Στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η FRAPORT θα υπογράψει Αρχικές Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών με τους κρατικούς χρήστες ανάμεσα τους και το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Κανείς δεν ξέρει (επίσημα και με έγγραφα) αν τα ελληνικά αεροδρόμια είναι κερδοφόρα ή όχι καθώς δεν συντάσσουν δικούς τους ισολογισμούς. Όπως επίσης και αν τα μεγάλα αεροδρόμια, που θεωρούμε ότι θα είναι κερδοφόρα, μπορύν να συντηρήσουν τα μη κερδοφόρα, μιας και η ΥΠΑ δεν δημοσιεύει και δεν συντάσσει δικό της ισολογισμό και τα κέρδη της ΥΠΑ, αν υπάρχουν, καταλήγουν ως έσοδα στο δημόσιο ταμείο.
Με τον ν.3913/2011 υπήρχε η δυνατότητα να διοικηθούν από το δημόσιο τα αεροδρόμια με συνθήκες αγοράς και να φανεί αν και ποια είναι κερδοφόρα. Αυτό δεν έγινε για λόγους κυρίως πολιτικής ολιγωρίας, φόβου για το πολιτικό κόστος αλλά και, πιστέυω εγώ, για να μην φανεί η γύμνια κάποιων αεροδρομίων.
Είναι επίσης απορίας άξιο πώς τόσα χρόνια έβγαζαν κάποια αεροδρόμια καλοκαιρινή σεζόν με 1,2 εκ επιβάτες με λιγότερους από 15 υπαλλήλους. Ήδη σε αεροδρόμια που έχουν πιάσει θέση οι υπάλληλοι της FRAPORT έχουν προσωπικό που πλησιαζει σε αριθμούς τους υπαλληλους της ΥΠΑ και δεν έχουν αναλάβει ακόμα τη διαχείριση.
Να προσθέσω επίσης ότι αν από το 2011 είχε επιλεγεί η διαχείριση των αεροδρομίων με κρατική εταιρία για ομάδες αεροδρομίων δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα ή όχι αλλά σίγουρα θα υπήρχαν οι δομές για να αντιμετωπίζονται προβλήματα φθοράς καλύτερα και ταχύτερα. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αξιοποιούνταν όντως το θεσμικό πλαίσιο).
Το κυριότερο πρόβλημα της ΥΠΑ ήταν ότι αντιμετώπιζε τα αεροδρόμια ως δημόσια υπηρεσία ανάλογα με τη θέση τους στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Με αποτέλεσμα να γίνονται συλλογικές προμήθειες για όλα τα αεροδρόμια επιπέδου διέυθυνσης και κάποια αεροδρόμια να καταλήγουν με εξοπλισμό που δεν χρειάζονταν, υποστηρίζοντας η ΥΠΑ ότι κάνει αναβάθμιση, και να τους λείπει εξοπλισμός που χρειάζονταν.
Καλό θα είναι επίσης κάποιοι να καταλάβουν ότι στα περιφερειακά ειδικά οι υπάλληλοι δεν τεμπέλιαζαν. Δυστυχώς όμως η δυνατότητα τους να εκτελέσουν τις εργασίες τους εξαρτιόταν και από τους ρυθμούς που γίνονταν οι εγκρίσεις εργασιών κεντρικά. Αν περιμένεις 5 χρόνια για να χρηματοδοτηθούν αναμενόμενες εργασίες μεγάλης συντήρησης δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.
Τι θα κάνει η fraport δεν ξέρω. Τα δομικά εργαλεία για να αναπτύξει τα αεροδρόμια σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις θα τα έχει. Αλλά για να αυξηθεί η κίνηση δεν παίζει ρόλο μόνο η διαθεση της fraport. Η οποία δεν νομίζω να είναι και τόσο κιμπάρισσα όσο κάποιοι νομίζουν
Κάθε χρόνο η ΥΠΑ καθόριζε το ωράριο με βάση τα slot των εταιρειών χωρίς ποτέ να αρνηθεί να δώσει slot λόγω έλειψης προσωπικού (να αρνηθεί δηλαδή ένα ωράριο που αντικειμενικά δεν μπορεί να καλυφθει με το υπάρχον προσωπικό). Το καλοκαίρι δε του 2016 για πρώτη φορά είχαμε καθυστερήσεις στους χρόνους turnaround των αεροσκαφών, γιατί οι τρεις εταιρείες handling δουλεύαν με το προσωπικό των δυο. Ούτε οι handlers προσάρμοσαν το ανθρώπινο δυναμικό ούτε οι εταιρείες μείωσαν τις πτησεις. Επιλέχθηκε η εύκολη λύση της εξάντλησης των υπαλλήλων handling.
Για το πως θα κινηθεί η φετινή σεζόν δεν φταίει η fraport αλλά η ΥΠΑ. Η ΥΠΑ απογύμνωσε τα αεροδρόμια από πόρους (προσωπικό και χρήμα) όχι η FRAPORT. Και αν είναι τόσο κερδοφόρα τα αεροδρόμια τότε είναι προς το συμφέρον της ΥΠΑ να μαζέψει ζεστό χρήμα για ακόμα ένα καλοκαίρι και να πάρει και το πλήρες τίμημα της FRAPORT (τί! όχι

.
Συγγνώμη για το μακροσκελές ποστ αλλά και για το γεγονός ότι είναι περισσότερο σκόρπιες σκέψεις (μάζεψα σχεδόν ότι σκεφτόμουν διαβάζοντας εδώ και καιρό τα ποστ) παρά μια ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα δούμε δραματική βελτίωση. Όλα αυτά περί νέων αεροσταθμών μου φαίνονται μακριά (με εξαίρεση τις εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη που τις θεωρώ πιο εφικτές και αποδοτικές). Έχουν τα νησιά τις υποδομές να καλύψουν τη ζήτηση που ευελπιστούμε να φέρει η fraport; Και τελικά ποιος παράγοντας αυξάνει τη ζήτηση, η κατάσταση του αεροδρομίου ή προσφερόμενες υπηρεσίες στον προορισμό που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο; Η fraport θα δώσει έναν πιο επαγγελματικό αέρα προς τα έξω και κυρίως προς τους επιβάτες (για τα νερά που στάζουν από την οροφή θα λάβει περισσότερα και σωστότερα μέτρα προφύλαξης των επιβατών) αλλά δεν θα πάψει να αντιμετωπίζει τέτοιες διαρροές. Θα υπάρχει μια πιο τυπική και επαγγελματική σχέση μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται σε κάθε αερολιμένα αναλαμβάνοντας επιτέλους ο κάθε φορέας τις ευθύνες του. Το αν κάθε φορέας θα φορτώνει τα βάρη στους εργαζομένους του ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πληρώνουν ψίχουλα τους εργαζομένους τους εδώ και χρόνια και ήδη η fraport έχει αναπροσαρμόσει της συμβάσεις με τις ετιαρείες αυτές και θα πληρώνει λιγότερα από όσα πλήρωνε η ΥΠΑ.