Olympic Airlines

  • Thread starter Thread starter psil
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Οlympic Airlines το όνομα της Νέας Ολυμπιακής

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 12:41



ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τη κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής.

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Olympic Airlines (Ολυμπιακές Αερογραμμές), και θα έχει αποκλειστικά πτητικό έργο, το οποίο προκύπτει από την ενοποίηση των σχετικών τομέων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η νέα εταιρεία θα λειτουργεί με βάση σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο, πλήρως εναρμονισμένο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς λειτουργίας. Οι υπηρεσίες για την υποστήριξη του πτητικού έργου της Olympic Airlines, όπως υπηρεσίες εδάφους, cargo και τεχνικής υποστήριξης, θα παρέχονται από την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς.

Δήλωση Χρίστου Βερελή

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής, αναφερόμενος στην ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε:

«Σήμερα, γίνεται το βασικό βήμα για τη νέα εποχή της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με την ίδρυση της νέας εταιρείας, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τις θέσεις των εργαζομένων. Με τη λύση που δίδει η κυβέρνηση, τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής θα συνεχίσουν να φέρουν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο σήμα της εταιρείας».

Εργασιακές σχέσεις και κοινωνική ευθύνη

Η Olympic Airlines θα απασχολεί 1.850 εργαζομένους, απασχολούμενους με βάση νέους κανονισμούς εργασίας. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί το ίδιο σχεδόν δίκτυο με την παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά θα έχει μειωμένο κόστος εργασίας κατά περίπου 45% σε σχέση με το αντίστοιχο πτητικό έργο, ενώ θα έχει παράλληλα την δυνατότητα να εκτελεί μεγαλύτερο έργο λόγω της διαφοροποίησης των Κανονισμών Εργασίας. Το σχετικό σχέδιο, προβλέπει την έξοδο μέρους του ιπτάμενου προσωπικού και μεταφορά των υπολοίπων στη νέα εταιρεία.

Βασική αντίληψη για την επεξεργασία του σχεδίου αλλαγής των εργασιακών σχέσεων υπήρξε η προσαρμογή των υφισταμένων ρυθμίσεων για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, στις ανάγκες του επιχειρησιακού σχεδίου για τον αναγκαίο αριθμό των αποχωρήσεων και η κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων στην Olympic Airlines, οι εργαζόμενοι της οποίας εντάσσονται στα ισχύοντα στον κλάδο ελληνικά και διεθνή πρότυπα.

Παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία

Η αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, άρχισε το 2002, με την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής της Olympic Catering [OLCr.AT] σε ιδιώτη επενδυτή, και συγκεκριμένα στον Όμιλο Everest.

Η πώληση αυτή κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, όχι μόνο επειδή απέφερε σημαντικά έσοδα στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και επειδή αποδείχθηκε εύστοχη επιχειρηματική κίνηση, καθώς η Olympic Catering εμφάνισε ουσιαστική κερδοφορία στον πρώτο χρόνο λειτουργίας υπό τη νέα της ιδιοκτησία.

Σημειώνεται ότι η πώληση της Olympic Catering έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους 680 εργαζόμενούς της, και με την δέσμευση της Κυβέρνησης για την κατοχύρωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλη διαδικασία έχει δρομολογηθεί και με την επίσης θυγατρική εταιρεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Galileo Hellas, η πώληση της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ έχει ήδη υπογραφεί M.O.U. (Memorandum of Understanding–Μνημόνιο Συνεργασίας) με τους υποψήφιους αγοραστές.

Oσον αφορά στη λειτουργία της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας μετά την δημιουργία της Olympic Airlines, οι τρέχουσες υποχρεώσεις της που δεν έχουν μεταφερθεί στον πτητικό κλάδο γιατί δεν συνδέονται μαζί του, σε συνδυασμό με τις πρόσθετες δαπάνες συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού μισθωτών Ιπτάμενων Χειριστών και Συνοδών Φροντιστών, θα καλυφθούν:

* Από έσοδα προερχόμενα από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς την ΝΟΑ και λοιπούς τρίτους.

* Από έσοδα προερχόμενα από την ιδιωτικοποίηση των κλάδων που δυνητικά θα αποσχισθούν.

* Από τον ειδικό λογαριασμό, τα έσοδα του οποίου θα προέλθουν άμεσα από την ιδιωτικοποίηση της Olympic Airlines.

Με τη διαδικασία αυτή, η οποία θα διαρκέσει περί τα τέσσερα έως πέντε έτη, υπολογίζεται ότι το σημερινό παθητικό του Ομίλου θα ελαχιστοποιηθεί αφού θα αξιοποιηθούν οι υπεραξίες που δημιουργούνται.

Για την διαχείριση αυτή, και προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και πληροφόρηση, θα δημιουργηθεί Ειδικός Λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Νομικό πλαίσιο

Το νομικό κέλυφος για τη δημιουργία της νέας εταιρείας παρέχεται από τις Μακεδονικές Αερογραμμές. Η ακολουθούμενη διαδικασία της απόσχισης κλάδου είναι απολύτως σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχει γίνει ομόφωνα δεκτή από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δεν απαιτεί ουδεμία απολύτως κρατική ενίσχυση, άμεση ή έμμεση.

Η ελληνική Κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεπούς προσέγγισης που ακολουθεί με στόχο την εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η έναρξη πτήσεων της Olympic Airlines θα γίνει εντός λίγων εβδομάδων από την ίδρυσή της.

Η νέα εταιρεία

Η Olympic Airlines θα απασχολεί προσωπικό 1.850 ατόμων. Η νέα εταιρεία θα εξυπηρετεί το ίδιο σχεδόν δίκτυο με την Ολυμπιακή Αεροπορία, το οποίο θα περιλαμβάνει εθνικούς, διεθνείς και υπερατλαντικούς προορισμούς.

Υπολογίζεται ότι, στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, η Olympic Airlines θα εξυπηρετήσει περίπου 4.93 εκατομμύρια επιβάτες.

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της Νέας Εταιρίας, υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σταθερή βελτίωση στα έσοδα ανά επιβάτη, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην οικονομική της απόδοση.

Παράλληλα, οι προσπάθειές της θα ενισχυθούν από συντονισμένες εμπορικές ενέργειες (μάρκετινγκ), την μοναδική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 (η εταιρεία είναι επίσημος χορηγός των Αγώνων), την ευθύνη ανάπτυξης των οποίων θα έχουν οι διοικούντες ιδιαίτερα μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Θέμα επίσης της διοίκησης που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει και η αναδιάρθρωση του στόλου της εταιρείας.

Για την αναβάθμιση της εικόνας της εταιρείας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από την νέα εταιρεία στην εμφάνιση των αεροσκαφών, την εμφάνιση και την εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και στην βελτίωση της ακρίβειας και λειτουργικότητας στην εξυπηρέτηση των επιβατών.

Τέλος, η Olympic Airlines θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των άγονων γραμμών που εκτελεί σήμερα η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα. Το πρόγραμμα αυτό έχει εξαιρετική σημασία τόσο για την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και για την εμπορική και τουριστική ανάπτυξή τους, και υλοποιείται μετά από σχετικούς διαγωνισμούς.
 
Oraia kai tora pou perase to nomosxedio ti tha ginei?? Pote tha arxisoun oi allages?? Exete akousei fimes gia pithanous agorastes?? Ego to mono pou diavasa einai oti ferete na endiaferete to TUI group...
 
i TUI (pou ehei ta kentrika tis peripou 500 m apo to grafeio mou, kai ksero merikous ekei pera) apokliete na ehei endiaferon gia tin NOA

1. i agores pou ginan ta teutea dyo hronia eitan poly megales, kai i eteria ehei megala hreei. ehei episis dyskolies logo ton oikonomikon problimaton stin germania. tis feugoun oi pelates pou den pane diakopes epidi den ehoun mia.
ph. akougete oti ta A310 tis hapaq-lloyd tha figoun kai den tha antikatastathoun

2. i NOA den paaei katolou sto Concept tis TUI i opia agorase eteries charter kai ohi "kanonikes" eteries.
 
Mporei na exeis kai dikio den antilego :)

Pantos ego stin Kathimerini to diavasa nomizo kai anefere oti endiaferon exoun deiksei kurios to TUI group alla kai alles etairies pou asxolountai me ton tomea tou tourismou.


Kai simera diavasa sto traveldailynews oti i TUI endiaferete kai gia tin agora tis sterling
 
pantos dtrach: pios kserei, isos na to skeftikan allios stin TUI , kai na ho adiko Tin kathimerini ego toulahiston tin theoro sobari efimerida pou den leei oti nane
 
i aerogrammes tha ehoun

26 aeroplana medium (pithanon B737)
3 aeroplana long haul A340 (den akoustike tipota gia antikatastasi)
15 turboprop ATR/Dash8

1 A340, ta 3 B717 kai ta 3 A300 tha figoun apo ton stolo kai tha erthoun 9 aeroplana medium (pithanon 737)

toulahiston etsi ehoun shediasi, to ti tha aknoun stin alithia, gia na doume.
 
An ontos erthoun alla 9 B737 tote i etaireia (theoritika) tha borei na afxisei ligo tis ptiseis tis, e? Gia na doume...
 
theoritika nai, alla tha prosferei ligoteres theseis apo prin ama metrisis to ollo. prosopika pisteuo kai elpizo na mpoune kai merika B737-300 kai -500 ston stolo gia na min einai i diafora sta ATR 72 toso megali i me alla logia: na antikatastisoun ta717
 
Αυτό που μου κάνει εντύπωση στην ιστορία με την αναδιάρθρωση του στόλου είναι ότι με την απομάκρυνση των Α300-600 (269 θέσεων) οι γραμμές που αυτά εξυπηρετούν (π.χ. Λονδίνο, Παρίσι) θα πρέπει πλέον να εξυπηρετούνται από αεροσκάφη πολύ μικρότερα (π.χ. Β737-400), με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της διαθέσιμης χωτηρικότητας. Στις γραμμές αυτές τα Α300 είναι συχνά γεμάτα ή εν πάσει περιπτώσει μεταφέρουν πολύ περισσότερους από 150 επιβάτες (και έχουν επίσης πολύ καλές δυνατότητες μεταφοράς φορτίου).

Μένει, λοιπόν, να δούμε τι τύπος αεροσκάφους θα αντικαταστήσει τα Α300 στις πτήσεις αυτές και πότε θα γίνει αυτή η αντικατάσταση. Επειδή δε η εταιρία δεν αναμένεται να αποκτήσει Α330 στο άμεσο μέλλον (τουλάχιστον έτσι λένε τα σχέδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει), τα Α300 θα αντικατασταθούν πιθανότατα είτε από Β737-900 είτε από Α321. Αλλά αυτά δε νομίζω να έρθουν τόσο γρήγορα, γιατί το λογικό είναι να αποκτηθούν μέσω μιας γενικότερης παραγγελίας για όλο το short haul στόλο και όχι μεμονωμένα.

Ενώ, δηλαδή, τα Β717 μπορεί να δώσουν σχετικά γρήγορα τη θέση τους σε π.χ. Β737-500, τα Α300 δε νομίζω ότι θα φύγουν από την Ολυμπιακή τόσο εύκολα.

Και κάτι άλλο. Όπως ανέφερε και πριν λίγο καιρό ο "psil", δεν έχει ακουστεί τίποτα για charter πτήσεις στο όλο σχέδιο για τη Νέα Ολυμπιακή. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται να ξεχάσουν εντελώς τις πτήσεις αυτές ή αν απλά θα τις περιορίσουν (αν και είναι νομίζω ήδη περιορισμένες τον τελευταίο καιρό...).

Τι λέτε :?:
 
Top