Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Για τα αεροσκάφη δεν υπάρχει.Και αν το σκεφτεί κανείς και διαφορετικά τα εξαρτήματά τους συντηρούνται ανάλογα με ώρες ή κυκλους και ασ μηχανήματα δεν έχουν ανάγκη να κοιμηθούν λιγάκι... :twisted:
 
Είναι μια ερώτηση που θέλω να κάνω κ ελπίζω να μην προκαλέσω ανούσιες προστριβές ή συγκρίσεις. Όποιος ξέρει πραγματικά το θέμα ας απαντήσει:
:arrow: Πως συντηρούνται και πως αξιολογούνται οι γνώσεις των επαγγελματιών χειριστών στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες (Ελλάδας ή εξωτερικού δεν έχει σημασία, αν κάποιος ξέρει κάτι π.χ. για την Etihad ας το γράψει).
Υπάρχουν τακτικές ή έκτακτες αξιολογήσεις? Υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα πτήσεων ημέρας και νύχτας ώστε ο κάθε χειριστής να διατηρεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες "φρέσκες" στη μνήμη του? Υπάρχει minimum αριθμός ωρών που πρέπει να συμπληρώνει ένας χειριστής ανά έτος ή εξάμηνο ανάλογα την θέση του? Υπάρχει maximum αριθμός ημερών στην αποχή πτήσεων? (π.χ. αν κάποιος πάρει ένα-δύο μήνες αναρρωτική άδεια, μπορεί μετά να μπει κ να πετάξει σαν να μην πέρασε μια μέρα όπως λέει κ το άσμα? Κάθε πότε πάνε οι Κ1 ή οι Κ2 σε simulator για εκπαίδευση σε διαδικασίες emergency?
Φαντάζομαι πως τα standards θα αλλάζουν - ίσως - από εταιρία σε εταιρία, αλλά όποιος έχει ιδία άποψη για οποιαδήποτε εταιρία ή γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει για μια συγκεκριμένη εταιρία ας απαντήσει.

Ευχαριστώ :D
 
Αξιότιμε φίλε vassdel, από όσες τοποθετήσεις έχετε κάνει στο φορουμ και σε διάφορα ποστς , έχω καταλάβει ότι ήσασταν Χειριστής Πολεμικής Αεροπορίας ( τώρα δεν γνωρίζω φυσικά αν εργάζεστε στη Πολιτική ) και τόσο η γνώμη σας όσο και οι κρίσεις σας είναι πάντα αξιόλογες !
Εγώ δεν είμαι άμεσα του Αεροπορικού χώρου και ειλικρινά μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι δεν γνωρίζετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσατε, τόσο για τις Ελληνικές και ή για το μέσο όρο standards όποιων ξένων αεροπορικών εταιριών και δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο!
Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων και θα ήθελα την απάντησή σας, διότι αν είναι ένα ερέθισμα για το τι ισχύει και τι γίνεται , να το κουβεντιάσουμε καλοπροαίρετα χωρίς ανούσιες προστριβές ή συγκρίσεις ( αφού βάλατε π.χ και την Etihad ),για να μαθαίνουμε!
Ευχαριστώ
 
Πραγματικά δεν γνωρίζω τι ισχύει στις αεροπορικές εταιρίες. :)
Είμαι ακόμα εν ενεργεία χειριστής στην Πολεμική Αεροπορία και έχω συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο σύστημα εκπαιδεύσεων/αξιολογήσεων/simulator, το οποίο με μικρές παραλλαγές εφαρμόζεται σχεδόν σε όλους τους τύπους αεροσκαφών. Πραγματικά, δεν ξέρω πως θα μπορούσα να γνωρίζω το τι ισχύει στην Πολιτική Αεροπορία για το εν λόγω θέμα. :)

Βρισκόμενος σε ένα άτυπο "πηγαδάκι" στο χώρο εργασίας μου, συζητούσαμε για κάποιο παλιό αεροπορικό ατύχημα και κουβέντα στην κουβέντα ακούστηκε και η εξής φράση:
Ε, τι περίμενες? Όταν σε προσλάβουν στην -τάδε εταιρία- αποκτάς τον τίτλο του χειριστή και δεν επανεκπαιδεύεσαι/επανεξετάζεσαι ποτέ.
Μη έχοντας ιδία άποψη για την εταιρία που συζητάγαμε, ή για κάποια άλλη εταιρία της Πολιτικής Αεροπορίας, κράτησα τις απορίες μου για το forum, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε τυχαίο "πηγαδάκι".

Ο πρόλογός μου, που αφορά στις τυχόν προστριβές συγκρίσεις, καταλαβαίνεις από που προκύπτει. Αν κάποιος παραθέσει τους κανόνες μιας εταιρίας και κάποιος άλλος μιας εταιρίας ανταγωνιστικής, κάποιοι τείνουν να κάνουν συγκρίσεις και να ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Πραγματικά, δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι καλύτερος/χειρότερος και πιστεύω πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο forum, έχουν πνευματικό επίπεδο άνω του μέσου και μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους ποιος είναι καλύτερος και με ποιον θέλουν να πετάνε. Άλλωστε, τα περισσότερα προκλητικά posts μεταφέρονται αρκετά γρήγορα στο χώρο που τους ταιριάζει (trash area). Αν πιστεύεις πως το post μου έχει κάποιο άλλο λόγο τοποθέτησης, θα είμαι χαρούμενος να το συζητήσουμε μέσω pm, αλλά ελπίζω να ξεκαθάρισα τη θέση μου.

Φιλικά, Βασίλης :mrgreen:
 
vassdel":1ynxenh6 said:
Υπάρχουν τακτικές ή έκτακτες αξιολογήσεις? Υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα πτήσεων ημέρας και νύχτας ώστε ο κάθε χειριστής να διατηρεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες "φρέσκες" στη μνήμη του? Υπάρχει minimum αριθμός ωρών που πρέπει να συμπληρώνει ένας χειριστής ανά έτος ή εξάμηνο ανάλογα την θέση του? Υπάρχει maximum αριθμός ημερών στην αποχή πτήσεων? (π.χ. αν κάποιος πάρει ένα-δύο μήνες αναρρωτική άδεια, μπορεί μετά να μπει κ να πετάξει σαν να μην πέρασε μια μέρα όπως λέει κ το άσμα? Κάθε πότε πάνε οι Κ1 ή οι Κ2 σε simulator για εκπαίδευση σε διαδικασίες emergency?

φιλε βασντελ καθε χειριστής περναει simulator κάθε 6μηνο συνήθως..συμμετέχουν 2 χειριστές οι οποιοι αξιολογούνται απο τον chief pilot της εταιρίας και διαπιστώνεται αν πετανε με τα πρότυπα που εχει θεσπίσει η εταιρία..οσο για την αξιολόγηση που αναφέρεις,ο κάθε χειριστής κρίνεται απο τον συγκυβερνήτη ή απο τον κυβερνήτη του αντίστοιχα καθόλη τη διαρκεια της χρονιας..σε καθε αξιόλογο λάθος χειριστη γίνεται αναφορά απο το ατομο που έχεις δίπλα σου..π.χ. αν εισαι συγκυβερνήτης σε μια πτήση ρουτίνας και ξεχάσεις να κατεβάσεις τον εξοπλισμό προσγείωσης,ο κυβερνήτης διπλα σου οφείλει να κάνει αναφορά στην εταιρια(η οποια καταλήγει και στην υπα νομίζω) λέγοντας το παραπτωμα ή το λάθος που έκανες και η τελευταια αναλογα με την σημαντικότητα του λάθους θα σου επιβάλλει κυρώσεις
 
Πάνω-κάτω ισχύουν τα εξής (ανάλογα την χώρα ή την ήπειρο αν θές), αλλά με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους.

Ο χειριστής που έχει στον πτυχίο του κάποιο type rating (ας πούμε Β747), απαιτείται να ακολουθούνται τα εξής:

Δύο φορές τον χρόνο στον εξομοιωτή. Μίνιμουμ 4 μήνες διαφορά, μάξιμουμ 8 μήνες, μεταξύ των επισκέψεων. Όπως είπε και ο φίλος, οι πιλότοι πηγαίνουν σαν ζευγάρι (Κ1 και Κ2). Κάθε επίσκεψη είναι διήμερη. Από 4 ώρες την κάθε μέρα, σύνολο 8, αλλά στην ουσία είναι 4 ώρες στα χειριστήρια για τον καθένα. Στην κονσόλα ελέγχου του εξομοιωτή, κάθεται εξουσιοδοτημένος εξεταστής της ΥΠΑ επί του συγκεκριμένου τύπου α/φους (δεν είναι ο αρχιχειριστής, μιάς και σε μία εταιρεία 2000 πιλότων, ο αρχιχειριστής θα έπρεπε να ζεί μέσα στο "κουτί" όλη του την ζωή! Σχεδόν πάντα είναι πιλότος της ίδιας εταιρείας, μιάς και ξέρει τις εταιρικές διαδικασίες. Η επίσκεψη στον εξομοιωτή, είναι εκπαίδευση και εξέταση μαζί. Υπάρχει λίστα με τα μίνιμουμ αντικείμενα που θα πρέπει να εξεταστούν οι χειριστές. Το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι θέμα εταιρείας (μπορεί μια εταιρεία πχ, να θέλει να κάνει έξτρα επκαίδευση σε go-arounds όλο το καλοκαίρι του 09.)

Άλλες εταιρείες (η ΟΑ πχ), διαχωρίζει την εκπαίδευση από την εξέταση. Την πρώτη μέρα γίνεται εκπαίδευση από εκπαιδευτή και την δεύτερη, εξέταση από εξεταστή.

Επειδή οι πιθανές καταστάσεις κινδύνου είναι πάρα πολλές, είναι αδύνατο σε ένα διήμερο να εξεταστούν σε όλες. Οι πιό οργανωμένες εταιρείες (δεν αποκλείω να κάνει και η Ετιχαντ το ίδιο), έχουν κυλιόμενο 3ετές πρόγραμμα. Σε τρία χρόνια, δηλαδή 6 διήμερα, είναι δυνατόν να καλύψεις σχεδόν όλες τις καταστάσεις κινδύνου. Έτσι κανονίζουν ώστε όλοι οι χειριστές, μέσα σε 3 χρόνια να έχουν κάνει ακριβώς αυτό.

Το ελάχιστο εξέτασης που πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη είναι: 1) Ματαίωση απογείωσης, 2) Απώλεια κινητήρα στην V1 3) Προσέγγιση ακριβείας με ένα κινητήρα 4) Go-Around με ένα κινητήρα 5) Προσγείωση με ένα κινητήρα 6) Προσέγγιση μή ακριβείας 7) Μία τουλάχιστον κατάσταση κινδύνου 8 ) Μία τουλάχιστον βλάβη συστήματος ακόμα.

Εκτός αυτόυ, ο κάθε χειριστής πρέπει να περάσει line check. Αυτό στην ουσία είναι μία κανονική πτήση, όπου στο πίσω κάθισμα κάθεται εξεταστής ή εκπαιδευτής. Απαιτείται μιά φορά τον χρόνο, και συνήθως παιρνούν ταυτόχορονα το τσέκ οι δύο πιλοτοι που είναι προγραμματισμένοι για την πτήση. Μπορεί (σε μερικές εταιρείες), ο εξεταζόμενος να είναι στο ένα κάθισμα και ο εξεταστής στο άλλο. Αυτό το τελευταίο τίνει να σταματήσει να γίνεται.

Απαιτείται μία προσγείωση με αεροπλάνο ή εξομοιωτή κάθε περίπου 28 μέρες. Αν ο χειριστής δεν έχει κάνει 3 προσγειώσεις σε 90 περίπου μέρες, πρέπει να περάσει πάλι εξομοιωτή. Αν έχει ένα μήνα να πιάσει χειριστήρια, μπορεί να πετάξει, αλλά στο άλλο κάθισμα κάθεται εκπαιδευτής.

Μιά φορά το χρόνο γίνεται τεχνικό σχολείο "φρεσκαρίσματος". Καθαρά τεχνικά θέματα καλύπτονται σε αυτό και η εταιρεία διαλέξει ποιά θέματα θα καλυφθούν κάθε χρόνο. Γίνεται και γραπτό τέστ.

Επίσης μιά φορά το χρόνο, σχολείο σωστικών. Επίσης με γραπτή εξέταση.
 
Αναλυτικότατη και υπερπλήρης απάντηση! Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!
 
Ευχαριστώ τον φίλο vassdel για την ειλικρινή του τοποθέτηση. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα , όταν τόσο απλά και κατανοητά τοποθετείται ο πλέον ειδικός / gonso, τα όποια επι πλέον σχόλια είναι περιτά, τουλάχιστον από μένα!
Απλά να εκφράσω την άποψή μου από Πιλότους που γνωρίζω ότι τα πληρώματα της Aegean ( δεν γνωρίζω για την ΟΑ σήμερα ,αλλά πιστεύω εφαρμόζουν το ίδιο όπως παλαιότερα/ ο gonso μάλλον γνωρίζει ), είναι ακριβώς εντός των διεθνών standards αξιολόγησης, εκπαίδευσης κλπ, όπως περιγράφει ο gonso,με τη συνεργασία Lufthansa.
 
AOA, δεν χρειάζεται να ξέρουμε λεπτομέρειες για κάθε εταιρεία. Οι εταιρείες απλά ακολουθούν το γράμμα του νόμου. Δεν το κάνουν επειδή είναι "καλές". Έτσι οφείλουν.

Τώρα αν κάποιες έχουν πιό καλά οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης από άλλες, είναι άλλο θέμα.

Οι εταιρέιες που δεν τα ακολουθούν είναι σε μαύρες λίστες.
 
Αγαπητέ gonso ευχαριστώ για το σχόλιο, σεβαστό, αλλά επειδή είμαστε σε ένα φορουμ ανάλογου περιεχομένου, δεν νομίζω όταν καλοπροαίρετα συζητάμε και μπορούμε να μαθαίνουμε πράγματα από μέλη όπως εσύ, ότι είναι μεμπτό να τοποθετούμεθα για όσα γνωρίζουμε κι αν μου επιτρέπεις χωρίς να σε γνωρίζω ,μπορώ όμως να συμπεράνω από τις απόψεις σου ,είσαι πολύ σωστός και υπέυθυνος επαγγελματίας και σε συγχαίρω "δημόσια"!
 
Top