sagittarius":26qbvtym said:
Εδώ θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι η κακή συνεργασία πληρώματος και συναίσθηση κατάστασης (s.a.) δεν είναι εντελώς ανεξάρτητοι παράγοντες. Εννοώ ότι στο ποσοστό 35% που έχει καταταχθεί ότι οφείλεται στην ελλιπή συναίσθηση κατάστασης αν υπήρχε καλύτερη συνεργασία πληρώματος τουλάχιστον ένα τμήμα του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί..................................................., προσωπική μου άποψη είναι ότι σε πολλούς ανθρώπους είναι σε ένα βαθμό κτήμα λόγω παιδείας, ίσως και χαρίσματος και μπορουν να το εφαρμόσουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Μορφές crm (καλού ή κακού) για επίλυση προβλημάτων, αντιμετώπιση καταστάσων μην το ξεχνάμε εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας.
Για το μέν SA, θα τα πούμε πιό αναλυτικά αργότερα, και ναί υπάρχει βάση σε αυτό που λές. Απλά οι εμπειρογνώμονες τα ξεχωρίζουν στα πορίσματα (και η στατιστική που παραθέτω είναι μόνο βάσει πορισμάτων). Για την δε καθημερινότητα, τα είπα από το πρώτο μου πόστ. Γι'αυτό λέω ότι το CRM δεν είναι μόνο αεροπορική υπόθεση. Είναι στάση ζωής και βελτίωσής μας σαν ανθρώπινοι χαρακτήρες.
Hastaroth, δεν είμαστε τόσο αφελής να περιμένουμε ότι ένας Κ1 15000 ωρών που έχει πάει στην Μαδρίτη 350 φορές θα κάνει αυτό που λές. ΌΜΩΣ ένας άπειρος Κ2 ή οποιοσδήποτε πιλότος που πάει σε ένα μέρος πρώτη φορά, οφείλει να κάνει αυτό που λές. Επίσης, ο έμπειρος, με μιά ματιά, θα πέσει το εκπαιδευμένο μάτι του η "λούμπα" . Αν όμως δεν την τονίσει στον διπλανό του, το πλήρωμα ...χάνει.
Πάμε λίγο παρκάτω και τα ξαναλέμε γι΄αυτό.
ΠΛΗΡΩΜΑ
Ομαδικό Πνεύμα:
Πρίν πάρουμε τις ικανότητες μία πρός μία, να κάνω μιά μικρή αλλά αναγκαία εισαγωγή. Όταν μιλάμε για "ομαδικό πνεύμα" και "ομαδικότητα", στην ουσία μιλάμε για μία συνδυασμένη προσπάθεια ή αν θέλετε, μία οργανωμένη συνεργασία, ανθρώπων που καμμιά φορά δεν γνωρίζονται πολύ μεταξύ τους ή και καθόλου. Σε τεράστιες εταιρείες, δύο πιλότοι πετάνε μαζί για πρώτη φορά και ίσως να μήν ξαναειδωθούν για 5 χρόνια ή και ποτέ. Εκεί έρχεται να συνδράμουν οι καλά οργανωμένες διαδικασίες της εταιρείας και η πιστή εφαρμογή τους (δηλαδή εκπαίδευση). Παρ'όλα αυτά, η συνέυρευση δύο καλών επαγγελματιών στον ίδιο χώρο, δεν σημαίνει αυτόματα και ένα καλό πλήρωμα/ομάδα. Απαιτούνται βασικές αρχές συνεργασίας που είναι :α) ηγετικές ικανότητες του "αρχηγού", β)ικανότητα να ακολουθεί του "ακολούθου/ων" γ) σχέσεις μεταξύ των δύο. Πάνω από όλα αυτά και συνδετικός κρίκος, είναι το χάρισμα της επικοινωνίας και κατά πόσο ανεπτυγμένο το έχει ο καθένας.
Ο ηγέτης ελέγχει και επηρρεάζει την συμπεριφορά των άλλων και απαιτείται να έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να ιεραρχεί τις ανάγκες του έργου που επιτελέιται, τις ανάγκες του συνόλου και της ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά.
Ο "ακόλουθος/οι" οφείλει να στηρίζει τον ηγέτη και να του συμπαραστέκεται, να συμβάλει στην προσπάθεια της ομάδας και να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τα αποτελέσματά τους.
Οι σχέσεις συνεργασίας υιοθετούν ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, όπου οι γραμμές επικοινωνίας είναι και παραμένουν πάντα ανοικτές για όλους και πρός όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό συμβάλλει ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ, η πρωτη επαφή. Ο ηγέτης οφείλει να θέσει τις βάσεις τις συνεργασίας, δημιουργώντας μιά ευχάριστη και επαγγελματική ατμόσφαιρα....με το καλημέρα. Και να το κάνει συνειδητά.
Ισορροπεί την ιεραρχία
Μιλήσαμε πιό πρίν για την πλάστιγγα μεταξύ του ηγέτη και των ακολούθων του, η οποία πρέπει να γέρνει πάντα πρός τον ηγέτη αλλά πολύ ελαφρά. Με την ευκαιρία ας δούμε πώς βλέπουν οι Κ1 τους Κ2 (!)....πραγματικά! (χρήσιμο για τους Κ2 που διαβάζουν το thread).
Οι Κ1 τσαντίζονται όταν βλέπου τα εξής άσχημα στούς Κ2:
Τεμπελιά
Μπούρδολογία
Κακό σχεδιασμό
Προσπάθεια να "καπελώσουν" τον Κ1
Κακό χειρισμό του αεροπλάνου
Γκρίνια
Πλήρη άρνηση σε οποιαδήποτε κριτική από τον Κ1 (ακόμα και καλοπροέραιτη)
Υπερβολική ιδέα για τον εαυτό τους
Έλλειψη σκέψης
Έλλειψη τάκτ
Έλλειψη προσπάθειας
Οι Κ1 λατρέυουν τους Κ2 που:
Έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων
Καλή προετοιμασία
Σεβασμό
Πετάνε το αεροσκάφος καλά και με ακρίβεια
Θετική αύρα και στάση
Ρωτάνε για συμβουλές
Έχουν αυτοπεποίθηση
Έχουν καλές ιδέες και σκέψεις
Έχουν τάκτ
Οι Κ1 θα πρότειναν στους Κ2:
Να μήν περνάνε τους Κ1 για χαζούς και αρχίζουν τις παπάτζες. Αν δεν ξέρεις κάτι...πέστο
Να παραδέχονται τα λάθη τους
Να έχουν ευγένεια και να υποστηρίζουν
Να μήν προσπαθούν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη, όποτε βρούν ευκαιρία
Να εξωτερικέυουν τις αμφιβολίες τους. Να μήν σωπαίνουν ....διερωτούμενοι
Να κάνουν ερωτήσεις και να ζητούν συμβουλές
Να προτείνουν πράγματα
Να χρησιμοποιούν στάνταρντ λεξιλόγιο
Να δέχονται την κριτική σαν εργαλείο μάθησης
Να μην κάνουν σαν μωρά και να μήν βάζουν την ουρά στα σκέλια και το δάκτυλο στο στόμα με το παραμικρό.
Δεν λέω φυσικά ότι αυτά είναι σωστά ή λάθος. Απλά ότι βοηθάει να ξέρουμε τί σκέφτεται ο άλλος. Κάτι τέτοιο βοηθά την δουλειά μιάς ομάδας.
Ελαστικός και με σεβασμό στην γνώμη το άλλου
Η ελαστικότητα ενός ανθρώπου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καταστάσεις αφενός, αλλά και με τα άλλα μέλη μιάς ομάδας, αφετέρου. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι οι ίδιοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία ομάδα υποχρεωτικά δεν μπορεί να αποδόσει, αν αλλάζουν οι παίκτες. Ο ελαστικός ηγέτης ή οι βοηθοί του, έχοντας αυτήν την ικανότητα, προσαρμόζονται για το καλό όλων. Ο σεβασμός στην γνώμη του άλλου βόηθά την ομάδα, καθώς τα μέλη νοιώθουν πιό χρήσιμα. Όμως, η προσπάθεια για καλή απόδοση της ομάδας οφείλεται να πηγαίνει περίπατο όταν η κατάσταση (η ισορροπία), γέρνει πιό πολύ προς την ανάγκη επίτευξης του στόχου. Ο "Sully" της USAirways, έπρεπε να ρίξει το βάρος στην ασφαλή προσγείωση του αεροσκάφους, όχι στο άν παρεξηγηθεί ο Κ2 του. Η ικανότητα του ηγέτη που λέγαμε πιό πρίν, στο να ιεραρχεί της ανάγκες.
Παρακολουθεί ενεργά και βοηθά με προθυμία
Ικανότητα του βοηθού. Προσοχή. Σε ένα αεροσκάφος, οι ρόλοι καμμιά φορά αντιστρέφονται. Όταν ο Κ2 έχει τα χειριστήρια στα χέρια, και ζητάει το ένα και ζητάει το άλλο, παίρνει (και έτσι πρέπει) το ρόλο του ηγέτη και ο Κ1 το ρόλο του ακολούθου για αυτήν την φάση. Ο Κ1 λέγεται Κ1, όχι επειδή είναι ΠΑΝΤΑ ο ηγέτης στην πτήση, αλλά έχει την εξουσιοδότηση να γίνεται ο ηγέτης όποτε εκείνος θέλει. Ο Κ1 με καλή ικανότητα ακολούθου, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πτήσης και στηρίζει τον Κ2. Προφανώς το ίδιο ισχύει και τούμπαλιν. Ο ακόλουθος που την ώρα που ο άλλος "καίγεται" βρήκε την ώρα να κάνει PA στους επιβάτες ή να καλέσει την εταιρεία στην συχνότητα να τους πεί τί ώρα φτάνουν, ούτε παρακολουθεί ενεργά, ούτε βοηθά τον άλλον.
Σκέφτεται ανεξάρτητα
Είναι αυτό που λένε στους αγώνες αυτοκινήτου "Τράκαρε από λύπηση". Όταν ένα αυτοκίνητο πάει μπροστά και ένα άλλο το ακολουθεί στενά από πίσω, το πρώτο βγαίνει στα χώματα λόγω υπερβολικής ταχύτητας και το δεύτερο ακουλουθεί την ίδια πορεία, μιάς και ακουθούσε στενά χωρίς να προσέχει την ταχύτητά του, αλλά πώς θα παραμείνει κολλημένο στην εξάτμιση του προπορευόμενου! Ακριβώς το ίδιο σημβαίνει και σε ένα κόκπιτ. Καβαλάει ο ένας το μυαλό του άλλου (απαιτεί λιγότερη προσπάθεια αυτό, είναι πιό εύκολο) και πάνε και οι δύο στο γκρεμό. Η ανεξαρτησία στην σκέψη, λειτουργεί καταλυτικά στην αποφυγή ατυηχημάτων. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ώς το πριόνι που κόβει την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν σε ένα ατύχημα.