"Αναγνωριση" αεροπλανων

futAIR

Low-Cost-Class-Member
Ηθελα να ανοιξω αυτο το θεμα για να ρωτησω ολους εσας πως "αναγνωριζετε" τα διαφορα αεροπλανα που φωτογραφιζετε... οκ δεν εννοω τα κλασσικα καθημερινα αεροπλανα.. π.χ. Α320 που πηγαινουν και ερχονται...
Ελπιζω το θεμα να ενδιαφερει και αλλους και να μην ειναι αστοχο και ανουσιο...

τυπους φυσικα (να αναγνωρισεις την εταιρεια ειναι νομιζω κατι παραπανω απο ευκολο! )

Τα παλιά τα χρόνια, δεν υπήρχε ίντερνετ. Υπήρχαν βιβλία, τα οποία μάλιστα με δυσκολία ο κάθε πιτσιρικάς τα εξοικονομούσε. Αυτά, είχαν μέσα φωτογραφίες από όλους τους τύπους και τις εκδόσεις.

Με τα βιβλία λοιπόν παραμάσχαλα, και με τη βοήθεια του απαραίτητου δέντρου και της σκιάς του, ακολουθούσαν ατελείωτες ώρες με τα μυαλά στο φράχτη του αεροδρομίου. Τότε οι πιτσιρικάδες, είχαν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο, μιάς και τότε (δεν θυμάμαι αν το ξανα ανέφερα), δεν υπήρχε ίντερνετ.

Αργά ή γρήγορα, όλα τα αεροπλάνα των φωτογραφιών "τσεκαριζόντουσαν" με τα αληθινά.

Πολύ βοηθούσε και η ζωγραφική. Ασχέτως αν υπήρχε καλό "χέρι" ή όχι (υπήρχε και το χαρτί ιχνογραφίας για ξεπατηκοτούρα), το περίγραμμα ενός αεροπλάνου μπορούσε εύκολα να αντιγραφεί πολλές φορές και μάλιστα χωρίς διακριτικά. Εκεί έμπαινε η εκπαίδευση διακριτικών, όπου έβαφες το σκίτσο με χρώματα άλλης εταιρείας, που δεν ήξερες κάν αν είχε στόλο με αυτό τον τύπο. Πού να βρείς τότε τέτοιες πηγές? Και δεν υπήρχε και ίντερνετ (δεν ξέρω, το είπαμε αυτό?).

Όλα αυτά σε ηλικία 7, 8 ή και 12 ετών. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά.

Ο πατέρας μου από τις ατελείωτες φορές που αναγκαζόταν να με πηγαίνει, έγινε και αυτός αργότερα δεινός σπόττερ. Το μικρόβιο το είχε, μιάς και ήταν σπότερ καραβιών. Εγώ κοίταζα από το "Πανί" πρός τον 15L για να δώ το βαρυφορτωμένο τζάμπο για ΝΥ και αυτός πρός το πέλαγο να σποτάρει τον "Πορτοκαλί Ήλιο" που ερχότανε από την Ύδρα !

Πλάκα πλάκα όμως (δεν εξηγείτε αλλιώς), πρέπει να έριχνε κλεφτές ματιές πρός την πίστα, γιατί είναι δεινός αεροπορικός σπότερ σήμερα στα 73 του! Διακρίνει 738 από 734 από τα 6 μίλια απόσταση. Όχι απαραίττητα επειδή το διακρινει, αλλά επειδή ξέρει πιά εταιρεία πιάνει εκείνη την ώρα! Ξέρει ότι Δέλτα είναι η μόνη περίπτωση για να δεί κανείς 764 στίς μέρες μας και άλλα κουφά! Και δεν έχει και ίντερνετ!

Η απλή λοιπόν απάντηση στο ερώτημα του φίλου είναι .....το μεράκι. Η πόρωση που έλεγε και ένα παλιό φιλαράκι. Πορώνεσαι με το γυμναστήριο, με το μπουζούκι, με το κέντημα, με τη μαγειρική, με το μπάσκετ, με τα ράλι, και τα κάνεις "δικά σου". Στις μέρες μας, πορώνεσε και με το ίντερνετ, (που ίσως ξέχασα να το αναφέρω) με τη διαφορά ότι αυτό σε κάνει "δικό του", και όχι το αντίστροφο

Εγω gonso πηγαινα με το ποδηλατο μικρος με τις ωρες και καθομουνα μπροστα στον 15 L διπλα σε ενα γηπεδο που εχει στον αλιμο και μαλιστα οταν ο ανεμος ηταν νοτιας χαχαχα η καλυτερη μου ετσι!Τα παντα εβλεπα σε μεγενθυση!.Αρχιζα και εγω λοιπον να ζωγραφιζω σιγα σιγα αεροπλανα απο τα βιβλια και τα περιοδικα και ετσι εφτιαξα ενα αλμπουμ με ολους τους τυπους αεροσκαφων.Το εχω ακομα και τωρα και το κοιτω και θυμαμαι την πορωση που ειχα και εχω ακομα με τα αεροπλανα.Τωρα πια εχω χωθει πιο βαθια, εχω γινει φαν της αεροπορικης μπαντας VHF και καταλαβαινω τα μπαντα ολους τους αεροπορικους ορους και τωρα με το ιντερνετ ψαχνεις και βρισκεις τα παντα ακομα και πιο αεροπλανο περνα αυτη τη στιγμη πανω απο το κεφαλι σου.Κανεις δεν μπορει να καταλαβει την τρελα και το χομπι αυτο που εχω, ακομα και η γυναικα μου :D
Τα ξαναλεμε ....

Εγω παλι το ιδιο αλλα με τα πλοια. Ειμαι παραλια για καφε βλεπω ενα και ξερω ποιο ειναι και που παει η απο που ερχεται. Και οχι δεν βλεπω ποιο ειναι αλλα ξερω τα ωραρια. Οταν ομως αναχωρουν ακριβως την ιδια ωρα 2 εκει να δει πλακα προσπαθεις απο τη γραμμη που σχηματιζουν φωτα να καταλαβεις ποιο ειναι. Κουβαλαμε μπολικη τρελα :D

Και από τον ήχο μπορείς να καταλάβεις τον τύπο του αεροπλάνου :D

gonso":35zxrt0q said:
Ξέρει ότι Δέλτα είναι η μόνη περίπτωση για να δεί κανείς 764 στίς μέρες μας και άλλα κουφά! Και δεν έχει και ίντερνετ!

εχω καλα νεα για τον πατερα σου, εκτος της Delta τα φερνει πολυ και η Continental και μαλιστα στο νεο livery της United ;)
παντως πολλοι γονεις μας απο οτι φαινεται ηταν στην ιδια κατασταση και κολησαν και το μικροβιο σε καποιο βαθμο, η μητερα μου π.χ.ειχε κανει για χαρη μου την καφετερια και το goodbye του ανατολικου (επι αρχαιοτατων χρονων απο οτι αντιλαμβανεστε) μονιμη κατοικια της τις Κυριακες και ακομα χαμογελαω βλεποντας κατι φωτο που προσπαθουσε να βγαλει απο τα DC9 της Austrian σε ενα ταξιδι της, την ωρα της επιβιβασης. :D

Εγώ θυμάμαι τα είχα μάθει (εκτός απο τα πολύ γνωστα τοτε απο τηλεόραση και cart postal της ΟΑ 707, 727, 737, 747, Α300) απο το παιχνίδι με κάρτες υπερ-ατου. Υπήρχε στα 80's ένα με τίτλο μοντέρνα τζετ το οποίο περιέιχε σχεδόν όλους τους ως τότε τύπους δυτικούς και ανατολικούς. :great:

πολυ καλες οι απαντησεις σας. ευχαριστω! απλα εγω λογω σχολειου δεν εχω και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ωρα να κατσω να βλεπω αυτο που μου αρεσει, τα αεροπλανα.. :?
Ευχαριστω και παλι! :great: