Παρακολουθώ το θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον, αν και ομολογώ ότι ώρες-ώρες νομίζω ότι βλέπω πολιτικό debate (για να είμαστε και...επίκαιροι). Από τη μια οι της ΟΑ, από την άλλη οι της Αιγαίου, ενώ υπάρχουν και μερικοί...ουδέτεροι.
Ως επιβάτης, θέλω να ταξιδέυω με την χαμηλότερη δυνατή τιμή, εφόσον η ασφάλεια της πτήσης δεν υποβιβάζεται, σε μέρα και ώρα όσο το δυνατόν εγγύτερα στις προτιμήσεις μου, με μηδαμινή ή ελάχιστη καθυστέρηση. Ταυτόχρονα, θέλω την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.
Ας πάρουμε λοιπόν τα στοιχεία με τη σειρά...
- Τιμή
Οι τιμές της ΟΑ δεν είναι οι φτηνότερες, αυτό είναι βέβαιο. Μάλιστα έιχα σκοπό να κάνω μια μίνι-σύγκριση, αλλά όταν προσπάθησα να βρω τιμές από το online booking της ΟΑ, πήρα συνεχώς το μήνυμα "An error has occurred"
-Ασφάλεια
Επειδή αυτή η καραμέλα έχει πιπιλιστεί αρκετά όπως ανέφερε και ο φίλος Νίκος, η ΟΑ είναι μια εταιρία η οποία, με βάση τον κατάλογο του AirSafe, είναι η 2η χειρότερη στην Ευρώπη (ανάμεσα σε 20 μεγάλες εταιρίες) μετά την ΤΗΥ, με rate 1.52
http://www.airsafe.com/events/regions/europe.htm
-Όσο για καθυστερήσεις, και πάλι θα συμφωνήσω με την εξής παρατήρηση
Και άλλες εταιρίες είναι ασφαλέστατες και τα αεροσκάφη είναι πάντα διαθέσιμα στην ώρα τους...
-Εξυπηρέτηση
2 παραδείγματα μόνο θα αναφέρω.
KLM
ΕΓΩ: Do you happen to know at which gate we're arriving? I want to see if I'll make it to my connecting flight, as Schiphol is a really big airport
ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ: Oh, I'm terribly sorry, I don't. Would you like me to try to find out?
ΕΓΩ: No, that's not necessary, thank you.
OA
ΕΓΩ: Συγνώμη, λίγο νερό θαμπορούσα να έχω;
ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ: ...(Δεν απαντάει, πατάει το κουμπί κλήσης)
..............(10 λεπτά αργότερα, έρχεται μια αεροσυνοδός)
ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ: Τι ήθελες; [Ενικός!]
ΕΓΩ: Λίγο νερό
ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ:....(φεύγει, φέρνει το νερό)
Προς θεού, δεν λέω ότι όλοι είναι έτσι της ΟΑ. Αλλά εμένα, ως επιβάτη, ποιος μπορεί να με πείσει να ταξιδέψω με την ΟΑ όταν με άλλες εταιρίες:
-Πληρώνω συνήθως λιγότερο
-Νιώθω το ίδιο (αν όχι περισσότερο) ασφαλής
-Συνήθως είμαι στην ώρα μου
-Νιώθω ότι δεν με βλέπουν σαν παρείσακτο
Για το τέλος άφησα μια λεπτομέρεια, για να δείτε πώς νιώθουν μερικοί... Η μητέρα μου είναι συνταξιούχος της ΟΑ και προτιμά να πληρώνει ολόκληρο εισιτήριο με άλλες εταιρίες παρά το 10% της ΟΑ. Κάποιο λόγο θα έχει, φαντάζομαι...