Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
vassdel":2hoz9cn3 said:
Αμφίβια. Απορώ, που εσύ που ως τώρα έχω δει να χρησιμοποιείς τόσο σωστά και επιδέξια την Ελληνική, δεν φαντάστηκες από μόνος σου τον πλέον δόκιμο όρο :lol:

Ελα ντε...Ού γάρ έρχεται μόνον τό γήρας :D ,άν σκεφτής πως τόν όρο αυτό τον έχω συναντήσει άπειρες φορές αλλά όταν έγραφα τό post δέν μού ήρθε στό μυαλό.

vassdel":2hoz9cn3 said:
ΥΓ Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια και εύπλαστη, που είμαι βέβαιος πως αν καθίσουμε και σκεφτούμε, θα μπορέσουμε να βρούμε έναν πολύ πιο όμορφο και σωστό ορισμό για να περιγράψουμε τα πτητικά μέσα κάθε είδους. Αλλά, όπως είπε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου αναφερόμενος στο προφιτερόλ, παραφράζω και εγώ για το αεροσκάφος: "Δεν θέλω να το μάθω.... Να το πετάξω θέλω....."

Πολύ σωστά τό λές,όμως η Ελληνική γλώσσα είναι ίσως η μόνη που είχε μιά τόσο πολύπλοκη εξέλιξη ώστε να εμφανίση τό φαινόμενο τής ταυτόχρονης χρήσης δύο ιδιωμάτων-δημοτικής καί καθαρεύουσας-μέ σημαντικώτατες διαφορές μεταξύ τους.Χρειάστηκε μάλιστα ολόκληρη απόφαση τής Βουλής γιά να "καταργηθή" τό ένα ιδίωμα (η καθαρεύουσα) από τά επίσημα έγγραφα.Ωστόσο,στά έγγραφα αυτά ακόμα αποφεύγεται η χρήση λέξεων που δέν είναι αμιγώς ελληνικές,όπως η λέξη "αεροπλάνο"-έτσι λοιπόν χρησιμοποιείται ο όρος "αεροσκάφος" γιά τό σκάφος που στηρίζεται στόν αέρα μέ τίς πτέρυγες και ο όρος "ελικόπτερο" γιά το σκάφος που χρησιμοποιεί τίς έλικές του ώς πτέρυγες.Αλλά ασφαλώς γιά έναν πιλότο αυτό που ενδιαφέρει δέν είναι πώς θά ονομάζη το πτητικό μέσο αλλά πώς θα το χειρίζεται.Τά υπόλοιπα είναι γιά τους φιλόλογους (πάντως εγώ δέν είμαι φιλόλογος).

Τό "ηθικό δίδαγμα" όλης αυτής τής συζήτησης είναι ότι πολλές φορές είναι δύσκολο νά ορίσουμε γλωσσικά κάτι που πολύ εύκολα τό κατανοούμε οπτικά (ή ακουστικά).
 
Νά θέσω και εγώ μιά δική μου απορία:

Παρατηρώντας τήν συλλογή μου από μοντέλα αεροπλάνων (που βέβαια είναι ομοιώματα πραγματικών και όχι αποκυήματα τής φαντασίας κάποιου κατασκευαστή),διαπίστωσα ότι οι έλικες στά ATR είναι είτε εξαπτέρυγες (εννοώ 6-blade,όχι τά εξαπτέρυγα που βλέπουμε στίς εκκλησίες :D ) ή τετραπτέρυγες (4-blade) καί μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχουν και από τά δύο είδη στην ίδια variant ενός τύπου.Γιά παράδειγμα,όλα τά ATR (42ρια και 72ρια) τής αείμνηστης είχαν έλικες 4-blades ενώ 72ρια άλλων εταιρειών έχουν 6-blades (όπως τό OK-XFA τής CSA),αλλά και 42ρια άλλων εταιρειών έχουν επίσης 6-blades (όπως τό F-GPYO τής Air France).

Αυτό βέβαια τό παρατήρησα μόνο στά ATR,αλλά ίσως συμβαίνει και σέ άλλους κατασκευαστές ελικοφόρων.Τό ερώτημα λοιπόν είναι μέ ποιά κριτήρια αποφασίζει ο κατασκευαστής ενός τύπου ελικοφόρου να χρησιμοποιήση 4 ή 6 blades.Προφανώς έχει να κάνη μέ την ισχύ που θά δίνουν οι κινητήρες του,αλλά γιατί αποφάσισε π.χ. η ATR ότι τά 42ρια που έδωσε στην Air France θά είχαν 6 blades αλλά τά 42ρια που έδωσε στην ιδική μας αείμνηστη θά είχαν 4 blades,αφού ούτως ή άλλως πρόκειται γιά την ίδια variant τού ίδιου τύπου;
 
4 λεπίδες έχουν τα παλαιότερα μοντέλα. Νομίζω ότι όταν σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τα ATR42-300/320 & ATR72-100/200/210 δεν είχαν ανπτυχθεί ακόμα οι κινητήρες με 6 λεπίδες.
 
6 φύλλα έχουν τα νεότερα μοντέλα (AirNewZealand :great:). Η νεώτερη σχεδίαση μειώνει τους κραδασμούς, τον θόρυβο στην καμπίνα και την κατανάλωση καυσίμου!
 
Hastaroth":1u86ylot said:
Πολύ σωστά τό λές,όμως η Ελληνική γλώσσα είναι ίσως η μόνη που είχε μιά τόσο πολύπλοκη εξέλιξη .............. γιά το σκάφος που χρησιμοποιεί τίς έλικές του ώς πτέρυγες.Αλλά ασφαλώς γιά έναν πιλότο αυτό που ενδιαφέρει δέν είναι πώς θά ονομάζη το πτητικό μέσο αλλά πώς θα το χειρίζεται.Τά υπόλοιπα είναι γιά τους φιλόλογους (πάντως εγώ δέν είμαι φιλόλογος).

.

Απλά μία διόρθωση σε ένα λάθος που γίνεται πολύ συχνά,δεν είναι η έλικα αλλά ο έλικας του αεροσκάφους :oops:

http://el.thefreedictionary.com/%CE%AD% ... E%B1%CF%82
 
Και μια ερώτηση από μένα, προς τους γνώστες με αφορμή την χθεσινή μου πτήση από BIO προς DUS. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους πιλότους ως προς την μέγιστη ταχύτητα καθόδου εν ώρα επιβατικής πτήσης;

Αφορμή όπως είπα η χθεσινή μου κάθοδο με ένα A319, το οποίο έχασε μέσα σε 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα σχεδόν 6700 πόδια, με μέγιστη ταχύτητα καθόδου τα 120 πόδια ανά δευτερόλεπτο για 10-15 δευτερόλεπτα!

Δεν μπορώ να πω, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα η κάθοδος από τα 18000 στα 11300 πόδια, αλλά μιας και αυτό μου συνέβη πρώτη φορά, σκέφτηκα να ρωτήσω αν υπάρχουν κάποια όρια στην πολιτική αεροπορία.
 
Άκη, δεν υπάρχουν όρια. Μερικές συστάσεις βαθμού ανόδου ή καθόδου υπάρχουν. Για παράδειγμα, ενδείκνυται σε κάθε αλλαγή ύψους ο βαθμός καθόδου να είναι από 500 πόδια το λεπτό και άνω (να μήν κατεβαίνει ΠΑΡΑ πολύ αργά). Επίσης συστήνεται στα τελευταία 1000 πόδια πρίν την οριζοντίωση ( ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας), να περιορίζεται ο βαθμός στα 1500 πόδια το λεπτό και κάτω. Λόγω του TCAS, μπορεί το σύστημα να "φοβηθεί" αν πλησιάζει το αεροπλάνο το ύψος του πολύ απότομα.

Στην περίπτωση που αναφέρεις, το πιό πιθανό είναι η απότομη κάθοδος να οφείλεται σε λόγους εναερίου κυκλοφορίας. Για παράδειγμα οι χειριστές να έπρεπε να είχαν κατέβει νωρίτερα αλλά κάποια άλλη πτήση εκεί κοντά να εμπόδιζε την κάθοδο. Αποτέλεσμα αυτού είναι το αεροπλάνο να πετάει ψηλότερο ίχνος από αυτό που έπρεπε να είχε (σχετικά με την απόσταση μέχρι τον διάδρομο). Όταν η άλλη κυκλοφορία ελευθερώσει το χώρο, δύο λύσεις υπάρχουν: 1) το αεροπλάνο να κάνει μία στροφή 360 μοιρών για να αυξήσει την απόσταση από το διάδρομο και να κατέβει λιγότερο ζόρικα, ή 2) να κατέβει....ζόρικα! Συνήθως προτιμάται ο δεύτερος τρόπος.

Ο μέγιστος βαθμός καθόδου περιορίζεται από την ταχύτητα. Αν πχ θέλει να χάσει 12.000 το λεπτό, η ταχύτητα θα ξεπεράσει τα όρια. Τα 5 ή 6 πόδια το λεπτό είναι "σοβαρό ποσό" αλλά όχι τραγικό.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο. Οι χειριστές να υπολόγιζαν ότι θα ακολουθήσουν την κανονική και συνήθως μακρυά (από θέμα απόστασης λόγω ζιγκ-ζάγκ) διαδικασία αρχικής προσέγγισης, και να υπολόγιζαν το ύψος τους ανάλογα. Όμως καμμιά φορά (από εκεί που δεν το περιμένουν), οι ελεγκτές λόγω αραιής κυκλοφορίας και αρκετών "κεφιών", προτείνουν πολύ συντομότερη προσέγγιση με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να βρίσκεται "ψηλό". Τότε η "βουτιά" είναι σχεδόν επιβεβλημένη για να πιάσει τόπο η προσφορά του ελεγκτή, από θέμα χρόνου. Το όφελος μπορεί να είναι και 3 και 4 ακόμα και 6 λεπτά πτήσης.

Παρόμοιο σενάριο είναι και αυτό της ξαφνικής αλλαγής διαδρόμου (από εκεί που περίμεναν ότι θα κάνουν το γύρο την πόλης για να προσγειωθούν, να τους δώθηκε ο κατευθείαν μπροστά τους διάδρομος).

Σε κανονικές συνθήκες, τα αεροπλάνα κατεβαίνουν από 1800 μέχρι 2800 πόδια το λεπτό, ανάλογα το πόσο οικονομικά θέλει να πετάει η κάθε εταιρεία (άλλο θέμα συζήτησης αυτό).
 
Aναβάθμιση θεσης

Καλησπέρα.Στις περισσότερες εταιρίες όποιος είναι κάτοχος χρυσής κάρτας του κάνουν αναβάθμιση θέσης σε busines αν υπάρχει.ξέρει κανείς τι παίζει με τις δικές μας εταιρίες?
 
FlyHigh":10bj31g5 said:
Απλά μία διόρθωση σε ένα λάθος που γίνεται πολύ συχνά,δεν είναι η έλικα αλλά ο έλικας του αεροσκάφους :oops:

http://el.thefreedictionary.com/%CE%AD% ... E%B1%CF%82

Στην δημοτική συναντάται συχνά αυτή η μορφή,αλλά επίσης και ώς γένους θηλυκού,όπως και στην καθαρεύουσα -"η έλιξ"- (εξ ού και η "δομή διπλής έλικος",που περιγράφει το σχήμα τού μορίου τού DNA).
 
Να ρωτήσω κάτι shocking? Αν πεθάνει ένας επιβάτης στη πτήση .. τι τον κάνουνε; :mrgreen:
 
Top