το μελλον του επαγγελματος-συζητηση

  • Thread starter Thread starter decryal
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Γενικώς βλέπω ότι το μέλλον για τους νέους και άπειρους χειριστές είναι δύσκολο.Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όλες οι εταιρίες ψάχνουν για έμπειρους χειριστές με ώρες και πάνω απ' όλα το τύπο για να μην μπουν σε έξοδα εκπαίδευσης πληρωμάτων.Διστυχώς σιγά σιγά όποιος ξεκινάει την εκπαίδευση του για επαγγελματίας πιλότος θα πρέπει να υπολογίζει τα έξοδα και του type rating διότι δεν θα έχει τύχη να βρει δουλειά διαφορετικά. :?
 
Δεν είναι όμως ούτε για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους εύκολο να βρουν τα λεφτά για το type rating... Πιστεύω οτι σε λίγο καιρό όταν θα αρχίσουν τα πράγματα στην Ευρώπη να ξαναπαίρνουν την ανιούσα και θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση χειριστών, τότε θα αρχίσουν οι εταιρίες πάλι να ζητάνε "χαμηλό-ωρους" πιλότους χωρίς type rating, όπως τον παλιό καλό καιρό. Μέχρι τότε, όποιος αντέξει δυστυχώς...
 
Πότε με το καλό υπολογίζεις να γίνει αυτό?
Τουλάχιστον σε τίποτα ευρωπαϊκές αερολέσχες θα έχουμε καμιά ελπίδα?
 
MerNion":qsz73f15 said:
Δεν είναι όμως ούτε για τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους εύκολο να βρουν τα λεφτά για το type rating... Πιστεύω οτι σε λίγο καιρό όταν θα αρχίσουν τα πράγματα στην Ευρώπη να ξαναπαίρνουν την ανιούσα και θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση χειριστών, τότε θα αρχίσουν οι εταιρίες πάλι να ζητάνε "χαμηλό-ωρους" πιλότους χωρίς type rating, όπως τον παλιό καλό καιρό. Μέχρι τότε, όποιος αντέξει δυστυχώς...

Ωστόσο και αυτό το type rating δέν είναι κάτι που περιορίζει τίς πιθανότητες τών νέων πιλότων να βρούν δουλειά (αλλά και τών εταιρειών να βρούν πιλότους;) Δέν μπορείς να είσαι type-rated σε πολλούς τύπους ταυτόχρονα και άν π.χ. υπάρχουν τρείς εταιρείες που ζητάνε από 10 πιλότους η κάθε μιά,γιά τα 320 τους,ένας που έχει 737 rating δέν μπορεί να πάη σε καμμία απ'αυτές.Οπότε χάνουν οι εν λόγω εταιρείες ένα δυνητικά ικανό συνεργάτη και χάνει και αυτός ευκαιρίες γιά δουλειά απλώς επειδή δέν ταιριάζουν οι..τύποι τους.
 
Το βασικότερο είναι (προσωπική μου άποψη) οτι κάποιος που πήρε το type rating π.χ. για το 320 και δεν έχει πετάξει ουτε καν 1 ώρα σε airline στον τύπο αυτό, δεν αξίζει μία για την εταιρία. Ειδικά αν το πάρω τώρα (Μάρτιος του 2011) και πάω σε μια εταιρία για πρόσληψη 6-8-10 μήνες μετά... Αχρηστο...
 
Μήπως λοιπόν θα πρέπη οι εταιρίες να πάψουν να τα θέλουν όλα "στό πιάτο";

Ενας πιλότος με 35000 ώρες στο ενεργητικό του έχει αποκτήσει μιά πολύτιμη πτητική εμπειρία και το γεγονός ότι την απέκτησε σ'ένα 737 δέν έχει και τόσο μεγάλη σημασία-οι καιρικές συνθήκες,το traffic καί οι λοιπές συνθήκες που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας πιλότος δέν αλλάζουν ανάλογα με τον τύπο που πετάει (π.χ. την ίδια θύελλα θα συναντήση και μ'ένα 737 και μ'ένα 320 και μ'ένα IL96-αυτό που θα "μετρήση" περισσότερο είναι το airmanship τού πιλότου,τα κουμπάκια και τα όργανα δέν είναι δύσκολο να τα μάθη...).

Αλλωστε,οι μέν type-rated που ήδη πετάνε και θέλουν να πάρουν "μεταγραφή" σε άλλη εταιρία δέν είναι τόσο πολλοί όσο οι άνεργοι non-type rated μέν αλλά κάτοχοι ATPL (έστω και "παγωμένου").

Και εν πάσει περιπτώσει,ένας νέος,πρωτοπροσλαμβανόμενος πιλότος μπορεί εύκολα να προσαρμοστή στην φιλοσοφία μιάς εταιρίας ενώ αυτός που προέρχεται "εκ μεταγραφής" (που λένε και στο ποδόσφαιρο) κουβαλάει μαζί του την νοοτροπία τής προηγούμενης εταιρίας του-που μπορεί να είναι και λανθασμένη....
 
Αυτη http://www.pilotcareercentre.com/ η ιστοσελιδα ειναι εγκυρη? Δηλαδη μπορει να βασιστει καποιος σε αυτα που γραφει περι προσληψεων κλπ για καθε εταιρεια?
 
Φαίνεται αξιόπιστο και τακτικά ενημερωμένο!

Και οι προσφορές εργασίας που είδα μέσα αναφέρονται σε πιλότους που ήδη έχουν κάποια εμπειρία της τάξεως των 3000 ωρών και πάνω... οπότε εγκυρότατο μου φαίνεται! :oops:
 
Oταν ένας χειριστής παίρνει σήμερα "type rating" σταματώντας μετά το ground school στο simulator -γι αυτό έβαλα τα εισαγωγικά δηλ δεν βάζει το type rating στο πτυχίο του- είναι κουτό να περιμένει πρόσληψη στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο διότι δεν έχει ουσιαστικά κανένα προσόν πέραν του βασικού πτυχίου δηλ CPL with ATPL theory credit+MCC.

Σήμερα το παιχνίδι έχει φουντώσει για τα καλά και το επάγγελμα πλέον είναι ελιτίστικο δηλ το λούμπεν προλεταριάτο πρέπει να το σκεφτεί πολύ να προχωρήσει. Οι εταιρίες έτσι κι αλλοιώς πρόβλημα έλλειψης χειριστών ούτε έχουν ούτε και πρόκειται να αντιμετωπίσουν.(Οποιος θέλει να διαβάζει τις μπαλαφάρες της ΙΑΤΑ που λέει οτι θα χρειαστούν στον πλανήτη 120.000 χειριστές μέχρι το 2025, δικαίωμά του). Τι γίνεται λοιπόν? Απλά πράγματα. Παίρνεις το frozen ATPL σου, γράφεις σ ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας και σου απαντούν: Ελάτε σ εμάς να κάνετε το full type rating δηλ ground school+simulator+6 touch & go και μετά σας προσλαμβάνει η τάδε εταιρία να βάλετε 500 ώρες line training F/O B737NG, A319/320 πληρώνοντας 20-25000 ευρώ και μετά σίγουρα θα βρείτε δουλειά (ή θα σας κρατήσουμε εμείς-κι όποιος τσιμπήσει τσίμπησε...). Ετσι οι εταιρίες βγάζουν λεφτά κι από τους επιβάτες κι από το πλήρωμα δηλ βγάζουν τον ένα μισθό του κόκπιτ (του cpt ή του f/o) από τον εκπαιδευόμενο!!!

Αρα, μιλώντας για τους 650 άνεργους έλληνες χειριστές που είναι και σε ηλικία και σε προσόντα κατάλληλοι για πρόσληψη με τους συνήθεις και τρέχοντες όρους της αγοράς, ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να πιάσει δουλειά σε μεγάλη εταιρία με μεγάλα αεροπλάνα κλπ. Μετά τις πρόσφατες αλλά και τις επικείμενες απολύσεις χειριστών που θα γίνουν από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες εντός του 2011, το πράγμα θα γίνει ακόμα πιο οδυνηρό.

Ετσι- για να στρογγυλέψουμε και την κουβέντα μας- το type rating (full or not) είναι ένα ρίσκο που δεν έχει καμμιά εφαρμογή στην Ελλάδα. Απλώς ανοίγει το δρόμο για την Ανατολή εάν γίνει έξυπνη διαχείρισή του δηλ βάλει κάποιος και line training κλπ οπότε με ώρες επί τύπου ανοίγει πιο εύκολα τις πόρτες των εταιριών...
 
Το ερώτημα όμως είναι αν ξανά στο άμεσο μέλλον θα μπορεί κάποιος να βρει δουλειά με Frozen ATPL και χωρίς να πρέπει να δαπανήσει πολλά επιπλέον χρήματα για Type Rating, Line Training...
 
Top