Re: Aegean ξανά με ATR72
rotomano":1h0glc8b said:
Η είδηση αυτή μου δημιουργεί δύο συμπεράσματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας:
1) Τελικά δικαιώνονται οι επιλογές της κρατικής ΟΑ ότι τα ελικοφόρα είναι καλύτερη επιλογή στην Ελλάδα για εσωτερικούς προορισμούς, ως οικονομικότερα και φθηνότερα. Αποδεικνύεται ότι αυτά που διέδιδε η ΑΙΓΑΙΟΥ όταν πρωτοέβαλε τα ΑVRΟ κατά των ελικοφόρων ήταν λασπολογία, δεν ήταν επιστημονικά και τεχνολογικά σωστά, και είχαν μόνο στόχο να αποσπάσουν πελατεία από την ΟΑ.
Κάθε επιλογή τύπου ΑΦ κρίνεται από το χρονικό πλαίσιο στο οποίο λαμβάνεται:
(α) από τη διαθεσιμότητα ΑΦ τη συγκεκριμένη στιγμή
(β) από τα οικονομικά στοιχεία (κόστος αγοράς, λειτουργίας, απόδοσης κλπ)
(γ) το λειτουργικό πλαίσιο (προορισμοί - συχνότητα) της εταιρείας.
Πάμε πίσω στο 1990, όταν η 'κρατική ΟΑ' αποκτούσε τα ATR. Τί άλλο υπήρχε τότε στην κατηγορία αυτή; Ουσιαστικά τα βρετανικά ATP. Τότε, τα ATR φαινόταν δεκαετίες μπροστά από τον ανταγωνισμό. Τί αντικατέστησαν τα ATR; Τα 737-200. Η σύγκριση οικονομικών στοιχείων μεταξύ των 737-200 και ATR ήταν συντριπτική υπέρ των ΑΤR. Άρα καλώς ήρθαν.
Ας έρθουμε στο 2009. Σήμερα τα μικρά-οικονομικά jet είναι πανταχού παρόντα. Ήδη εδώ και 10 χρόνια τα ERJ, CRJ, και τα 'συν αυτώ' έχουν κυριαρχήσει στην αγορά των commuter και long-thin routes. Η εικόνα της 'κρατικής ΟΑ' με ATR 20ετίας να προσπαθεί να βγάλει δρομολόγια σε Κω, Μυτιλήνη, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, και ακόμα χειρότερα, Κων/λη, Τίρανα, Σόφια, ήταν τραγική. Τόσο τεχνολογικά, όσο και επιχειρησιακά. Μην κουράζεσαι λοιπόν. Ακόμα και τα όχι και τόσο efficient ARJ (από οικονομικής απόψεως) ήταν πολύ, μα πολύ μπροστά από τα ATR της 'κρατικής ΟΑ'.
Σήμερα, για ορισμένους εσωτερικούς προορισμούς (όχι όλους, βέβαια) πράγματι, σύγχρονα ελικοφόρα παρέχουν το συνδυασμό οικονομικών και τεχνικών δεδομένων που τα καθιστά πιο ελκυστικά ακόμα και από σύγχρονα jet. Ϊσως αυτά να μην είναι τώρα τα νέας τεχνολογίας ATR, ίσως και να είναι. Κάθε επιλογή κρίνεται από το αποτέλεσμα. Κατ' εμέ η κίνηση της Aegean είναι μάλλον βεβιασμένη, και έχει 'κοντά ποδάρια' μιας και πιθανότατα στοχεύει στο να φέρει σε δύσκολη θέση τον όποιον θέλει προκαταβολικά να αποκλείσει την Aegean από την παχιά αγελάδα που λέγεται επιδότηση άγονων γραμμών. Σε μια πιο λογική βάση, ίσως η Aegean θα έπρεπε να σκεφθεί την απόκτηση small jets για regional long thin routes με αυξημένη συχνότητα (π.χ. καθημερινά δρομολόγια με small jets για Geneve, Zurich, πόλεις της Μέσης Ανατολής κλπ) και ταυτόχρονα δρομολόγια όπως Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Κυκλάδες).
rotomano":1h0glc8b said:
2) Χαίρομαι για τους πιλότους, τους μηχανικούς και τα πληρώματα της ΟΑ των ΑΤR που δεν θέλουν/δεν μπορούν να εκπαιδευτούν σε άλλο τύπο, και μάλλον θα απορροφηθούν από την ΑΙΓΑΙΟΥ. Λογικά και τα σέρβις των ΑΤR της ΑΙΓΑΙΑΟΥ θα (μπορούν να) γίνονται από την τεχνική βάση της ΟΑ που έχει την σχετική τεχνική εμπειρία εδώ και χρόνια.
Αλοίμονο στους πιλότους, μηχανικούς και πληρώματα οποιασδήποτε εταιρείας που δεν θέλουν/δεν μπορούν (????) να εκπαιδευτούν σε άλλο τύπο. Ειδικά το 'δεν μπορούν'. Θα πετάγαμε ακόμα με τα DC-6.
rotomano":1h0glc8b said:
Γενικά σαν Έλληνας χαίρομαι που η τεχνογνωσία και το εκπαιδευμένο σε ΑΤR αεροπορικό προσωπικό της χώρας μου δεν θα χαθεί λoγω της αλλαγής τύπου στην ΟΑ, αλλά θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στην Ελλάδα, σε άλλο αερομεταφορέα !
Kάτι πρέπει να πεις εδώ για την 'τεχνογνωσία και το εκπαιδευμένο σε 737-200 αεροπορικό προσωπικό της χώρας', 'τεχνογνωσία και το εκπαιδευμένο σε 727-200 αεροπορικό προσωπικό της χώρας', 'τεχνογνωσία και το εκπαιδευμένο σε 747-200 αεροπορικό προσωπικό της χώρας' , κλπ, κλπ, που χάθηκε. Κρίμα. Μήπως θα έπρεπε να ξαναφέρουμε και τα ΥS-11?