Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

• Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
seven4seven":2lwkreva said:
Γιατί το πρώην MD95 το είπαν 717-200 αλλα το ίδιο (αλλα μακρύτερο) MD-90 το άφησαν έτσι αντί να το πούν 717-300?

ΓΙΑΤΙ? ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ? :D

Γιά όλα αυτά έχω κάποια θεωρία, αλλά είναι δική μου θεωρία και όχι κάτι επίσημο. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι το MD-90 έμεινε με αυτό το όνομα, γιατί είχε σχεδιαστεί και φτιαχτεί πρωτού η Boeing αγοράσει την McDonellDouglas. Αφότου πέσανε οι υπογραφές, τα μετέπειτα αεροσκάφη πήραν Boeing αριθμό μοντέλου.

η δικη μου αποψη ειναι πως με το 95 η boeing ηθελε να καλυψη ενα κενο στην γκαμα της....γι αυτο και το υιοθετησε και το μετονομασε ετσι ωστε να γινει ενα <<πραγματικο>> boeing. αντιθετα το md90 το...σκοτωσε οσο πιο συντομα μπορουσε...μιας και δεν επιθυμουσε εσωτερικο ανταγωνισμο με το 737....

μια αλλη εκδοχη ειναι η εξης. οντας τα 90 και 737 παρομοια αεροπλανα δεν τα εδοσε παρομοια ονοματα με σκοπο να δημιουργησει η ιδια το <<αντιπαλο>> δεος στο δικος της προιον....στοχος θα ηταν να πρεσεγγισει πελατες που για διαφορους λογους δεν επιθυμουσαν να εχουν στον στολο τους boeing....η δημιουργεια ενος εικονικου αντιπαλου ειναι μια μεθοδος για μια εταιρια ωστε να μεγαλωσει το μεριδο της στην αγορα

Ας θέσω και εγώ την απορεία μου που την έχω τόοοσο καιρό και καμία αεροσυνοδός δεν ξέρει να μου απαντήσει ποτέ (πέρα από το κλασικό: "Αφού το λένε οι οδηγίες οτι απαγορεύετε, κάτι θα ξέρουν αυτοί που το έγραψαν").

Λέει στα φυλλάδια ασφαλείας οτι απαγορεύονται συσκευές με κεραία (π.χ. φορητό ραδιόφωνο). Τώρα εμένα που έχω και 5 γνώσεις φυσικής και περί ραδιοκυμάτων και RF γενικά, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί μια παθητική συσκευή (που δεν εκπέμπει, απλά λαμβάνει) απαγορεύεται;
Εχω ακούσει μια απάντηση που λέει οτι επειδή περιέχει τρανζιστορ κλπ κλπ που παράγουν κάποια πολύ μκρά βέβαια ραδιοκύματα και μπορεί να επιρρεάσουν κάποιο σύστημα του αεροπλάνου.. Το θέμα όμως είναι οτι και τα mp3 player έχουν τέτοια και τα cd player και τα laptop (πολύ πιο πολύ) που ανοίγουν ορισμένοι και και και..
Γιατί να απαγορεύουνται οι συσκευές με εξωτερική κεραία;
Ευχαριστώ

gonso":29ik6v3r said:
Το συγκεκριμένο θέμα "σφυροκοπείται" καθημερινά, εδώ https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?t=1770

Δεν ρώτησα για κινητά... ρώτησα για φορητά ραδιόφωνα και γενικά παθητικές συσκευές με εξωτερική κεραία.. Σε εκείνο το θέμα λέει για τα κινήτα και αν μπλέξουμε παθητικές συσκευές με ενεργητικές, δεν θα βγάλουμε άκρη (γι αυτό το έγραψα εδώ..)

Αφού θές μία απάντηση εδώ, no problem.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιό απλό από ότι φαντάζεσαι. Δεν χρειάζονται καθόλου γνώσεις φυσικής. Μόνο νομικές γνώσεις χρειάζονται. Για να επιτραπέι μία ηλεκτρονική συσκευή στο αεροπλάνο, (άσχετα αν λαμβάνει μόνο ή εκπέμπει), ο κατασκευαστής ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ γιά τέτοιες συσκευές. Γιατί? Γιατί για να τις επιτρέψει και να είναι liable απέναντι στον πελάτη και τον επιβάτη, πρέπει να δοκιμάσει ΟΛΕΣ τις συσκευές που υπάρχουν στο εμπόριο (ή και παλαιότερες) και φυσικά να εγκρίνει και ότι καινούριο βγαίνει. Όλων των ειδών τις συσκευές, όλες τις μάρκες και όλα τα μοντέλα.

Επίσης, αυτά πρέπει να δοκιμαστούν σε όλες τις φάσεις πτήσεως και σε όλους τους τύπους και εκδόσεις αεροσκαφών (και φυσικά όλα αυτά σε test flights, χωρίς επιβάτε$$$$$$$$)!

Δεν είναι πολύ πιό εύκολο να τα απαγορέυσει όλα και να ξεμπερδεύει?

Αν εσύ ανοίξεις ένα ραδιοφωνάκι κατά την προσέγγιση με ομίχλη και αυτόματη προσγείωση και πέσει το αεροπλάνο, θα κατηγορηθείς εσύ.

Αν η Boeing αύριο το πρωί, δώσει το ΟΚ στις εταιρείες (δηλ. πάρει την ευθύνη) και αυτές με την σειρά τους επιτρέψουν σε εμάς να χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές και συμβέι το παραπάνω συμβάν, τότε φταίει η Boeing. ....Simple.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Είναι όντως μια απλή σκέψη που μπορεί να ισχύειο λόγο αυτού αλλά τότε γιατί επιτρέπονται laptop, mp3 player, φωτογραφικές μηχανές κλπ?

(κάποιος mod αν πιστεύει οτι ξεφεύγει από το thread ας κάνει ένα split σε νέο plz + sorry)

Ειδικά για τα laptop η απάντηση είναι απλή. Είναι το αγαπημένο αξεσουάρ των πιό αγαπημένων επιβατών όλων των εταιρειών. Των επιχειρηματιών/γιάπηδων κλπ. Ότι θέλουν τα παιδιά.

Το μπ3 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μορφή ακτινοβολίας. Τα cd/dvd player έχουν, αλλά είναι "κλειστού τύπου". Εξάλλου, αν επιτρέπεις αυτά, μπορείς να ζήσεις την ζωή σου (σαν αεροπορική εταιρέια μιλάμε) χωρίς πολύπλοκα και πανάκριβα συστήματα in-flight entairtainment.

Γιά τις φωτογραφικές μηχανές, δεν νομίζω ότι έχουν ακτινοβολία ή ότι μπορούν να παρεμβάλουν κάτι.

xristos":9modqswi said:
MerNion":9modqswi said:
Δεν ρώτησα για κινητά... ρώτησα για φορητά ραδιόφωνα και γενικά παθητικές συσκευές με εξωτερική κεραία..

Σχετική συζήτηση έχει γίνει κι εδώ: https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?t=3535

Ενδιαφέρουσα συζήτηση.. δεν την είχα βρει με την αναζήτηση.. ευχαριστώ, θα συνεχίσω εκεί.