Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport Greece)

  • Thread starter Thread starter SARIDAKIS VASILIS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Όσοι διαφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, κοιτάξτε τι γίνεται στην τουριστική Κω λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν....
http://www.vimatisko.gr/?page=news&reco ... p.id=44306
 
Αντε και τα πηρε η φραπορτ και ολα καλα. Χρονοδιαγραμμα για ουσιαστικη αλλαγη καταστασης τραγικης οπως μαρτυρουν οι εικονες υπαρχει ;;Η θα περιμενουν να αρπαξουν τα εσοδα απο τι τουριστικη σαιζον και θα αρχισουν εξαγγελιες σε φαση τετραετιας και απλα θα βαζουν γλαστρες καλοπισμου βαφτιζοντας τα εργα εξυγιανσης...
 
Speedbird8":3csm85d3 said:
Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα τα χρήματα αυτά η Fraport Greece να τα συγκέντρωσε μόλις τώρα μιας και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η παράδοση ώστε να αποφύγει τραπεζικούς τόκους μηνών ολόκληρων? Για ποιό λόγο να πάρει το δάνειο τον Σεπτέμβριο και να πληρώνει τόκους αφού είχε λάβει μηνύματα πως η παράδοση δεν θα γινόταν, το νωρίτερο, αρχές 2017?

Τα χρήματα απο δάνεια - απο οτι γράφονται στα δελτία τύπου- είναι περίπου τα μισά απο αυτά που χρειάζονται.. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έγινε πριν λίγες ημέρες, αυτό σημαίνει οτι οταν "χτύπησαν¨το διαγωνισμό δέν διέθεταν ούτε ίδια κεφάλαια. Και καλά η Fraport τη δουλειά της κάνει, εγώ δεν τα έχω με την εταιρεία αλλά με αυτούς που κανόνισαν το διαγωνισμό, έκαναν τη σύμβαση χωρίς χρονοδιαγράμματα και βέβαια κάνουν τα στραβά μάτια ολο το διάστημα επιτρέποντας τις παρατάσεις... Η δικαιολογία περί ΕΚΑΒ είναι για να καλύπτει την απαίτηση των δανειστών να δοθούν τα α/δ πάσει θυσία, παρέχοντας όσο χρόνο χρειάζεται η Fraport για να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια.. Σε άλλη περίπτωση, ο Σπίρτζης θα έβγαζε ανακοινώσεις για να βγεί έκπτωτη η εταιρεία κλπ κλπ. Υπαρχουν Προεδρικά Διατάγματα που περιμένουν υπογραφή και βρίσκονται σε συρτάρι, μονο και μόνο για να μήν ξεμπροστιάζεται η αδυναμία της fraprot. Τώρα που βρήκε τα λεφτά- αν είναι έτσι- όλα αυτά θα προχωρήσουν εύκολα. Περί ΕΚΑΒ τώρα: αλήθεια ολο αυτό το διάστημα απο την υπογραφή της σύμβασης μέχρι πριν λίγο καιρό που αναδείχθηκε το θέμα, γιατί δεν είχαν ενδιαφερθεί να βρούν λύση? γιαρτί δεν προσλαμβάνουν δικούς τους γιατρούς να επανδρώσουν τα ιατρεία των α/δ ? περίμεναν δωρεάν παροχή υπηρεσιών απο το κράτος, τους φορολογούμενους δηλαδή ? απο πού προκύπτει οτι αφού δεν γράφεται στη σύμβαση, τότε είναι δωρεάν παροχή ? Για την Πυροσβεστική η σύμβαση έλεγε οτι η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να φτιάξει δική της υπηρεσία Πυρασφάλειας, να προσλάβει και να εκπαιδεύσει το δικό της προσωπικό, τα οχήματα- πανακριβα- τα παραδίδει η ΥΠΑ - και διάλεξε την Πυροσβεστική Υπηρεσία επ'αμοιβή. Δεν γνωρίζω τον τρόπο που μπορεί ενας δημόσιος υπάλληλος ( Πυροσβέστης) να παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτική εταιρεία, έστω και αν αυτή δίνει χρηματικό αντάλλαγμα στον εργοδότη του.
Αν τελικά παραλάβει η Fraport πριν το Πάσχα- αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση απο τα ΜΜΕ- θα εχει ήδη ξεκινήσει η σαιζόν στα περισσότερα α/δ. Αυτό σημαίνει οτι θα αρχίσει να εισπράττει έσοδα- και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με πέρσυ λόγω της επικείμενης αύξησης στην κίνηση- δεν θα εχει βάλει χρήμα για ουσιαστικές βελτιώσεις, στο τέλος της σαιζόν θα έχει στο ταμείο περίπου 200-300 εκ και απο αυτά θα ρίξει ενα ποσοστό σε έργα τον επόμενο χειμώνα και θα λέμε και ευχαριστώ !!!
 
Καλά όλοι σας έχετε θέματα τελικά. Και το δημόσιο που λάμβανε τόσα χρόνια τα 200-300 εκατομμύρια, γιατί δεν έκανε κάποια επένδυση στα κοτέτσια; Μόνο να διορίζει άσχετους -σαν κάποιους από εδώ μέσα- και να αυξάνει τους μισθούς των ψηφοφόρων του ήξερε. Ρε ξυπνήστε! Παραλαμβάνουν κοτέτσια και πρέπει σε λίγα χρόνια να τα κάνουν τοπ αεροδρόμια! Και με ελληνικό προσωπικό!!! Νέες θέσεις εργασίας, καλύτερες υποδομές, αύξηση επιβατικής κίνησης, αύξηση εσόδων του δημοσίου (σκεφτείτε και έμμεσα από τους τουρίστες, όχι μόνο από τους φόρους που λάμβανε τόσα χρόνια) και ότι δεν θα έχει έξοδα!!!! Όλοι οι αργόσχολοι δημόσιοι λογικό είναι να ανησυχείτε! Αλλά συμβιβαστείτε με την κατάσταση γιατί δε θα τα κάνετε πάλι δικά σας τα αεροδρόμια
 
υπάρχει πληθώρα επιχειρημάτων και τοποθετήσεων στο θέμα αυτό αγαπητέ airport123...
αν δεν σου κανει κόπο , διάβασε και προηγούμενα Post.
Επι του προκειμένου όμως και άσχετα με το ποιοί είναι αργόσχολοι Δ.Υ. και τους πονάει που θα δοθούν τα α/δ σε ιδιώτες, αν η διαδικασία αυτή γινόταν- ας πούμε με το διαγωνισμό για τα ΜΜΕ και ενας Καλογρίτσας έπαιρνε άδεια με την ίδια ακριβώς κατάσταση, χωρίς δηλαδή να έχει ίδια κεφάλαια όταν χτυπάει την προσφορά, θα είχε γίνει χαμός---- ωω συγγνώμη, ΕΓΙΝΕ χαμός. Εδώ όμως άκρα του τάφου σιωπή.
Σε αυτό λοιπόν και στις απανωτές παρατάσεις μέχρι τελικά να μπορέσει να υποργάψει με πιστωτικά ιδρύματα μεταξύ αυτών την Alpha Bank, ποιά είναι η θέση σου ? γιατί η ιδιωτική οικονομία και οι καπιταλιστικές αρχές- των οποίων δεν είμαι αντίθετος- έχουν αρχές και κανόνες. Στο Ελλάντα όμως τέτοιες λεπτομερειες δεν ισχύουν. Αυτή είναι η ένστασή μου...
Καλό λοιπόν είναι να μένουμε στο θέμα, να μην ρίχνουμε "σπόντες" μπας και τσιμπήσει ο "αντίπαλος" και ξεφύγει η συζήτηση.
 
Στη σύμβαση παραχώρησης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η FRAPORT θα υπογράψει Αρχικές Συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών με τους κρατικούς χρήστες ανάμεσα τους και το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κανείς δεν ξέρει (επίσημα και με έγγραφα) αν τα ελληνικά αεροδρόμια είναι κερδοφόρα ή όχι καθώς δεν συντάσσουν δικούς τους ισολογισμούς. Όπως επίσης και αν τα μεγάλα αεροδρόμια, που θεωρούμε ότι θα είναι κερδοφόρα, μπορύν να συντηρήσουν τα μη κερδοφόρα, μιας και η ΥΠΑ δεν δημοσιεύει και δεν συντάσσει δικό της ισολογισμό και τα κέρδη της ΥΠΑ, αν υπάρχουν, καταλήγουν ως έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Με τον ν.3913/2011 υπήρχε η δυνατότητα να διοικηθούν από το δημόσιο τα αεροδρόμια με συνθήκες αγοράς και να φανεί αν και ποια είναι κερδοφόρα. Αυτό δεν έγινε για λόγους κυρίως πολιτικής ολιγωρίας, φόβου για το πολιτικό κόστος αλλά και, πιστέυω εγώ, για να μην φανεί η γύμνια κάποιων αεροδρομίων.

Είναι επίσης απορίας άξιο πώς τόσα χρόνια έβγαζαν κάποια αεροδρόμια καλοκαιρινή σεζόν με 1,2 εκ επιβάτες με λιγότερους από 15 υπαλλήλους. Ήδη σε αεροδρόμια που έχουν πιάσει θέση οι υπάλληλοι της FRAPORT έχουν προσωπικό που πλησιαζει σε αριθμούς τους υπαλληλους της ΥΠΑ και δεν έχουν αναλάβει ακόμα τη διαχείριση.

Να προσθέσω επίσης ότι αν από το 2011 είχε επιλεγεί η διαχείριση των αεροδρομίων με κρατική εταιρία για ομάδες αεροδρομίων δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα ή όχι αλλά σίγουρα θα υπήρχαν οι δομές για να αντιμετωπίζονται προβλήματα φθοράς καλύτερα και ταχύτερα. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αξιοποιούνταν όντως το θεσμικό πλαίσιο).

Το κυριότερο πρόβλημα της ΥΠΑ ήταν ότι αντιμετώπιζε τα αεροδρόμια ως δημόσια υπηρεσία ανάλογα με τη θέση τους στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας. Με αποτέλεσμα να γίνονται συλλογικές προμήθειες για όλα τα αεροδρόμια επιπέδου διέυθυνσης και κάποια αεροδρόμια να καταλήγουν με εξοπλισμό που δεν χρειάζονταν, υποστηρίζοντας η ΥΠΑ ότι κάνει αναβάθμιση, και να τους λείπει εξοπλισμός που χρειάζονταν.

Καλό θα είναι επίσης κάποιοι να καταλάβουν ότι στα περιφερειακά ειδικά οι υπάλληλοι δεν τεμπέλιαζαν. Δυστυχώς όμως η δυνατότητα τους να εκτελέσουν τις εργασίες τους εξαρτιόταν και από τους ρυθμούς που γίνονταν οι εγκρίσεις εργασιών κεντρικά. Αν περιμένεις 5 χρόνια για να χρηματοδοτηθούν αναμενόμενες εργασίες μεγάλης συντήρησης δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Τι θα κάνει η fraport δεν ξέρω. Τα δομικά εργαλεία για να αναπτύξει τα αεροδρόμια σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις θα τα έχει. Αλλά για να αυξηθεί η κίνηση δεν παίζει ρόλο μόνο η διαθεση της fraport. Η οποία δεν νομίζω να είναι και τόσο κιμπάρισσα όσο κάποιοι νομίζουν

Κάθε χρόνο η ΥΠΑ καθόριζε το ωράριο με βάση τα slot των εταιρειών χωρίς ποτέ να αρνηθεί να δώσει slot λόγω έλειψης προσωπικού (να αρνηθεί δηλαδή ένα ωράριο που αντικειμενικά δεν μπορεί να καλυφθει με το υπάρχον προσωπικό). Το καλοκαίρι δε του 2016 για πρώτη φορά είχαμε καθυστερήσεις στους χρόνους turnaround των αεροσκαφών, γιατί οι τρεις εταιρείες handling δουλεύαν με το προσωπικό των δυο. Ούτε οι handlers προσάρμοσαν το ανθρώπινο δυναμικό ούτε οι εταιρείες μείωσαν τις πτησεις. Επιλέχθηκε η εύκολη λύση της εξάντλησης των υπαλλήλων handling.

Για το πως θα κινηθεί η φετινή σεζόν δεν φταίει η fraport αλλά η ΥΠΑ. Η ΥΠΑ απογύμνωσε τα αεροδρόμια από πόρους (προσωπικό και χρήμα) όχι η FRAPORT. Και αν είναι τόσο κερδοφόρα τα αεροδρόμια τότε είναι προς το συμφέρον της ΥΠΑ να μαζέψει ζεστό χρήμα για ακόμα ένα καλοκαίρι και να πάρει και το πλήρες τίμημα της FRAPORT (τί! όχι;).

Συγγνώμη για το μακροσκελές ποστ αλλά και για το γεγονός ότι είναι περισσότερο σκόρπιες σκέψεις (μάζεψα σχεδόν ότι σκεφτόμουν διαβάζοντας εδώ και καιρό τα ποστ) παρά μια ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα δούμε δραματική βελτίωση. Όλα αυτά περί νέων αεροσταθμών μου φαίνονται μακριά (με εξαίρεση τις εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη που τις θεωρώ πιο εφικτές και αποδοτικές). Έχουν τα νησιά τις υποδομές να καλύψουν τη ζήτηση που ευελπιστούμε να φέρει η fraport; Και τελικά ποιος παράγοντας αυξάνει τη ζήτηση, η κατάσταση του αεροδρομίου ή προσφερόμενες υπηρεσίες στον προορισμό που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο; Η fraport θα δώσει έναν πιο επαγγελματικό αέρα προς τα έξω και κυρίως προς τους επιβάτες (για τα νερά που στάζουν από την οροφή θα λάβει περισσότερα και σωστότερα μέτρα προφύλαξης των επιβατών) αλλά δεν θα πάψει να αντιμετωπίζει τέτοιες διαρροές. Θα υπάρχει μια πιο τυπική και επαγγελματική σχέση μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται σε κάθε αερολιμένα αναλαμβάνοντας επιτέλους ο κάθε φορέας τις ευθύνες του. Το αν κάθε φορέας θα φορτώνει τα βάρη στους εργαζομένους του ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πληρώνουν ψίχουλα τους εργαζομένους τους εδώ και χρόνια και ήδη η fraport έχει αναπροσαρμόσει της συμβάσεις με τις ετιαρείες αυτές και θα πληρώνει λιγότερα από όσα πλήρωνε η ΥΠΑ.
 
Ένα απλό παράδειγμα για τους διαφωνούντες της ιδιωτικοποίησης :

πληθυσμός Μάλαγας : 565.000 κάτοικοι -> https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1laga
επιβατική κίνησης Μάλαγας : -> 16.672.776 επιβάτες -> https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1laga_Airport

πληθυσμός Θεσσαλονίκης (στην πόλη μέσα χωρίς όλο τον νομό) : 788.191 κάτοικοι -> https://en.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki
επιβατική κίνησης Θεσσαλονίκης : 6,044,098 επιβάτες -> https://en.wikipedia.org/wiki/Thessaloniki_Airport

Δείτε και φωτογραφίες από τα 2 αεροδρόμια και πείτε μου αν θέλετε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτό το μέγιστο 6 εκ επιβάτες (γιατί παραπάνω δε χωράει το αεροδρόμιο Μακεδονία). Η φωτογραφία του αεροδρομίου της Μάλαγας δεν είναι και η καλύτερη, καθώς έπρεπε να την κάνω να μπορεί να ανέβει
 

Attachments

  • Thessaloniki-airport.jpg
    Thessaloniki-airport.jpg
    55,1 KB · Προβολές: 2.059
  • aeropuerto malaga.jpg
    aeropuerto malaga.jpg
    432,7 KB · Προβολές: 2.057
Για μια ακόμα φορά αγαπητέ airport123 μπές στο κόπο να διαβάσεις αρκετά απο τα προηγούμενα post...
δεν νομίζω κανείς που συμμετέχει σε αυτό το thread, είτε υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης είτε όχι, να εχει γράψει πως η σημερινή εικόνα των α/δ είναι καλή, έτσι πρέπει να μείνουν κλπ.
Η διαφορά μερικών απο εδώ, είναι η πορεία που οδήγησε στην απόφαση να πουληθούν( έστω και 50 χρόνια εκοικίαση για μένα είναι πώληση, καθώς δεν θα προλάβω να τα δω να επανέρχονται (!!!) στο δημόσιο.).
Αν διαβάσεις μερικά post δικά μου και άλλων, υπήρχαν δυνατότητες να εξελιχθούν τα α/δ αφού βγάζουν αρκετά εκατομμύρια Σημειωτέον δεν πληρώνεις εσύ και οι φορολογουμενοι για τη λειτουργία τους και τους μισθούς των ΥΠΑτζήδων , αφού υπερκαλύπτονται -έμμεσα βέβαια- απο τα έσοδα. Αυτό βέβαια οφείλεις να το γνωρίζεις, εχει αναφερθεί αρκετές φορές εδώ, όπως επίσης οτι τεράστια ποσά ανταποδοτικών εσόδων που θα έπρεπε να καλύπτουν επενδύσεις σε βελτιώσεις, αναβαθμίσεις κλπ, πάνε αλλού- πιθανόν στη σύνταξη του αγρότη παππού, που δεν πλήρωσε ποτέ για την σύνταξή του ή να καλύψει τις κοινωνικές παροχές των προηγούμενων δεκαετιών, τις οποίες τότε χειροκροτούσαμε !! Επισης, οι πολιτικοί, υπουργοί και πολιτικά στελέχη που τώρα δακτυλοδείχνουν και εκθειάζουν την απόφαση για ιδιωτικοποίηση, είναι αυτοί που στα προυγούμενα χρόνια, μόλις 2-3 πρίν υπέγραφαν αποφάσεις για μηδενικά τέλη στα αεροδρόμια, όχι το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι, μόνο αυτά θα έφταναν για να "ξελασπώσουν" πολλά προβλήματα , για τα οποία οι τοπικές κοιωνίες έφτασαν στο σημείο να λένε "Αμάν να πουληθούν μπας και βελτιωθεί η εικόνα τους" Η φθίνουσα πορεία δεν άρχισε χτές, ούτε λίγο πρίν την υπογραφή της σύμβασης, αλλά εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία... οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους και όσοι έχουν έστω και λιγο δουλέψει σε κάποιο απο τα α/δ μπορούν ίσως να το επιβεβαιώσουν. Τα έσοδα πολλά, πήγαιναν στο Υπουργείο Οικονομικών, τα κονδύλια για τα άκρως απαραίτητα ηταν ελάχιστα σε βαθμό που πολλοί είχαν υποπτευθεί την εσκεμμένη αυτή κατάσταση που οδήγησε τελικά στην ιδιωτικοποίηση.
Εχουν άλλωστε πληρωθεί αρκετά λεφτά για μελέτες και master plan, έμειναν όμως στο συρτάρι, τα οποία πήρε έτοιμα η Fraport και σε μεγάλο βαθμό θα υλοποιήσει ώς έχουν..
 
Satcorfu,αφου λοιπον τοσα χρονια τα εσοδα του δημοσιου απο τα αεροδρομια,τελη,υπερπτησεις κτλ.. κτλ..δεν πηγαιναν στις αναβαθμισεις υποδομων,κι αφου καλυπταν τρυπες δημοσιονομικες λογω της αιωνιας μασας των κυβερνήσεων,άρα τι νοημα εχει να ερίζουμε μεταξυ δημοσίων-ιδιωτικων αεροδρομίων εάν θελουμε αεροδρομια της προκοπής;Αφου ξερεις ότι δεν ειμαστε κρατος που αλλάζει..ξερεις οτι αυτη η κατάσταση διαιωνίζεται..Ξερεις οτι γινομαστε ρεντικολο καθε χρονο στους ξενους που γελανε με τα τραγικα αεροδρομια μας..Η σουπερ..Μυκονος,το χρυσορυχειο του τουρισμου,εχει ενα αεροδρομιο των οπισθιων..Αν η Μύκονος ηταν στην Ισπανια θα ειχε το αεροδρομιο της Ιμπιζα...Το ιδιο και για τα αλλα...Ειμαστε μεταξυ Σκυλλας και Χαρυβδης..Μενουν στο δημοσιο και μενουν τραγικα ανεπαρκη,ιδιωτικοποιουνται με ο,τι συνέπειες καλες ή κακες θα εχει...Και μη μου πεις θεωριες τι θα...μπορουσε να γινει..Πολλα τα "θα" σαυτη τη χωρα...Γιατί οι ιδιωτες στις άλλες χωρες που τα αναβαθμιζουν,εξωραιζουν,αναπτύσσουν-και σε μεικτα σχηματα ΣΔΙΤ- ειναι εκει οι καλοι κ μονο εδώ ειναι οι μπαμπούλες;..Εαν η Fraport δεν ειχε παρει το ΔΑΑ(ενόψει Ολυμπιακων) κ ειχε μεινει εξολοκληρου στο δημοσιο,αμφιβάλλεις οτι ακομα θαταν στο ελληνικο και θα μελετουσαμε που,αν και ποτε θα γινει νεο αεροδρομιο στην Αθηνα;...Πεσμου εσυ σ'ενα κράτος που ποτέ δεν εδειξε διορατικότητα και σκεπτικο με μακροπροθεσμα οφέλη, τι αλλη ρημαδα επιλογή ειχαμε; Να μεινουν ως έχουν; Οσο για το παράδειγμα της Μαλαγα και Αλικαντε είναι τα λαμπροτερα παραδειγματα του Ισπανικου τουρισμού,όχι μονο για τα αεροδρομια,αλλα για την δουλειά όλων των τουριστικών φορέων της χώρας να καταστησουν hot spot αυτους τους δυο παραθαλάσσιους προορισμους με ολόχρονο τουρισμό και συνεχώς αυξανομενη ζήτηση,με αποτέλεσμα να εχουν πτήσεις από κάθε γωνια της Ευρώπης (εκτός Ελλάδος)..
 
Η Μάλαγα βέβαια δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι τουριστικός προορισμός ανάλογος της Μάλαγα. Και να έρθουν στο Μακεδονία 10 εκ τουρίστες το χρόνο, που θα τους πάνε αφού προσγειωθούν;

Πιστεύω ότι ο σκοπός για την Θεσσαλονίκη είναι να γίνει κόμβος και να τραβήξει κίνηση από την Κων/πολη. Και ίσως cargo κίνηση προς Ελλάδα σε συνδυασμό με ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμων και ηλεκτροκίνησης ΟΣΕ.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top