THY - τα φώτα των EXITs δεν ανάβουν

• Thread starter Thread starter Μάρη
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Μάρη

Low-Cost-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
DLH
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Πτήση ΤΗΥ Κων/πολη Αθήνα - πριν μια εβδομάδα: παρατηρώ ότι κατά την απογείωση η φωτεινή επιγραφή EXIT δεν ανάβει. Σε καμία έξοδο. Το λέω στον προιστάμενο καμπίνας - μου λέει μασημένα λόγια - του λέω "faulty maintenance" πάει στο cockpit - φέρνει τον κυβερνήτη. Ο κυβερνήτης κάνει πως κοιτάει τις εξόδους (μα τι να δει εκείνη την ώρα στα 30.000 ft?) - μου λέει "μην ανησυχείτε θα αναψουν στην προσγείωση" - εγώ καταλαβαίνω "βαριόμουν να κάνω το checklist κατά την απογείωση". Πλην όμως, ούτε στην προσγείωση δεν ανάβουν. Με περιμένει (ο κυβερνήτης φοράει και το πηλίκιο) στην αποβίβαση να μου πει ότι όντως υπάρχει ηλεκτρικό πρόβλημα "thank you for notifying, etc..." "make sure you fix it before you take off tomorrow morning" λέω εγώ - "absolutely" λέει αυτός.

Και ρωτάω τώρα εγώ: είναι υποχρεωμένος αν τα φιάξει στο Βενιζέλος; Και τι σημαίνει να μην ανάβουν τα EXITs; Είναι μέρος γενικότερου ηλεκτρικύ συστήματος; Δηλαδή έχουν πρόβλημα και τα slides; Μάρη

Υποψιάζομαί ότι το πρόβλημα ανάγεται στά λαμπάκια που είναι μέσα από τίς φωτεινές επιγραφές και συνεπώς η αποκατάσταση τού προβλήματος δέν απαιτεί να βάλουν το αεροπλάνο στο υπόστεγο και να το κάνουν φύλλο και φτερό-απλά χρειάζεται να ξεβιδώσουν τίς επιγραφές και ν'αλλάξουν τους γλόμπους.Αυτό μπορεί να γίνη σε οποιδήποτε αεροδρόμιο που είναι τακτικός προορισμός τής εταιρείας και έχει εκεί τεχνικούς.Ωστόσο:

Τα ΕΧΙΤ lights είναι αναμμένα όσο το αεροπλάνο βρίσκεται στο έδαφος και παίρνει ρεύμα (από APU-δικό του ή εξωτερικό).Αρα δέν χρειάζεται ιδιαίτερο check πρίν την απογείωση.Συνεπώς το ότι δέν άναψαν στην αρχή τής καθόδου γιά προσγείωση οφείλεται είτε στο ότι τα λαμπάκια αυτά κάηκαν (αλλά είναι λίγο απίθανο να κάηκαν ταυτόχρονα και στίς έξι εξόδους-4 κύριες θύρες και 2 overwing-ακόμα κι'άν στο αεροπλάνο επέβαινε ο Μητσοτάκης :mrgreen: ) είτε στο ότι το circuit breaker (η "ασφάλεια" δηλαδή) τού συγκεκριμένουν συστήματος ήταν off (κι'αυτό λίγο περίεργο είναι,ο έλεγχός του περιλαμβάνεται στο before landing check άν δέν απατώμαι).

Τα slides είναι άσχετα με τίς επιγραφές,οπότε λειτουργούν ακόμα και άν αυτές είναι χαλασμένες.

τα exit αναβουν μονο σε περιπτωση αναγκης μαζι με τα path markins.ειναι απο τα λιγα συστηματα του α/φους που περνουν ρευμα μονο απο τη μπαταρια.
περιεχουν λουριδες φωσφορου για αυτο πολλες φορες φαινονται σαν αναμενα.

Αγαπητέ Vassilis, δε συμφωνώ. Σε κάθε -μα κάθε προσγείωση και απογείωση, σε κάθε -μα κάθε εταιρία που ταξιδεύω τα EXITs ανάβουν και έχουν και ηχητικό σήμα, μόλις ο κυβερνήτης καλέσει το πλήρωμα να πάρει θέση για απογείωση/προσγείωση. Μάρη

Αν εννοείς τα φώτα που γράφουν EXIT (emergency signs) και όχι κάτι άλλο, δεν υπήρχε βλάβη, τα φώτα αυτά ανάβουν αυτόματα μόνο σε περίπτωση ολικής απώλειας των ηλεκτρικών (ή/και αποσυμπίεση καμπίνας, ενεργοποίηση escape slide στα σύγχρονα α/φη πχ Α320) ή αν το επιλέξει το πλήρωμα για τεστ ή για συγκεκριμένους λόγους.
Σωστο και αυτό που έγραψε ο Vassilis, μερικά αεροπλάνα έχουν αυτόφωτες πινακίδες χωρίς μπαταρία και φαίνονται "αναμμένα" αν υπάρχει χαμηλός φωτισμός

Μπορεί να μην έχουν όλοι τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα, αλλά η λογική αρκεί για να εξηγήσει πολλά πράγματα.
-Ποιός ο λόγος να ανάβουν αυτές οι επιγραφές χωρίς λόγο (emergency) αν υπάρχει κανονικό φώς και ορατότητα στην καμπίνα?
-Ποιός ο λόγος να ανάβουν όταν τροχοδρομεί ή πετάει το αεροπλάνο, θα σωθεί κανείς αν ανοίξει την πόρτα και πηδήξει έξω?
-Εχει τύχει στο σπίτι σου να καούν ΟΛΕΣ οι λάμπες μαζί?

Δεν ξέρω, ίσως κι εγώ να κάνω λάθος, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι (τουλάχιστον) στα Airbus οι πινακίδες που γράφουν exit ανάβουν την ώρα τροχοδρόμησης και απογείωσης. Σβήνουν με το gear up. Επίσης ανάβουν μόλις ο κυβερνήτης κατεβάσει τους τροχούς.

Αυτα τουλάχιστον πιστεύω να εχω παρατηρήσει.

Στα Α32S τα ΕΧΙΤ ανάβουν -εκτός της περίπτωσης ανάγκης οπού εκέι κάποιος τα έχει ανάψει- όταν

α: το L/G είναι down & locked και o κυβερνήτης έχει σε auto το NO SMOKING.
β: αν το NO SMOKING είναι ΟΝ

Αλλά πριν μου πει κανείς τπτ :evil: check AMM extract:

emerlts.jpg

emerlts.jpg

Αυτά για το 737,

άρα αν ανάβουν ή όχι, έχει σχέση με τον συγκεκριμένο τύπο α/φους και τις επιλογές που έχουν γίνει απο το πλήρωμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πιστεύω οτι πρόκειται για βλάβη.

Αρα πλέον το ερώτημα είναι με τι αεροσκάφος πέταξε ο/η Μάρη....... :D
βέβαια το πιο πιθανό είναι το Β738...

Ναι εννοώ τα emergency signs. Ανάβουν πάντα. Έχουν και ηχητικό σήμα -στα Airbus σίγουρα. Δεν φωσφωρίζουν - ανάβουν. Φυσικά και υπάρχει λογική - προφανώς είναι ακριβώς η ίδια λογική που θέλει τα φώτα της καμπίνας να σβήνουν (dim) κατά την προσγείωση/απογείωση τις βραδυνές ώρες. Το αεροπλάνο είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο για κατάσταση ανάγκης. Αφού και ο κυβερνήτης της ΤΗΥ παραξενέυτηκε που δεν άναψαν και παραδέχτηκε ότι υπήρχε κάποιο ηλεκτρικό πρόβλημα. Αν τελικά δεν υπάρχει αλλη εξήγηαση από τα καμμένα λαμπάκια, τι να πω; μπορεί να κάηκαν ένα-ένα κατά καιρούς και κανείς να μην το είχε πάρει είδηση στο μεταξύ. Πάλι faulty maintenance είναι. Αύριο πετάω πάλι με ΤΗΥ - δύο πτήσεις. Για να δουμε. Μάρη