Iran Air

Δεν υπάρχει στον πλανήτη «αυτάρκης» τεχνολογικά χώρα ούτε θα υπάρξει ποτέ. Η πρόοδος της τεχνολογίας (όπως εκφράζεται μέσω των πατεντών) είναι παγκόσμια και κάθε νέα εφεύρεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί βάσει όρων και συμφωνιών.

Ειδικά στην αεροπορία, δεν έχει την παραμικρή οικονομική λογική για τους Κινέζους να κατασκευάσουν ένα πολιτικό αεροσκάφος με 100% κινεζική τεχνολογία. Πρώτον, επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατον (εκτός αν εφεύρουν εξαρχής νέα συστήματα πλοήγησης, ή νέους τρόπους πρόωσης, οπότε πάω πάσο) και δεύτερον επειδή η οικονομία της Κίνας είναι παγκοσμιοποιημένη σε βαθμό που δεν υπάρχει γυρισμός. Να αναπτύξεις από την αρχή έναν νέο τουρμποφάν για να τον πουλήσεις σε πόσα αεροσκάφη; Σε μερικές εκατοντάδες που αναμένεται να πουλήσει το C919; (κάτσε να δω, α, CFM Leap φοράνε).

Ωστόσο, γνωρίζουμε ήδη ότι η Κίνα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας έχει αφήσει πίσω της τη Ρωσία εδώ και κάμποσα χρόνια, ενώ σε κάποιους τομείς είναι μπροστά και από τις ΗΠΑ (δεν έχω στοιχεία πρόχειρα, αλλά θυμάμαι ότι το διάβασα σε διαφορετικές πηγές). Βλέπω μια λογική στο να κατασκευάσουν μαχητικά αεροσκάφη χωρίς τη συμμετοχή δυτικών συστημάτων για λόγους στρατηγικούς. Αλλά στην πολιτική αεροπορία πάρα πολύ δύσκολα.
 
Last edited:
Δεν είπα ότι θα κατασκευάσει 100% κινεζικά πολιτικά αεροσκάφη, πιστεύω ότι μπορεί κάλλιστα να το κάνει (εδώ πάει στο διάστημα σιγά μην κολλήσει στη πλοήγηση ενός αεροπλάνου). Δεν εξετάζω τη λογική της αλλά ούτε τη σκοπιμότητα (οικονομική - πολιτική) της Κίνας στο άμεσο μέλλον σχετικά με την πολιτική αεροπορία. Απλά ένα "wishful thinking" από πλευράς μου για ένα κινέζικο jet με ρωσικούς κινητήρες για το Ιράν όσο οι Αμερικάνοι ασχολούνται με τη Boeing...

Από τη στιγμή που ελέγχεις τους ημιαγωγούς, έχεις τον 2ο μεγαλυτερο πληθυσμό στο κόσμο, δεν εξαρτάσαι από την αγγλική γλώσσα και απεξαρτιέσαι από την αγορά ενέργειας σε συνδυασμό με επάρκεια στρατηγικών υλικών, ναι....νομίζω ότι η Κίνα θα είναι αυτάρκης πιο σύντομα απ' οτι πιστεύαμε...
 
Ας αφήσουμε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. "Κινεζικό jet με ρωσικούς κινητήρες για το Ιράν" είναι αδύνατον αφού τα κινεζικά τζετ έχουν πληθώρα δυτικών εξαρτημάτων των οποίων απαγορεύεται η εξαγωγή στο Ιράν. Εκτός αν μιλάμε για ανάπτυξη εντελώς νέου αεροσκάφους για έναν μόνο πελάτη. :rolleyes:

Επίσης, προσοχή στο κενό μεταξύ του "κινεζικής κατασκευής" και "κινεζικής κατασκευής και με 100% κινεζική τεχνολογία". Το δεύτερο υπάρχει μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές που απλώς δεν εξάγονται.

Y.Γ./offtopic
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει σχεδόν το 70% των αναγκών της, ενώ αναμένεται να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Δύσκολα λέγεται αυτό απεξάρτηση από την αγορά ενέργειας.
 
Η άποψή μου είναι ότι η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει ένα 100% PRC made πολιτικό Α/Φ για την εγχώρια αγορά της και να το εξάγει κατά βούληση. Eπιστημονική φαντασία δεν είναι. . .αλλά και να είναι sci fi εγώ το αποκάλεσα (my) wishful thinking...

Την ενεργειακή εξάρτησή τους την γνωρίζω εδώ και 20 χρόνια απο καθηγητή μου στο ΜΒΑ ο οποίος ακριβώς μας έλεγε ότι οι Αμερικάνοι "κρατουν" τη Κίνα εξαιτίας αυτής. Αλλά η Ρωσία είναι άλλο πράγμα ..! Μπορεί να είναι Εταίρος και με τη Κίνα και με το Ιραν....και 20 χρόνια μετά ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε....

(η συζητηση αφορά στην απεξάρτηση απο τους περιορισμούς των ΗΠΑ)
 
Top