Στο δρόμο της υλοποίησης
Εν μέσω επικρίσεων πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τη νέα Ολυμπιακή
23 Νοεμβρίου
Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν αποχώρησε, αλλά στηλίτευσε την απουσία του Μιχάλη Λιάπη από τη Βουλή
Αθήνα :
Εν μέσω βολών από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την ένταξή της σε «άσχετο» νομοσχέδιο, αποχώρησης του τέως προέδρου του Κοινοβουλίου Απόστολου Κακλαμάνη και επικρίσεων του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου για την απουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών, ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή η τροπολογία για την Ολυμπιακή.
Η ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», το οποίο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στα περισσότερα απ' αυτά.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην εισαγωγή της τροπολογίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -«σε άσχετο νομοσχέδιο» όπως υποστήριξαν- ενώ στη συνέχεια σημείωσαν ότι η ρύθμιση είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου και έτσι, δεν είναι δυνατόν να τύχει της στήριξής τους.
Τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν την τροπολογία, εμμένοντας στη θέση τους υπέρ της παραμονής της Ολυμπιακής στο Δημόσιο.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών, Αναστάσιος Νεράντζης, επισήμανε ότι, μετά από την απόφαση που πήρε το Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η Ολυμπιακή δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να πετάει με το παρόν καθεστώς» και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στις επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να προλάβει τη θερινή περίοδο.
«Η τροπολογία συνιστά μόνο το όχημα του νέου σχήματος της εταιρείας» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στο επικείμενο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, που επεξεργάζεται ο οίκος AMBER.
Οι τόνοι της συζήτησης της τροπολογίας ήταν από την αρχή υψηλοί, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να συζητηθεί η ρύθμιση την Τετάρτη, επισυναπτόμενη στο σχέδιο νόμου για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης αυτής, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αποχώρησε από την αίθουσα, καθώς απορρίφθηκε η πρότασή του να συζητηθεί την Τρίτη, ως αυτόνομο νομοσχέδιο.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Σ.Δαϊλάκης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία γιατί η Ολυμπιακή ψάχνει τον Ωνάση της. Το ΠΑΣΟΚ άφησε μια εταιρεία που μπορεί να ονομαστεί 'αϊτός χωρίς φτερά' και κατάντησε τους εργαζομένους, αντί να πετούν, να περπατούν».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η τροπολογία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου. Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δ.Γεωργακόπουλου. «Μας ζητάτε» είπε, «να ψηφίσουμε το απόλυτο μηδέν. Ένα άδειο σακί, χωρίς να λέει τίποτα για τους εργαζομένους, για τα κεφάλαια».
«Ζητάτε, χωρίς κατοχύρωση κανενός και για τίποτα, να δώσουμε μια λευκή επιταγή. Όλα αφήνονται στις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών.
Βεβαίως, ο κ. Λιάπης δεν ήρθε εδώ. Φυλά τις κακοτοπιές, γιατί φοβόταν μήπως χάσει το προφίλ» σχολίασε.
Στην απουσία του υπουργού Μεταφορών από τη συζήτηση της τροπολογίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος: «Δεν τολμά να εμφανιστεί εδώ ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο κ. Σιούφας ούτε ο κ. Αλογοσκούφης. Ντρέπεστε».
«Με αυτόν τον τρόπο, με 17 γραμμές διαλύεται η Ολυμπιακή και αντικαθίσταται με ένα υβρίδιο άγνωστης προοπτικής βιωσιμότητας. Είναι ένα στίγμα στην ιστορία των κυβερνητικών δράσεων και του Κοινοβουλίου μας. Έρχεται αυτό το ραβασάκι, χωρίς να έχουμε υπόψη ούτε το επιχειρησιακό σχέδιο ούτε ζητήματα αυτοτέλειας σε σχέση με την κυβέρνηση ούτε απόψεις για τις συμμαχίες» σχολίασε.
Διαφορετική υπήρξε η προσέγγιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, ο οποίος υποστήριξε ότι «δημόσιος χαρακτήρας και ανταγωνιστική Ολυμπιακή με τους κανόνες της αγοράς, δεν συμβιβάζονται. Ας μην χαϊδεύουμε τα αυτιά των εργαζομένων».
«Εμείς θέλουμε κρατικό αερομεταφορέα επιδοτούμενο από το κράτος και είμαστε αντίθετοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε, ενώ η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υποστήριξε πως «υπογράφεται η εκτέλεση όλου του προμελετημένου εγκλήματος, όπου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συμφωνεί να δοθεί ένας τομέας της εθνικής οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο».
Οι απαντήσεις του υφυπουργού Μεταφορών
Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Μεταφορών αναίρεσε το επιχείρημα του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Χρίστου Βερελή, ότι η ΝΔ παρέλαβε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές χωρίς χρέος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι αληθέστατο, αλλά ήταν μηδέν και το ταμείο και το διοικητικό σχήμα στη διεύθυνση πτητικής εκμετάλλευσης. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, η νέα, παρθένος Ολυμπιακή είχε προλάβει να κάνει ζημιά της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ».
Στο επιχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις, καθώς επιθυμούσε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ο κ. Νεράντζης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε κατ' αρχάς με τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά αναγκάστηκε να κηρύξει άκυρο τον προηγούμενο διαγωνισμό, καθώς «έμενε σταθερός και ακίνητος επί πολλούς μήνες».
Στη συνέχεια προσέφυγε σε ένα διεθνούς κύρους σύμβουλο προκειμένου να βοηθήσει στην πώληση της Ολυμπιακής, υπήρξε ένα «σύμφωνο κατανοήσεως» με τον επικρατέστερο υποψήφιο αγοραστή, αλλά το Σεπτέμβριο ήρθε η απόφαση της Κομισιόν να επιστρέψει η εταιρεία 540 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος -κάτι που θα επιβάρυνε τον αγοραστή-, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί αναγκαστικά στην κατάθεση της υπό συζήτηση τροπολογίας.
Τέλος, απαντώντας στην Αριστερά, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «δημόσια Ολυμπιακή σημαίνει ότι σε κάθε ελλειμματικό βήμα θα πρέπει να καλύπτει το κράτος. Δεν έχουμε δυστυχώς την πολυτέλεια αυτή, οι κοινοτικές συνέπειες είναι μεγάλες».
link
http://stocks.pathfinder.gr/?page=news&article=16026