Let's talk CRM

  • Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Απλά επιθυμώ να συγχαρώ όλους που υπεύθυνα και σοβαρά συμμετέχουν στο συγκεκριμένο και σπουδαίο θέμα περί CRM χωρίς υστεροβουλία και επιδεικτικότητα , ιδιαίτερα δε τον gonso διπλά, πρώτον διότι το άνοιξε και δεύτερον διότι ξεχωρίζει για το εκλπληκτικό επαγγελματικό του ταλέντο ως real Instructor με την υπομονή και τον απαιτούμενο χρόνο που διαθέτει με λεπτομερείς επιστημονικές αναφορές ,αναλύσεις και επιχειρήματα αφενός να συζητά με συναδέλφους του και αφετέρου όλοι μαζί να "διδάσκουν" μέσω του airliners σε νεότερους ή υποψήφιους ( και φανς όπως εγώ ), ότι εκτός των πολλών άλλων κυρίως η μελέτη επιβάλεται και πρέπει να είναι διαρκής δια βίου για να συνθέτουν με την διαχρονική εμπειρία το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την ελαχιστοποίηση τυχόν δυσμενών αποτελεσμάτων, στο πολύπλοκο και ιδιαίτερα υπεύθυνο επάγγελμα των πιλότων!
 
Μάλιστα. Gonso, no comments. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένω τη συνέχεια. Σεμινάρια crm υψηλού επιπέδου στο internet. Ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση να αποθηκεύσουμε τμήματα από τα post σου (πνευματικά δικαιώματα είναι αυτά).
 
gonso":2dckohkt said:
Οι σχέσεις συνεργασίας υιοθετούν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, όπου οι γραμμές επικοινωνίας είναι και παραμένουν πάντα ανοικτές για όλους και πρός όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό συμβάλλει ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ, η πρωτη επαφή. Ο ηγέτης οφείλει να θέσει τις βάσεις τις συνεργασίας, δημιουργώντας μιά ευχάριστη και επαγγελματική ατμόσφαιρα....με το καλημέρα. Και να το κάνει συνειδητά.
Αυτό το καλημέρα, πραγματικά όπως έγραψε ο gonso, θέτει τις βάσεις και προμηνύει πως θα κυλήσει η ημέρα!
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αίσθηση που έχει ένα μέλος του πληρώματος για τα υπόλοιπα, δεν θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας!
Όμως τι μπορεί να κάνει ένας χειριστής από τη στιγμή που θα παρατηρήσει μη επιθυμητή συμπεριφορά του συναδέλφου του;
Θεωρητικά οι επιλογές είναι δύο. Ή τον αγνοεί ή προσπαθεί να τον αλλάξει/επηρεάσει. Το δεύτερο πιστεύω θα ήταν ιδανικό!
Επειδή όμως οι χειριστές δεν είναι ψυχολόγοι, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί το δεύτερο; Και πως θα μπορούσε να διδαχθεί;

gonso":2dckohkt said:
Οι Κ1 τσαντίζονται όταν βλέπου τα εξής άσχημα στούς Κ2:
Τεμπελιά
Μπούρδολογία
Κακό σχεδιασμό
Προσπάθεια να "καπελώσουν" τον Κ1
Κακό χειρισμό του αεροπλάνου
Γκρίνια
Πλήρη άρνηση σε οποιαδήποτε κριτική από τον Κ1 (ακόμα και καλοπροέραιτη)
Υπερβολική ιδέα για τον εαυτό τους
Έλλειψη σκέψης
Έλλειψη τάκτ
Έλλειψη προσπάθειας

Οι Κ1 λατρέυουν τους Κ2 που:
Έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων
Καλή προετοιμασία
Σεβασμό
Πετάνε το αεροσκάφος καλά και με ακρίβεια
Θετική αύρα και στάση
Ρωτάνε για συμβουλές
Έχουν αυτοπεποίθηση
Έχουν καλές ιδέες και σκέψεις
Έχουν τάκτ
Το ίδιο ισχύει πιστεύω και ανάποδα (δηλαδή τι αρέσει/δεν αρέσει να βλέπουν οι Κ2 στους Κ1) :wink:

gonso":2dckohkt said:
Ελαστικός και με σεβασμό στην γνώμη το άλλου
Η ελαστικότητα ενός ανθρώπου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καταστάσεις αφενός, αλλά και με τα άλλα μέλη μιάς ομάδας, αφετέρου. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι οι ίδιοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία ομάδα υποχρεωτικά δεν μπορεί να αποδόσει, αν αλλάζουν οι παίκτες. Ο ελαστικός ηγέτης ή οι βοηθοί του, έχοντας αυτήν την ικανότητα, προσαρμόζονται για το καλό όλων.
Επομένως, ίσως μία πιο καλή λέξη θα ήταν "προσαρμοστικός". Και νομίζω πως κάθε χειριστής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός,
μιας και θα χρειαστει να συνεργαστεί με ένα άλλο άτομο (ή και περισσότερα) σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, για πολλές ώρες της ημέρας!

gonso":2dckohkt said:
Σκέφτεται ανεξάρτητα
Αυτό πιστεύω είναι ένα σημαντικότατο και κυρίως πρωτεύον θέμα στις καθημερινές επιχειρήσεις. Όμως δεν είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα για χειριστές στην αρχή της καριέρας τους να το εφαρμόζουν; Και από την άλλη, τι θα μπορούσε να κάνει ο κυβερνήτης ή ενδεχομένως και το training department μιας αεροπορικής εταιρίας ώστε να ενθαρρύνει και να καλλιεργήσει αυτή την επαγγελματική στάση, κυρίως στους νεοφερμένους χεριστές;

Ερωτήματα υπάρχουν. Απαντήσεις δεν δίνω, γιατί πιστεύω το θέμα έχει πολλή τροφή για σκέψη πρωτού έχουμε σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις!
Το κυριότερο θέμα για εμένα είναι, πώς στα πλαίσια του CRM και όχι του τμήματος ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς του χ,ψ πανεπιστημίου,
μπορούν να διδαχθούν πρωτίστως οι χειριστές και μετά τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τις ικανότητες εκείνες που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας και η περίφημη πλάστιγγα να γέρνει όσο το δυνατόν λιγότερο προς τον κυβερνήτη...
 
Χεχέ. διαβάζοντας το τελευταίο post του gonso, πήγα να γράψω πως ότι ακριβώς αρέσει στους Κ1 όσον αφορά τους Κ2, ισχύει και ανάποδα, αλλά ο nikos_k με πρόλαβε.

nikos_k":1bl06be9 said:
Επειδή όμως οι χειριστές δεν είναι ψυχολόγοι, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί το δεύτερο; Και πως θα μπορούσε να διδαχθεί;
nikos_k":1bl06be9 said:
Το κυριότερο θέμα για εμένα είναι, πώς στα πλαίσια του CRM και όχι του τμήματος ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς του χ,ψ πανεπιστημίου,
μπορούν να διδαχθούν πρωτίστως οι χειριστές και μετά τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τις ικανότητες εκείνες που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας και η περίφημη πλάστιγγα να γέρνει όσο το δυνατόν λιγότερο προς τον κυβερνήτη...

Η αρχική μου τοποθέτηση Νίκο, όσον αφορά το θέμα CRM, ήταν πως το τελευταίο περιορίζεται στην σωστή κατανομή εργασιών και πόρων σε μία οποιαδήποτε πτήση. Είναι απλά θέμα ορισμού και ο gonso "ανοίγει" το θέμα CRM πολύ περισσότερο. Δεν έχω καμία αντίρρηση ως προς το θέμα, ακόμη κι αν για μένα ίσως να ξεπερνάει τα όρια του CRM (όπως εγώ τα έχω στο μυαλό μου). Το μόνο πρόβλημα είναι, πως για να ακολουθήσεις τις προτάσεις του gonso, δεν αρκεί να βασιστείς στην αεροπορική σου εκπαίδευση, απ' όποια εταιρία ή οργανισμό κι αν αυτή προέρχεται. Είναι σίγουρα τομείς που διδάσκονται στην αεροπορική εκπαίδευση, αλλά και κάποιοι άλλοι που οφείλεις να τους έχεις ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια ψυχολογίας, γλώσσας σώματος, ορθής συμπεριφοράς κλπ για να τους καταλάβεις και να τους εφαρμόσεις.

Δυστυχώς, όλα αυτά, αν και απολύτως αναγκαία, δεν θα γίνουν ποτέ υποχρεωτικά. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αεροπορικό χώρο μπορούν μόνο να οφεληθούν διαβάζοντας τα post του gonso αλλά και πολλά άλλα που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι θα μπορέσουν ή θα θελήσουν να τα εφαρμόσουν όλα. Όσο περισσότερο ακολουθείς αυτούς τους "μπούσουλες", τόσο καλύτερο είναι για σένα και τα υπόλοιπα μέλη πληρώματος.

Υ.Γ. Παρατηρώντας τις ιδέες που προτείνονται στα posts, τα πράγματα που ο Κ2 ωφείλει να κάνει, ή τα πράγματα που μπορεί να αρέσουν στον Κ1, βλέπω πως μπορώ να προσθέσω και γω κάποια, με βάση την ως τώρα εμπειρία μου. Από την άλλη πλευρά όμως, μιλάμε για ένα θέμα που αγγίζει την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά και καθώς είμαστε περίπλοκα όντα, οτιδήποτε κατάσταση κι αν αντιμετωπίσουμε, εμπίπτει στις συνθήκες ιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου. Οπότε καλύτερα να μείνω σιωπηλός και να προσπαθήσω να εμβαθύνω στις ιδέες, παρά να υπερφορτώσω το ποστ με επιπλέον λεπτομέρειες.

Υ.Γ.2 Ένα μόνο tip που έχω δει ότι λύνει πολλά προβλήματα: Όσες φορές προγραμματίζομαι να πετάξω με κάποιον μικρής εμπειρίας, είτε κυβερνήτη, είτε συγκυβερνήτη, είτε εκπαιδευόμενο, κάνω ένα μικρό τέχνασμα. Βάζω πάντα αυτόν στα χειριστήρια. Έτσι, κερδίζω πολλά πράγματα, μερικά εκ των οποίων είναι τα:
1. Αποκτά αυτοπεποίθηση, όταν βλέπει πως τον εμπιστεύομαι.
2. Αποκτά αίσθημα ευθύνης, καθότι του αναθέτονται καθήκοντα που δεν περίμενε να έχει.
3. Βλέπει τι ακριβώς χρειάζεται από τον Κ2 του ο κάθε Κ1. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάζει με το επίπεδο εμπειρίας, αλλά σε γενικές γραμμές βλέπει πως είναι να μην παίρνεις αρκετές πληροφορίες, ή να παίρνεις περισσότερες απ όσες χρειάζεσαι.
Αυτά μόνο ενδεικτικά, καθώς και αρκετά ακόμα. Δυστυχώς, το τέχνασμα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα και εμπλέκονται αθώοι και ανύποπτοι επιβάτες, αλλά ακόμη και σε μία ημερήσια πτήση με sky clear, δίνει καλά αποτελέσματα....
 
Τό CRM είναι πραγματικά μιά πολύ ευρεία υπόθεση καί γιά την ακρίβεια,θά έλεγα οτι είναι κομμάτι μιάς μεγαλύτερης "επιστήμης" που λέγεται Human Resource Management.Τέτοια τμήματα υπάρχουν σέ όλες τίς μεγάλες εταιρείες γιά να διασφαλίζεται ακριβώς η αγαστή συνεργασία μεταξύ τών υπαλλήλων στό ίδιο ή σέ διαφορετικά τμήματα.

(Στήν Ελλάδα βέβαια,όπου όπως είχε πεί κάποιος ποιητής "δέν υπάρχει ελπίς",το τμήμα Human Resource Management -όπου υπάρχει- ασχολείται κυρίως μέ την πρόσληψη προσωπικού το οποίο μετά,πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων,αφίεται στην τύχη του...).

Οπως όλοι εδώ μέσα ξέρουμε,στίς αεροπορικές εταιρείες (τουλάχιστον στίς σοβαρές καί εφαρμόζουσες πολιτισμένα πρότυπα) ακολουθείται πλέον η τακτική τού Pilot Flying & Pilot Not Flying οι οποίοι εναλλάσσονται στά δύο ταξίδια (πηγαιμός καί επιστροφή) ή ακόμα καί μεταξύ σκελών,άν το ταξίδι περιλαμβάνη περισσότερες επί μέρους διαδρομές.Ετσι επιτυγχάνεται αυτό που λέει ο vassdel,δηλαδή ο Κ2 αποκτά αυτοπεποίθηση καί αίσθημα ευθύνης,αφού κατά περιόδους γίνεται "κυβερνήτης",αλλά καί ο Κ1 δέν χάνει τίς ικανότητές του στο "άρχεσθαι" (η καλή γνώση τού οποίου είναι απαραίτητη γιά να περάση κανείς στό "άρχειν",όπως έλεγαν και οι αρχαίου φιλόσοφοι).Βέβαια ο Κ1 παραμένει Pilot In Command (βλέπουμε οτι πλέον οι έννοιες αρχίζουν καί διαφοροποιούνται,ο Pilot Flying δέν είναι πάντα ο Pilot In Command) καί μπορεί όποτε κρίνει αναγκαίο να πάρη ο ίδιος τήν κατάσταση στά χέρια του,μπορεί όμως επίσης,όταν ξέρει οτι ο Κ2 του έχει αρκετή εμπειρία,νά τόν αφήση να διαχειριστή την κατάσταση και αυτός να επιβλέπη,ώστε να παρέμβη μόνο όταν τά πράγματα γίνουν τόσο σκούρα που νά υπερβαίνουν την εμπειρία τού Κ2.
 
Νίκο, προφανώς και υπάρχει αντίστοιχη "λίστα" για το τί αρέσει ή δεν αρέσει στους Κ2. Δεν την έγραψα, μόνο και μόνο γιατί σκοπός μου ήταν να δείξω ότι υπάρχει τέτοια λίστα, και όχι τόσο το περιεχόμενό της, Δεν έχεις όμως παρά, μόλις βρείς λίγο χρόνο και το σκεφτείς, να φτιάξεις μία, να την γράψεις και να την ποστάρεις.

Σχετικά με αυτό που λές, για την περίπτωση που δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα με το καλημέρα και για το τί μπορεί να κάνει ο Κ2 γι'αυτό. Για το κεφάλαιο "επικοινωνία" (που είναι το επόμενο στην λίστα και θα γράψω μερικά πράγματα αργότερα), θα πούμε περισσότερα. Όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη, η λύση στο πρόβλημα που λές είναι μία.......του μιλάς!

"Αντώνη (ή Κάπτεν), δεν ξέρω αν και κατά το πόσο σε αφορά η γνώμη μου, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Από το πρωί σήμερα μέχρι και τώρα, νοιώθω άβολα με τον τρόπο που μου συμπεριφέρεσαι"

"Τι εννοείς Νίκο?"

"Προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου όσο καλύτερα γίνεται. Όταν όμως με αντιμετωπίζεις σαν ένα άπειρο παιδί και σαν άβουλο ών, λογικό είναι και εγώ να επηρεάζομαι. Έτσι θέλεις να είναι ο συγκυβερνήτης σου? Επηρεασμένος αρνητικά από τον τρόπο που τον αντιμετωπίζεις?"


Σε ένα άλλο σενάριο, υπάρχει περίπτωση ο Κ1 (που γενικά είναι μιά χαρά άνθρωπος), να είναι επηρεασμένος από κάτι άσχετο (που δεν θα έπρεπε, αλλά είπαμε....άνθρωποι είναι!) και η συμπεριφορά του να είναι αρνητική με το καλημέρα. Φοβερή ικανότητα θεωρείται να μπορεί να το αναγνωρίσει και να το αλλάξει με την πρώτη ευκαιρία.

"Νίκο, θέλω να πώ κάτι. Αντιλαμβάνομαι ότι η συμπεριφορά μου όλη μέρα είναι απαράδεκτη. Δεν φταίς εσύ γι'αυτό και την πληρώνεις τσάμπα την νύφη. Ζητώ συγνώμη γι'αυτό. Πάμε πάλι από την αρχή......Καλημέρα Νίκο, τί κάνεις?"

Σχετικά με την ανεξάρτητη σκέψη. Ένας πολύ καλός τρόπος "αυτοεκπαίδευσης" ή "αυτοβελτίωσης" στους Κ2 είναι ο εξής. Όποτε παρουσιάζεται ένα πρόβλημα και υπάρχει άνεση χρόνου, ο Κ2 μπορεί από μέσα του να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να βγάλει μιά απόφαση γιά το τί πρέπει να γίνει. Τί θα έκανε αυτός δηλαδή αν ήταν Κ1. Μετά συγκρίνει την δική του υποτιθέμενη απόφαση με αυτή του Κ1, και κυρίως το αποτέλεσμα.

Hastaroth, η φιλοσοφία των εταιρειών (που προφανώς θα πρέπει να περνάει και στους Κ1), είναι να δίνουν στους Κ2 πρωτοβουλίες και δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις, όταν είναι Pilot Flying. Στο κάτω κάτω, είναι "τσάμπα" εκπαίδευση για Κ1. Αν στον Κ2 δεν έχει δωθεί ποτέ η πρωτοβουλία για οτιδήποτε (μικρό ή μεγάλο), πότε θα περιμένουμε να βγάλει την πρώτη του απόφαση? Την πρώτη μέρα που θα πετάξει Κ1, όπου δεν θα έχει κανέναν να μαζέψει το λάθος?

Ευτυχώς οι εταιρείες που την έχουν δεί έτσι (σωστά) είναι αρκετές και διαρκώς αυξανόμενες. Εκκολάπτουν Κ1 παρουσία της "κλώσσας" και εκ του ασφαλούς. Όταν ο Κ2 είναι Pilot Flying, αναλαμβάνει τον ρόλο Pilot in Command ....υπό επιτήρηση. Με άλλα λόγια, αυτός έχει την πρωτοβουλία για τα πάντα. Ο Κ1 είναι εκπαιδευμένος να δίνει όσο λάσκα σκοινί μπορεί και να επεμβαίνει μόνο όταν δεν συμφωνεί ή όταν ο Κ2 δεν πάιρνει πρωτοβουλία για κάτι που πρέπει να γίνει. Αν το σκεφτούμε όμως, και ο Κ2 το ίδιο δεν πρέπει να κάνει όταν είναι Pilot not Flying? Επεμβαίνει όταν δεν συμφωνεί και όταν κάτι που έπρεπε να γίνει δεν γίνεται! Η διαφορά είναι ότι ο Κ1 έχει την τελευταία κουβέντα.
 
Προφανώς, και ισχύει εδώ και δεκαετιες. Για να βρείς πλέον εταιρεία που να ΄"πετάει" μόνο ο Κ1, πρέπει να ψάξεις σε πολύ πυκνές ζούγλες της Αφρικής και σε καμμία στέπα της Ασίας. Και εκεί ακόμα, πολύ αμφιβάλλω. Δεν τίθεται καν θέμα ούτε για αστείο.

Στην Βρετανία, υπήρχαν μέχρι πολύ πρόσφατα Κ1, οι οποίοι δεν δίνανε προσγειώσεις σε Κ2 που δεν ήταν μέλη της Ένωσης Χειριστών :bash: :bash: :bash:
 
AOA":2i42u88d said:
Quote
Οπως όλοι εδώ μέσα ξέρουμε,στίς αεροπορικές εταιρείες (τουλάχιστον στίς σοβαρές καί εφαρμόζουσες πολιτισμένα πρότυπα) ακολουθείται πλέον η τακτική τού Pilot Flying & Pilot Not Flying οι οποίοι εναλλάσσονται στά δύο ταξίδια (πηγαιμός καί επιστροφή) ή ακόμα καί μεταξύ σκελών,άν το ταξίδι περιλαμβάνη περισσότερες επί μέρους διαδρομές κλπ......
Unquote
Δεν νομίζω αυτό που αναφέρει ο Hastaroth να είναι αιχμή για ΟΑ και Α3 , πρέπει να το διευκρινήσετε εσείς οι γνωρίζοντες το χώρο από μέσα, διότι από όσα εγώ γνωρίζω από μαρτυρίες συναδέλφων σας αυτό υφίσταται και εφαρμόζεται πλήρως τόσο στη μια όσο και στην άλλη εκ των "μεγάλων" γνωστών Ελληνικών εταιριών!

Φίλε AOA,νά σού υπενθυμίσω οτι εις τόν πλανήτην αυτόν υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Κάποια στιγμή θα πρέπη να πάψουμε να βλέπουμε τά πάντα σάν οπαδοί.Τό θέμα μας εδώ είναι το CRM καί όχι κάποιο υποτιθέμενο "ντέρμπυ" μεταξύ ΟΑ-Α3.

Ασφαλώς καί οι ανωτέρω δύο εταιρείες εφαρμόζουν CRM.

Οταν λέω "σοβαρές εταιρείες",προφανώς δέν εννοώ π.χ. αυτήν όπου ένας κυβερνήτης,ακούων το GPWS του νά ωρύεται "whoop whoop terrain,terrain" τού απάντησε "shut up gringo!" καί τό έκλεισε (λίγα δευτερόλεπτα αργότερα καρφώθηκε σέ κάτι βουνά,μαζί μέ καμμιά εκατοστή επιβάτες που δέν τού έφταιγαν σέ τίποτε).

Ούτε αυτήν όπου ο Κ2 ενός DC3 παρέμεινε μουγκός-βουβός την ώρα που ο Κ1 κατέβαινε πρός το αεροδρόμιο μέ ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που όριζε η διαδικασία,ερωτηθείς δέ μετά την προσγείωση για ποιό λόγο δέν επενέβη,απάντησε οτι δέν είχε αυτό το δικαίωμα διότι ήταν απλώς ο συγκυβερνήτης......
 
Πλεον ειναι Pilot flying και pilot monitoring!
 
Ερώτηση σε υποθετικό σενάριο:
Ο Κ1 που έχει την τελευταία κουβέντα, ως pilot non flying ή monitoring, βλέπει ένα λάθος του Κ2 να εξελίσσεται. Του εφιστά την προσοχή, ο Κ2 τον καθυσηχάζει λέγοντας ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Του ξαναμιλά λίγο αργότερα καθώς το σφάλμα συνεχίζει να εξελίσσεται και πάλι ο Κ2 δεν αντιλαμβάνεται το σφάλμα ( ο Κ2 δεν είναι άσχετος, απλά όπως όλοι οι αεροπόροι κάνει σφάλματα). Πιο θεωρείτε ότι είναι το σημείο που θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους ο Κ1?

Σίγουρα αυτό το σημείο θα είναι πολύ πριν υποβαθμιστεί η ασφάλεια της πτήσης. Όμως, θα πρέπει να αφήσει το σφάλμα να εξελιχθεί τόσο ώστε να γίνει προφανές και να απαιτηθεί να εκτελέσει ο Κ1 ένα ασφαλέστατο και ελεγχόμενο missed approach χρεώνοντας την εταιρεία γύρω στα 300 ευρώ, κάνοντας όμως τον Κ2 να συνειδητοποιήσει το σφάλμα και να μην το ξανακάνει ποτέ πια στο μέλλον?

Ή θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο πολύ πριν, εκτελώντας μία ασφαλέστατη προσγείωση, αφήνοντας τον Κ2 με την εντύπωση ότι και με τον δικό του τρόπο η προσγείωση θα ήταν ασφαλής και απλά ο Κ1 ένιωσε ανασφαλής και του αφαίρεσε την πρωτοβουλία?
 
Top