Στόλος της Aegean Airlines

  • Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το SX-VVO είναι το πρώην N715AA , c/n 5364.

Φωτογραφία πάνω από την Μ. Βρετανία: 20220122094530-IMG-7411-01
 
Καλημέρα σε όλα τους φιλους. Ανοίγω μεγάλη κουβέντα αλλα σαν νέος στο φόρουμ θα ήθελα να ρωτησω πως βλέπετε το μέλλον της Aegean τα επόμενα 4-5 χρόνια. Εφόσον φέτος πιάσει το 80-85% του 19 και με τη προοπτική του τέλους των ιστοριών (πόλεμος, covid). Θα συνεχίσει στην σίγουρη τακτική των τελευταίων ετών ( Α320 και πάμε για το σίγουρο κέρδος) ή θα τολμήσει το βήμα παραπάνω (widebodies) αν βρεθούν προοπτικές;
 
Last edited:
Επειδή δεν διαφαίνεται το τέλος των ιστοριών (πόλεμος, covid), μάλλον θα τηρήσει συντηρητική πολιτική.
 
Ο κ. Βασιλάκης πριν λίγα χρόνια είχε περιγράψει την ΤΗΥ ως την εταιρία πρότυπο για την Aegean, σε μια ομιλία του.
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είχε στο νου του, αλλά φαίνεται ότι “έκλεινε” το μάτι και σε long range και σε widebodies καποια στιγμή εντός 5ετιας.
Σήμερα μάλλον δεν θα το έλεγε αυτό…
Αν επανέλθει ( και μείνει ) κάποια κανονικότητα, τότε ίσως να κοίταζε η Aegean να κλείσει πρώτα κάποιες τρύπες στα short haul, δηλαδή πιο μικρά αεροσκάφη και πιο πολλές συχνότητες στους δευτερεύοντες προορισμούς της και μετά να κοιτάξει τα πιο μακρινα δρομολόγια.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορεί να υπάρξει και ένα άλλο hub δίπλα από την Κωνσταντινούπολη απλά και μόνο επειδή η πίτα μεγάλωσε. Αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, δεν νομίζω πως η Aegean θα μπορέσει ποτέ να γίνει στα μακρινά κάτι μεγαλύτερο της Swiss ή της Austrian, κυρίως γιατί η ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα δεν κάνει τέτοια ανοίγματα ούτε διέπεται από μακρόπνοα οράματα.
 
Δεν νομίζω πως χρειάζεσαι widebodies αυστηρά για long haul πτήσεις. Δηλαδή νομίζω πως με ένα Α330 μπορείς να πας Λονδίνο ή Φρανκφούρτη πχ. Συγχωρέστε με αν δεν ξέρω καλά απλά δεν τους βλέπω να έχουν τα guts για το βήμα παραπάνω. Γιατί όπως και να το κάνουμε το hub το κάνει η εταιρεία και όχι το ανάποδο.
 
Εγω πιστευω οτι η Aegean δεν μπορει και ουτε θα γινει ποτε ΤΚ, αλλα μια αξιοπρεπει παρουσια στα μακρινα δρομολογια θα μπορουσε να πετυχει. Β787-9 η Α330-900 ακομα και Α350-900 με προορισμους οπως Νεα Υορκη, Σικαγο, Τοροντο στην Αμερικη, Τοκυο, Σανγκαη, Χονγκ Κονγκ και Δελχι στην Ασια. Το 787-9 μπορει να παει και χωρις σταση εως τη Μελβουρνη μια πολυ καλη περιπτωση. Σε αργοτερο χρονο Λος Αντζελες, Σαο Παολο, Μπουενος Αιρες, Γιοχανεσμπουργκ, Ναιρομπι, Λαγκος και ισως κανα δυο ακομα προορισμοι στην Ασια θα μπορουσαν ακομα να προστεθουν. Μικρων και μεσαίων αποστασεων δικτυο υπαρχει που να μπορει να υποστιριξει αυτα τα δρομολογια σε προοπτικη δεκα ετών.
 
Ινδία φτάνει πάντως και με τα Α321 ( στην καλύτερη Α321LR ) αλλά πρόκειται για σχετικα μεγάλο άνοιγμα που δεν ξέρω αν η Aegean είναι σε θέση να κάνει , τουλάχιστον για τώρα.

 
Πάντως πιο γρήγορα βλέπω την SKY να δοκιμάζει προς Ασία μεριά, παρά την Aegean.
 
Καταρχάς η Α3 δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για νέο στόλο πέρα από τα ΝΕΟ που ξέρουμε. Δεν βάζεις από την μια στιγμή στην άλλη νέα α/φη πόσο μάλλον μεγάλα. Δεύτερον το οικονομικό περιβάλλον παραείναι ρευστό. Τιμές ενέργειας/καυσίμων, πληθωρισμός και αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού, η κλειστή αγορά της Ρωσίας έχουν ρίσκο για γρήγορες αποφάσεις.

Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις και από την πλευρά του ΥΠΕΞ για άνοιγμα της ινδικής αγοράς (και εκεί έχει ενδιαφέρον). Στην Αφρική οι κινήσεις δεν έχω ακούσει να περιλαμβάνουν τα αεροπορικά (που αν η Ethiopian συνεχίσει την Αθήνα, θα έχει και λίγη τύχη). Το ερώτημα δεν είναι αν τα wide bodies μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, αυτό έχει απαντηθεί και είναι όχι (οι αμερικάνικες έχουν δεκάδες wide bodies και μπορούν να χωρέσουν την εποχιακή Αθήνα). Δεν μπορούν αυτά τα αεροσκάφη να δουλεύουν 2 μήνες μόνο, ούτε μπορούν να ανταγωνιστούν εύκολα τις μεγάλες εταιρείες στα δρομολόγια που υπάρχει ελληνικό στοιχείο. Η Air France ξεκινά την navette πάλι για JFK με αναχωρίσεις το απόγευμα κάθε μια ώρα. Πόσοι πελάτες υπάρχουν που θα τα σκάσουν γερά για να μην έχουν 1 ώρα transit στο CDG; Η Μελβούρνη έτσι και αλλιώς έχει στάση, πόσο καλύτερος από την Singapore ή την EK μπορείς να γίνεις; Προσωπικά το όποιο μέλλον το βλέπω σε transit επιβάτες για μεσαίους προορισμούς που δεν εξυπηρετούνται καλά, και όπως κάνει η ΤΗΥ που δεν στοχεύει Τούρκους επιβάτες (πέρα της Β.Ευρώπης σαφώς) η πελατεία σου να είναι από ''παντού΄. Η γεωγραφία δίνει στην Αθήνα πλεονέκτημα για κάποιες χώρες (και όχι για όλες όπως πολλοί πιστεύουν) και εκεί είναι και η Ινδία. Άρα μπορείς να πας τον Ινδό στο Μάντσεστερ ή στο Μιλάνο φτηνότερα από το direct (όταν υπάρχει); Οι εταιρείες έχουν δεδομένα για το ποιοι προορισμοί είναι υπο-εξυπηρετούμενοι και πλέον θα δούμε σίγουρα μια μικρή ''επανάσταση'' με τα Α321LR και A321XLR που θα εξυπηρετούν προορισμούς που δεν θα μπορούσαν να είναι κερδοφόροι πριν με λιγότερο απο 220-240 επιβάτες. Μένει να δούμε αν θα αντιδράσει η Α3 και πώς.
 
Last edited:
Top