Η Μπανγκόκ θα μας δεχόταν για άλλη μία φορά με...θερμές διαθέσεις. 28 βαθμοί στις 22:30 και πολλήήήήή υγρασία συνέθεταν ένα σκηνικό που φαινόταν τροπικό μπροστά στο κρύο που είχαμε φάει στην Ιαπωνία! Το αεροδρόμιο μάς ήταν πλέον γνώριμο και, έτσι, με περισσή άνεση -και ανακούφιση- περάσαμε το transfer desk, όπου και πάλι συνωστίζονταν πολλοί και διάφοροι και κατευθυνθήκαμε προς τον επάνω όροφο με τα διάφορα καταστήματα και τις υπηρεσίες.
Στο ενδιάμεσο, αποχαιρετίσαμε όσους είχαν αποφασίσει να κάνουν μια μικρή παραμονή δύο ημερών στην Μπανγκόκ. Για 130 ευρώ είχαν δύο διανυκτερεύσεις και κάποια ξενάγηση. Τα γνωστά προγράμματα stopover που προσφέρουν πολλές εταιρίες δηλαδή, μεταξύ άλλων και η Thai. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη στιγμή, που είχε αρχίσει να μου βγαίνει όλη η κούραση του ταξιδιού, δε μετάνιωσα που δεν έμενα κι εγώ μαζί τους.
Οι οθόνες των αναχωρήσεων ήταν γεμάτες με απανωτές πτήσεις ευρωπαϊκών εταιριών προς Ζυρίχη, Στοκχόλμη και όπου αλλού θέλετε. Μόνο που, με κάθε πτήση να εμφανίζεται καμιά 4άρα φορές (ο θαυμαστός κόσμος του codesharing...), η δική μας που θα έφευγε αργότερα δε φαινόταν πουθενά! Εντελώς τυχαία, κάποιος από το group μπήκε σε ένα από τα lounges της Thai και ρώτησε από ποιο gate θα φεύγαμε. Οπότε, ήσυχοι πλέον, είπαμε να κάνουμε καμιά βόλτα στο σχετικά παλιό terminal. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του, μια ξύλινη κατασκευή σε σχήμα παγόδας στη μέση των duty free, όπου προσφερόταν...μασάζ! Επί πληρωμή φυσικά και χαλαρωτικής φύσης πάντα (οι..."υπηρεσίες" που λέγαμε πριν).
Καθίσαμε σε ένα από τα κοντινά cafe-restaurants, όπου ο χώρος ήταν γεμάτος -όπως και όλο το αεροδρόμιο- από δυτικοευρωπαίους τουρίστες, που μετά βίας ξεχώριζαν μεταξύ τους. Όλοι ήταν "διατεταγμένοι" σε ζευγάρια, κυρίως μεσήλικες, με γκρίζα μαλλιά οι κύριοι και ξανθά-γκριζαρισμένα οι κυρίες, κατακόκκινα πρόσωπα από την ηλιοθεραπεία, λουλουδάτα πουκαμισάκια και βερμουδίτσες. Περιττό να σας πω ότι όλοι μα όλοι έπιναν -τι άλλο- μπύρες και έτρωγαν ζαμπόν, λουκάνικα κ.λ.π. Τι πιο φυσικό στην Ταϋλάνδη άλλωστε...
Κατά τις 23:45 κατευθυνθήκαμε προς το gate 25, μετά από μικρή αναμονή στον έλεγχο χειραποσκευών. Οι υπάλληλοι έδειχναν μάλλον κουρασμένοι, αλλά ήταν ευγενικοί. Η επιβίβαση είχε αρχίσει και Έλληνες και ξένοι περίμεναν στην ουρά. Όσοι πήγαν να περάσουν από την ουρά της Business/First, επέστρεψαν άπρακτοι στις θέσεις τους...
24/2/2005,
MD-11 https://www.airliners.gr/community/album_page.php?pic_id=2466 HS-TMF (photo by jerry),
TG946 (STD 00:25 - STA 06:15),
Terminal 2 - Gate 25,
θέση 47F
Το MD-11 ήταν για άλλη μία φορά έτοιμο να υποδεχτεί τους επιβάτες του, αυτή τη φορά για το σκέλος ΒΚΚ-ΑΤΗ. Η κυρία προϊσταμένη μας υποκλίθηκε δείχνοντάς μας το σωστό διάδρομο που θα οδηγούσε στις θέσεις μας, το μαξιλαράκι και η κουβερτούλα ήταν ήδη τοποθετημένα εκεί και η πτήση έδειχνε για άλλη μία φορά γεμάτη! Αυτή τη φορά, όμως, καθόμουν σε θέση F (σημειώνεται με
κόκκινο στο σχετικό
seating plan). Μόνο που, όπου F, διαβάστε "
Εφιάλτης"!!!
Δύο καθίσματα στα δεξιά μου (G/H) κατειλημμένα. Από φίλους μεν, αλλά κατειλημμένα. Αριστερά μου μία θέση κενή (E) και στην άλλη (D) καθόταν ένας Έλληνας κύριος από Αυστραλία. Για τις επόμενες 10 και μισή ώρες θα είχα στη διάθεσή μου μόνο μερικά εκατοστά για να ζήσω. Ευχή και κατάρα σας δίνω: μην το δοκιμάσετε ΠΟΤΕ! Εννοείται ότι άλλες επιλογές θέσης δεν υπήρχαν, οπότε άρχισα θέλοντας και μη να το συνηθίζω...
Μη έχοντας κάτι άλλο, λοιπόν, να κάνουμε, αρχίσαμε να περιεργαζόμαστε τις εφημερίδες που υπήρχαν διαθέσιμες από τη φυσούνα και ρίγη συγκίνησης μας διαπερνούσαν, διαβάζοντας για τις...μεγάλες και σπουδαίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Ασία και τον κόσμο σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο... Ναι, ναι, είπαμε να το παίξουμε σοβαροί (καλά τώρα). Την ίδια στιγμή, το πλήρωμα τοποθετούσε μπουφάν κ.λ.π. στις
κρεμάστρες του ειδικού "κρυφού" χώρου στο bulkhead, που αργότερα θα κρυβόταν από την οθόνη του IFE.
Οι γνώριμες γελαστές φυσιογνωμίες των δύο Thaiανών (μία συνοδός και ένας φροντιστής), που έκαναν την επίδειξη σωστικών μέσων στις οθόνες σε ταϋλανδέζικα και αγγλικά με τη συνοδεία απαλής μουσικής, εμφανίστηκαν και πάλι. Pushback στις 00:30, τροχοδρόμηση μέσα στη μαύρη νύχτα και στις 00:35 ο διάδρομος 21L ανακουφιζόταν από το βάρος του τρικινητήριου αεροσκάφους μας. Αυτή τη φορά κανείς δεν αισθάνθηκε "rocket-climb", μιας και το προχωρημένο της νύχτας μάλλον δεν επέτρεπε εντυπωσιακές ρυθμίσεις στις μανέτες.
Μόλις έσβησε το «Προσδεθείτε» μοιράστηκαν και πάλι ακουστικά, αν και τα βλέφαρα άρχιζαν να βαραίνουν και το πρόγραμμα μουσικής ήταν και πάλι το ίδιο. Ο captain μάς ενημέρωσε για τη διαδρομή (η ίδια με το σκέλος ATH-BKK στο αντίστροφο) και οι οθόνες άρχισαν να δείχνουν ένα αγνώστου ταυτότητας έργο, ενώ πριν είχε προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για...τροχαία ατυχήματα! Crash-dummies και σμπαραλιασμένα αυτοκινητάκια έπαιζαν συνεχώς και για άλλη μία φορά προσπαθούσα να καταλάβω το σκεπτικό αυτής της επιλογής του in-flight entertainment, ειδικά στα MD-11. Τι ακριβώς προσπαθούσαν να κάνουν; Να μας εξοικειώσουν με διάφορες ανθρωπογενείς κ.λ.π. καταστροφές; Μιας και, ε, με τον απόγονο του DC-10 πετούσαμε...
Τότε, όμως, ξεκίνησε και το πρώτο bar service, μόνο με ποτά και χωρίς φυστικάκια κ.λ.π. αυτή τη φορά. Ο χυμός μήλου που πήρα ήταν μια χαρά, αλλά για κάποιο λόγο αποφάσισα με μια κίνηση του χεριού μου να...τον ξεφορτωθώ! Ένα ποτήρι -παρά δύο γουλιές- βρέθηκε με μιας πάνω στο παντελόνι μου (δεν ήμουν εγώ, σας το ορκίζομαι, ο «άλλος» εαυτός μου το έκανε!). Μία από τις συνοδούς που με είδε, μου έφερε αμέσως πετσέτες και ένα...wettex μαζί με ένα άλλο γεμάτο ποτήρι, το οποίο ήπια με τη μία αυτή τη φορά, για να μην έχουμε άλλα ατυχήματα... Σκεπασμένος με την κουβέρτα, καθότι είχε κρύο και το βρεγμένο πατζάκι μου δε βοηθούσε την κατάσταση (!), μάλλον με πήρε για λίγο ο ύπνος...
Τα βλέφαρα ξανάνοιξαν μετά από πολύ λίγο, όταν μοιραζόταν η κάρτα του μενού σε ταϋλανδέζικα, αγγλικά και ελληνικά. Η πάπια με ανανά και κόκκινο κάρυ προδιέθετε για άλλη μια...
καυτή εμπειρία, οπότε προτιμήσαμε την άλλη επιλογή. Αρνάκι στιφάδο με λαχανικά και λινγκουίνι με βούτυρο (πολύ βούτυρο όμως!), σαλατίτσα με καλαμπόκι, καρότο, μήλο και αγγουράκι με βαλσαμικό ξύδι και για γλυκάκι κέικ καπουτσίνο, συνοδευόμενα από ψωμάκι σόγιας, βουτυράκι και πλήρες σετ από μεταλλικό σερβίτσιο όπως πάντα. Μια χαρά γεύμα ήταν. Τσάι και καφές αποφεύχθηκαν, γιατί είχαμε μπροστά μας μια μεγάάάλη βραδινή πτήση, αλλά το κονιάκ μετά το γεύμα ήταν ό,τι έπρεπε για να χαμηλώσουν τα βλέφαρα πιο απαλά και ανάλαφρα...
Δύο ώρες μετά την απογείωσή μας οι δίσκοι είχαν μαζευτεί, το έργο είχε τελειώσει και το airshow μας πληροφορούσε ότι σε λίγο θα περνούσαμε τα σύνορα της Ινδίας, κοντά στην Calcutta. 7588 μίλια και 8 ώρες και 46 λεπτά έμεναν και οι κεντρικές οθόνες έπαιζαν ένα videoclip με τίτλο "
Sharing is great", με...πεταλουδίτσες και λιβάδια, μουσική easy listening όσο δεν πήγαινε άλλο και στίχους "
the sun is shining all over the world / the rain is falling all over the world...bla bla bla...not just for me, but for anybody...bla bla bla...we are sharing the sun / the rain...bla bla bla...Sharing is great". Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιο βαθύτερο νόημα σε όλα αυτά, γιατί αυτό το κλιπάκι έπαιζε σε κάθε πτήση της Thai, αλλά το μυαλό μου πήγε στις πρόσφατες καταστροφές μετά το σεισμό στην Ασία και τα συνακόλουθα. Ίσως κάτι σχετικό να ήθελαν να μας πουν.
Η πολυπόθητη ώρα του ύπνου, πάντως, είχε φτάσει και -πιστέψτε με- όσο δύσκολη κι αν σας περιέγραψα την επιβίωση στην 47F, το πότε με επισκέφτηκε ο Μορφέας ούτε που το κατάλαβα...
Ξύπνησα μετά από 2-3 ώρες, για να διαπιστώσω ότι όλα γύρω μου ήταν...μαύρα! Η καμπίνα θεοσκότεινη με μόνη πηγή φωτός τις επιγραφές "No smoking", οι οθόνες κλειστές και δεν ακουγόταν ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Απόλυτη ησυχία! Ούτε κιχ! Τέτοια νέκρα σε αεροπλάνο ειλικρινά δεν είχα ξαναζήσει. Σηκώθηκα λίγο όρθιος στη θέση μου -όσο μου επέτρεπε ο μπροστινός μου και το κάθισμά του σε πλήρη ανάκλιση- μόνο και μόνο για να ξεμουδιάσω και να συνειδητοποιήσω ότι είμαι ακόμα...ζωντανός! Αφού, λοιπόν, τσιμπήθηκα για να βεβαιωθώ ότι δεν ξύπνησα σε κάποια άλλη διάσταση, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να γυρίσω πλευρό και να συνεχίσω να ονειρεύομαι καινούργιες πτήσεις στο άγνωστο...
Κατά τις 04:30 ώρα Ελλάδος, τα φώτα άναψαν ξανά και η καμπίνα άρχισε να ζωντανεύει και πάλι. Το πλήρωμα φρέσκο και ανανεωμένο εμφανίστηκε με τις «πρόχειρες» στολές του (τις μωβ με τα λουλουδάκια που λέγαμε) για το bar service του πρωινού και οι οθόνες έδειχναν το "Wicker Park" που το Sawasdee (το περιοδικό της Thai) περιέγραφε ως "Suspense".
Το τι γινόταν σε αυτό το έργο δεν το φαντάζεστε... Ένας ξανθός τα είχε με μια καστανή, αλλά διακαής πόθος του ήταν μια ξανθιά. Χωρίζει την καστανή, αλλά τα φτιάχνει με μια μαυρομάλλα. Ο καστανός κολλητός του στο μεταξύ τα φτιάχνει με την ξανθιά-διακαή πόθο του άλλου, ενώ θέλει τη μαυρομάλλα (του άλλου και πάλι). Εν μέσω πολλών σκηνών, που μόλις πήγαιναν να εξελιχθούν σε τολμηρές τις έκοβε η λογοκρισία, καταλάβαμε ότι αυτοί οι δύο τύποι εκτός από τη φιλία τους μοιράζονταν τα πάντα (ή, μάλλον, τις μοιράζονταν όλες), μόνο που το πράγμα παραήταν μπλεγμένο και κάπου έχασα την εξέλιξη... Στο ενδιάμεσο είχε έρθει και το φαγητό, άλλωστε.
Μεταξύ ομελέτας και κις λοραίν διαλέξαμε το πρώτο. Έχουμε και λέμε: ομελέτα με ενσωματωμένα λαχανικά (καρότο και λοιπά πρασινοειδή), ψητό λουκάνικο από κοτόπουλο, μανιτάρια με μαϊντανό και «νάγκετ» λαχανικών (έτσι τα έγραφε το μενού), συνοδευόμενα από ψωμάκια και ζεστά κρουασάν από καλάθι (τα τίμησα και τα δύο), βουτυράκι και μαρμελαδίτσα. Καφές ή τσάι κατά τα γνωστά, γιαουρτάκι φρούτων και φρουτοσαλάτα με φρούτα του πάθους (για να ταιριάζει με το έργο...).
Έτσι, λοιπόν, και αφού το breakfast ολοκληρώθηκε και η κάθαρση του "
intense psychological drama" (Sawasdee quoting και πάλι) επήλθε μετά και την ευτυχή κατάληξή του, ήρθε η ώρα της επιστροφής στους πάτριους αιθέρες.
Είσοδος στο FIR Αθηνών και πάλι κοντά στη Χίο (για να μη σπάσει το γούρι) και αναμενόμενη άφιξη στο Ελ. Βενιζέλος σε περίπου 30 λεπτά.
Προσέγγιση στο LGAV ήρεμη, με τις συνηθισμένες ψιλοαναταράξεις να μας «ξυπνάνε» κοντά στον Υμηττό και την καμπίνα να διακατέχεται από τη χαρακτηριστική ησυχία που επικρατεί συνήθως στα τελευταία λεπτά κάθε πτήσης εν όψει της προσγείωσης.
Flaps στη θέση τους (μετά από αρκετό θόρυβο), gear down και ασφαλισμένο και στις 06:23 τα κύρια σκέλη του HS-TMF άγγιζαν ξανά το ελληνικό έδαφος στον 03R, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επιβράδυνσης και πάλι μόνο με τη χρήση brakes και χωρίς αναστροφή ώσης! Περιττό να σας πω ότι το σύστημα ψύξης στους τροχούς σφύριζε ασταμάτητα δηλώνοντας τη λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια της τροχοδρόμησης μέχρι και την τελική στάση στην Α09 του κύριου αεροσταθμού στις 06:30 ακριβώς.
Μετά και το σύντομο interaction με το κουρασμένο πλήρωμα που δεν έβλεπε την ώρα να κάνει το διήμερο διάλειμμά του στην Αθήνα, αποβιβαστήκαμε από την ίδια φυσούνα απ' όπου είχαμε ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν. Άλλο ένα ταξίδι ολοκληρωνόταν με το πρώτο φως του ήλιου και έκλεινε πλέον με τη μορφή ενός τέλειου καλοσχηματισμένου κύκλου.
Τι άλλο μένει; Να σας ευχαριστήσουμε για την ανάγνωση και να ελπίζουμε ότι θα σας ξαναδούμε σύντομα σε μία από τις πτήσεις μας.