121.5, δεν ξέρω ή δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς γράφεις/εννοείς/υπονοείς. Τέλος πάντων.
Στο θέμα μας.
Σύμφωνα με κανόνες ICAO, σύμφωνα με συνθήκες, με συμφωνίες κλπ, η Ελλάδα καλύπτει το ελληνικό FIR με συγκεκριμένο αριθμό μέσων έρευνας διάσωσης. Αυτή την στιγμή, η κάλυψη του χώρου γίνεται από 10 διαφορετικές τοποθεσίες - άρα με 10 ελικόπτερα.
Τα ελικόπτερα μπορούν να είναι διαφόρων προδιαγραφών/δυνατοτήτων και ως προς τον επιθυμητό τύπο ελικοπτέρου, ασχολούνται διάφορες επιτροπές για να καταλήξουν στον κάλλιστο τύπο για τα ελληνικά δεδομένα. Για διάφορους λόγους, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι μαζί τους, η Ελλάδα φαίνεται πως επιλέγει το Super Puma. (προσωπικά και εν συντομία, θεωρώ πως αν πρέπει να έχουμε ΜΟΝΟ έναν τύπο ελικοπτέρου, για όλες τις δουλειές, για όλες τις συνθήκες και για όλα γενικώς, τότε καλά κάναν και το επέλεξαν. Είναι μεγάλο και ακριβό π.χ. για αεροδιακομιδές, αλλά άψογο για πτήση σε καιρό /end-offtopic).
Τώρα, όσον αφορά τον αριθμό:
10 ελικόπτερα σε υπηρεσία (και με μεγάλο φόρτο εργασίας) απαιτούν και υποστήριξη. Με πρόχειρο υπολογισμό θεωρώ πως χρειάζονται:
10 να είναι σε υπηρεσία.
3-4 να είναι στη mother base/bases για κάλυψη απαιτήσεων εκπαίδευσης νέων χειριστών/πληρωμάτων
3-4 να είναι εν ενεργεία για κάλυψη απαιτήσεων συντήρησης των ήδη υπαρχόντων πληρωμάτων.
2 να είναι standby για ανάληψη υπηρεσίας σε περίπτωση βλάβης ή VIP, ή σε έκτακτες ανάγκες με μεγάλες απαιτήσεις.
6-9 θα βρίσκονται εκτός ενεργείας σε διάφορα στάδια προγραμματισμένων ή απρογραμμάτιστων επισκευών (αισιόδοξος αριθμός με βάση τα όσα έχουμε δει ως τώρα).
Στο σύνολο έχουμε 24-29 ελικόπτερα να απαιτούνται για να καλυφθεί πλήρως το FIR με την ίδια, ή ελαφρώς καλύτερη κάλυψη από ότι ως τώρα, οπότε υπό αυτό το πρίσμα, η παραγγελία είναι σωστή.
Υ.Γ. Ωστόσο ελπίζω πριν να ολοκληρωθεί η παραλαβή του οποιουδήποτε τύπου ελικοπτέρου, να ληφθούν υπόψιν κάποιες διαδικαστικές ασημαντότητες:

Τα ελικόπτερα κοστίζουν. Δεν μπορείς να αγοράζεις κάθε 5 χρόνια καινούρια. Ως εκ τούτου, πριν τα πάρεις και τα πετάξεις κάπου να φυλάνε υπηρεσία, αγόρασε με ασήμαντο (για το κράτος, όχι για μένα) κόστος ένα υπόστεγο να τα βάζεις μέσα.

Οι χειριστές και τα πληρώματα δεν κοστίζουν. Αλλά είναι δύσκολο να έχεις πάντα πληθώρα από δαύτους. Οπότε, πριν στείλεις 15 νοματέους να σου φυλάξουν υπηρεσία στο Κάτω Πουρναράκι, βάλε τους μια τέντα να κρατάνε το κεφάλι τους στεγνό και σκιερό.

Το air-condition στο Ε/Π κοστίζει κάμποσα ευρώ. Αν πάρεις 15, θα σου κάνουν και σκόντο. Σαν ποσό σκέτο ίσως να βγει πολύ, αλλά μέσα στο συνολικό κόστος αγοράς, ή σε αυτά τα ρημάδια τα αντισταθμιστικά οφέλη, χώστο μέσα να χαρείς. Αν κάποιος από τους αποφασίζοντες πιστεύει ότι είναι ανούσιο κόστος, την επόμενη φορά που θα πετάξει το ελικόπτερο μέρα, ας μπει μέσα για βόλτα. 2 ώρες να πετάξεις από Μάιο-Σεπτέμβριο και δεν μπορείς να να δεις από τον ιδρώτα. Με πανάκια και πετσετούλες.