Super Puma

• Thread starter Thread starter makedonas
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
ppana":2odnuwfp said:
Το NH90 οπού έχει παραδοθεί (Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία) έχει παραδοθεί σε εκπαιδευτική διαμόρφωση. Το πρώτο Γερμανικό NH90 σε αρχική επιχειρησιακή διαμόρφωση (IOC) παραδόθηκε τον Ιούνιο 2009 μετά από χρονια καθυστερήσεων.

Λογικό να παραδίδεται πρώτα η εκπαιδευτική διαμόρφωση (ο προσομοιωτής πλησιάζει το κόστος του Ε/Π για τον συγκεκριμμένο τύπο). Τα πρώτα ΝΗ90 παραδόθηκαν τελη 2006 με 2 χρονια καθυστέρησης αν δεν κάνω λάθος.

Δεν διαφωνώ με τα άλλα καθώς δεν γνωρίζω ποιο είναι το παρασκήνιο. Μου φαίνεται όμως χλωμό σε περίοδο κρίσης, η εταιρεία να μην θέλει να πασάρει τα Ε/Π κ να τα κρατάει κάτω από τέντα (όχι υπόστεγο=όχι διαμορφώσεις). Επίσης για ποιο λόγο η Ελλάδα πήγε στην ίδια εταιρεία που κατά εμάς είναι αναξιόπιστη (μην τηρώντας τους όρους) κ δίνει άλλο ένα πακέτο 400 εκ για τα Super Puma?

Σχετικά με τα γερμανικά, το άρθρο αναφέρεται στα CSAR. Mετά την παράδοση των πρώτων TTH ενεργοποιήθηκε η option +40.

flesland":37wspm7e said:
Το Cougar ως τι? το AS532 δεν νομίζω οτι θα συνέφερε για ρόλους παρά για CSAR.
Όπως είπα, επιλέγουμε ΕΝΑΝ τύπο Ε/Π, να τα κάνει όλα. Μέσα στα όλα, είναι και το CSAR. (NATO και Ελλάδα το ζητάνε). Για αυτό το ανέφερα.
flesland":37wspm7e said:
Επίσης για ποιο λόγο η Ελλάδα πήγε στην ίδια εταιρεία που κατά εμάς είναι αναξιόπιστη (μην τηρώντας τους όρους) κ δίνει άλλο ένα πακέτο 400 εκ για τα Super Puma?
Μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι "πήγε κάπου η Ελλάδα"
Όπως έγραφε το in.gr:
Η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με την Γαλλία για την αγορά 15 ελικοπτέρων Super Puma, κατασκευής EADS, ανέφερε άνωτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την Πέμπτη, στο Reuters.
Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα. "Κάποιος" και μάλιστα "ανώτατο στέλεχος", είπε στο Ράδιο Αρβύλα, ότι "θα" πάρουμε 15 ελικόπτερα Super Puma. Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, αυτή η κολόνια με την αντικατάσταση των ΑΒ-205 κρατάει χρόνια. Να δω μια επίσημη ανακοίνωση, μια υπογραφή, μια κίνηση, και μετά συζητάμε :mrgreen:

Vassdel thanx για την απάντηση :great: ...

Πάντα είναι χρήσιμο να ακούς και τους insiders ειδικά σε θέματα που δεν κατέχουμε...

Με όσους σχετικούς το έχω μιλήσει, μου έχουν πει το ίδιο πράγμα. Απο τη στιγμή που πετάμε μόνο 1 τύπο Ε/Π τότε αυτός πρέπει να είναι το Puma.

Καλές διακοπές Βασίλη και fly & drive safe 8) :) 8) ...

Σήριαλ έχουν γίνει τα ελικόπτερα των ΕΔ/ ΣΑ στην Ελλάδα! Μη ξεχνάτε τα Dauphins του λιμενικού που "σκουριάζουν" αναξιοποίητα από το 2004. Για να δούμε πώς θα καταλήξει αυτό το επεισόδιο.

Προχτές είδα ένα άρθρο σε γαλλική εφημερίδα το οποίο έγραφε ότι παρόλο τις περικοπές στο αμυντικό μπατζετ, η Ελλάδα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για προμήθεια Super Puma και αναμένεται η τελική συμφωνία σύντομα. Στην Ελλάδα πάντως δεν έχω ακουσεί κάτι (για ευνόητους λόγους;).

Και ένα βίντεο που δεν γνωρίζω πότε τραβήχτηκε, από επίδειξη Cougar στο Στεφανοβίκειο (στον τίτλο λέει 2000 αλλά ανέβηκε προχτές :? ) :
http://www.youtube.com/watch?v=-XiYeOaj ... _embedded#!

Πάντως την περασμένη εβδομάδα παρελήφθη ένα ακόμα Super Puma, με αριθμό 2780.

Δηλαδή παραχώρησες τα πνευματικά δικαιώματα τών φωτογραφιών στην μονάδα σου;

Οπως και να'χη,εύχομαι καλοτάξιδο και κυρίως καλότυχο,το νέο σας απόκτημα.

Χαχα, όχι, δεν παραχώρησα δικαιώματα...
...ήμουν σε άδεια όταν ήρθε το ελικόπτερο και δεν ξέρω καν ποιός τράβηξε τις φωτό. Απλά, εστάλησαν όλες οι φωτογραφίες από το event με e-mail σε όλους τους χειριστές της Μοίρας και από εκεί τις αναδημοσίευσα. Ξέρω πως όποιος και να τις τράβηξε δεν θα έχει πρόβλημα με την δημοσίευση, αλλά αφού ΔΕΝ είναι δικές μου, ήθελα να το τονίσω :D

Αν και κάτι μου έχει εξηγήσει ο Vassdel όσον αφορά το μήκος των ελικοπτέρων, εγώ ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω γιατί χρησιμοποιούμε πολιτικό αεροσκάφος για στρατιωτικές αποστολές.
Αλλιώς η απορία μου: Γιατί η ΠΑ αγόρασε την πολιτική έκδοση του ελικοπτέρου;

Σύμφωνα με το site της eurocopter οι ακόλουθες πληροφορίες είναι διαθέσιμες: Τονίζω με bolts τις λέξεις κλειδιά, παρόλο που δεν έχουμε την έκδοση L1 & AL.

http://www.eurocopter.com/site/en/ref/Overview_110.html
"The AS332 L1 is a twin engine medium-weight civil helicopter equipped with a « new avionics » glass cockpit.
Its operational characteristics and its large cabin explain its success particularly for passenger transport.
The extensive power reserve, its safety level, and comfort make the SUPER PUMA AS332 L1 an aircraft perfectly suited for offshore or other civil operations."

http://www.eurocopter.com/site/en/ref/Overview_165-1021.html
"The AS532 AL is a long version of the COUGAR family.
The AS532 AL is fitted with two Turbomeca Makila 1a1 turboshaft engines and a “new avionics” glass cockpit. It can carry up to 25 combat ready troops, and can be equipped with pod-mounted cannons, rocket-launchers or side firing cannon. This helicopter is capable of performing troops transport, search and rescue, medical evacuation, airlift, and fire support missions.

Αν δεν κάνω λάθος τα Cougar έχουν και θωράκιση σε ευαίσθητα μέρη της ατράκτου.

Για εμένα είναι ξεκάθαρο πως ασχέτως της υπο-έκδοσης, L1-AL κτλ, τα AS-332 Superpuma είναι καθαρά πολιτικά ελικόπτερα και τα 532 Cougar οι στρατιωτικές εκδόσεις τους.
Εν καιρώ ειρήνης κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά, έχουμε προσθέσει όμως στις αποστολές τους το CSAR που μόνο civil operation δεν είναι...
Εκτός βέβαια αν τόσο καιρό διαθέτουμε AS532 και εκ παραδρομής τα έχουμε βαφτίσει super puma.