Η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους και την έχω παρακολουθήσει από την αρχή της. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, συμφωνώ με πολλά από όσα έχουν ήδη γραφτεί, αλλά θα αφήσω εντελώς στην άκρη τα σχετικά με την ασφάλεια, γιατί δεν είμαι ειδικός και δε θέλω να περιπλέξω τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Η αντίληψη που έχει ο καθένας μας για την ασφάλεια είναι αρκετά υποκειμενική (εκτός κι αν στο φόρουμ συμμετέχει κάποιος εργαζόμενος σε κάποιον ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, πράγμα που δεν το ξέρω).
Τις υπόλοιπες διαφορές ΟΑ και Α3 όπως τις βλέπω εγώ τις έχω εκθέσει πολλές φορές μέσα από τα posts που έχω κατά καιρούς κάνει. Επαναλαμβάνω εν συντομία ότι η Aegean προσφέρει ένα πιο "στανταρισμένο" προϊόν, ενώ στην Ολυμπιακή τα πράγματα ποικίλουν ευρέως. Έχω τύχει σε πτήσεις που το προσωπικό ήταν αγέλαστο και αδιάφορο και ενίοτε με συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου (με την κακώς εννοούμενη έννοια). Αλλά έχω κάνει και πτήσεις που κύλησαν άψογα, όπως περιέγραψε ο Ηλίας ("FLIGHTATT"), μετά τις οποίες δήλωνα φανατικός της εταιρίας. Κάποια στιγμή, όμως, απογοητευόμουν ξανά...και πάλι από την αρχή, μέχρι να τύχω σε άλλη μία καλή πτήση.
Ο "Cross", λοιπόν, έχει δίκιο όταν λέει ότι το ανθρώπινο δυναμικό της ΟΑ πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέου και να αξιοποιηθεί ο επαγγελματισμός και η αγάπη του αντικειμένου που πολλοί από αυτούς επιδεικνύουν. Με την εκπαίδευση αυτή και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα φτάσουν τουλάχιστον σε ένα αποδεκτό επίπεδο.
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο λαός μας αγνοεί τη λέξη "επαγγελματισμός" και συμφωνώ απόλυτα με το φίλο phantoma:
phantomas":qvcdy3tx said:
Ola ayta nomizo pernane os amyna apenanti se aytous pou dikaiologimena mas prosaptoun diafora. ki emeis, pou vriskomaste sti gonia, koroidevoume ton eayto mas oti "ehoume ton diko mas tropo" kai "pali oraioi eimaste".
Σαφέστατα υπάρχουν επαγγελματίες και δεν πρέπει να γενικεύουμε τον "ωχαδερφισμό" κάποιων, λέγοντας ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε έτσι.
Συμφωνώ όμως με τον "OA277" στο ότι οι Έλληνες δεν είμαστε ευγενικοί προσποιητά και από υποχρέωση, αλλά μόνο όταν μας βγαίνει ειλικρινά. Και αυτό είναι κάτι που το εκτιμώ στην Ολυμπιακή όταν το βλέπω. Στην Α3 πιστεύω κι εγώ ότι χαμογελούν είτε το θέλουν είτε όχι και αυτό εμένα απλώς δε μου κάνει καμία αίσθηση. Ωστόσο, η ΟΑ (και η Α3 φυσικά) απευθύνονται σε διεθνές κοινό, όπως είπε και ο "Cross" (δεν το είπα εγώ, αλλά συμφωνώ). Δεν αρκεί να σέβονται οι ξένοι τη δική μας αντίληψη περί ευγένειας. Πρέπει κι εμείς να καταλαβαίνουμε και να εξυπηρετούμε και τους "τυπικά ευγενείς" Άγγλους και τους "περήφανους" Γάλλους που αρνούνται να μιλήσουν άλλη γλώσσα και οποιονδήποτε άλλον μας τιμά και επιλέγει τη χώρα μας και τις ελληνικές εταιρίες. (Ειλικρινά δεν μου αρέσουν καθόλου αυτές οι "ταμπέλες" και τις αναφέρω μόνο ως ακραία παραδείγματα και όχι ως τυπικά χαρακτηριστικά αυτών των λαών.) Σημειώστε ότι χρησιμοποίησα τη λέξη "εξυπηρετούμε" και όχι "υπηρετούμε".
Δε θα ήθελα με τίποτα, πάντως, να χαθεί η θετική εκδοχή του αυθορμητισμού που συχνά βλέπω στην Ολυμπιακή. Και στην Aegean υπάρχουν σοβαρότατοι επαγγελματίες, αλλά σε καμία άλλη εταιρία δε μου έχουν προσφέρει δεύτερο δίσκο φαγητού όταν η αεροσυνοδός κατάλαβε ότι πεινούσα όπως έγινε στην ΟΑ (είχαν περισσέψει αρκετοί δίσκοι από μουσουλμάνους επιβάτες που νήστευαν λόγω Ραμαζανιού). Και πουθενά αλλού δεν μου έχουν πει "να μας ξανάρθετε" όπως μου το είπε η υπάλληλος στο lounge της ΟΑ, λες και με φιλοξενούσε στο σπίτι της. Και άλλα τέτοια περιστατικά (εκτός από το καλό seat pitch, τη δυνατότητα επιλογής θέσης κ.λ.π. κ.λ.π.), που με κάνουν να συμπαθώ την Ολυμπιακή κάπως περισσότερο.
Υ.Γ. Μακάρι σε όλες τις εταιρίες να έδειχναν στους επιβάτες που κάθονται σε έξοδο κινδύνου τον τρόπο που αυτή ανοίγει

Είμαι σίγουρος -και αυτό έχει αποδειχθεί από σχετική έρευνα- ότι λίγοι το γνωρίζουν...