LCNC/NIC Nicosia (closed)

  • Thread starter Thread starter MAXIM
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: (NIC) Nicosia Int. Airport .....RIP

Λογικά όταν θα γίνει η ουσιαστική ένωση του νησιού, θα εξυπηρετεί και τις 2 πλευρές, πράγμα παρόμοιο με την πρό 74 εποχή...
 
Εγώ πάλι πιστεύω ότι η ιδέα έχει οριστικά ενταφιαστεί, αφ' ενός γιατί η γύρω περιοχή έχει ανοικοδομηθεί, αφ' ετέρου γιατί και στις δύο πλευρές έγιναν και γίνονται κάποιες αναβαθμίσεις των αεροδρομίων. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ercan ανακαινίστηκε πρόσφατα ενώ το υπερσύγχρονο νέο Αεροδρόμιο της Λάρνακας βρίσκεται υπό κατασκευή και ίσως να παίζει και το γεγονός να απαγορευτεί η λειτουργία ενός άλλου αεροδρομίου σε κοντινή απόσταση, λόγω του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος (θυμηθείτε τι έγινε στην Αθήνα).

Συμφωνώ πάντως πως εφ' όσον δεν γίνει το όνειρο πραγματικότητα, να δούμε δηλαδή και πάλι τo NIC να λειτουργεί, θα ήταν πολύ καλή ιδέα να μείνει σαν ένα ιστορικό μνημείο, από το να είναι στη σημερινή του αθλιότητα. Αλλά σε κάθε περίπτωση το να μείνει μνημείο δεν είναι το ευκτέο, είναι απλά το μη χείρον βέλτιστον.

Και για να προσγειωθούμε και στην πραγματικότητα: Δυστυχώς το Κυπριακό δεν έχει ακόμα επιλυθεί....
 
gonso":diqkvl3i said:
Το FIR Νικοσίας ελέγχει (θεωρητικά) ΟΛΟ το νησί.. .
Οι Τούρκοι, επειδή δεν υπάρχει από το ICAO αναγωρισμένο FIR στην περιοχή άλλο από της Νικοσίας, έχουν ονομάσει το νότιο μέρος του FIR Άγκυρας (το κομμάτι που είναι πάνω από την θάλασσα) ERCAN, παρόλο που δεν έχει καμμία σχέση με το αεροδρόμιο (γεωγραφικά).
Αν δείτε τα διάφορα supplements, υπάρχει ένα κεφάλαιο που λέγεται "IATA COMMUNICATIONS / CONTROL PROCEDURES IN NICOSIA FIR", δηλαδή η IATA (όχι ο ICAO) της οποίας οι αποφάσεις δεν αποτελούν νομικό προηγούμενο τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με τον ICAO, έχει προδιαγράψει διαδικασίες για επικοινωνία airliners με τις αρχές ATC της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Οι οδηγίες αυτές, αν τις διαβάσετε προσεκτικά, αναγνωρίζουν την de facto διχοτόμηση της Κύπρου.
 
aakunz":365i8k24 said:
Απ' ότι ξέρω, έχουν μείνει εγκλωβισμένα τα μοναδικά τρία Trident του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών που δεν "πρόλαβαν" να απογειωθούν εκείνο το πρωι).

Υπάρχει ένα Trident λεηλατημένο κι ένα κατεστραμμένο ολοσχερώς, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες. Το τρίτο το πήρε μετά η British Airways. Για το τέταρτο δεν ξέρω τι έγινε. Πάντως και ένα BAC1-11 που είχε μισθωθεί από την Court Line το 1974 είχε εγκλωβιστεί κι αυτό στην Λευκωσία. Το 1976 η Court Line χρεωκόπησε, και οι πιστωτές της απαίτησαν πίσω το αεροπλάνο. Ο Ο.Η.Ε. έδωσε άδεια να απογειωθεί και να επιστρέψει στο Λονδίνο, και από εκεί γύρισε στην Κύπρο και πετούσε για τις Κυπριακές Αερογραμμές μέχρι το 1995.

aakunz":365i8k24 said:
Σήμερα η περιοχή νότια του αεροδρομίου έιναι κατοικημένη, γεγονός που καθιστά λίγο αμφίβολη την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.
Δεν είναι τα κτίσματα τόσο κοντά όσο π.χ. στο Ελληνικό... Δεν είναι αυτός ο λόγος που θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την επαναλειτουργεία του αεροδρομίου Λευκωσίας. Οι λόγοι είναι φυσικά πολιτικοί αλλά επιπλέον, με την επένδυση που γίνεται για την επέκταση του Αεροδρομίου Λάρνακας, είναι ασύμφορο μετά φτου κι απ την αρχή να ξαναφτιάχνουν την Λευκωσία, ειδικά τώρα που υπάρχει κι ένα πολύ καλό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συνδέει μεταξύ τους όλες τις πόλεις, και η διαδρομή Λάρνακα - Λευκωσία γίνεται σε 45-50 λεπτά...
 
Καλησπέρα

το 5B-DAC είναι το μοναδικό αεροσκάφος εν ζωή. Είναι πλέον στο Μουσείο του Duxford με τα χρώματα της ΒΕΑ και αγγλικό νηολόγιο Το συγκεκρίμένο αεροσκάφος "παραχωρήθηκε" από την ΒΕΑ σαν μορφή αντάλαγής για το 5Β-DAA.

Επίσης μετά την εισβολή τα δύο αεροσκάφη, 5B-DAD, 5B-DAC, αγοράστηκαν από τις Βρετανικές Αερογραμμές, αφού ήταν σε καλή κατάσταση και πέταξαν πίσω στην Αγγλία όπου εκτέλεσάν πτήσεις μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80.

Φιλικά
 
Re: Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Nicosia

Στα πλαίσια δικοινοτικής εκδήλωσης για την οδική ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην πίστα του Διεθνούς Αερολιμένα Λευκωσίας. :?

http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?- ... rticles&-p



Και στο παρακάτω λινκ θα βρείτε μια από τις πιο συγκινητικές αναρτήσεις που έχω βρει σε μπλογκ, από τον Τούρκο πιλότο Emre Ünel (νομίζω ότι μπορούμε να συγχωρήσουμε ένα μικρό λαθάκι στη μετάφραση...)

http://taxidiaris.blogspot.com/2008/01/ ... rport.html
 
Re: Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Nicosia

Οι τίτλοι έναρξης της ταινίας "Esir Hayat", γυρισμένη στην Κύπρο, λίγους μήνες πριν από την Τουρκική Εισβολή.

Αφιερωμένο στο φίλο mxnk και τους λοιπούς φίλους στην "Απογείωση".
http://www.youtube.com/watch?v=DQZ8aWDHNbU
(Παρακολουθείτε μέχρι το 2:50)

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στην περιγραφή της ταινίας, αναφέρεται ότι ο Ali Riza φτάνει στην Κύπρο μετά την "Ειρηνευτική Επιχείρηση" (aka Εισβολή) για να ενισχύσει την οικονομία της Τ/Κ κοινότητας, λόγω του οικονομικού εμπάργκο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γεγονός ότι το αεροδρόμιο έκλεισε λόγω της Εισβολής. Άρα, τα πλάνα δεν γυρίστηκαν μετά την Εισβολή αλλά πριν από αυτή...
 
Re: Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Nicosia

Για τους φίλους στην Κύπρο ή για όσους βρεθούν εκεί, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα έκθεση για το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη γκαλερί "Apotheke" στην Εντός των Τειχών Λευκωσία.

http://urbanledras.wordpress.com/2009/07/01/hot-city/



////edit ///// Η έκθεση τελείωσε στις 10 Ιουλίου.... :( ////
 
Re: Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Nicosia

Αυτό είναι ατυχία!
Δευτέρα θα είμαι στη Λευκωσία :cry:

Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον καλλιτέχνη για more info και photos

Thanks aakunz!
 
Re: Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Nicosia

Καλημερα σε ολους,

Εχω διαβασει το πιο κατω αθρο στον χθεσινο Φιλελευθερο και νομιζω θα το βρειτε ενδιαφερον.

Ευχαριστω.

Η τελευταία πτήση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας
>Επανειλημμένες εισηγήσεις του κυβερνήτη Αδάμου Μαρνέρου για ακύρωσή της, είχαν απορριφθεί
Του Αδάμου Κόμπου

Οι μέρες των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής είναι μέρες μνήμης με πληγές για όσους έζησαν τα γεγονότα. Είναι όμως και μέρες διδαγμάτων για τους νεότερους που οφείλουν να γνωρίζουν τι συνέβη στον τόπο μας. Όπως για παράδειγμα, ότι ο ξένος παράγοντας έπαιξε μεν το σημαντικότερο ρόλο στην καταστροφή της πατρίδας μας, όμως υπήρχαν και οι ντόπιοι, αλλά και ηαμερικανόφρονη χούντα των Αθηνών που είχαν καθοριστικό ρόλο στο έγκλημα.
Στρέφουμε τη μνήμη πίσω στις 18 Ιουλίου 1974, ημέρα Πέμπτη, τρεις μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Όλα βρίσκονταν πλέον κάτω από τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούσαν.
Ανάμεσά τους το αεροδρόμιο Λευκωσίας και οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες θα έπρεπε πάση θυσία να αρχίσουν να λειτουργούν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα δημιουργούσαν στον έξω κόσμο την εντύπωση ότι η απουσία της κυβέρνησης Μακαρίου δεν διαφοροποίησε την οικονομική, την κοινωνική ή την πολιτική κατάσταση προς το χειρότερο. Έτσι οι πραξικοπηματίες επαναλειτούργησαν το αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 18 Ιουλίου με κάποιες πτήσεις, κυρίως των Κυπριακών Αερογραμμών.
Μία απ’ αυτές τις πτήσεις -τη CΥ326- πραγματοποίησε ο κυβερνήτης Αδάμος Μαρνέρος, με προορισμό το Λονδίνο. Αρκετή ήταν η ζήτηση για εξασφάλιση μιας θέσης, κυρίως από τους ξένους και ιδίως τους Άγγλους. Χρειαζόταν να έχει κάποιος αρκετή τύχη και ίσως αρκετό μέσο για να εξασφαλίσει μία θέση σ’ αυτές τις πτήσεις. Τα αεροπλάνα που διέθεταν τότε οι ΚΑ ήταν δύο ΤRΙDΕΝΤ 2, δύο ΤRΙDΕΝΤ 1Εκαι ένα ΒΑC1-11, αγγλικής κατασκευής με μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς 110 επιβατών. Στις 18:15 της Πέμπτης, απογειώθηκε το αεροπλάνο ΤRΙDΕΝΤ 1Εμε πλήρες φορτίο επιβατών. Έφθασε στο αεροδρόμιο του Χήθρoου γύρω στη 1.00
π.μ. της Παρασκευής 19 Ιουλίου. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και αφού ο κυβερνήτης Μαρνέρος προέβη σε όλα τα τυπικά, έφυγε για το ξενοδοχείο ΕΧΕLSΙΟR, για να ξεκουραστεί, αναμένοντας την επόμενη διαδρομή για την Κύπρο. Το αεροπλάνο θα το παραλάμβανε άλλο πλήρωμα για να επιστρέψει στην Κύπρο, όπως και έγινε. Αργά την ίδια μέρα θα πραγματοποιείτο από την Κύπρο η επιστροφή στο Χήθροoυ.Ο Αδάμος Μαρνέρος στο ξενοδοχείο δεν μπορούσε να ησυχάσει, αφού αγωνιούσε για τις τραγικές στιγμές που περνούσε η πατρίδα μας. Όπως όλος ο κόσμος, εκτός από τη χούντα και τους εκπροσώπους της, ανέμεναν την τουρκική αντίδραση στο επάρατο πραξικόπημα. Παρακολουθούσε συνεχώς τα τηλεοπτικά κανάλια στο δωμάτιο του, τα οποία ουσιαστικά θεωρούσαν βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή. Μάλιστα, προχώρησε και τηλεφώνησε σε κάποιο τμήμα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για να μάθει πώς εκτιμούσαν εκείνοι την κατάσταση στην Κύπρο. Δεν του ξεκαθάρισαν οτιδήποτε, αλλά του άφηναν να νοηθεί ότι μάλλον επίκειται τουρκική εισβολή.
Μπροστά σ’ όλα αυτά, θεώρησε καλό να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον τότε γενικό διευθυντή των Κυπριακών Αερογραμμών Ευδόκιο Σάββα. Του ανέφερε όλες τις πληροφορίες που είχε και τις εκτιμήσεις του γύρω από την κατάσταση. Προσπαθούσε να τον πείσει να μην πραγματοποιηθεί η πτήση CΥ317 από το Χήθρoου στη Λευκωσία, για να σωθεί τουλάχιστον ένα αεροπλάνο των ΚΑ.
Όμως, ο Ευδόκιος Σάββα και οι ΚΑ, τηρώντας απ’ ό,τι φαίνεται τις διαταγές ηγετίσκων που ήθελαν να δείχνουν ότι τα πάντα λειτουργούσαν ομαλά στην Κύπρο, δεν ήθελαν να ακούσουν κάτι τέτοιο. Κατόπιν τούτου, ο κυβερνήτης Αδ. Μαρνέρος μετέβη από το ξενοδοχείο του στο αεροδρόμιο Χήθρoου, για να παραλάβει το αεροπλάνο ΤRΙDΕΝΤ 1Εκαι να το οδηγήσει στην Κύπρο.
Στο αεροδρόμιο, ο Αδάμος Μαρνέρος επικοινώνησε και πάλι τηλεφωνικά με τον Ευδόκιο Σάββα, ζητώντας του έγκριση για να ακυρωθεί η πτήση, ενόψει της αναμενόμενης πλέον τουρκικής εισβολής. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι επιβάτες που θα ταξίδευαν στην Κύπρο ήταν μόλις πέντε, ένα ζευγάρι Ελληνοκύπριοι, ένα ζευγάρι Τουρκοκύπριοι και ένας ακόμη Ελληνοκύπριος. Μπροστά στην εμμονή του γενικού διευθυντή των ΚΑ, δεν είχε άλλη επιλογή ο Μαρνέρος παρά να υπακούσει. Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 8:10 μ.μ. τοπική ώρα Αγγλίας. Μετά από διαδρομή 2:20 ωρών, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 11:30 μ.μ. τοπική ώρα. Εκεί παρέμεινε γύρω στη μία ώρα για ανεφοδιασμό και για έλεγχο. Ταυτόχρονα όμως, υπήρχε η ελπίδα να ακυρωθεί η πτήση, αφού πλέον η εισβολή ήταν σίγουρη. Η ώρα περνούσε χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε νέα οδηγία από τη διοίκηση της Λευκωσίας. Έτσι το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 12:30 μ.μ. από το Φιουμιτσίνο της Ρώμης με προορισμό τη Λευκωσία. Η πτήση συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τη Ρόδο.
Στο ραντάρ επισημάνθηκαν πλοία στην Αμμόχωστο και στην Κερύνεια

ΜΕΤΑ τη Ρόδο και πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο κυβερνήτης Μαρνέρος, παρατήρησε στην οθόνη του ραντάρ πέντε σήματα. Επρόκειτο για πλοία τα οποία εκινούντο από την Αττάλεια προς την Κύπρο γύρω στις 3.00 το πρωί της 20ής Ιουλίου. Συνεχίζοντας την πορεία του το αεροπλάνο έφθασε σχεδόν πάνω από τη Λευκωσία. Γύρω στις 3:30 π.μ., παρατηρήθηκαν στο ραντάρ σήματα τριών πλοίων στην περιοχή του λιμανιού Αμμοχώστου. Μίλησε αμέσως με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λευκωσίας και συγκεκριμένα με τον Τάσο Θεοδότου, ζητώντας του άδεια να κατευθυνθεί στο λιμάνι Αμμοχώστου για να δει καλύτερα στο ραντάρ τα πλοία. Του δόθηκε η άδεια και κατευθύνθηκε προς την Αμμόχωστο όπου ρυθμίζοντας το ραντάρ για να βλέπει προς τα κάτω καλύτερα, διέκρινε στην οθόνη ένα μεγάλο πλοίο και δύο μικρότερα, πολύ κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το μεγάλο πλοίο ήταν το αγγλικό ελικοπτεροφόρο Ερμής, το οποίο συνόδευαν δύο μικρότερα πλοία. Το κυπριακό αεροπλάνο πέρασε πάνω από την Αμμόχωστο, κατευθύνθηκε προς το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα και έστριψε στη συνέχεια προς την Κερύνεια. Στο ραντάρ του αεροπλάνου διεκρίνοντο πολύ καθαρά οκτώ σκάφη, τα οποία έπρεπε να ήταν αποβατικά και βρίσκονταν προσαραγμένα στην ακτή, ενώ τέσσερα άλλα πολύ μεγαλύτερα πλοία βρίσκονταν μακρύτερα. Όλα αυτά που είδε ο Μαρνέρος τα σχεδίασε πάνω σε χάρτη και τα παρέδωσε σε αξιωματικό της Αστυνομίας μόλις προσγειώθηκε.
Ενώ πετούσε πάνω από την Κερύνεια και στη συνέχεια πάνω από τη Μόρφου, ζήτησε και πάλι άδεια από τον Ευδόκιο Σάββα να απομακρύνει το αεροπλάνο από την Κύπρο, αφού είχε αρκετά καύσιμα μέχρι τη Ρώμη. Ούτε και αυτή τη φορά, όμως, η εισήγησή του εισακούστηκε. Ο Μαρνέρος ζήτησε επίσης από τον πύργο ελέγχου να πληροφορήσει την στρατιωτική διοίκηση Κερύνειας για την παρουσία των πλοίων στην ακτή της, πράγμα που έγινε. Η απάντηση, ωστόσο, ήταν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.
Η τελευταία προσγείωση
Ο κυβερνήτης Αδάμος Μαρνέρος προσγείωσε το μοναδικό αεροπλάνο των ΚΑ που θα μπορούσε να διασωθεί, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 4:00 το πρωί της 20ής Ιουλίου του 1974. Η πτήση CΥ317 από το Λονδίνο ήταν η τελευταία πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο Αδάμος Μαρνέρος πήγε στο αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο σπίτι του στη Λευκωσία. Κάποια στιγμή άκουσε θορύβους. Έσβησε τη μηχανή του αυτοκινήτου και βγήκε έξω για να ακούσει καλύτερα. Στρέφοντας το κεφάλι του στον ουρανό είδε αεροπλάνα και μεγάλο αριθμό αλεξιπτωτιστών να πέφτουν. Αμέσως μετά άρχισαν βομβαρδισμοί προς την πλευρά της ΕΛΔΥΚ και προς το αεροδρόμιο, κτυπώντας και το αεροπλάνο το οποίο πριν λίγο είχε προσγειώσει. Ήταν γύρω στις 4:50 π.μ.
 
Top