Frequency scanner / AirBand

Παλαιός δέκτης airband


Αυτός είναι δέκτης airband, δικής μου ιδιοκατασκευής, γύρω στο 1990, με βάση ένα καταπληκτικό kit της πάλαι ποτέ Cirkit. Λειτουργεί προφανώς σε μία συχνότητα, δηλαδή δεν είναι scanner αλλά μοιάζει με τους επαγγελματικούς πομποδέκτες της ΥΠΑ. Η συχνότητα εισάγεται με περιστροφικούς διακόπτες (thumbweels) που ρυθμίζουν την διαίρεση σε ένα PLL. Το βήμα είναι 25 kHz, δηλαδή δεν καλύπτει την νέα απαίτηση για βήμα 8.33 kHz.


Εδώ βλέπετε το εσωτερικό. Η τεχνολογία του είναι πρακτικά του 1982-1983. Το ψηφιακό μέρος (κάτω δεξιά) αποτελείται από συνήθη ολοκληρωμένα κυκλώματα του εμπορίου, χωρις microcontrollers κλπ. Το σύστημα RF (άνω αριστερά) έχει 3 συντονισμένα κυκλώματα με διόδους varicap. Το αναλογικό μέρος IF & audio (κάτω αριστερά) βασίζεται σε ολοκληρωμένα της πάλαι ποτέ Plessey, της ίδιας σειράς με αυτά που είχαν οι στρατιωτικοί ασύρματοι της Racal. Ο δέκτης τροφοδοτείται από το δίκτυο (230 VAC) μέσω φίλτρου. Δεξιά έχει χώρο για μπαταρία (επίσης ιδιοκατασκευή από 10 στοιχεία NiCad 1.2V).
 
Πωωω! Πολυπλοκο μου φαινεται! :p κ μιας κ ειμαι 16 ειν ακομα πιο δυσκολο ν το καταλάβω!:p
 
Αυτό το έχετε υπ'όψιν; Μοιάζει με εξέλιξη του AR-108 της Maycom με την προσθήκη ραδιοφώνου...
Αν το έχει κανείς θα ήθελα την γνώμη του μιας και ψάχνω για δεύτερο scanner (έχω ήδη το AR-10:cool:.
 
Αφού έχεις το AR-108 (και εγώ αυτό έχω) γιατί να πάρεις κάτι στην ίδια κατηγορία που απλά θα έχει και μερικές βελτιώσεις; Με μερικά χρήματα ακόμη μπορείς να αγοράσεις κάτι πολύ καλύτερο.
 
τι γνωμη εχετε για το AE 30H??
 
Μια χαρά πρέπει να είναι. Νομίζω αυτό έχει ο MerNion τον οποίον μπορείς να ρωτήσεις και για περισσότερες πληροφορίες.
 
Υοοοο Guys ειμαι στο Μετσοβο και εχω ενα AR-108.... Γινεται να ακουσω τιποτα απο εδω που ειμαι?
 
Νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να δοκιμάσεις :rolleyes: ! Οι συχνότητες είναι γραμμένες και σε προηγούμενες σελίδες.
 
Χαχα τι να ακουσεις εκει μεσα στην λακουβα...κανα αεροπλανακι που περαει απο πανω ναι αλλα οχι κατι ιδιαιτερο εκτος αν πας ψηλα στο βουνο ισως να πιασεις κανα πυργο ελεχγου Ιωαννινων η κανενα κοντρολ του δυτικου τομεα FIR.Καλη δυναμη!
 
Έχω δοκιμάσει από εκείνο το σημείο δεν πιάνει τίποτα από επίγειους σταθμούς, ούτε TWR LGIO ούτε τομέα του ΚΕΠΑΘ. Μόνο υπεριπτάμενα αεροσκάφη στους γειτνιάζοντες με την περιοχή αεροδιαδρόμους (UL613, UL607, G12 κλπ). Άλλωστε η γεωγραφία της περιοχής είναι τέτοια που δυσκολεύει πολύ τις ασύρματες επικοινωνίες.
 
Top