Re: Minoan Airlines
1. Το F50 - Σύγχρονο ή όχι
Παρατηρώ ότι το θέμα του σύγχρονου ή όχι σχολιάζεται ξανά. Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανένα σας διότι το θεωρώ ‘waste of time and effort’. Όμως θα σας δώσω μερικές συμβουλές, ειδικά σε όσους είναι μεγαλύτεροι από μένα (εσύ που ήσουν 3 ετών το ’58 μου ρίχνεις μια επταετία). Αν θέλετε να έχετε εμπεριστατωμένη γνώμη σε ένα θέμα μην αρκείστε στο διαδίκτυο (πχ Wikipedia) διότι αν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τη σαβούρα από τα σωστά. Να αναφέρεστε σε επίσημα δημοσιεύματα, ακαδημαϊκά συγγράμματα/βιβλία, εγχειρίδια κατασκευαστών κλπ. Το Wikipedia, για όλα τα θέματα, αναφέρεται σε πέντε επιγραμματικά χαρακτηριστικά που έχει αρπάξει από δω και από εκεί, που μπορεί να είναι σωστά (μπορεί όμως και όχι) χωρίς να κάνει επιστημονικά εμπεριστατωμένη ανάλυση διότι δεν υπάρχει επιστημονικός συντάκτης. Δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο από ότι ανέφερα και εγώ. Δηλαδή ότι το F50 έχει βασιστεί στην εμπειρία του F27, όπως το 737 classic και NG στην εμπειρία του 737-100/200, δηλαδή του 1950. Δεν πετάς στα σκουπίδια ένα καλό design επειδή έχει περάσει μισός αιώνας. Το ίδιο και τα ακόμα σε παραγωγή Α330/340 σχεδιάστηκαν το 1980 όπως και το F50 άρχισε να παράγεται το 1986 με τη θερμοσυγκόλληση των δομικών μερών και την εκτενή χρήση ανθρακονημάτων. Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα και σήμερα τις καθιστά σύγχρονες ‘common sense!’.
2. 11 Γραμμές – 4 αεροσκάφη, βγαίνει?
Τα αεροπλάνα υπάρχουν για να πετούν. Οι 11 γραμμές απαιτούν περίπου 6.000 ώρες πτήσεις ετησίως, που σημαίνει ότι το έργο βγαίνει άνετα και με τρία (2.000 ώρες/α/φος) και με εφεδρεία. Το TDR (Technical Dispatch Reliability) των F50 ευρίσκεται σήμερα στο 99,45%, που σημαίνει μια ακύρωση σε κάθε 200 πτήσεις. Άρα βγαίνει και παραβγαίνει.
3. Κρατικοδίαιτη Εταιρεία
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΜΙΝΟΑΝ δεν σκοπεύει να είναι κρατικοδίαιτη. Επίσης γνωρίζω ότι στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν στην ΥΠΑ/Δ1 για την εμπορική άδεια δεν περιέχουν καν τις άγονες. Αν ολοκληρωθεί η επένδυση που ισχυρίζονται ότι θα κάνουν και αν φέρουν τα άλλα δύο F50 καθώς επίσης αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχω ότι το 2013 θα αρχίσουν με ένα στόλο 3 Α320 για charter, νομίζω ότι θα είναι καλό για τον τόπο.
4. Sky Express – Τσαγκαράκης - Μαυραντωνάκης
Αναμφισβήτητα η Sky Express παραμένει το πιο πετυχημένο εγχείρημα στην ιστορία της ελεύθερης αεροπορίας στην Ελλάδα. Μετά την Α3, είναι η μακροβιότερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία 2005 – 2012! Ο λόγος είναι απλός, οι δύο ιδρυτές της (ένας αεροπόρος της Οξφόρδης – Τσαγκαράκης και ένας αεροναυπηγός του Imperial - Μαυραντωνάκης) ήταν επαγγελματίες και το έκαναν από μεράκι. Η ιδιότητα του επαγγελματία όμως δεν τους έκανε και επιχειρηματίες (ζητώντας συγγνώμη και από τους δύο, μπορεί να είναι άριστοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες όμως είναι …άστο καλύτερα γιατί θα πω βαριά κουβέντα). Ήταν λοιπόν αναμενόμενο κάποια στιγμή η Εταιρεία να μεγαλώσει και να χρειαστεί τις πιστοδοτικές ευκολίες που μπορεί να προσφέρει μόνον ένας επιχειρηματίας. Εκτιμώ επομένως ότι αυτό το διαπίστωσαν για αυτό και αποσύρονται (ή αποσύρθηκαν – δεν γνωρίζω) από τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας. Τώρα, να κάνουν άλλη Εταιρεία, δεν τους θεωρώ τόσο ηλίθιους, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών! Το να ασχοληθούν με άλλη Εταιρεία επαγγελματικά, μπορεί να παίζει, θα ήταν άλλωστε τιμή για κάθε επιχειρηματία να τους έχει μαζί του και αν παίξουν στην ΜΙΝΟΑΝ (μακάρι) να είστε σίγουροι ότι η Εταιρεία θα απογειωθεί!