Ταξιδευω πρωτη φορα μονη μου ΚΑΙ Αμερική, βοηθειαααα :)

• Thread starter Thread starter Ριόνι
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Ριόνι

Νέο μέλος (Tourist)
Καλησπερα! :D Τα Χριστουγεννα θα ταξιδεψω μονη μου στο Σικαγο απο Αθηνα (μεσω Βρυξελλων και Μαδριτης αντιστοιχα στο πηγαινε-ελα). Διαβατηριο εχω, e-ticket εχω, προγενεστερη αεροπορικη εμπειρια δεν εχω!! Θα εκτιμουσα οσο τπτ να μου φερθειτε σα να ειμαι τουβλο, :with: και να μου εξηγησετε βημα-βημα τι κανω απο την στιγμη που θα περασω την πορτα του Ελ.Βεν.! Παω στον γκισε λοιπον, χαιρεταω την κυριουλα και δινω διαβατηριο, ναι? (Πόση ώρα πριν όμως?) Δινω βαλίτσα για check-in και μου δίνουν boarding pass υποθέτω? Μετα που παω?? ΑΑααα και κάτι αλλο βασικο, ποιο το όριο μεγεθους και βαρους βαλιτσας? Ισχυει καποιο οριο και για το carry-on? (για τι επιτρεπεται απο υγρα, οπλα μαζικης καταστροφης κτλ εχω ενημερωθει εκτενως για να σας προλαβω :) )...

Και μετα απο ολα αυτα φτανω Βρυξελλες με το καλο. Εκει θα εχω αναμονη 11,5 ωρες (σνιφ, σομπ, κλαψ, εχετε να προτεινετε κατι για να κανω ή και καποιο ασφαλες μερος να την επεσω για λιγες ωρες, εκτος ξενοδοχείου?). Ακολουθω την ιδια διαδικασια οπως στην Αθηνα στην ωρα που πρεπει να κανω check-in για Σικαγο, σωστα?

Και αντε λεμε οτι εχουν παει ολα καλα και φτανω στο Αμερικα, εκει με ξεφτιλιζουν στους ελεγχους, σωστα?? Κατι συγκεκριμενο που πρεπει να θυμαμαι-προσεχω? Διαβασα οτι υπαρχουν ειδικες κλειδαριες για αποσκευες αμερικανικων προορισμων, και καλο ειναι να βαλω τετοια σε περιπτωση που πρεπει να μου ανοιξουν την βαλιτσα κατα τον ελεγχο. Δλδ ΔΕΝ την κλειδωνω κανονικα αλλα απλα την κλεινω και βαζω αυτο το ειδικο λουκετακι?? Πφφφφφφφτ, αγχωθηκα λεμε........ :cry: :wall:

Σας ευχαριστω προκαταβολικα :thx: :thx: :thx: :D :D :D :thx: :thx: :thx:

Η θεία απ' το Σικάγο

Ριόνι":3hbscoog said:
...και να μου εξηγησετε βημα-βημα τι κανω απο την στιγμη που θα περασω την πορτα του Ελ.Βεν.!..
Πρέπει να γνωρίζεις ότι το ταξίδι σου για τις ΗΠΑ ξεκινά πριν φτάσεις στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Για να σου επιτραπεί να ταξιδέψεις θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχεις visa σε ισχύ ή να έχεις την "έγκριση" του Visa Waiver Programm.
Η δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιο απλή και οικονομική χωρίς να χρειάζεται να πας στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά από το σπίτι.
Πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ: http://athens.usembassy.gov/root/pdfs/kew_vwp_gr.pdf
...Παω στον γκισε λοιπον, χαιρεταω την κυριουλα και δινω διαβατηριο, ναι? (Πόση ώρα πριν όμως?) Δινω βαλίτσα για check-in και μου δίνουν boarding pass υποθέτω? Μετα που παω?? ΑΑααα και κάτι αλλο βασικο, ποιο το όριο μεγεθους και βαρους βαλιτσας? Ισχυει καποιο οριο και για το carry-on?...
Καλό είναι να βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα. Λόγω Χριστουγέννων, η κίνηση θα είναι σίγουρα αυξημένη, άρα θεωρώ ότι οι δύο ώρες πριν την πτήση είναι το αργότερο που πρέπει να φτάσεις.
Στο check in πρέπει να διευκρινήσεις στον/ην υπάλληλο ότι έχεις πτήση ανταπόκρισης έτσι ώστε να τσεκάρει τις αποσκευές σου μέχρι τον τελικό προορισμό.
Αφού τελειώσεις με το check in πηγαίνεις στα μαγαζιά με τα αρώματα (προσοχή, μη δοκιμάσεις πάνω από τρία... λυπήσου τον διπλανό σου στην πτήση), στο βιβλιοπωλείο για αγορά βιβλίου/εφημερίδων/περιοδικών ή σε κάποιο από τα καφέ για να πιείς ή να φας κάτι. Στην κάρτα επιβίβασης γράφει την πύλη αναχώρησης (θα σου το διευκρινήσουν και από το check in) και θα ακολουθήσεις τις ταμπέλες προς αυτή την πύλη. Ευτυχώς το αεροδρόμιό μας έχει καλή σήμανση και αποκλείεται να χαθείς.
Για τις πτήσεις προς/από ΗΠΑ (σχεδόν όλες) οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένους κανόνες και όρια για τις μεταφερόμενες αποσκευές και χειραποσκευές. Το πλήθος των (δωρεάν) επιτρεπόμενων αποσκευών, το βάρος αυτών και το μέγεθος και βάρος των χειραποσκευών (carry on) διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αλλά σίγουρα διευκρινίζεται στις ιστοσελίδες τους.
...Και μετα απο ολα αυτα φτανω Βρυξελλες με το καλο. Εκει θα εχω αναμονη 11,5 ωρες (σνιφ, σομπ, κλαψ, εχετε να προτεινετε κατι για να κανω ή και καποιο ασφαλες μερος να την επεσω για λιγες ωρες, εκτος ξενοδοχείου?). Ακολουθω την ιδια διαδικασια οπως στην Αθηνα στην ωρα που πρεπει να κανω check-in για Σικαγο, σωστα?...
Καλό κουράγιο με τις 11,5 ώρες αναμονής. Στη θέση σου δεν θα "την έπεφτα". Θα έκανα τη βόλτα μου στην πόλη για να "σκοτώσω" το χρόνο μου και να κουραστώ έτσι ώστε να κοιμηθώ όσο γίνεται περισσότερο στην πτήση Βρυξέλλες-Σικάγο. Όσο για "ασφαλές μέρος" έχω την εντύπωση (χωρίς να έχω πάει) ότι οι Βρυξέλλες είναι ασφαλέστατο μέρος.
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ΔΕΝ ακολουθείς την ίδια διαδικασία αν έχεις φροντίσει να ενημερώσεις το check in της Αθήνας ότι τελικός σου προορισμός είναι το Σικάγο, μια και η/οι αποσκευή/ές σου θα μεταφερθούν στο άλλο αεροσκάφος χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ. Το μόνο που θα χρειαστεί (τουλάχιστον έτσι μου έχει συμβεί με τη Lufthansa στο Μόναχο σε connection για Νέα Υόρκη ) θα είναι να παραλάβεις τις κάρτες επιβίβασης για τη νέα σου πτήση αν αυτές δε σου έχουν δοθεί από την Αθήνα.
...Και αντε λεμε οτι εχουν παει ολα καλα και φτανω στο Αμερικα, εκει με ξεφτιλιζουν στους ελεγχους, σωστα?? Κατι συγκεκριμενο που πρεπει να θυμαμαι-προσεχω? Διαβασα οτι υπαρχουν ειδικες κλειδαριες για αποσκευες αμερικανικων προορισμων, και καλο ειναι να βαλω τετοια σε περιπτωση που πρεπει να μου ανοιξουν την βαλιτσα κατα τον ελεγχο. Δλδ ΔΕΝ την κλειδωνω κανονικα αλλα απλα την κλεινω και βαζω αυτο το ειδικο λουκετακι??...
Κανένας δε σε ξεφτυλίζει πουθενά. Είναι υποχρέωσή σου να δεχτείς τον έλεγχο. Αυτό που πρέπει να προσέξεις κατά τη διάρκεια της υποβολής των ερωτήσεων, είναι να απαντάς με ειλικρίνια και χωρίς ειρωνία ή αστεία όσο ηλίθιες κι αν σου ακούγονται.
Και φυσικά επ' ουδενί δεν αστειεύεσαι με θέματα τρομοκρατίας, όπλων κλπ.
Ειδικό λουκέτο στη βαλίτσα δε νομίζω ότι χρειάζεσαι. Ίσως χρειαστεί να ανοίξουν αυτό που θα έχεις βάλει. Μου είχε συμβεί σε πτήση από Παρίσι προς Νέα Υόρκη με Air France, να μην έρθουν οι βαλίτσες μας. Ήρθαν με την επόμενη πτήση και όταν μας τις έφεραν στο ξενοδοχείο είδαμε ότι είχαν "διαρρήξει" το λουκέτο, το οποίο είχαν τοποθετήσει σε ένα φάκελο μέσα στη βαλίτσα.

Πολύ καλά να περάσεις και να δώσεις τους χαιρετισμούς μας στη Θεία απ' το Σικάγο

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε ότι αφορά το ταξίδι, αλλά μπορώ να σου πω τι να κάνεις στις Βρυξέλες.

Πάρε το τρένο και κατέβα στο κέντρο της πόλης. Κοντά στην πολύ διάσημη πλατεία που δεν θυμάμε πως λέγεται , υπάρχει μία επίσης πολύ διάσημη στοά που δεν θυμάμε πως λέγεται. Μέσα στη στοά έχει ένα μαγαζί Godiva και εκεί μπορείς να κάτσεις για μία από τις καλύτερες βάφλες ever!!!!!

αυτά.

Φρονώ ότι εννοείς την Grande Place και τη στοά Saint Hubert! :) Voilà και το λινκ...
Μου ξύπνησες όμορφες αναμνήσεις!

Σωστά. Και το μαγαζί που λέω είναι Haagen Das και Godiva μαζί. Αξέχαστη βάφλα!!!!! :D :D :D

για τις 11,5 ώρες αναμονής, αν ήσουν planespotter θα περνούσαν ευχάριστα :mrgreen: Επειδή μάλλον δεν είσαι, κι επειδή είχα την τύχη να μείνω γι αρκετό διάστημα στις Βρυξέλλες, η μετάβαση στην πόλη είναι η μοναδική σου επιλογή. Το τρένο ξεκινάει από το επίπεδο -2 του αεροδρομίου, σε 20 λεπτά φτάνει στο Gare Central κι απο κεί σε 10 λεπτά με τα πόδια θα φτάσεις στην Grand Place. Μετά από μια βόλτα στα γύρω στενά και στη γειτονική Rue Neuve όπου βρίσκεται η κύρια αγορά της πόλης, θα καταλήξεις για ένα απολαυστικό γεύμα στο Cafe Arcadi (στο τέλος της στοας St. Hubert) Για καφέ προτείνω το Cafe de Roi d' Espagne επί της Grand Place. Επ' ουδενί λόγω ΜΗΝ παίσεις στην παγίδα των μυδάδικων , παρά μόνο κάνε μια βόλτα σαν εμπειρία. Αν σου μείνει χρόνος μπορείς να επισκεφτείς το Parc de la Cinquantanaire (jubelpark - Metro 1/5 σταση Merode) και να ξαναπάς στο αγαπημένο Zaventem. Για σοκολάτες για το ταξίδι σου, ψώνισε από του Neuhaus μεσα στο αεροδρόμιο (μετά τον έλεγχο διαβατηρίων. Η Godiva καλή είναι αλλά οι Βελγοι κι όσσοι ξέρουν τρώνε από του Neuhaus ή toy Markolini.

Αυτά και καλά να περάσεις. Αν θες να πάρεςι μια πρώτη γεύσει απο τη windy city (Chicago) σου προτείνω να διαβάσεις τη δική μου εμπειρία στο trip report μου " Ο θείος από το Σικάγο" .

Παιδιά πάω και γω στις 12/7 Αμερική, διαβάζω τις συζητήσεις σας και πραγματικά παίρνω πολύτιμες πληροφορίες. 'Οταν λέτε έλεγχος στο αεροδρόμιο εκεί, τι ακριβώς εννοείτε; Σου κάνουν ερωτήσεις; Τι είδους ερωτήσεις; Σου ψάχνουν τη βαλίτσα; Μήπως σε γδύνουν κιολας; :oops:

12 Ιουλιου πεταω και γω απο JFK για Ελλαδα!
Λοιπον, οταν φτασεις θα περασεις απο τον ελεγχο των διαβατηριων. Συνηθως στην ΝΥ εχει αρκετη ουρα, αναλογωε βεβαια την ωρα καο το τερμιναλ. Θα σου παρουν φωτο και αποτυπωματα. Ισως να σε ρωτησουν το σκοπο της επισκεψης σου. Δεν μου ειχε τυχει ποτε καποια παραπανω ερωτηση.. Καλο ταξιδι!

dang":3t8a0b8n said:
Σου κάνουν ερωτήσεις; Τι είδους ερωτήσεις; Σου ψάχνουν τη βαλίτσα; Μήπως σε γδύνουν κιολας; :oops:

Ερωτήσεις: ναι, παρόμοιες με αυτές που ρωτάνε κατά την έκδοση της ESTA Visa. Ο σκοπός της επίσκεψής σου, πόσο θα διαρκέσει, που θα μείνεις, κλπ.

Σου ψάχνουν τη βαλίτσα; Το TSA έχει 'δικαίωμα' να ανοίξει και να ψάξει τη βαλίτσα σου με τα χέρια. Πολύ πιθανό να σε ενημερώσουν από την Αθήνα κιόλας (γιατί μετά δεν την ξαναβλέπεις τη βαλίτσα σου) να μην 'κλειδώσεις' τη βαλίτσα σου, γιατί μπορεί να βρεις την κλειδαριά σπασμένη. Ναι, μου έχει τύχει (πάνω από τις μισές φορές) να βρω τη βαλίτσα μου 'ψαγμένη' - χωρίς να λείπει τίποτε, μέχρι στιγμής.

Μήπως σε γδύνουν κιολας; Με τα μηχανήματα, 'σχεδόν' ναι.

To TSA δεν ανηγει την βαλιτσα οταν καποιος φευγει απο ΗΠΑ. Γινεται το ιδιο και κατα την αφιξη?
Πολλες φορες οταν φευγω απο ΝΥ για Ευρωπη, βρισκω μεσα στην βαλιτσα το καρτελακι που λεει οτι η βαλιτσα εχει ελεγχθει απο το ΤSA. Δεν το ειδα ποτε μου ομως κατα την αφιξη μου, οποτε υπεθεσα οτι βασιζονται στον ελεγχο απο τις χωρες αναχωρησης. Μπορει να κανω και λαθος βεβαια.. Θε με ενδιεφερε να ξερω γιατι καμια φορα φερνω 4-5 κουτες τσιγαρα απο Ελλαδα που μου παραγγελνουν, οποτε αν την ανοιξουν ισως να εχω προβλημα..
Μολις περασεις τον ελεγχο διαβατηριων, περνεις την βαλιτσα σου κ περνας απο το τελωνειο..
Εκει μπορει να σου ανοιξουν την βαλιτσα παλι..