Συντριβή B787-8 της Air India

  • Thread starter Thread starter 6circles
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Δεν ενθυμούμαι πότε και σε ποια επικεφαλίδα/topic είχα εισηγηθεί κατά το παρελθόν στον υπεύθυνο Administrator κάποιων προϋποθέσεων ως προς την αναβάθμιση της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας του Forum και δεν πήρα ποτέ, έστω και με π.μ απάντηση.

Δράττομαι εκ νέου της αιτιολογίας των τελευταίων τοποθετήσεων μεταξύ των Μελών περί του Αεροπορικού δυστυχήματος του B787 και επανέρχομαι προτείνοντας εκ νέου στο σεβαστό κ. Administrator όπως σκεφθεί εκ νέου την πρότασή μου κατά την οποία, όλα τα παλιά και νέα Μέλη υποχρεωτικά για να συμμετέχουν στο Forum θα πρέπει να δηλώνουν Όνομα + Επώνυμο + επαγγελματική ιδιότητα ( όπως πολλοί άλλοι επαγγελματικοί χώροι - Forums /επιστημόνων - επαγγελματιών έχουν δημιουργήσει ), αναβαθμίζοντας πρώτον το επίπεδο, τηρώντας όλοι μας πολιτισμένα και υπεύθυνα με σεβασμό και ευγένεια με τις όποιες μεταξύ μας γραπτές τοποθετήσεις/αντιθέσεις /επιχειρήματα /απόψεις και Δεύτερον αφενός την έξωθεν αντικειμενική αξιοπιστία και σοβαρή ύπαρξη του αεροπορικού μας Forum με τον αρμόζον επίπεδο μεταξύ μας και προς τρίτους και αφετέρου την σκέψη δημιουργίας ίσως ενός Χώρου εποικοδομητικής Συνάντησης και Γνωριμίας μεταξύ των Μελών π.χ σε αρχικό στάδιο σε ένα Caffe οπουδήποτε (τουλάχιστον για τα Μέλη Αθηνών+ ίσως Αττικής ) ,όπως ήταν άτυπα παλιότερα και κάπως πρόχειρα στο Ελληνικό α/δ σε μια Cafeteria (δεν θυμάμαι την ονομασία της ) δίπλα στο πίσω μέρος του α/δ όπου σύχναζαν συνήθως όλοι οι spotters και αργότερα ίσως τη Δημιουργία ενός καλύτερου συγκεκριμένου Χώρου αποκλειστικών Μελών με την δυνατότητα συναντήσεων και συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, εκδηλώσεων κ.α με ετήσια οικονομική συνδρομή κλπ

Μετά το δυστύχημα της INDIA κι όχι μόνο, διακρίνω μεταξύ κάποιων Μελών / ίσως γνώριμων φίλων και/ή αντίθετης άποψης ομάδων κλπ, κάποια άτυπη ανταγωνιστική τοποθέτηση που αφορούν πολύ σοβαρά αεροπορικά θέματα όπως το συγκεκριμένο δυστύχημα, χωρίς να γνωρίζουμε ως Μέλη οι περισσότεροι την επαγγελματική ιδιότητα επί της ουσίας κανενός μεταξύ μας , παρά μόνο ενδεχομένως καθ’ υπόθεση των τοποθετήσεών μας, ανάλογα με τις επικεφαλίδες / topics και με μοναδικό κριτήριο ότι όλοι μας είμαστε….…..να πω Λάτρεις, ερασιτέχνες θιασώτες, fans σε ο, τι σχετικό με τον Αεροπορικό χώρο και με ο, τι αυτό συνεπάγεται και/ή "κρυφοί/μυστικοί" επαγγελματίες του χώρου!!!

Ειρήσθω εν παρόδω θέλω προσωπικά να συγχαρώ παρά του ο, τι δεν γνωρίζω προσωπικά το Μέλος κ. AVG διότι είναι το μοναδικό Μέλος, το οποίο έχει δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα με Σπουδές Μηχανικού, εν αντιθέσει με άλλα Μέλη που ενώ όλοι μας αντιλαμβανόμαστε από τις τοποθετήσεις και αντιθέσεις τους ότι είναι π.χ Πιλότοι και/ή έτερων αεροπορικών επαγγελματικών ιδιοτήτων αλλά δεν το αναφέρουν, ενώ τοποθετούνται με γνώση/άποψη εξειδικευμένων τεχνικών και μηχανικών πτητικών αλλά και επιστημονικών αναλύσεων και λεπτομέρειών!

Επιθυμώ επίσης να εκφράσω το σεβασμό μου στο έργο που προσφέρουν τα Μέλη που δικαιολογημένα κρατούν την ανωνυμία τους, παρόλο του ο, τι προσωπικά προ καιρού με την τοποθέτησή μου τους αδίκησα, παρατηρώντας ότι είναι ανούσια η ανακοίνωση ΜΟΝΟ των ταξιδιών/προορισμών τους χωρίς ανάλογες ταξιδιωτικές περιγραφές + αναλύσεις/ εμπειρίες των προορισμών τους, διότι δεν γνώριζα το Εκπληκτικότατο έργο προσφοράς τους στο Κοινωνικό σύνολο!!!
 
Εν αναμονή του πλήρους πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης, το οποίο αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Θα κάνω μία πρόταση, με βάση ό,τι έχει αρχίσει να καθιερώνεται στον επαγγελματικό μου χώρο που είναι αυτός της ποντοπόρου Ναυτιλίας: τοποθέτηση καμερών στα πιλοτήρια των αεροσκαφών. Κάμερες οι οποίες θα προβάλλουν live την κατάσταση και τις ενέργειες των πιλότων στο operations department της κάθε αεροπορικής, ή τουλάχιστον θα καταγράφονται στιγμιότυπα σε βάση δεδομένων (cloud) γιά μετέπειτα ανάλυση. Η τεχνολογία και η συνδεσιμότητα (πλέον και στον αέρα) δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Το παραπάνω έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ναυτιλία (κάμερες στην Γέφυρα, στο Μηχανοστάσιο, στους Χώρους Πρόσδεσης και σε άλλα κρίσιμα σημεία). Εκτός της άμεσης επισκόπησης που μπορεί να κάνει ο κάθε Superintendent από το Γραφείο, ειδικός αλγόριθμος AI μπορεί να συνδυάσει τις κινήσεις των εμπλεκόμενων ναυτικών και να τονίσει ελλείψεις, κενά ασφαλείας, near misses κλπ.
Θεωρώ πως το παραπάνω θα βοηθούσε σε ένα τέτοιο συμβάν με το Β787. Αν μη τι άλλο, θα βοηθούσε στην διερεύνηση. Αλλά εκτός αυτού, όπως και στον χώρο μου η πλειοψηφία των πλοίων καλοδέχονται τις επισημάνσεις του εν λόγω συστήματος (διότι ο σωστός επαγγελματίας προσβλέπει στην συνεχή βελτίωση), έτσι και στα πιλοτήρια θεωρώ ότι δεν γίνονται όλα τέλεια. Πάντα ενέχει ο ανθρώπινος παράγοντας και παρότι η αεροπορική βιομηχανία πάει αυστηρά με τα checklists στις διαδικασίες, πάντα θα υπάρχει το αναπάντεχο λάθος λόγω κόπωσης, ψυχολογίας, ..., κοκ. Αυτά θα προλαμβάνει ένα τέτοιο σύστημα.
Προσοχή! Όπως στα πλοία οι κάμερες δεν τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους (πχ. όχι στην τραπεζαρία, όχι στο καπνιστήριο), άρα δεν επισκοπούν τις προσωπικές στιγμές του πληρώματος (δηλ. όχι breach προσωπικών δεδομένων), έτσι και στο αεροσκάφος οι κάμερες θα επισκοπούν μόνο το πιλοτήριο, δηλαδή το μόνο κρίσιμο σημείο όπου οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο παύει να ισχύει. Ευχαριστώ.
 
Και φαίνεται ότι πράγματι η εικόνα που έχει η ομάδα διερεύνησης είναι πως μάλλον ΔΕΝ πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια:
Αμερικανικές αρχές – Boeing: Αβάσιμα τα ερωτήματα που θέτει η προκαταρκτική έκθεση για την πτώση του αεροσκάφους της Air India
Στην Ινδία παίζει (φυσικά) έντονα το σενάριο της μηχανικής βλάβης χωρίς ευθύνη του πληρώματος.
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά άρθρα είναι αυτό.
=============================
Σε σχέση με τις κάμερες στο πιλοτήριο, το debate υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.
Εδώ άρθρο του Wired από το 2014

Τα σωματεία των πιλότων είναι εντελώς εναντίον, οι αεροπορικές αρχές θέτουν το θέμα κάθε φορά μετά από high-profile ατύχημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η FAA ήταν εναντίον, αλλά από το 2020 άλλαξε στάση και υποστηρίζει την τοποθέτηση καμερών.

Εδώ ένα αξιόλογο άρθρο από το AirCurrent
 
Στην περίπτωση αυτή θα παιχτεί ντέρμπι. Ίσως συμβούν και μερικά ατυχήματα!
 
Στην Ινδία παίζει (φυσικά) έντονα το σενάριο της μηχανικής βλάβης χωρίς ευθύνη του πληρώματος.
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά άρθρα είναι αυτό.
=============================
Σε σχέση με τις κάμερες στο πιλοτήριο, το debate υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.
Εδώ άρθρο του Wired από το 2014

Τα σωματεία των πιλότων είναι εντελώς εναντίον, οι αεροπορικές αρχές θέτουν το θέμα κάθε φορά μετά από high-profile ατύχημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η FAA ήταν εναντίον, αλλά από το 2020 άλλαξε στάση και υποστηρίζει την τοποθέτηση καμερών.

Εδώ ένα αξιόλογο άρθρο από το AirCurrent

Ευτυχώς στον δικό μου χώρο δεν παίζει "διαφωνία από τα Σωματεία" των ναυτικών, ας το πούμε έτσι. Κι άλλωστε, όποιος κάνει την δουλειά του σωστά - δεν φοβάται, ή, αν θέλει να βελτιώνεται - δέχεται παρατηρήσεις κατά την εκτέλεσή της.

Στην τελική, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε κάποιον στον εργασιακό μας χώρο. Ο Καπετάνιος στο πλοίο είναι κι αυτός με την σειρά του εκτεθειμένος σε εμάς, στο Γραφείο και πρέπει να δέχεται παρατηρήσεις, non conformities, κλπ. Θέματα υπερηφάνειας και "ξέρεις τί καπετανάρα είμαι εγώ - τους γ**** όλους" δεν είναι αποδεκτά πιά.

Έτσι κι ο Πιλότος, είναι σε μία θέση που, αλίμονο, έχει την ευθύνη τόσων ψυχών αν μη τι άλλο. Θα πρέπει να δέχεται τις παρατηρήσεις του Γραφείου. Του Δντη Πτητικού Έργου ( ?? ) ή όπως αλλιώς τον λέτε στον αεροπορικό χώρο σας. Απλά και μόνο γιά increased safety. Κι όπως κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια πάνω στα πλοία γιά attendances, έτσι και ο αντίστοιχος υπεύθυνος της αεροπορικής δεν μπορεί να πετάει συνέχεια στο πίσω καθισματάκι του πιλοτηρίου. Εκεί λοιπόν θα βοηθούσαν οι κάμερες.
 
Το θέμα δεν είναι "διαφωνία με τα σωματεία". Αυτό ίσχυε στην Ελλάδα με την Ολυμπιακή που τελικά έκλεισε.
Εδώ μιλάμε για κάτι πολύ γενικότερο που καλύπτει την παγκόσμια αεροπορία.

ΑΝ αποδειχθεί ότι ΔΕΝ ήταν εσκεμμένη ενέργεια, δηλαδή ήταν μηχανικό πρόβλημα, παίζει ακόμα και η καθήλωση όλων των αεροσκαφών του ιδίου τύπου σε παγκόσμια κλίμακα! (αυτό συνέβη με τα πρώτα αεριωθούμενα επιβατικά αεροσκάφη τους Κομήτες - "Comet I")

Είναι ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΖΑΚ!
 
To module των μανετών (που εμπεριέχει τους διακόπτες) είχε αντικατασταθεί στο συγκεκριμένο αεροσκάφος το 2019 και ξανά το 2023 στο πλαίσιο προγραμματισμένης συντήρησης (κάθε 24.000 ώρες πτήσης). Το διαβάζω εδώ.

Πάνω από 1.100 Dreamliner πετούν σήμερα σε όλον τον κόσμο, ο τύπος πετάει από το 2014, τα ίδια fuel switches υπάρχουν και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, μιλάμε για εκατομμύρια απογειώσεις όλα αυτά τα χρόνια με το ίδιο εξάρτημα χωρίς ούτε μία φορά να έχει αλλάξει θέση ο διακόπτης.

Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να συμβαίνει αυτό που (φαίνεται ότι) υποστηρίζει η ινδική πλευρά για ταυτόχρονη μηχανική βλάβη δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους διακοπτών. Αλλά θα δείξει.
 
Θα είναι πραγματικά εξωπραγματικό αν τελικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο, και σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι μπορεί να είναι πρόβλημα των συγκεκριμένων διακοπτών. Τέτοιοι διακόπτες γενικά χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην αεροπορία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θεωρώ ότι η αξιοπιστία τους είναι αποδεδειγμένη.
Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο κάποιο άλλο εξάρτημα ή το software των μονάδων να είχε κάποιο πρόβλημα. Υποτίθεται όμως, ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους αεροσκάφη και σε τέτοιου τύπου συστήματα ότι γίνονται εξαντλητικές αναλύσεις και εξαντλητικές δοκιμές προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους Ινδούς να αποδείξουν κάτι τέτοιο, μολονότι έχουν σπουδαίους επιστήμονες.
Πάντως η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Top