Oταν ένας χειριστής παίρνει σήμερα "type rating" σταματώντας μετά το ground school στο simulator -γι αυτό έβαλα τα εισαγωγικά δηλ δεν βάζει το type rating στο πτυχίο του- είναι κουτό να περιμένει πρόσληψη στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο διότι δεν έχει ουσιαστικά κανένα προσόν πέραν του βασικού πτυχίου δηλ CPL with ATPL theory credit+MCC.
Σήμερα το παιχνίδι έχει φουντώσει για τα καλά και το επάγγελμα πλέον είναι ελιτίστικο δηλ το λούμπεν προλεταριάτο πρέπει να το σκεφτεί πολύ να προχωρήσει. Οι εταιρίες έτσι κι αλλοιώς πρόβλημα έλλειψης χειριστών ούτε έχουν ούτε και πρόκειται να αντιμετωπίσουν.(Οποιος θέλει να διαβάζει τις μπαλαφάρες της ΙΑΤΑ που λέει οτι θα χρειαστούν στον πλανήτη 120.000 χειριστές μέχρι το 2025, δικαίωμά του). Τι γίνεται λοιπόν? Απλά πράγματα. Παίρνεις το frozen ATPL σου, γράφεις σ ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας και σου απαντούν: Ελάτε σ εμάς να κάνετε το full type rating δηλ ground school+simulator+6 touch & go και μετά σας προσλαμβάνει η τάδε εταιρία να βάλετε 500 ώρες line training F/O B737NG, A319/320 πληρώνοντας 20-25000 ευρώ και μετά σίγουρα θα βρείτε δουλειά (ή θα σας κρατήσουμε εμείς-κι όποιος τσιμπήσει τσίμπησε...). Ετσι οι εταιρίες βγάζουν λεφτά κι από τους επιβάτες κι από το πλήρωμα δηλ βγάζουν τον ένα μισθό του κόκπιτ (του cpt ή του f/o) από τον εκπαιδευόμενο!!!
Αρα, μιλώντας για τους 650 άνεργους έλληνες χειριστές που είναι και σε ηλικία και σε προσόντα κατάλληλοι για πρόσληψη με τους συνήθεις και τρέχοντες όρους της αγοράς, ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να πιάσει δουλειά σε μεγάλη εταιρία με μεγάλα αεροπλάνα κλπ. Μετά τις πρόσφατες αλλά και τις επικείμενες απολύσεις χειριστών που θα γίνουν από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες εντός του 2011, το πράγμα θα γίνει ακόμα πιο οδυνηρό.
Ετσι- για να στρογγυλέψουμε και την κουβέντα μας- το type rating (full or not) είναι ένα ρίσκο που δεν έχει καμμιά εφαρμογή στην Ελλάδα. Απλώς ανοίγει το δρόμο για την Ανατολή εάν γίνει έξυπνη διαχείρισή του δηλ βάλει κάποιος και line training κλπ οπότε με ώρες επί τύπου ανοίγει πιο εύκολα τις πόρτες των εταιριών...