Χεχέ. διαβάζοντας το τελευταίο post του gonso, πήγα να γράψω πως ότι ακριβώς αρέσει στους Κ1 όσον αφορά τους Κ2, ισχύει και ανάποδα, αλλά ο nikos_k με πρόλαβε.
nikos_k":1bl06be9 said:
Επειδή όμως οι χειριστές δεν είναι ψυχολόγοι, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί το δεύτερο; Και πως θα μπορούσε να διδαχθεί;
nikos_k":1bl06be9 said:
Το κυριότερο θέμα για εμένα είναι, πώς στα πλαίσια του CRM και όχι του τμήματος ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς του χ,ψ πανεπιστημίου,
μπορούν να διδαχθούν πρωτίστως οι χειριστές και μετά τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος τις ικανότητες εκείνες που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας και η περίφημη πλάστιγγα να γέρνει όσο το δυνατόν λιγότερο προς τον κυβερνήτη...
Η αρχική μου τοποθέτηση Νίκο, όσον αφορά το θέμα CRM, ήταν πως το τελευταίο περιορίζεται στην σωστή κατανομή εργασιών και πόρων σε μία οποιαδήποτε πτήση. Είναι απλά θέμα ορισμού και ο gonso "ανοίγει" το θέμα CRM πολύ περισσότερο. Δεν έχω καμία αντίρρηση ως προς το θέμα, ακόμη κι αν για μένα ίσως να ξεπερνάει τα όρια του CRM (όπως εγώ τα έχω στο μυαλό μου). Το μόνο πρόβλημα είναι, πως για να ακολουθήσεις τις προτάσεις του gonso, δεν αρκεί να βασιστείς στην αεροπορική σου εκπαίδευση, απ' όποια εταιρία ή οργανισμό κι αν αυτή προέρχεται. Είναι σίγουρα τομείς που διδάσκονται στην αεροπορική εκπαίδευση, αλλά και κάποιοι άλλοι που οφείλεις να τους έχεις ή να παρακολουθήσεις σεμινάρια ψυχολογίας, γλώσσας σώματος, ορθής συμπεριφοράς κλπ για να τους καταλάβεις και να τους εφαρμόσεις.
Δυστυχώς, όλα αυτά, αν και απολύτως αναγκαία, δεν θα γίνουν ποτέ υποχρεωτικά. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αεροπορικό χώρο μπορούν μόνο να οφεληθούν διαβάζοντας τα post του gonso αλλά και πολλά άλλα που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι θα μπορέσουν ή θα θελήσουν να τα εφαρμόσουν όλα. Όσο περισσότερο ακολουθείς αυτούς τους "μπούσουλες", τόσο καλύτερο είναι για σένα και τα υπόλοιπα μέλη πληρώματος.
Υ.Γ. Παρατηρώντας τις ιδέες που προτείνονται στα posts, τα πράγματα που ο Κ2 ωφείλει να κάνει, ή τα πράγματα που μπορεί να αρέσουν στον Κ1, βλέπω πως μπορώ να προσθέσω και γω κάποια, με βάση την ως τώρα εμπειρία μου. Από την άλλη πλευρά όμως, μιλάμε για ένα θέμα που αγγίζει την ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά και καθώς είμαστε περίπλοκα όντα, οτιδήποτε κατάσταση κι αν αντιμετωπίσουμε, εμπίπτει στις συνθήκες ιδιαιτερότητας του κάθε ατόμου. Οπότε καλύτερα να μείνω σιωπηλός και να προσπαθήσω να εμβαθύνω στις ιδέες, παρά να υπερφορτώσω το ποστ με επιπλέον λεπτομέρειες.
Υ.Γ.2 Ένα μόνο tip που έχω δει ότι λύνει πολλά προβλήματα: Όσες φορές προγραμματίζομαι να πετάξω με κάποιον μικρής εμπειρίας, είτε κυβερνήτη, είτε συγκυβερνήτη, είτε εκπαιδευόμενο, κάνω ένα μικρό τέχνασμα. Βάζω πάντα αυτόν στα χειριστήρια. Έτσι, κερδίζω πολλά πράγματα, μερικά εκ των οποίων είναι τα:
1. Αποκτά αυτοπεποίθηση, όταν βλέπει πως τον εμπιστεύομαι.
2. Αποκτά αίσθημα ευθύνης, καθότι του αναθέτονται καθήκοντα που δεν περίμενε να έχει.
3. Βλέπει τι ακριβώς χρειάζεται από τον Κ2 του ο κάθε Κ1. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάζει με το επίπεδο εμπειρίας, αλλά σε γενικές γραμμές βλέπει πως είναι να μην παίρνεις αρκετές πληροφορίες, ή να παίρνεις περισσότερες απ όσες χρειάζεσαι.
Αυτά μόνο ενδεικτικά, καθώς και αρκετά ακόμα. Δυστυχώς, το τέχνασμα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα και εμπλέκονται αθώοι και ανύποπτοι επιβάτες, αλλά ακόμη και σε μία ημερήσια πτήση με sky clear, δίνει καλά αποτελέσματα....