Εις Την Πόλη………….(Istanbul)

  • Thread starter aas59
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Το ελληναριό ελληναριό ήταν, ελληναριό είναι και ελληναριό θα πεθάνει. :rant:
 
Διαφωνώ πλαγίως,οριζοντίως και καθέτως με τον ανωτέρω προλαλήσαντα lewton:άν οι εν λόγω "κύριοι" και "κυρίες" βρισκόντουσαν σε αεροπλάνο π.χ. τής BA,AF,LH ή παρεμφερών,ούτε που θα τολμούσαν να κάνουν αυτά που έκαναν-θα τούς είχαν πετάξει οι FAs στην πίστα και θα τούς είχαν λούσει με Jet A-1.Βρήκαν και τά κάνανε γιατί και οι Τουρκικές Αερογραμμές διέπονται ακόμη από Οθωμανισμό και χαλάρωση....

(Βέβαια,εδώ θα αναφέρω ότι σε πτήση μου ATH-CPH με την Sterling πρίν από πολλές δεκαετίες-τόσες ώστε η εταιρεία είχε ακόμη Καραβέλλες-ήσαν τινές εξυπνάκηδες Ελληνες φοιτητές Σκανδιναβικών πανεπιστημίων,άν θυμάμαι καλά,που έκαναν καραγκιοζιλίκια,ήπιας μορφής βέβαια,αλλά πάντως καραγκιοζιλίκια.Μέ αποκορύφωμα καθώς προσεγγίζαμε στην CPH,ένας εξ αυτών έμπηξε τίς φωνές "πώ πώ,βλέπω κάτι Σουηδέζες κάτω στόν διάδρομο" και οι λοιποί τής παρέας έλυσαν τίς ζώνες και ώρμηξαν στά παράθυρα τής αριστερής πλευράς,τάχα "γιά να δούν κι'αυτοί",με αποτέλεσμα οι αεροσυνοδοί να τά χάσουν,αφού βεβαίως δέν ήξεραν Ελληνικά ώστε να καταλάβουν τί συνέβαινε και οι εν λόγω επιβάτες ξαφνικά είχαν μετακινηθεί στην μιά πλευρά τής καμπίνας.Τό όλο θέμα,όπως έμαθα κατά την αποβίβαση,ήταν προσυνεννοημένο ακριβώς γιά να κάνουν φάρσα στίς FAs,αλλά δέν κράτησε παρά ελάχιστα λεπτά και οι εξυπνάκηδες επέστρεψαν στίς θέσεις τους λίγο πρίν ανάψη η επιγραφή "προσδεθήτε γιατί χαν...εεεε...προσγειωνόμαστε").

@aakunz:
1.Οταν γεννιόμαστε,η αρχική και μόνη τροφή μας είναι ακριβώς αυτές οι εκκρίσεις ζωϊκών αδένων.Ακόμα και η vegan φίλη σου έτρωγε "τέτοια πράγματα".....

2.All the money η ατάκα σου πρός τον ερωτώντα άν "τραβάς κανένα ζόρι".Θα μπορούσε άνετα να είναι τμήμα διαλόγου σε κωμική ταινία (γιά σκέψου το,μήπως έχεις ταλέντο στην συγγραφή σεναρίων).

3.Κινηματογράφισες μήπως την σκηνή (απείρου κάλλους) τής απώθησης τής αεροσυνοδού από τον φαγανό διπλανό σου;Τέτοια πράγματα ζητούνται πολύ στο youtube....

4.Ομοίως και για την κυράτσα που είχε κάνει τίς θέσεις τού αεροπλάνου divan (διότι ευρισκόταν σέ Τούρκικο αεροπλάνο,κι'όχι σε Γαλλικό γιά να τίς κάνη canape).....

5.Δέν κατάλαβα τί ακριβώς συνέβη με τά boarding cards,φαντάζομαι όμως ότι τα έκοψαν όλα μαζί και μετά μπερδεύτηκαν πώς θα τα έδιναν στούς επιβάτες........

6.Ούτε με τίς γηραλέες Ρωσοπόντιες κατάλαβα τί έπαιξε.Αφού τα διαβατήριά τους δέν είχαν βίζα,πώς θα ταξίδευαν μόνο με τίς (Greek-only) ταυτότητές τους;Η Τουρκία δέν είναι μέλος τής ΕΕ και απ'όσο ξέρω δέν έχει και καθεστώς ειδικών ρυθμίσεων και συνδέσεων μαζί της.
 
Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συμβαίνει το εξής παράδοξο:

Αρχικά έχουμε έναν έλεγχο ασφαλείας κατά την είσοδο στον αεροσταθμό, τόσο στο επίπεδο των αναχωρήσεων, όσο και των αφίξεων, ο οποίος ισχύει για όλους όσους εισέρχονται σε αυτόν, είτε είναι επιβάτες, είτε πληρώματα, είτε επισκέπτες, είτε εργαζόμενοι. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλο κεντρικό σημείο ελέγχου ασφαλείας, μέχρι να φτάσεις στην πύλη αναχώρησης. Εκεί ξαναπερνάς από ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων καθώς και ακτίνες Χ για τις χειραποσκευές. Κάθε πύλη με jetway στην Κωνσταντινούπολη έχει δικές της εγκαταστάσεις ασφαλείας. Μόλις περάσεις τον έλεγχο, περνάς σε μία αίθουσα αναμονής, απ' όπου μετά περνάς στο jetway, πρώτα καταχωρηθεί η κάρτα επιβίβασης. Οι υπάλληλοι αποφάσισαν να κόψουν τα αποκόμματα πριν από τον έλεγχο ασφαλείας, με αποτέλεσμα όσοι έμπαιναν στην αίθουσα να είναι ήδη τσεκαρισμένοι για επιβίβαση. Αυτό σήμαινε ότι μόλις άνοιξε η πόρτα του jetway όλοι έτρεξαν να μπουν πρώτοι, μια και κανείς δεν έλεγχε τις κάρτες, αφού αυτές είχαν ελεγχθεί πριν την είσοδο. Οι υπάλληλοι βασίστηκαν στο φιλότιμό μας να επιβιβαστούν πρώτοι οι επιβάτες των πίσω σειρών.

Οι ρωσοποντιακής καταγωγής κυρίες είχαν διπλή υπηκοότητα, οπότε κατά την είσοδο στην πανέμορφη πατρίδα μας, θα έδειχναν την ελληνική ταυτότητα και κανείς δε θα ζητούσε τίποτα περισσότερο. Επειδή λοιπόν είχαν ελληνική ταυτότητα (= μπαίνεις στην Ελλάδα χωρίς πρόβλημα), δε χρειαζόταν να έχουν βίζα για να μπουν, γιατί απλά δε θα χρειαζόταν να δείξουν το ρώσικο διαβατήριο. Ηλιθιωδώς μάλλον, έδειξαν το διαβατήριο στην πύλη, όπου και γίνεται ο τελικός έλεγχος από τους υπαλλήλους της ΤΗΥ και αυτοί έπραξαν το αυτονόητο, να ψάξουν δηλαδή για βίζα ή άδεια παραμονής. Απλά να αναφέρω, ότι στην περίπτωση που επιβάτης φτάνει στην Ελλάδα αεροπορικώς, χωρίς να έχει τα απαιτούμενα έγγραφα ή βίζες, θεωρείται ότι έχει εισέλθει παράνομα και πρέπει να απελαθεί άμεσα με την αμέσως επόμενη πτήση της εταιρείας που τον έφερε. Επιπλέον η εταιρεία επιβαρύνεται με πρόστιμο που ξεκινάει από τις €2935,00 για ελλειπή έλεγχο.
 
Πολύ μπερδεμένα τελικά τά πράγματα στο αεροδρόμιο τής Κωνσταντινούπολης.Αφ'ενός πώς είναι δυνατόν να ελέγχωνται και οι απλοί επισκέπτες στην "εξώπορτα" τού αεροδρομίου,αφού προφανώς και αυτοί είναι ενδεχομένως πάρα πολλοί-ίσως περισσότεροι από τους επιβάτες;Σε κανένα άλλο αεροδρόμιο δέν έχω δεί να ελέγχωνται και οι επισκέπτες-ίσως "λογικά" θά έπρεπε,αλλά με ποιόν τρόπο,αφού ανά πάσα στιγμή μπαινοβγαίνουν δεκάδες άτομα στον αεροσταθμό.

Αφ'ετέρου,έτσι όπως κατάλαβα τά πράγματα,στο αεροδρόμιο αυτό πάς στο check-in,δίνεις τίς βαλίτσες σου και μετά ο διαχωρισμός τού χώρου τού αεροδρομίου σε landside και airside γίνεται πλέον όταν φτάσης στην πύλη με την φυσούνα.Πρίν από την πύλη κυκλοφορούν ελεύθερα επισκέπτες και επιβάτες αναμεμιγμένοι.Δέν ξέρω κατά πόσον είναι πιό αποτελεσματικό από απόψεως ασφαλείας αυτό....

Πάντως αφού είχαν όλοι τίς κάρτες επιβίβασης όταν άνοιξε το jetway,θα μπορούσε να υπάρχη εκεί ένα άτομο που θα έλεγχε τίς κάρτες αυτές,ώστε να μπούν στο αεροπλάνο πρώτοι αυτοί που έπρεπε να πάνε μέχρι την ουρά του.Δέν είναι δύσκολο να το σκεφτή κανείς αυτό.

Οσο γιά τίς Ρωσοπόντιες,πράγματι ηλιθιωδώς έδειξαν το διαβατήριο,κάνοντας τον αρμόδιο να νομίση ότι επρόκειτο γιά μετανάστριες πρός την Ελλάδα και όχι γιά πολίτες τής Ελλάδας.Ελπίζω να έλυσαν τελικά την παρεξήγηση και να μπήκαν στο αεροπλάνο,όπως ελπίζω να μήν έδειξαν το ρωσικό διαβατήριο και κατά την άφιξ'ή τους στο LGAV (γιατί εκεί θα γινόταν το γέλιο τής αρκούδας)....
 
Hastaroth":3ujdbxea said:
Αφ'ετέρου,έτσι όπως κατάλαβα τά πράγματα,στο αεροδρόμιο αυτό πάς στο check-in,δίνεις τίς βαλίτσες σου και μετά ο διαχωρισμός τού χώρου τού αεροδρομίου σε landside και airside γίνεται πλέον όταν φτάσης στην πύλη με την φυσούνα.Πρίν από την πύλη κυκλοφορούν ελεύθερα επισκέπτες και επιβάτες αναμεμιγμένοι.Δέν ξέρω κατά πόσον είναι πιό αποτελεσματικό από απόψεως ασφαλείας αυτό....
..

Μετά τα check-in περνάς έλεγχο διαβατηρίων και καρτών επιβίβασης από την Αστυνομία, αλλά όχι ασφαλείας. Το έλεγχο ασφαλείας τον κάνει πλέον μόνο ιδιωτική εταιρεία στην πύλη.
 
Hastaroth":mkktk2ww said:
...4.Ομοίως και για την κυράτσα που είχε κάνει τίς θέσεις τού αεροπλάνου divan (διότι ευρισκόταν σέ Τούρκικο αεροπλάνο,κι'όχι σε Γαλλικό γιά να τίς κάνη canape)...

Εκτός από divan, θα μπορούσε να είχε κάνει τις θέσεις και karyola... :D
 
Thanasis_U2":2vyp6lid said:
Hastaroth":2vyp6lid said:
=
2.Τί σημαίνει η Ρωσική φράση "ждать в очереди, шлюха";

περίμενε στην γραμμή σου, ιερόδουλη (σόρρυ πράκτορα αν κάνω κάποιο λάθος, αλλά τα Ρώσικα μου δε είναι κι τα καλύτερα)

Σωστά το πες, λίγο "στρογγυλεψες" το τελευταίο :D είναι πιο " λιμανίσια" λέξη κάτι σαν "κα&$%@λα" ας πούμε... :rolleyes:

:D
 
εεεε, είμαστε κι σε φόρουμ, μια φορά στο τόσο, ακολουθάω τους νόμους
 
χαχα! καλά τριπ ριπρόρτς ας γράφουμε! και τα μικρολαθάκια διοθρώνονται :cool: ;) Α για να γίνω και λίγο πιο σπασίκλας podozdi είναι κανονικά :cool:
 
Επέστρεψα πρόσφατα από ένα τριήμερο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία φαίνεται πως "ρευστοποιεί" την κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

Η İstiklal Caddesi, είναι περισσότερο ζωντανή, φιλική και ασφαλής από ποτέ. Δε θα σας ενοχλήσουν ζητιάνοι ή junkies. Δε θα δείτε κλειστά/ξενοίκιαστα καταστήματα. Στη ζώνη από το Λύκειο του Galatasaray μέχρι το Tünel, που μέχρι πρόσφατα ερήμωνε τα βράδια, έχουν ανοίξει αρκετά καταστήματα και εξαιρετικά μέρη για φαγητό. Παρασκευή και Σάββατο νύχτα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου μέχρι τουλάχιστον τις 2π.μ., που περάσαμε εμείς.

Συγκοινωνίες: η İstanbulkart, αντικαθιστά το Akbil (το παλιό "ηλεκτρονικό εισιτήριο") λειτουργεί στο σύνολο των ΜΜΜ της Πόλης (λεωφορεία, τραμ, μετρό, τελεφερίκ, πλοία), αλλά και σε parking. Μοιάζει με το λονδρέζικο Oyster και είναι λίγο δύσκολο να την αποκτήσεις, εάν δεν ξέρεις τη γλώσσα. Το κόστος της είναι 6 λίρες και μπορείτε να τη φορτώσετε με όποιο ποσό εσείς επιθυμείτε. Υπάρχει αυτόματο μηχάνημα πώλησης στο σταθμό του Tünel. Η πρώτη επιβίβαση σε μέσο χρεώνεται με 1,75 λίρες, ενώ οι μετεπιβιβάσεις χρεώνονται με 1 λίρα. Το σύστημα φαίνεται πως λειτουργεί με επιτυχία και είναι αδύνατον να επιβιβαστείς σε οποιοδήποτε μέσον, αν δεν έχεις εισιτήριο. Το τραμ περνάει κάθε 2 λεπτά. Αν δεν έχετε İstanbulkart, αγοράστε τα ειδικά κέρματα (jeton) από το πλησιέστερο Jetonmatik.

Κατά μήκος των τουριστικών ζωνών (Taksim, Talimhane, Beyoğlu, Sultanahmet, Ortaköy), υπάρχει αστυνόμευση, καθαριότητα και έχει περιοριστεί το φαινόμενο των ζητιάνων. Δε θα δείτε graffiti, δε θα δείτε βανδαλισμούς, δε θα δείτε ναρκομανείς, δε θα σας ενοχλήσει κανείς, εκτός ίσως από τους πλανοδίους πωλητές σουβενίρ. Ακόμα και με 5 βαθμούς, οι δρόμοι του Sultanahmet ήταν γεμάτοι τουρίστες.

Η κατάσταση της Αγίας Σοφίας έχει βελτιωθεί αισθητά και έχουν επιτέλους αφαιρεθεί όλες οι σκαλωσιές. Στο Topkapı, άνοιξε η νέα Αίθουσα των Όπλων, όπου φυλάσσεται και ένα τεράστιο ουγγρικό σπαθί. Σε μία μικρή αίθουσα, υπάρχει το ολόγραμμα τριών οθωμανών πολεμιστών, που κάνουν επίδειξη των όπλων.

Θα φάτε καλά (όπως συνέβαινε πάντοτε στη Κωνσταντινούπολη), θα περπατήσετε αρκετά. Αποφύγετε την απέναντι πλευρά της Tarlabaşı Blv (προς Kasımpaşa) και να είστε λίγο προσεκτικοί στις υπόγειες διαβάσεις στο Eminönü και στη Σκεπαστή Αγορά, λόγω του συνωστισμού.

Το χειμώνα, αν επιστρέφετε με μία από τις βραδυνές πτήσης της Κυριακής, μπορείτε να κάνετε τη 2ωρη κρουαζιέρα του Βοσπόρου. Η κρουαζιέρα γίνεται με το μόλις 3 ετών ŞH. FATİH, που είναι αρκετά άνετο, πεντακάθαρο και κλιματιζόμενο. Το πλοίο αναχωρεί στις 14:30 από το Eminönü και επιστρέφει στις 16:30. Από εκεί, ανεβαίνετε στο Taksim, τρώτε κάτι και στις 18:00 ή τις 18:30 παίρνετε το λεωφορείο της Havaş για το αεροδρόμιο.

To Atatürk παραμένει εντυπωσιακό αλλά και χαοτικό. Μεγάλες ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων και στο check-in της ΟΑ. Η OA έχει μόνο δύο check-in desks (ένα για κάθε θέση). Αν μπορέσετε να κάνετε από πριν web check-in και δεν έχετε αποσκευές (δεν υπάρχει drop-off), μπορεί να κερδίσετε μέχρι και 25 λεπτά χρόνο αναμονής. Κυριακή βράδυ, στις αναχωρήσεις γίνεται χαμός. Κάναμε μία βόλτα κατά μήκος του αεροσταθμού για να ανακαλύψουμε ότι σε όλες τις γέφυρες επιβίβασης υπήρχαν διαρκώς αεροπλάνα. Συγκρίσεις του "Globally Yours" αεροδρομίου της Κων/πολης με το "Locally Yours" Ελβενιζέλ είναι αναπόφευκτες.
 
Top