Νέα διαβατήρια

• Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Μπορείς να κρατήσεις το παλιό σου διαβατήριο για ενθύμιο (κυρίως για τις βίζες από μακρινά ταξίδια) ή πρέπει να το παραδώσεις υποχρεωτικά, προκειμένου να εκδοθεί το νέο?

Το παλιό το κρατάς, αφού τρυπήσουν τις άκρες του κ σφραγίσουν σε κάποιες σελίδες του 'ΑΚΥΡΟ΄
Εγω που δεν είχα βιομετρικό κ χρειάστηκα βιομετρικό χωρίς να λήγει το παλιό, μου έδωσαν το βιομετρικό με ημερομηνία λήξης του την ημερομηνία λήξης του παλιού, που στην περίπτωσή μου ήταν μόνο 8 μήνες.

Re: Περί διαβατηρίου

aakunz":855rltn3 said:
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, έχεις το δικαίωμα να αντικαταστήσεις το διαβατήριό σου, εφ'όσον υπολείπονται λιγότεροι από 8 μήνες μέχρι τη λήξη του (σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείς να το κάνεις μέχρι και 12 μήνες πριν τη λήξη -αν το διαβατήριο δεν είχε chip). Η διαδικασία παραμένει η ίδια και διαρκεί από 5 έως και 7 εργάσιμες ημέρες. Επίσης, πρόωρη αντικατάσταση επιτρέπεται στην περίπτωση που δεν υπάρχουν πλέον άλλες σελίδες διαθέσιμες για θεώρηση.

http://www.passport.gov.gr/

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, πρέπει να περιμένετε να παρέλθουν τρεις μήνες από την ημερομηνία δήλωσης του συμβάντος, για να σας επιτραπεί να υποβάλετε δικαιολογητικά για νέο διαβατήριο.

Τα διαβατήρια που είναι σε ισχύ μπορούν να ανανεωθούν εως και 12 μήνες πριν απο την λήξη τους. Υπάρχει τροποποιημένος ΦΕΚ του 2010 που το αναφέρει στην στήλη με την νομοθεσία στο link για διαβατήρια που αναφέρεται παραπάνω. Βέβαια στο site τους ακόμα αναφέρουν ακόμα τον παλιό κανόνα που λέει 8 μήνες ...μάλλον δεν το έχουν ενημερώσει. Στα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων της Ρόδου χθές πάντως η υπάλληλος μου επιβεβαίωσε το 12μηνο. Στο προξενείο της Νέας Υόρκης που πήγα σήμερα ο υπάλληλος είχε μείνει στο 8μηνο...με μιά φασαρία και τυπωμένο τον ΦΕΚ του 2010 με εξυπηρέτησε. Γι' αυτό όποιος το έχει ανάγκη για οποιονδήποτε λόγο να το ανανεώσει 12 μήνες πριν καλό είναι να οπλιστεί με γερά νεύρα και να τυπώσει τον νεο ΦΕΚ πριν πάει για ανανέωση, ειδικά στις πρεσβείες και τα προξενεία που φένεται να μην είναι και ιδιαίτερα ενημερωμένοι.

Ισχύει το ότι μπορώ να αιτηθώ αντικατάσταση διαβατηρίου στην περίπτωση που αυτό έχει σφραγίδες μίας χώρας οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα σε μεταγενέστερο ταξίδι. Για να γίνω πιο σαφής: εάν πάω Ισραήλ και ο υπάλληλος εκεί μου σφραγίσει το διαβατήριο αντί να μου δώσει τη βίζα σε ξεχωριστό φύλλο χαρτιού, υπάρχει περίπτωση να μου αντικαταστήσουν το διαβατήριο, προκειμένου να πάω στο Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, δυο μήνες αργότερα;

Και για να μην είμαστε άδικοι, το Ισραήλ είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα. Στο παρελθόν υπήρχε πρόβλημα -μικρότερης έκτασης- στους επιβάτες που πήγαιναν στην Τουρκία και στα διαβατήριά τους είχαν σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, υπήρχε και ένα θέμα με όσους έφθαναν Ελλάδα και είχαν σφραγισμένα διαβατήρια από την "ΤΔΒΚ". Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τα διαβατήρια που είχαν σφραγίδες της Νοτίου Αφρικής επί εποχής Apartheid.

επίσης πρόβλημα υπήρχε κι με τα Σκόπια τότε που χρειαζόταν βίζα. Θυμάμαι πάντα, όταν ταξίδευα πολώνια, στην επιστροφή προς Ελλάδα πάνω από την Σκοπιανη βίζα έμπαινε η σφραγίδα ΑΚΥΡΟ, κι στο επόμενο ταξίδι οι Σκοπιανοί πάντα είχαν πρόβλημα επειδή μπήκε η σφραγίδα αυτή επάνω.

Ελεγχος διαβατηριου-ταυτοτητων

γεία χαρα..Ενας γνωστός φίλου μου ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (Ελληνική και Κυπριακή), είχε πάει στη κύπρο στα 16 του και παρέμεινε εκεί..Αυτός είχε υποχρέωση στράτευσης στην Ελλάδα αλλά δε γύρισε ποτέ, γιατί δεν επιθυμούσε να υπηρετήσει. Ο φόβος του είναι ότι θα γίνει έλεγχος στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Και εδώ είναι το ερώτημα μου..
Οταν περνάμε στον έλεγχο διαβατηρίων - ταυτοτήτων , ο έλεγχος είναι "τυπικός" ή μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρουσία του ανυπότακτου και να γίνει πχ σύλληψη του?

Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά για να καταλάβεις την ποιότητα ελέγχων του ελληνικού κράτους, πριν λίγα χρόνια, ανακάλυψα ότι με είχαν κηρύξει ανυπότακτο από τα 18 μου, λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη σε νηπιακή ηλικία και ενώ οι γονείς μου στα μακρινά 80s είχαν φροντίσει να με διαγράψουν από τα μητρώα αρρένων της παλιάς μας κατοικίας. Τουλάχιστον έτσι νόμιζαν... Στο διάστημα λοιπόν που, κατά τα άλλα, με θεωρούσε το ελληνικό κράτος ανυπότακτο πήγα κι ήρθα δύο φορές στην Τουρκία, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και με αναζήτησε αστυνομικός στο σπίτι μου λες και ήμουν κανένας δραπέτης :mrgreen: όταν έκανα δήλωση απώλειας διαβατηρίου και αίτηση έκδοσης νέου, τον καιρό που ήμουν φοιτητής και είχα αναβολή λόγω σπουδών... Φυσικά το θέμα λύθηκε με δική μου ταλαιπωρία και αφού στο στρατολογικό γραφείο προσπαθούσαν επί μία εβδομάδα να καταλάβουν τι έχει γίνει... :wall: :banana:

Καλησπέρα ! Θέλω να ταξιδέψω στην Αμερική τον Νοέμβριο για 5-6 μηνες διακοπές αλλα το διαβατήριο μου λήγει 10Φεβρουαρίου μπορώ να το ανανεώσω τον Οκτώβριο ? Ευχαριστώ πολύ !

Ναι μπορείς. Η ανανέωση γίνεται μέχρι έξι μήνες από τη λήξη.