phantomas":t4nq1h93 said:
to provlima einai oti anti na koitaksoun na veltiosoun tin oa oste na mporei na treksei mesa STI SYGHRONI PRAGMATIKOTITA, mono melima kapoion einai pos tha feroun empodia stis alles etaireies (vl. Hellas Jet, alla kai A3)
Συμφωνώ με αυτό και θα μου επιτρέψετε να το διατυπώσω με λίγο διαφορετικό τρόπο: η ΟΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεφύγει από την αδράνεια της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας και συμπεριφέρεται κάποιες φορές σαν να βρίσκεται ακόμη κάτω από την προστασία του μονοπωλίου. Και πώς να ξεφύγει θα μου πείτε, αφού είναι ακόμα κρατική ??? Αλλά μήπως και η Aegean δεν έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να χτυπήσει την Ολυμπιακή (ευθέως ή και...πλαγίως) ? Το ερώτημα είναι ρητορικό και δε νομίζω ότι έχει νόημα να ψάξουμε το ποιος ξεκίνησε...
Η Aegean πάντως έχει το "πλεονέκτημα" ότι είναι ιδιωτική και μάλιστα η πρώτη σοβαρή ιδιωτική αεροπορική στην Ελλάδα. Αλλά αυτό από την άλλη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έκαναν κακές εκτιμήσεις σχετικά με τα αεροσκάφη τους. Φοβάμαι, Γεράσιμε, ότι κάπου εδώ θα σε στενοχωρήσω. Κι εμένα η λογική μου λέει ότι δεν μπορεί ένας ιδιώτης να μην προσπαθεί να διαχειριστεί σωστά τις επενδύσεις του, αλλά επίσης σκέφτομαι ότι ακόμη κι αν έκαναν λάθος, δε θα το παραδεχτούν έτσι εύκολα, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έκανε πολύ κακό στην εταιρία.
Τελοσπάντων, δεν μπορώ να κρίνω επί της ουσίας αν τα Avro είναι κατάλληλα ή όχι για την εταιρία. Σίγουρα ζύγισαν διάφορους παράγοντες πριν τα επιλέξουν, αλλά πιστεύω ότι για να τους κρίνουμε σωστά, πρέπει να γνωρίζουμε και για ποιο ρόλο τα επέλεξαν. Ίσως να περίμεναν ότι η ελληνική αγορά θα είχε εξυγιανθεί πριν από καιρό και ήθελαν τα Avro για να εκτελούν regional πτήσεις π.χ. σε Ιταλία, Κύπρο, Βαλκάνια ή οπουδήποτε... και συμπληρωματικά και κάποιες πτήσεις εσωτερικού. Μπορεί, λοιπόν, τα πράγματα να μην εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν.
Το σίγουρο όμως είναι ότι ενώ η Ολυμπιακή έχει τη δύναμη του μεγαλύτερου δικτύου και της μεγαλύτερης και ευρύτερης πελατειακής βάσης (αφού κινείται και εκτός Ευρώπης), η Aegean είναι αυτή που παρουσιάζει τις καινοτομίες στην ελληνική αγορά και ουσιαστικά λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη αλλαγών σε κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Το ποια από τις δύο εταιρίες τελικά θα είναι η πιο επιτυχημένη, θα το δούμε σε μερικά χρόνια.
Θα φανεί και από το ποια θα αγοράσει την άλλη, αν αυτό συμβεί ποτέ. Έχω τολμήσει κι εγώ να προβλέψω ότι θα έχουμε κι άλλη (ή άλλες) συγχώνευση (ή συγχωνεύσεις) στο μέλλον, αλλά δεν θεωρώ απαραίτητο ότι θα δούμε συνεργασία ΟΑ-Α3. Δεν αποκλείεται η καθεμιά να συνεργάζεται με διαφορετική συμμαχία (είτε ώς πλήρες μέλος είτε απλώς ως code-sharing partner) και να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά. Εννοείται ότι αν μια εταιρία δεν ενταχθεί σε κάποια συμμαχία, εγώ θα τη θεωρήσω εκ των πραγμάτων αποτυχημένη...