Καλησπέρα σας. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω μια απορία η οποία μου είχε δημιουργηθεί στις πτήσεις της αείμνηστης Ολυμπιακής. Η σχετική ανακοίνωση που προετοίμαζε την καμπίνα για την προσγείωση του αεροπλάνου, εκτός των άλλων (τραπεζάκια κλειστά, πλάτη καθίσματος σε όρθια θέση, κ.λπ.) ανέφερε ότι πρέπει και το σκιάδιο του παραθύρου μας να είναι ανοιχτό (για την ιστορία: στην αρχή της λειτουργίας της σημερινής ΟΑ δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο - για την Aegean δεν είχα προσέξει. Τελευταία, σε πτήσεις τις ΟΑ άκουσα στην προσγείωση ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα καλύμματα των παραθύρων μας είναι ανοιχτά - και αυτοί μάλλον θέλουν να βεβαιωθούν ότι κανείς δεν θα μπερδευτεί και θ' αναρωτιέται τι σημαίνει η λέξη σκιάδιο).
Η απορία μου είναι, αν γνωρίζει κανείς εάν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα σκιάδια κατά τη φάση της προσγείωσης. Το μοναδικό που μπορώ να σκεφτώ εγώ είναι ότι θα είναι σίγουρα καλό οι ευρισκόμενοι εντός του αεροσκάφους να έχουν οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε πιθανότατα να αντιληφθούν κάτι το οποίο δεν πηγαίνει καλά έξω και ενδεχομένως να αντιδράσουν ή να προφυλαχθούν όσο είναι δυνατό (π.χ. μια πυρκαγιά, το ενδεχόμενο μιας ανώμαλης προσγείωσης...). Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο λόγο...γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω;