Συντριβή Douglas DC-6B της ΟΑ στην Κερατέα το 1969

  • Thread starter Thread starter toy2day
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Βασικά τα γεγονότα του 1959 αποτέλεσαν την βάση για την εξήγηση του ατυχήματος που προσπάθησαν να περάσουν οι Μπάρκουλης - Πάλλης, υποκινούμενοι από τους ιθύνοντες της εταιρείας που ήθελαν να αποσιωπήσουν τα πραγματικά γεγονότα για να "σκεπάσουν" την ελλιπή συντήρηση που έκαναν στα αεροπλάνα τους.

Η πραγματική αιτία, όπως διαπίστωσε μετά ο Κούρκουλος, ήταν ακριβώς το ότι στην προηγούμενη επιθεώρηση πολλά εξαρτήματα του αεροπλάνου δεν είχαν αντικατασταθεί όπως θα έπρεπε. Ένα από αυτά ήταν το συρματόσχοινο που έλεγχε τα elevators, το οποίο από την υπερβολική φθορά κόπηκε, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να αρχίζει να παρουσιάζει έντονες ταλαντώσεις πάνω - κάτω. Τότε το ένα φτερό, που δεν στηριζόταν καλά, αποκόπηκε καθώς οι πύρροι που το συνέδεαν με την άτρακτο ήταν σκουριασμένοι και έσπασαν.

Πάντως ας την σταματήσουμε εδώ την αναφορά στο "Κοινωνία Ώρα Μηδέν" γιατί ξεφεύγουμε...
 
Κάτι πήγε να γράψει ο doremy πριν από λίγες ώρες και το μετάνοιωσε.Άγνωστο τι. Μήπως έχει πιά καμμιά σημασία;Ας είμαστε προσεχτικοί,γιατί πριν από καιρό,σε άλλη ιστοσελίδα,διάβασα σχόλιο από μία κυρία, συγγενικό πρόσωπο τής οποίας ήταν πλήρωμα. ("Ποιός σάς έδωσε αυτά τα στοιχεία;") Σάς διαβάζουν...
Πριν από χρόνια,σε έναν αεροπορικό σύλλογο είχαν μία αρκετά μεγάλη μακέτα συναρμολογούμενη τού συγκεκριμένου αεροσκάφους πού,περιέργως,είχε το νηολόγιο SX-DAE και πού ήθελε μία επισκευή.Μία μέρα μπήκε ένας κύριος συνταξιούχος,με κοίταξε και είπε λόγια μυστικά: "Εκείνο το αεροπλάνο είχε αυτό και κείνο και τ'άλλο".Δεν έβγαλα γρι απ' ό,τι είπε γι αυτό και δεν συγκράτησα και τίποτα. Κατάλαβα όμως ότι οι παλιοί τεχνικοί ήξεραν τα χούγια τών αεροπλάνων τους και ήταν σε θέση να συμπυκνώσουν το συμπέρασμά τους σε λίγες περιεκτικές λέξεις. AGV εσύ ήσουν; Αν θές στείλε μου ένα E-mail.
 
Όχι βρε παιδιά! Αν και είμαι συνταξιούχος, αν και ήμουν όλα τα χρόνια τεχνικός της Ολυμπιακής, δεν είμαι τόσο μεγάλος. Την εποχή εκείνη έπινα ακόμα το γαλατάκι μου! Βέβαια, οι τεχνικοί στους οποίους αναφέρεσαι, είναι εκείνοι που μου έμαθαν να αντιμετωπίζω το "αεροπλάνο" όχι σαν μηχάνημα, αλλά σαν κάτι ζωντανό. Και μάλιστα με πολλές ψυχές. Μόνο που όταν συμβεί κάτι χάνονται όλες μαζί!
 
Το περασμένο καλοκαίρι,αναλογιζόμενος τα λόγια εκείνου τού παλιού τεχνικού, προσπάθησα να κάνω μία διαφορετική προσέγγιση.Το θέμα με έχει απασχολήσει πολύ κυρίως λόγω τής ανεξήγητης απόφασης τού πιλότου να πραγματοποιήσει τήν πτήση αγνοώντας τό σίγουρα απαγορευτικό μετεωρολογικό.Και για να μπορέσει κάποιος να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα πρέπει να ψάξει ό,σο μπορεί γενικώς. Επειδή πιστεύω στη μηχανική πλευρά τής ζωής και επειδή νομίζω ότι μετά από 44 χρόνια ορισμένα πράγματα δεν θα τα μάθουμε ποτέ,προσπάθησα να φτιάξω ένα σχέδιο από τις πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω για το ιστορικό τών πρώτων DC-6B τής Ολυμπιακής. Τα έβαλα να κάνουν ένα σταυρό,ένα τετραπολικό,αν θέλετε, προσέχοντας ότι έτσι τα αεροπλάνα εκείνα κάνουν αντικρυστά τις απαραίτητες αντιθέσεις ως πρός τήν τύχη τους.Μεταξύ τους έχουν και χρονικές αντιστοιχίες. Το συμπέρασμα πού έβγαλα είναι ότι το SX-DAE ανήκε σε ένα μηχανισμό πού δεν μπορούσε να αποφύγει.

..............DAD

DAF......................DAI

..............DAE

Δεν θα δώσω αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες. Θα αναμείνω τα όποια σχόλιά σας.Το νήμα έχει "σιγήσει" εδώ και τρία χρόνια και αν δεν το γράψω τώρα πότε θα το γράψω;
 
Η καταχώρηση στο βιβλίο "Η Ιστορία των Δημοσίων Αερομετεφορών στην Ελλάδα" για το ατύχημα, έχει ως εξής:
"
Το DC-6B με νηολόγιο SX-DAE, απογειώθηκε στις 20:05’ της Δευτέρας 8ης/12/1969 από τον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, πραγματοποιώντας την πτήση ΟΑ954 με προορισμό την Αθήνα. Κυβερνήτης ήταν ο Σπύρος Κουλουμουδιώτης, συγκυβερνήτης ο Γρηγόρης Γρηγοράκης, ιπτάμενος μηχανικός ο Αγησίλαος Παπαγεωργίου, αεροσυνοδοί οι Μάρθα Πιταούλη και Μαρίνα Μάσχα, ενώ υπήρχαν και 85 επιβάτες.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν γενικά κακές σε ολόκληρη τη χώρα, με εκτεταμένες νεφώσεις, ασθενείς βροχές και σποραδικές τοπικές καταιγίδες. Υπήρχε ένα ψυχρό μέτωπο που βρισκόταν στις 19:45’ στο ύψος του Ναυπλίου και ταξιδεύοντας ανατολικά, γύρω στις 20:40’ περνούσε από την περιοχή της Αττικής.
Στις 20:24’ το αεροσκάφος ανέφερε στο ΚΕΠ/ΑΘ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών) διέλευση πάνω από την Μήλο σε επίπεδο πτήσης 90 (9.000 πόδια).
Στις 20:41’ ανέφερε στον έλεγχο Προσέγγισης Αθηνών διέλευση πάνω από το Σούνιο στα 5.000 πόδια, προχωρώντας σε ενόργανη προσέγγιση του αεροδρομίου Αθηνών.
Στις 20:42’ με κακές συνθήκες επικοινωνίας προσπάθησε να καλέσει το ΠΕΑ (Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου) Αθηνών. Η επικοινωνία με το ΠΕΑ Αθηνών έγινε δυνατή 55” αργότερα, και δόθηκαν οδηγίες να αναφέρει τη διέλευσή του από το σημείο “Bravo” (σημείο εισόδου στο «Σύστημα Ενόργανης Προσγείωσης» - ILS του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών, στο ύψος πτήσης 3.000 ποδών).
Στις 20:44’ το ΠΕΑ κάλεσε το αεροσκάφος χωρίς να πάρει πλέον απάντηση.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το αεροσκάφος αρχικά πέρασε πάνω από το ύψωμα «Νεάπολη» του Λαυρίου και προχώρησε παράλληλα με την κορυφογραμμή που βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Πλάκα, κατευθυνόμενο βορειοδυτικά. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία παράλληλη της οροσειράς του Κερατοβουνίου (Πάνειον όρος) σε ασυνήθιστα χαμηλό ύψος, καθαρά κάτω από τα σύννεφα, η βάση των οποίων υπολογίστηκε στα 2.000 πόδια, με ελαφρά τάση καθόδου.
Επικρατούσε ισχυρή αυξομειούμενη βροχή που περιόριζε την ορατότητα στα 6-10χλμ, έπνεε ισχυρός ριπαίος άνεμος, ενώ δεν υπήρχαν τη στιγμή εκείνη αστραπές. Το περίγραμμα του αεροσκάφους, τα φώτα πορείας, τα φωτισμένα παράθυρα των επιβατών, φαινόντουσαν καθαρά από το έδαφος μέσα στη νύκτα, ενώ οι κινητήρες ακούγονταν ομαλά, όπως συνήθως.
Το αεροσκάφος προσέκρουσε στην ανατολική πλαγιά του Πάνειου όρους, στη γεωγραφική θέση (παλαιό σύστημα συντεταγμένων) 37° 47’ 58” βόρειο πλάτος, 23° 57’ 19” ανατολικό μήκος, σε υψόμετρο 480 μ. (1.574 πόδια) δηλαδή 45 μ. (150 πόδια) χαμηλότερα από την υπερκείμενη κορυφή, με ταχύτητα γύρω στους 180 κόμβους και πορεία 300°. Οι 90 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ τα συντρίμμια του αεροσκάφους σκορπίστηκαν σε απόσταση 270 μ. Ήταν το χειρότερο ατύχημα στην Ελλάδα, μέχρι το 2005 και το χειρότερο ελληνικού αεροσκάφους μέχρι τις ημέρες μας.
Η 12μελής επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος, υποβοηθούμενη από τους δυο εκπροσώπους των κατασκευαστών του αεροσκάφους και των κινητήρων, αλλά και μετά από τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποίησε το 202 ΚΕΑ («Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων») είχε έτοιμη την έκθεσή της 3 μήνες αργότερα, στις 13/3/1970.
Σύμφωνα με την έκθεση, αιτία του ατυχήματος ήταν η σημαντική εκτροπή του αεροσκάφους από το προκαθορισμένο ίχνος σε συνδυασμό με την κάθοδό του σε ύψος πολύ χαμηλότερο των επιτρεπόμενων 3.000 ποδών. Έμμεσα το ατύχημα αποδίδεται σε εσφαλμένη εκτίμηση του πληρώματος που παρέκκλινε την πορεία του για να αποφύγει το «φράγμα καταιγίδων» με ισχυρές αναταράξεις, που υπολογίζεται ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο ύψος του σημείου “Bravo”. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τη στιγμή εκείνη το πλήρωμα χρησιμοποιούσε το ραντάρ του αεροσκάφους και χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, μπορούμε να εικάσουμε ότι ίσως το στίγμα του βουνού στην οθόνη του ραντάρ της τότε εποχής ερμηνεύτηκε σαν καιρικό φαινόμενο.

"
 
Ευχαριστώ AGV. Αυτό πού εξαρχής επεδίωξα να καταλάβω,έστω και κάπως κουτοπόνηρα ομολογουμένως, ήταν πόση ώρα το αεροπλάνο έμεινε στο έδαφος στα Χανιά και αν εκινείτο με κάποια καθυστέρηση,δηλαδή αν έγινε κάποια σκηνή στο αεροδρόμιο,αν πιέστηκε ο πιλότος να κάνει τήν πτήση τής επιστροφής από ατρόμητους επιβάτες,αν παρεξηγήθηκε σοβαρά με τον αερολιμενάρχη κ.ο.κ. Η δουλειά στο αεροδρόμιο με έκανε να σκέφτομαι έτσι. Τελικά βρήκα ότι το δρομολόγιο ήταν να αναχωρήσει στις 19.30 και απογειώθηκε 20.04 δηλαδή ούτε μισή ώρα καθυστέρηση.Τί πρόλαβε να γίνει σε μισή ώρα; Ο πιλότος μπορεί να μη βγήκε κάν από το πιλοτήριό του.Από τήν άλλη,οι επιβάτες ήταν ενήμεροι για τήν κατάσταση τού καιρού στην Αθήνα,τόσο πού έξι πήγαν και ακύρωσαν και άλλοι έξι από τη λίστα αναμονής πρόλαβαν να μπούν στην πτήση!
Έτσι μού λύθηκαν κάποιες επίμονες απορίες.
Το αεροσκάφος θά προσγειωνόταν από τον 15, όχι από τον 33,δηλαδή μετά το Σούνιο πού είναι το σημείο Β, θα έπαιρνε πορεία σε απόσταση από τις ακτές.Αυτό πού θεωρήθηκε ανεξήγητο στην αρχή,το γιατί βρέθηκε στο σημείο πού κατέληξε, 14-17 χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα τής Αττικής έγινε κατανοητό τρείς μέρες αργότερα: Έχοντας αργές επιστροφές στα όργανα ναυσιπλοϊας λόγω τής (ηλεκτρομαγνητικής) καταιγίδας τήν οποία νόμιζε ότι θα παρέκαμπτε,έστριψε καθυστερημένα αγνοώντας τον θανάσιμο κίνδυνο μπροστά του...
 
Κάτι πού δεν απαντήθηκε είναι γιατί το αεροπλάνο πετούσε σε τόσο χαμηλό ύψος.
ΒΗΜΑ,11 Δεκ 1969: "Ανεξήγητο όμως παραμένει τούτο:Το αεροπλάνο έπρεπε να βρίσκεται σε ύψος 4000 ποδών.Το ύψος στο οποίο προσέκρουσε είναι 1000 πόδια. Είναι κάτι πού δεν μπόρεσε να το εξηγήσει κανένας απ'όσους εξετάσθησαν ως μάρτυρες".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,11 Δεκ: "...Διατί ίπτατο εις τόσον χαμηλόν ύψος,ενώ ακολουθόν κανονικήν διαδικασίαν καθόδου διά προσγείωσιν θα έπρεπε να βρίσκεται εις ύψος άνω τών 3000 ποδών...... α) Ισχυρόν καθοδικόν ρεύμα.Την ώρα πού έγινε το δυστύχημα φυσούσαν άνεμοι ταχύτητος 40 μιλίων από μίαν κατεύθυνσιν νότιο-νοτιοδυτική. Γεγονός πού δικαιολογεί τήν ύπαρξιν καθοδικού ρεύματος εις τήν αντίθετον κατεύθυνσιν(βόρειαν) τού λόφου.Και τούτο διότι είναι γνωστόν,ότι ο άνεμος προσκρούωντας εις οποιοδήποτε εμπόδιον ακολουθεί μίαν καμπύλην τροχιάν,τής οποίας η καμπύλη εις το σημείον προσκρούσεως ανέρχεται, ενώ από την αντίθετον πλευράν ο άνεμος είχε κατεύθυνσιν εκ τών άνω πρός τα κάτω.....
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,12 Δεκ: "Μέσα σ'αυτά τα τρία λεπτά πού απομένουν για την προσγείωσιν εγκαταλείπει το "IFR" δηλαδή τήν ενόργανη πτήσιν και ακολουθεί το "VFR" δηλαδή τήν προσέγγισιν όψεως......Λόγω τής καταιγίδος δεν έβλεπε τήν θάλασσα,αλλά τα φώτα του αεροδρομίου ακολουθόν την οπτικήν ακτίνα,ενώ κάτωθέν του υπήρχαν τα ορεινά εμπόδια πού δεν τα έβλεπε,διότι ήταν ψηλότερα από αυτά.Σε κάποια όμως στιγμή, συνεπεία ίσως καθοδικού ρεύματος, έχασε τήν οπτικήν ακτίνα πού τού έδινε τήν πορείαν του.Αυτομάτως χάνει τα φώτα και πέφτει στο εμπόδιον.Και επέρχεται το μοιραίον.
 
Δυστυχώς σε ένα ατύχημα είναι συχνά δύσκολο να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Η διερεύνηση εξέτασε διάφορες πιθανές αιτίες και κατέληξε (σελ. 62 παράγρ. 2.2.(β) "Πιθανή αιτία"):

"Ως πλέον πιθανή αιτία του ατυχήματος θεωρείται ότι το αεροσκάφος, παρεξέκλινεν του καθορισμένου ίχνους ενοργάνου προσεγγίσεως και κατήλθεν εις ύψος σημαντικώς χαμηλότερον του ύψους ασφαλείας, καθ' όν χρόνον δεν είχεν εντοπίσει επακριβώς την θέσιν του, με συνέπειαν να προσκρούση επί του όρους "ΠΑΝΕΙΟΝ".
Ως παράγων όστις το πιθανότερον συνέβαλεν εις την λήψιν της εσφαλμένης αποφάσεως δια την πραγματοποίησιν των ως άνω παρεκκλίσεων θεωρείται η επικρατούσα δυσμενής καιρική κατάστασις.
... Εν Αθήναις τη 13 Μαρτίου 1970"
 
Επειδή γνωρίζω επακριβώς τις τοποθεσίες των ραδιοβοηθημάτων NDB που σχετίζονταν με το LGAT από ανατολικά, αυτά ήταν τα εξής

Code:
Location            ID      kHz   LAT     LONG     Range Type 
Kavouri             KVR    357   3748N  2345E    200    NDB 
Athens/Glyfada   HN     294   3752N  2344E     25    LMM
Athens/Kavouri   HK      275  3749N  2346E     25     LOM
Cape Sounion     SUN    319  3740N  3402E     50     NDB

Το NDB "SUN" ήταν στην Νέα Ποσειδωνία, μερικά χιλιόμετρα βορείως του Σουνιου προς Λαύριο. Το "HK" ήταν στο Καβούρι κοντά στην Εθνική Οδό, δίπλα σε ένα εκκλησάκι (Αγ. Γεώργιος νομίζω) και το "HN" στην Γλυφάδα, πίσω από τον Αγ. Κωνσταντίνο και κοντά στο γκολφ. Επίσης υπήρχε ένα VOR "ATH" δίπλα στο αεροδρόμιο.

Τα HK & HN ήταν ακριβώς ευθυγραμμισμένα με τον διάδρομο προσγειώσεως, άμεσα συσχετισμένα με το ILS του 33 και μάλιστα διέθεταν marker beacons στους 75 MHz που έδιναν ένδειξη στον πιλότο ότι ήταν ακριβώς από επάνω. Για να πας όμως κατευθείαν από το SUN στο HK περνάς πάνω από ψηλούς λόφους.

Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες προσέγγισης στον 33 προέβλεπαν από SUN NDB πορεία 252o (πάνω από θάλασσα δηλαδή) και μετά επάνω στην radial 153o του VOR ATH ώστε το αεροπλάνο να πιάσει την ευθεία HK - HN - LGAT για προσγείωση στον 33, ή για να περάσει ΒΔ του LGAT και να στρέψει για να προσγειωθεί στον 15. Αυτά όμως είναι στοιχεία της δεκαετίας του 1990, και πιθανώς να διαμορφώθηκαν έτσι ακριβώς εξ αιτίας του συγκεκριμένου δυστυχήματος.
 
Όσο και να κοιτάζω το χάρτη στο wikimapia δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα σχετικά με τήν πορεία πού ακολούθησε το αεροπλάνο πάνω στην πλαγιά τού βουνού.Όχι ότι σκοπεύω να πάω,δεν πάω σε τέτοια μέρη, από απλή περίεργεια.Κάποτε διάβαζα αποκρυφισμό. "Η μνήμη τών αντικειμένων", έτσι λέγεται.Ο νοών νοείτω.Θα ήθελα όμως,αν συμφωνείτε,να το ερευνήσουμε και αυτό.Διαβάζω ότι ορισμένοι έχουν πάει. Κάποιοι από το ΠΟΛΚΕΟΑ είχαν πάει πριν από 8-10 χρόνια,ξεναγήθηκαν από κάτοικο και έκαναν δισέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό τους. Διαβάζω στις εφημερίδες τής εποχής ότι τη στιγμή τής πρώτης πρόσκρουσης,το αεροπλάνο έκανε μία ελαφριά αριστερή στροφή,σημάδι ότι το πλήρωμα είχε αντιληφθεί τήν απόκλιση στην πορεία του και επιχειρούσε να τη διορθώσει.Το αεροπλάνο ξαναπήρε μικρό ύψος για 200 περίπου μέτρα και μετά από άλλες δύο-τρείς προσκρούσεις συνετρίβη οριστικά.Από αεροφωτογραφία πού έχω βρεί φαίνεται ότι είχε καταλήξει σε ίσιωμα.Η ουρά από τήν αδράνεια βρέθηκε μπροστά από το δεξί φτερό ξεχαρβαλώνοντας το οριζόντιο σταθερό,ενώ το μπροστινό μέρος τής ατράκτου έφυγε μπροστά. Δεν ξέρω άν αξίζει τον κόπο,πάντως δεν είναι το σημείο πού δείχνει το wikimapia. Φαίνεται ένα σημαδάκι σα συνδετήρας πού αν το μεγεθύνετε λέει DC-6 crash.Δίπλα έχει ένα τρίγωνο όπου υπάρχει,λέει,εγκατάσταση με αιολικά.Είναι δυνατόν;
 
Top