Νέα διαβατήρια

• Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
eddhflyer":38at4k6e said:
Τον Απρίλιο πετάω από Αμβούργο για Αθηνα μέσω Ζυρίχης με την SWISS. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ταυτότητα?

Η ταυτότητα (η καινούργια που έχει το ονοματεπώνυμο και με λατινικούς χαρακτήρες) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελβετία δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρότι οι Ελβετοί μπορούν να ταξιδεύουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο με την ταυτότητά τους, όπως γράφει το παραπάνω link, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και αντίστροφα! (τουλάχιστον δεν το βρήκα εγώ γραμμένο).

Άρα η απάντηση είναι (με κάθε επιφύλαξη) ότι αφού θα περάσεις μέσω Ελβετίας, είναι πολύ πιθανό ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ εφόσον δεν κατέχεις διαβατήριο ΕΝ ΙΣΧΥ.
Άρα ξεκίνα άμεσα την έκδοση διαβατηρίου (αναφέροντας ότι ταξιδεύεις σε ένα μήνα και άρα επείγεσαι), και παράλληλα επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές (συνήθως το Υπουργείο Εξωτερικών αν δεν κάνω λάθος) ώστε να ρωτήσεις μήπως και οι πολίτες της ΕΕ μπορούν λόγω κάποιας διάταξης να ταξιδεύουν προς Ελβετία χωρίς διαβατήριο (μόνο με ταυτότητα).

Μπορείς να επικοινωνήσεις και με την υπηρεσία Europe Direct.

Μην παραλείψεις να αναφέρεις ότι θα είσαι "in transit" (δηλ. δε θα βγείς από το αεροδρόμιο), ίσως αυτό να παίζει κάποιο ρόλο.

Πιθανόν να μπορέσουν να σου λύσουν την απορία και από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Θα πρότεινα οποιαδήποτε απάντηση να την πάρεις εγγράφως (από κάποιον αρμόδιο φορέα, αλλιώς δεν έχει και καμία ισχύ) για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων...

In any case, έχεις την καινούργια ταυτότητα (αυτή που έχει το ονοματεπώνυμο και με λατινικούς χαρακτήρες);

@ ariadgr,
ναι η ταυτότητα μου έχει λατινικούς χαρακτήρες

eddhflyer:

Δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα να ταξιδέψεις μέσω Ελβετίας στην Ελλάδα με τη νέα ταυτότητα. Ταξίδεψα SKG-MAN μέσω Ζυρίχης, κανονικά με την ταυτότητα στις 8/1/2007. Παραδόξως, φίλος που ταξιδεύαμε μαζί στη ίδια πτήση ταξίδεψε κανονικά, με το παλιο διαβατήριο (που είναι κανονικά άκυρο απο 31/12/2006) κ την παλιά ταυτότητα (που έχει μόνο ελληνικούς χαρακτήρες)!

Σπύρος

spiros":1xfh65h8 said:
eddhflyer:Παραδόξως, φίλος που ταξιδεύαμε μαζί στη ίδια πτήση ταξίδεψε κανονικά, με το παλιο διαβατήριο (που είναι κανονικά άκυρο απο 31/12/2006) κ την παλιά ταυτότητα (που έχει μόνο ελληνικούς χαρακτήρες)!

Σπύρος

Τα παλια διαβατήρια αν δεν τα περάσουν απο το μηχάνημα ελέγχου ή αν δεν έχει τις σφραγίδες της αστυνομίας "ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ" δεν έχετε πρόβλημα.Και συνήθως μέσα στην Ευρωπαική Ένωση αν έχεις διαβατήριο απλα στο κοιτάνε στον έλεγχο και τίποτα παραπάνω.

@ eddhflyer

Σου παραθέτω τί λέει το ΤΙΜ της ΙΑΤΑ

NATIONAL GREECE (GR) /TRANSIT SWITZERLAND (CH)

ALSO CHECK DESTINATION INFORMATION BELOW
VISA TRANSIT SWITZERLAND (CH)
...... NORMAL PASSPORTS ONLY ......
VISA NOT REQUIRED IF HOLDING CONFIRMED ONWARD TICKET AND ALL
DOCUMENTS REQUIRED FOR NEXT DESTINATION.

Δεν αναφέρει πουθενά ταυτότητες, αν και η πείρα απο άλλα μέλη έχει δείξει πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ένα τηλέφωνο στο Προξενείο της Ελβετίας ή ένα e-mail από στο αεροδρόμιο ίσως βοηθήσουν.

eddhflyer":f97ge41e said:
Τον Απρίλιο πετάω από Αμβούργο για Αθηνα μέσω Ζυρίχης με την SWISS. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ταυτότητα? Το διαβατήριο μου έχει λήξει 31 Δεκεμβρίου 2006
Ευχαριστώ προκαταβολικά

Πάνος

πάνο διάβασε εδώ :arrow: http://europa.eu/abc/travel/doc/index_el.htm

Επίσης σε λίγες μέρα ταξιδεύω και εγώ μέσω Ζυρίχης με την ταυτότητα μου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως με ενημέρωσε το τμήμα διαβατηρίων στο Ελ.Βενιζέλος καθώς και κάποιοι φίλοι από εδω μέσα που ταξίδεψαν μέσω Ζυρίχης με την ταυτότητά τους

Καλό ταξίδι :)

Τελικά επικοινώνησα με την SWISS στη Ζυρίχη και αυτοί μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οποτε όλα καλά.
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου δώσατε

Πάνος

Έτυχε να πετάξω παλιότερα μέσω Ζυρίχης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αρκεί η ταυτότητα να έχει εκδοθεί από το 1995 (αν θυμάμαι καλά) και μετά, είτε έχει λατινικούς, είτε ελληνικούς χαρακτήρες.

Οk το παρέλαβα κι εγώ σήμερα. Σχετικά γρήγορα κι εύκολα. (Είχα καταθέσει τα δικαιολογητικά την προηγούμενη Παρασκευή) :wink:
Ξανα το 2012 τώρα. Ελπίζω να έχουν απλοποιηθεί τα πράγματα ως τότε.