Mηχανικός αεροσκαφών

  • Thread starter Thread starter z_pilot
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Αν βιαζεσαι τοσο πολυ πηγαινε HATA 2-3 μηνες για να περασεις τα μαθηματα και μετα 2-3 χρονια προυπηρεσιας και περνεις το πτυχιο. Αλλα σου υπογραφω οτι καμια εταιρεια δε θα σε παρει ουτε καν αμισθι για αποκτιση εμπειριας. Γι αυτο το λογο προτεινω εστω καποιο ΤΕΙ κατσαβιδολογιας. Να εχεις κατι παραπανω ακομα και αν δε σου χρησιμευσει.
@koulis
Αν έχω καταλάβει καλά η εκπαίδευση στη ΗΑΤΑ είναι τουλάχιστον ετήσια. Γιατί γράφεις 2-3 μήνες;
Άμισθη προϋπηρεσία απ' ό,τι έχω καταλάβει δεν υπάρχει ούτε προσμετράται. Τυπικά πρέπει να είναι έμμισθη, άσχετα αν διάβασα λίγο παραπάνω ότι, κάτω από το τραπέζι φυσικά, κάποιες εταιρίες σου ζητούν να πληρώσεις για να γράψεις προϋπηρεσία.
Αν έχω τελειώσει ΤΕΙ και μετά modules πιστεύεις ότι έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθώ για προϋπηρεσία; Επειδή θα έχω τελειώσει κάποιο ΤΕΙ;
Η έκφραση "να έχεις κάτι παραπάνω ακόμα κι αν δεν σου χρησιμεύσει" μεταφράζεται όμως σε 4 (τουλάχιστον) χρόνια από τη ζωή μου.

@dimitris
Ποιες είναι οι δημόσιες σχολές; ΕΑΒ και ΟΑ; Ξέρεις αν έχουν κάθε χρόνο courses;
Για το εξωτερικό αν θες σχολίασε κάτι για τις σχολές που έγραψα ή βάλε κάτι που έχεις να προτείνεις εσύ. Ακόμη και σε pm αν έχεις πρόβλημα ότι μπορεί να θεωρηθεί διαφήμιση.
Ευχαριστώ
 
Αν και ο dimitris εχει δικιο ο λογος που σου μιλαω για τει αει κτλ ειναι για ωριμασεις σαν ανθρωπος, οχι γιατι θα σου δωσουν κατι το τρομερο. Εισαι 18 και εισαι με νοοτροπια λυκειου. Και πιλοτος να ηθελες να γινεις παλι θα σου ελεγα να τελειωσεις καπιο ΤΕΙ. Οσο θα σπουδαζεις μπορεις να το ψαξεις λιγο παραπανω και χωρις να βιαζεσαι. Και παλι ομως αυτο που λεω δεν ειναι απολυτο. Ειναι μια προσωπικη γνωμη. Σχετικα με την προυπηρεσια δεν εχει σχεση η πληρωμη με το logbook που πρεπει να συμπληρωσεις. Η ΥΠΑ δεν ειναι ΙΚΑ για να ψαχνει ενσημα. Αν ο αρχιμηχανικος απο PART 145 σου υπογραψει τα εργα.. ΤΕΛΟΣ! ανεξαρτητα αν εχεις προσληφθει και με ποιο καθεστως απο την εταιρεια... Τωρα για HATA εχω ακουσει για τμηματα 3-4 μηνων, ισως ειναι για ατομα με εμπειρια στον τομεα.
 
Φίλε koulis όσον αφορά την νοοτροπία είσαι σωστός. Το αεροπορικό επάγγελμα θέλει σοβαρότητα και ωριμότητα.
Από την άλλη όμως, όπως τα λέει και ο Δημήτρης, στην Ελλάδα το έχουμε "παρα - συνουσιάσει" με το θέμα των σπουδών.
Έχουμε και επιπλέον και το στρατιωτικό που μας πάει τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο πίσω.
Στο εξωτερικό κάνεις αυτό που θέλεις από την αρχή χωρίς να χάνεις χρόνο.
Σε ερώτηση που είχα κάνει σε καθηγητή σχολής για το αν παίζει ρόλο το πρώτο μου πτυχίο σε μελλοντική πρόσληψη, πήρα την απάντηση πως το κάθε πτυχίο προορίζεται για την ανάλογη θέση.
Έχεις Β1/2 basic training - πας πίστα, έχεις ΤΕΙ ΑΕΙ - πας Engineering. Τέλος.
Υπάρχει και ο όρος "over-qualified" που χρησιμοποιείται ως λόγος απόρριψης.

Επειδή έχω συνεργαστεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ξένους μηχανικούς, σου λέω με απόλυτη σιγουριά πως έχουμε καεί από τέτοιες μαλακίες. Δεν το λέω και εγώ προσωπικά για εσένα. Από αυτά που γράφεις στο φόρουμ, φαίνεται ξεκάθαρα η σοβαρότητα και το επίπεδό σου φίλε μου.

Μιλάω και από προσωπική εμπειρία που κάποιος με συμβούλεψε πριν χρόνια και έκανα το ίδιο. Μακάρι να ήξερα... Θα είχα γλιτώσει χρόνο και κόπο και τα χρήματα της οικογένειάς μου από τις άχρηστες μέχρι τώρα σπουδές ΤΕΙ, ΑΕΙ...
Χίλιες φορές να είχα κάνει μια απλή σχολή δύο ετών και να έβγαινα στην αγορά εργασίας πολύ νωρίτερα. Πιστεύω πως θα είχα πάρει και το Β1 όπως οι περισότεροι μηχανικοί στην Ελλάδα, είτε από μετατροπή του ICAO type II ή δίνοντας σιγά σιγά τα μαθήματα στην ΥΠΑ.

Είδα και βλέπω συναδέλφους από 21 ως 26 ετών να εργάζονται κατευθείαν μετά από μια σχολή & να έχουν φτάσει μισθολογικά γύρω στα 1700 καθαρά.
Μπορούν και ζουν μόνοι τους, απολαμβάνοντας τη ζωή χωρίς πολλές σκοτούρες.
Εμείς εδώ φτάνουμε να αρχίζουμε να δουλεύουμε για κάτω από 1000 από τα 25 με 26...

Εαν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα προτείνω ανεπιφύλακτα τις σπουδές στο εξωτερικό σε σχολή που συνεργάζεται με οργανισμό 145.
Αν όχι για Β1, ακόμα και για Cat A. Υπάρχουν εταιρίες που παίρνουν "Αλφάδες".
Τώρα αν δεν υπάρχει η οικονομική άνεση, τότε σίγουρα δεν πρέπει να "επενδυθούν" χρήματα για άχρηστες σπουδές.

Τα πτυχία ΤΕΙ ΑΕΙ χρειάζονται μόνο για το δημόσιο. Παράδειγμα στο χώρο μας η παλιά ΟΑ, που το 2008 άφησε έξω κατόχους Β1 με τύπους και προσέλαβε πτυχιούχους ΤΕΙ χωρίς καν δυνατότητα της οποιαδήποτε υπογραφής.

Για Ελλάδα τα έχουμε πει και τα διαβάζουμε σχεδόν κάθε μέρα μέσα από το φόρουμ... Αεροπορικά έχουμε πεθάνει εδώ και καιρό και για μερικά χρόνια ακόμη.
 
koulis":2bonx83f said:
Σχετικα με την προυπηρεσια δεν εχει σχεση η πληρωμη με το logbook που πρεπει να συμπληρωσεις. Η ΥΠΑ δεν ειναι ΙΚΑ για να ψαχνει ενσημα. Αν ο αρχιμηχανικος απο PART 145 σου υπογραψει τα εργα.. ΤΕΛΟΣ! ανεξαρτητα αν εχεις προσληφθει και με ποιο καθεστως απο την εταιρεια...
Ψάξε το καλύτερα. Πριν 10 χρόνια ίσως μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Σήμερα κανείς δεν υπογράφει οτιδήποτε χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα σαν στοιχείο από την επιθεώρηση εργασίας και το ΣΔΟΕ. Δες επίσης και τα ΦΕΚ Α'197 έως Α'200 του 2012 που αναφέρονται στα τεχνικά επαγγέλματα (μη αεροπορικά), να δεις την απέραντη βυζαντινολογία σχετικά με τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και θα τα χάσεις.
 
Επειδή δε σου έχουμε δώσει τις απαντήσεις όπως επιθυμείς, δες παρακάτω:
Adamas":2f1idzpd said:
Modules
Είναι 17. Δεν έχω καταλάβει αν χρειάζεται να τα περάσεις όλα ή κάποια ανάλογα με το είδος της άδειας που στοχεύει ο καθένας.
Πολύ σωστά είναι 17, αλλά μειώνονται αναλόγως την κατηγορία που θέλεις να ακολουθήσεις, Β1 ή Β2.
Μερικά είναι κοινά, μερικά αν και κοινά γίνονται σε διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας αναλόγως της κατηγορίας και τέλος μερικά είναι ξεχωριστά για την κάθε κατηγορία.
Πολλοί μηχανικοί ξεκινάνε με μια κατηγορία και αργότερα, αφού αποκτήσουν το Part-66, κάνουν τα modules της άλλης κατηγορίας. Είναι καθαρά θέμα επιλογής.
Το μόνο που θα σε συμβούλευα είναι να μην κάνεις μόνο Β2. Στο εξωτερικό το μοντέλο του μόνο Β2 και δεν ακουμπάω τίποτα άλλο πεθαίνει. Έτσι μπορείς να δεις κατόχους Β2 που έχουν και Cat A για να μπορούν να βοηθάνε και σε άλλες δουλειές πέραν των avionics.
Και πάλι δική σου επιλογή.

Adamas":2f1idzpd said:
Προϋπηρεσία.
Απαιτείται έμμισθη προϋπηρεσία σε πιστοποιημένο κατά Part-145 οργανισμό για συντήρηση πολιτικών αεροσκαφών. Άρα αποκλείονται οι οργανισμοί που ασχολούνται με στρατιωτικά αεροσκάφη π.χ. ΕΑΒ; Υποθέτω η προϋπηρεσία πρέπει να είναι στον ανάλογο τομέα, π.χ. δεν μπορεί να πηγαίνεις για ελικόπτερα και να γράφεις προϋπηρεσία σε αεροπλάνα.
Ο χρόνος της απαιτούμενης προϋπηρεσίας εξαρτάται από τον αν έχεις τελειώσει ή όχι κάποια σχολή και ποια.
5 χρόνια όταν (για να το πω απλά) δεν έχεις τελειώσει κάποια «σχετική» σχολή.
3 χρόνια όταν έχεις τελειώσει κάποια σχετική σχολή π.χ. μηχανολόγος από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ΤΕΙ τεχνολογίας αεροσκαφών Χαλκίδας
2 χρόνια όταν έχεις τελειώσει σχολή (ή σχολείο) πιστοποιημένο κατά Part-147
Σωστός σε όλα, εκτός αν η Ελληνική ΥΠΑ έχει κάνει τα στραβά μάτια ή αν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία.
Ακόμα και το Εμπραερ της ΠΑ {το πρωθυπουργικό} δεν δικαιολογεί προϋπηρεσία σε πολιτικό αεροσκάφος, μιας που φοράει νηολόγιο της ΠΑ.

Adamas":2f1idzpd said:
Προθεσμία ολοκλήρωσης.
Κάπου διάβασα ότι από τη στιγμή που θα δώσεις (περάσεις; ) το πρώτο module αρχίζει να τρέχει χρόνος 5 ετών μέσα στον οποίο πρέπει να περάσεις όλα τα modules και να γράψεις την προϋπηρεσία που απαιτείται.
Είναι σημαντικό να διευκρινίσει κάποιος σίγουρα ότι το παραπάνω ισχύει γιατί παίζει σημαντικό ρόλο που θα αναφερθεί παρακάτω.
Είναι εντελώς διαφορετικό η 5ετής προθεσμία να αρχίζει να τρέχει από τη στιγμή που περνάς το πρώτο module από το να αρχίζει να μετράει από τη στιγμή που τελειώνεις με επιτυχία όλα τα modules γι’ αυτό θα παρακαλούσα για μια σίγουρη απάντηση.
Όταν έδινα εγώ τα μαθήματα έτσι ήταν. 5 χρόνια από τη στιγμή που πέρναγες με επιτυχία το πρώτο module.
Πρόσφατα όμως μας ενημέρωσε το quality department της εταιρίας πως έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στους κανόνες απόκτησης του Part-66 σε όλες τις κατηγορίες.
Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να μιλήσεις με το τμήμα πτυχίων της ΥΠΑ για να πάρεις σίγουρη απάντηση και ακόμα καλύτερα να την έχεις γραπτώς.

Adamas":2f1idzpd said:
Σχολές πιστοποιημένες κατά Part-147 για εκπαίδευση και εξετάσεις στην Ελλάδα
Για αυτές τις ερωτήσεις καλό θα ήταν να τις κάνεις στην κάθε εταιρία ξεχωριστά.

Adamas":2f1idzpd said:
Επομένως από τις Part147 σχολές μας μένουν 3 χρόνια μετά την αποφοίτηση για να γράψεις 2 χρόνια προϋπηρεσία. (δείτε την παραπάνω αναφορά «Προθεσμία ολοκλήρωσης»). Δεν γνωρίζω αν μπορείς να γράψεις προϋπηρεσία ενόσω φοιτάς (υποθέτω η πρακτική που γίνεται δεν μετράει). Λογικά μπορείς (με τις κατάλληλες γνωριμίες) αλλά δύσκολο για την πλειονότητα.
Αν μέσα σ’ αυτά τα 3 χρόνια πρέπει να «στριμώξουμε» και τη στρατιωτική θητεία (για κάποιον που δεν την έχει υπηρετήσει) τότε τα χρονικά περιθώρια είναι πραγματικά οριακά.
Το έπιασες και εδώ το νόημα :great:
Προσωπική συμβουλή να κάνεις το στρατιωτικό πρώτα. Η θητεία έχει κλείσει πόρτες στο παρελθόν σε πολλούς γνωστούς και φίλους, μιλόντας προ-κρίσης. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και χρονικό περιθώριο.
Επίσης η προϋπηρεσία που πρέπει να μαζέψεις μπορεί για διάφορους λόγους να μην συγκεντρωθεί ακριβώς στα δύο χρόνια, αλλά να χρειαστείς και λίγους μήνες παραπάνω.

Adamas":2f1idzpd said:
ΤΕΙ Τεχνολογίας Αεροσκαφών στη Χαλκίδα.
Απ’ ό,τι διαβάζω μια πονεμένη έως αμαρτωλή ιστορία.
:thx: Το έπιασες και εδώ το νόημα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Adamas":2f1idzpd said:
Σχολές στο εξωτερικό
• Gain 3 years industry experience to become fully licenced
:with: Κάτι πρέπει να άλλαξε δραματικά... Λογικά θέλει να πει πως χρειάζεσαι 2 χρόνια για το Β1 ή Β2 και 3 μήνες επιπλέον ή παραπάνω για βάλεις τον πρώτο τύπο στο πτυχίο σου.

Adamas":2f1idzpd said:
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι προσφέρει η 4ετής φοίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για κάποιον που θέλει να γίνει μηχανικός αεροσκαφών; Τη στιγμή που θα απαιτούνται μετά 2 έτη προϋπηρεσίας.
Εδώ δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος. Ίσως για μελλοντική χρήση για την απόκτηση του Cat C, όπως φαίνεται από απόσμασμα της νομοθεσίας παρακάτω.

for category C obtained through the academic route:
an applicant holding an academic degree in a technical discipline, from a university or other higher educational
institution recognised by the competent authority, three years of experience working in a civil aircraft maintenance
environment on a representative selection of tasks directly associated with aircraft maintenance including
six months of observation of base maintenance tasks.
Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η "αναγνώριση". Αμφιβάλω αν για παράδειγμα η Ελληνική ΥΠΑ αναγνωρίσει το πτυχίο αυτό ως ισότιμο Ελληνικού ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επειδή το ακαδημαϊκό πτυχίο δεν είναι θέμα EASA, αλλά υπουργείων παιδείας, μπορεί να μπλέξεις με ΔΟΑΤΑΠ κτλ. Ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα.
Πιστεύω πως αναφέρεται για την Βρετανική CAA.
Αν για παράδειγμα αποφασίσεις να εκδόσεις τα πτυχία σου από τη CAA δε θα έχεις πρόβλημα.

Adamas":2f1idzpd said:
Τον αναγνώστη που κατάφερε να φτάσει έως εδώ τον ευχαριστώ για την υπομονή του.
Παρακαλώ :mrgreen:
 
B737Mech":1cv8izq6 said:
Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η "αναγνώριση". Αμφιβάλω αν για παράδειγμα η Ελληνική ΥΠΑ αναγνωρίσει το πτυχίο αυτό ως ισότιμο Ελληνικού ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επειδή το ακαδημαϊκό πτυχίο δεν είναι θέμα EASA, αλλά υπουργείων παιδείας, μπορεί να μπλέξεις με ΔΟΑΤΑΠ κτλ.
Ναι, γνωστό και υπαρκτό πρόβλημα. Δεν μπορείς να ξέρεις από πριν την απάντηση αν δεν έχει γίνει αίτηση στο παρελθόν από άλλον απόφοιτο της ίδιας σχολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ΔΟΑΤΑΠ, ΔΙΚΑΤΣΑ ή όποιο άλλο προσωπείο φοράει, αναγνωρίζει το πτυχίο ως ισότιμο ελληνικής πολυτεχνικής σχολής εφόσον υπάρχει και μεταπτυχιακός τίτλος στο ίδιο ή σε παρεμφερές αντικείμενο.
 
Μηχανικος αεροσκαφων στις μερες μας, γινεται?

Καλησπερα,
ειμαι μαθητης της 2ας λυκειου και απο την αρχη του λυκειου η αεροπορια (ητε πολεμικη ητε πολιτικη), με εχει συναρπασει, ευελπισθω να περασω στο ΕΜΠ στο τμημα αεροναυπηγων. Θα ηθελα να εχω την γνωμη σας πανω σε αυτο το θεμα μιας και εχω ακομα καιρο μεχρι να επιλεξω επαγγελματικο προσανατολισμο.Τελος θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει καποιος χρηματικος δασμος που θα πρεπει να λαβω υποψην και αν υπαρχει επαγγελματικη αποκατασταση στην Ελλαδα (αν και σποπευω να μεινω στο εξωτερικο).
Ευχαριστω για το χρονο σας!

(ειναι το πρωτο μου post)
 
Re: Μηχανικος αεροσκαφων στις μερες μας, γινεται?

Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσεις τι εννοείς με την έννοια "μηχανικός αεροσκαφών". Αν, όπως λες, προσανατολίζεσαι στο πολυτεχνείο για αεροναυπηγός τότε εννοείς κυρίως σχεδιαστής. Αν αναφέρεσαι στην επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών (απλοϊκά κατσαβίδι, φόρμα κλπ) τότε πας σε εντελώς άλλο τομέα. Έχει γίνει εκτενής συζήτηση στο θέμα Mηχανικός αεροσκαφών που ξεκινάει από το 2007 και φτάνει ως τις μέρες μας.
 
Παιδια καλημερα και χρονια πολλα.

Να πω και εγω μερικα πραγματα μιας και ειμαι το ατομο που ειχε ανοιξει αυτο το thread πριν μερικα χρονια και ημουν σε παρομοια θεση με εσας τωρα.Ψαχνομουν για τα ιδια πραγματα (μηχανικος σε αεροδρομιο,συντηρηση-επισκευη).Αν κανεις ξεκαθαρισει απο νωρις με τι πραγματικα θελει να ασχοληθει εχει κανει ηδη τη μιση δουλεια.Το θεμα ομως ειναι οτι στα 17-18 ενας ανθρωπος ποτε δεν ξερει σιγουρα τα θελω του ακομα και αν ειναι πεπεισμενος εκεινη τη στιγμη.

Γενικα μιλωντας θα ηθελα να πω οτι αν ενδιαφερεστε για συντηρηση-επισκευη μεινετε μακρια απο πολυτεχνεια.Το πολυτεχνειο και γενικα το πανεπιστημιο θα σας δωσει αλλες κατευθυνσεις οι οποιες βεβαια στη πορεια μπορει και να σας αρεσουν (οπως συνεβει σε μενα) αλλα απο την αλλη ειναι ενα ρισκο να περασεις ολο αυτο το λουκι αν στη τελικη θελεις αλλα πραγματα.Ποσο μαλλον οταν μιλαμε για Ελλαδα.Υπολογιστε οτι για να τελειωσεις το πολυτεχνειο θα σου παρει τουλαχιστον 6 χρονια (εκτος αν εισαι πενα και τελειωσεις ακριβως στα 5 αλλα λεμε τωρα), βαλε ενα χρονο στρατιωτικο και εισαι 25 χρονων χωρις καμια εμπειρια στη συντηρηση επισκευη, χωρις προϋπηρεσια και συνεπως χωρις το Β1.Τι να σε κανει ο αλλος να σε προσλαβει αν δεν εχεις πλησιασει αεροσκαφος στα 10 μετρα;

Στην Αγγλια εχει καποιες σχολες οτι πρεπει να για το κομματι του aircraft maintenance οπως λεγεται, εχουν αναφερθει και σε προηγουμενες σελιδες.Εκει πας και μαθαινεις ακριβως αυτο που χρειαζεσαι και τιποτα παραπανω.Τελειωνεις γρηγορα και ξεκινας δουλεια.

Οποτε αν αυτο σας ενδιαφερει ξεχαστε πολυτεχνεια και συναφη.Εκανα και εγω καποτε αυτες τις ερωτησεις και απλα επρεπε να τα περασω για να καταλαβω τις διαφορες και τη φιλοσοφια καθε αντικειμενου.

Ελπιζω να μη κουρασα

Καλη συνεχεια σε ολους
 
z_pilot":1a2i825r said:
Το θεμα ομως ειναι οτι στα 17-18 ενας ανθρωπος ποτε δεν ξερει σιγουρα τα θελω του ακομα και αν ειναι πεπεισμενος εκεινη τη στιγμη.
Πρόβλημα που επιτείνεται από την ελλιπή, και συχνά στεβλή, πληροφόρηση.

z_pilot":1a2i825r said:
Το πολυτεχνειο και γενικα το πανεπιστημιο θα σας δωσει αλλες κατευθυνσεις οι οποιες βεβαια στη πορεια μπορει και να σας αρεσουν (οπως συνεβει σε μενα)
Για γράψε μας τι συνέβη σε σένα, για να μας φύγει η περιέργεια... Φαντάζομαι οι νεότεροι συμφορουμίτες θα ήθελαν να μάθουν σχετικά.
 
Top