Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερωτήσεις

• Thread starter Thread starter Hristos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Socrates":2oy6odwp said:
Παιδιά υπάρχει τρόπος να διορθώσω σε φωτογραφίες το ¨είδωλο¨του αντικειμενου που δημιουργείτα γυρω απο αυτό? Το λεω γιατι οι περισοτερες φωτο που εχω μεσα απο τζαμι (απο τα McDonalts) στο LGAV, ειναι ετσι ακριβως.
Δεν διορθώνεται με τίποτα - το τζάμι αυτό είναι ακατάλληλο για φωτογραφία.

seven4seven":33a2hdeg said:
Ο καλυτερος τροπος ειναι να μην ξαναπας στο -ελεεινό-McDonalds και να δοκιμασεις σε ενα απο τα πολλα και διαφορα σημεια περιξ του αεροδρομιου. :wink:

Φιλε seven4seven αυτο το εχω ήδη καταλάβει! Απλά έψαχνα να βρω κάποιον τρόπο να διορθώσω αυτες τις φωτογραφίες. Εννοείται πως το μέρος ειναι ακατάλληλο. Συμφωνώ μαζί σου.

Επι του παροντος, για να μην εχεις το ιδιο προβλημα (η, μαλλον, να το εχεις ελαχιστοποιημενο!) φροντισε να ειναι κολλητα και καθετα ο φακος σου στο τζαμι (αν κρινω απο κανα/δυο απο τις φωτο σου, δεν ηταν ετσι) και τραβα με κλειστο διαφραγμα για να βγαλεις εκτος εστιασης το φαντασμα. Παλι θα υπαρχει, αλλα τοσο λιγο πλεον, ωστε το clone stamp να το εξαφανισει. :wink: :)

Re: Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερώτησεις

Παίδες ετοιμάζομαι να αγοράσω ένα φακουδάκι ώστε να επεκτίνω τις δυνατότητες μου.Σκεφτόμουν τον Nikor 70-300 για την D80 μου αλλά ανακάλυψα πως βγαίνει σε τουλάχιστον 2 εκδόσεις.Μια VR και μια χωρίς αυτό.Τα χρήματα για τον πρώτο δε μπορώ να τ ακουμπήσω τώρα.Θεωρείτε πως χωρίς stabilizer θα γβάζω τίποτα ώστε να πάρω τον απλό αν είναι ή δεν αξίζει τον κόπο?Καμιά εναλλακτική?

Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να σκάσεις ένα σωρό λεφτά για φακό με stabiliser. Οι περισσότεροι απο εμάς έχουν τον απλό. Λίγη συνήθεια χρειάζεται για να έχεις σταθερό χέρι και πάλι μόνο στις περιπτώσεις που το φως ειναι πολύ χαμηλό και η απόσταση μεγάλη. Σίγουρα το stabiliser βοηθάει, αλλά δεν αξίζει να τα χώσεις αν δεν τα έχεις...

Σε συνθήκες μέρας, το VR είναι πρακτικά άχρηστο, αφού λόγω του επαρκούς φωτός οι ταχύτητες που θα φωτογραφίζεις θα είναι μεγάλες.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού βοηθάει, αλλά κυρίως σε στατικά θέματα, όπως στην περίπτωση μας αεροπλάνα που είναι σταματημένα.
Αν το αεροπλάνο κινείται, δε βοηθάει παρά μόνο στην απόσβεση από το τρέμουλο του χεριού.

Συνεπώς, μάλλον βοηθάει σε ελάχιστες περιπτώσεις σχετικά με το spotting.

pulsar":1k49dooe said:
Αν το αεροπλάνο κινείται, δε βοηθάει παρά μόνο στην απόσβεση από το τρέμουλο του χεριού.

...και αν λαβεις υπ'οψιν οτι planespotting=τηλεφακος=μεγεθυνση της εικονας=πολλαπλασιασμος και της παραμικρης κινησης του χεριου, τοτες θα δεις οτι το καθε συστημα σταθεροποιησης εικονας βοηθαει πολυ στο planespotting. Αν,δε,βαλουμε και την πιο καλλιτεχνικη (αεροπορικη) φωτογραφια μεσα στην εξισωση (βλ. panning) τοτε ισχυει ακομα πιο πολυ το παραπανω.

pulsar":1k49dooe said:
Συνεπώς, μάλλον βοηθάει σε ελάχιστες περιπτώσεις σχετικά με το spotting.

Συνεπως, λαθος! :wink:

Χμμμ...διίστανται οι απόψεις βλέπω...Πάντως με τον απλό το AF μου θα δουλεύει κανονικά,σωστά?Όχι πως έχει σχέση η εστίαση με το stabilizer αλλά δεν ξέρω τι λειτουργίες έχει ο απλός..

@ seven7seven
Καλοδεχούμενες οι υποδείξεις, καθώς η εμπειρία μου από το spotting είναι μηδενική αλλά από τη φωτογραφία γενικά, αρκετή. :)
Είναι πάντως προφανές πως μέρα μεσημέρι στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να πιάσει ο φακός τις ταχύτητες (1/300-1/500 πχ) που χρειάζονται ώστε να παγώσει η εικόνα, είτε το αεροπλάνο είναι στάσιμο, είτε κινείται, ανεξαρτήτως σταθεροποίησης.

Σχετικά με την τεχνική του panning, έχεις δίκιο, δε μου περασε από το μυαλό. :wall:

@ Evangelos
To AF δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την σταθεροποίηση.

Το νέο μου απόκτημα!!!Η Μηχανή είναι η Canon EOS 400D ή αλλώς Rebel Xti επειδή είναι από Η.Π.Α..Ο φακός είναι ο Sigma 70-300mm APO DG Macro από Adorama.Έκανα μερικές δοκιμές σήμερα αλλά θέλω δουλειά μέχρι να καταφέρω κάτι καλό...Πρώτες δοκιμές είδα ότι οι φωτογραφίες μου είναι λίγο θολές.Χρησιμοποιώ αυτόματη εστίαση καθώς δεν έχω ακόμα εμπειρία στη χειροκίνητη...Οποιαδήποτε συμβουλή-οδηγία-παρατήρηση μεδώ ή και σε π.μ. είναι ευχαρίστως αποδεκτή!!!