε τουαλέτες στα neo είναι σχεδιασμένες για μικρά παιδιά, όχι για ενήλικους.
4. Χρειάζεται νέος τύπος αεροσκαφών στις 120 - 150 θέσεις. Όχι για να χαιρονται οι planespotters , αλλά για περισσότερες συχνότητες και περισσότερα δρομολόγια όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Μιλάω για Α220 ή Ε190Ε2.... Ξέρω πως είναι ένας ακόμη τύπος στον στόλο με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά το business case είναι δυνατό και μιλάμε για έναν αριθμό σίγουρα διψήφιο ( 10 -15 σίγουρα ). Τώρα, αν εξαιρέσουμε το μοναδικό Α319, το πιο μικρό αεροσκάφος της Αιγαίου έχει 180 θέσεις. Δεν γεμίζουν εύκολα τον χειμώνα για την Μασσαλία και το Αμμάν...
5. Ο κ. Βασιλάκης κάποτε είχε αναφερθεί στην ΤΗΥ ως το πρότυπο του για την Αιγαίου. Μάλλον έκανε λάθος και εννοούσε την Ryanair. Γιατί από άνεση και υπηρεσίες κάθε πέρσι και καλύτερα. Θα ήθελα τη Αιγαίου να έχει business class κανονική και seatback videos επίσης. Αυτό θέλει λεφτά αλλά θα της φερει και έσοδα χάρη στο premium που θα εισπράττει. Οι πιο κερδοφόρες εταιρίες του κόσμου προσφέρουν ακριβώς αυτο το προιόν. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Αιγαιου να διαφοροποιηθεί ποιοτικά από τον ανταγωνισμό της στην Ευρώπη και να προτιμάται από όλους όσους θέλουν να πληρώσουν για το κάτι παραπάνω σε ανέσεις. Και υπάρχουν πολλοί τετοιοι πελάτες. Αλλιώς δεν θα υπήραχαν ούτε Astir Palace, ούτε Costa Navarino, ούτε Sani Resort κλπ
6. Η εμφάνιση των πιλότων και των φροντιστών: Βαλκανικό στυλ, με ολίγη από top gun και αγριεμένου μπράβου σε κλαμπ της Παραλιακής. Φιλική συμβουλή: Είστε καλοί σε αυτο που κάνετε, φροντείστε να φαίνεστε και καλοί. Μέσα τα πουκάμισα, φτιάξτε λίγο τις γραβάτες, φροντίστε τα μούσια και γενικά χαλαρώστε με αυτό το "επιμελώς ατημέλητο" στυλάκι.
7. Να μιλήσω για επέκταση και σε cargo; Να μιλήσω για συνετά και μετρημένα δρομολόγια long haul; Να μιλήσω για δημιουργία πραγματικού και δυνατού hub στην Αθήνα; Αυτο το τελευταίο δεν το "σηκώνει" το Ελ. Βενιζέλος για την ώρα, δεν κάνεις hub με τις παρούσες κτιριακές υποδομές... Αλλά κοιτάξτε το λίγο...
8. Διαφήμιση προϊόντος: υπερβολική και ανακριβής κάποιες φορές, όπως με το WiFi. Πρώτα το τοποθετείς σε ένα δυό αεροσκάφη, το δοκιμάζεις εξονυχιστικά και για μήνες, εντοπίζεις προβλήματα, τα διορθώνεις, το ξαναδοκιμάζεις για να δεις ότι όντως δουλεύει όπως το θες, και μετά ξεκίνα να διαφημίζεις όσο θες και να χρεώνεις. Γιατί κάνανε το ανάποδο;;
9. Και κάτι τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο: Η Αιγαίου έχει χάσει το mojo της εδώ και αρκετό καιρό... Δεν φαίνεται να ξέρει ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα της, δεν φαίνεται να έχει πλέον όραμα. Έχει χάσει την φρεσκάδα της και τον ενθουσιασμό της και απλά δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει με μέθοδο hit and miss ( ελεύθερη μετάφραση: ότι κάτσει )... Γενικά μου θυμίζει την φράση "κάτι κουρασμένα παληκάρια" και εύχομαι πραγματικά να κάνω λάθος.
Συγγνώμη αν κούρασα αλλά επειδή πραγματικά πιστεύω πως εκεί στην Αιγαίου μας διαβάζουν, ελπίζω τα λόγια μου να πιάσουν λίγο τόπο. Είναι τα λόγια ενός πελάτη και νομίζω ότι απηχούν και αρκετούς άλλους επιβάτες.