Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
νέος στο forum

Γεία σε όλους,
εχω ασχοληθεί δεκάδες ώρες διαβάζοντας για τα συναρπαστικά αεροπλάνα κ στο φόρουμ αυτό έιναι το πρώτο μου post.
Σήμερα που έβλεπτα ένα ντοκιμαντέρ για το ατύχημα του concorde και το λάστιχο που "έσκασε" μου γεννήθηκαν οι απορίες:

στη πλατφόρμα απογειωσης δε θα έπρεπε να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος πρίν τις πτήσεις ? μπορεί π.χ ένας δυνατός άνεμος να "φέρει" ένα μετάλλικο αντικείμενο ή ότι άλλο ανεπιθύμιτο.

ένα αεροσκάφος αφού ζυγίζει τόσους τόνους γιατί εχει τόσο μικρούς τρχούς ? μου φαίνεται σα να βλέπω ένα φορτηγό με λάστιχα αυτοκινήτου...γιατι εκείνα έχουν "λαστιχάρες" ?? (όχι οτι θα ζηλεψουν τα αεροπλάνα τα φορτηγά:P )

Το "θηρίο" κ αγαπημένο μου A380 κι αυτό ροδάκια έχει έστω 6 σετ αν θυμαμαι.

Σορρυ αν οι απορια μου είναι ακυρη
 
Re: νέος στο forum

sureT":1va0e4ye said:
στη πλατφόρμα απογειωσης δε θα έπρεπε να γίνεται ένας στοιχειώδης έλεγχος πρίν τις πτήσεις ? μπορεί π.χ ένας δυνατός άνεμος να "φέρει" ένα μετάλλικο αντικείμενο ή ότι άλλο ανεπιθύμιτο.

Όταν λες πλατφόρμα;
Αν εννοείς το διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης, ο έλεγχος αυτός γίνεται από το αρμόδιο προσωπικό με όχημα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 1 ώρα ή π.χ. ανά 4-5 ώρες, ανάλογα με την κίνηση του αεροδρομίου). Προφανώς, αν εννοείς να γίνεται πριν από κάθε απογείωση ή προσγείωση, αυτό είναι ασύμφορο και αδύνατο. Για να γίνει αυτός ο έλεγχος προϋποθέτει το κλείσιμο (μη διαθεσιμότητα) του διαδρόμου για κάποια λεπτά. Φαντάσου πως ένας διάδρομος διαστάσεων 4000 x 60 m είναι μια επιφάνεια 240 στρεμμάτων και πρέπει να σκαναριστεί για ύπαρξη αντικειμένων. Αυτό προϋποθέτει κάποιο χρόνο. Όταν η μία απογείωση και προσγείωση γίνεται οριακά η μία πίσω από την άλλη, αυτό που λες είναι αδύνατο.

Στα πολυσύχναστα αεροδρόμια εγκαθίστανται σταδιακά συστήματα που αναλαμβάνουν τον αυτόματο έλεγχο των επιφανειών του αεροδρομίου για ύπαρξη αντικειμένων (FOD detection technology), οπότε και γίνεται εφικτός ο έλεγχος ανά πάσα στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτός και καιρού.
 
sureT":3kicn5cc said:
ένα αεροσκάφος αφού ζυγίζει τόσους τόνους γιατί εχει τόσο μικρούς τρχούς ? μου φαίνεται σα να βλέπω ένα φορτηγό με λάστιχα αυτοκινήτου...γιατι εκείνα έχουν "λαστιχάρες" ?? (όχι οτι θα ζηλεψουν τα αεροπλάνα τα φορτηγά:P )

Είναι όσο μεγάλα χρειάζονται και είναι ειδικά ελαστικά με τεράστιες αντοχές. Αν είχες μεγαλύτερα λάστιχα, θα είχες παραπάνω βάρος και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, θα χρειαζόσουν μεγαλύτερο χώρο όταν οι τροχοί είναι πάνω κατά την πτήση και πάει λέγοντας.

sureT":3kicn5cc said:
Το "θηρίο" κ αγαπημένο μου A380 κι αυτό ροδάκια έχει έστω 6 σετ αν θυμαμαι.

Δες εδώ 2 φωτό με τροχούς Α380 σε σχέση με τον άνθρωπο: τον πρόσθιο και ένα από τα 2 6αρια σετ που βρίσκονται στην ''κοιλιά'' της ατράκτου.

gallery/image_page.php?album_id=3&image_id=19877
gallery/image_page.php?album_id=3&image_id=19878

Το Α380 έχει άλλους 2 κύριους τροχούς με 4αρια σετ που μαζεύονται στα φτερά (το σύστημα φαίνεται εδώ καλύτερα).
 
Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα της καμπίνας κατά την απο/προσγέιωση το βράδυ;;

GP707":v9hlghan said:
Τα 2 &3 είναι για να έχει ο Κυβερνήτης την πλήρη ισχύ του αεροσκάφους εφ' όσον τη χρειαστεί.

Έκανα μια αναζήτηση και βρήκα το παραπάνω παλιό post. Συγγνώμη GP707 αλλά, αν ήταν για εξοικονόμηση ενέργειας τα φώτα θα χαμήλωναν και την ημέρα. Από ότι μου έχει πει Κυβερνήτης (Κ1) ελληνικής εταιρίας, τα φώτα χαμηλώνουν τις βραδινές ώρες για δύο λόγους:
α) επειδή κατά την από/προσγείωση η πιθανότητα φωτιάς είναι μεγαλύτερη και ο παραμικρός σπινθήρας φαίνεται καλυτέρα από το πλήρωμα καμπίνας στο σκοτάδι, και
β) για να συνηθίζουν τα μάτια των επιβατών στο σκοτάδι σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροσκάφος.

Εξ άλλου η ανακοίνωση είναι: «…για λόγους ασφαλείας κατά την από/προσγείωση τις βραδινές ώρες, τα φώτα της καμπίνας θα χαμηλώσουν».

Αν οι Κυβερνήτες δεν γνωρίζουν τους λόγους που κάνουν ορισμένες ενέργειες, τι να πω κι εγω;
 
Το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται πολύ (μα πάρα πολύ) περισσότερο χρόνο για να προσαρμόσει την όραση στο σκοτάδι άρα
Μάρη":ow063juw said:
...β) για να συνηθίζουν τα μάτια των επιβατών στο σκοτάδι σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροσκάφος...

Μάρη":ow063juw said:
...Εξ άλλου η ανακοίνωση είναι: «…για λόγους ασφαλείας κατά την από/προσγείωση τις βραδινές ώρες, τα φώτα της καμπίνας θα χαμηλώσουν»...
Η ανακοίνωση ΔΕ λέει ότι θα χαμηλώσουν για λόγους ασφάλειας. Απλά λέει ότι θα χαμηλώσουν για την προσγείωση (ή για την απογείωση).

Μάρη":ow063juw said:
...Αν οι Κυβερνήτες δεν γνωρίζουν τους λόγους που κάνουν ορισμένες ενέργειες, τι να πω κι εγω;
Ας κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν κι ας μη γνωρίζουν το λόγο. Πάντως δε νομίζω να υπάρχει πιλότος που δε γνωρίζει το λόγο για τον οποίο χαμηλώνουν τα φώτα.
 
Παράδειγμα:

"Ladies and gentlemen, we shall shortly be dimming the cabin lights for take-off/landing.
If you wish to read please use the the reading light in the panel above you."

Διαβάζεις πουθενά τη λέξη "safety"; Μη λέμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι. Ακόμα κι αν σε κάποιες εταιρείες αναφέρεται ότι γίνεται για λόγους ασφαλείας, δεν είναι κάτι το απαραίτητο.
 
Είμαι απόλυτα - απόλυτα σίγουρη. Το "για λόγους ασφαλείας" προστέθηκε στο μήνυμα τους τελευταίους 18 μήνες, τουλάχιστον στην ΟΑ και στη Lufthansa. Το άκουσα μόλις χτες το βραδυ γυρίζοντας με την Ολυμπιακή από Θεσσαλονίκη.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν όταν απαντάς, σε μένα τουλάχιστον, απέφευγες τις ειρωνείες, όπως "....να μη λέμε ότι μας κατεβαίνει στο κεφάλι" Σπάνια ποστάρω, κι αυτό μόνο όταν είμαι σίγουρη για κάτι. Και δεν νομίζω να έχω προσβάλει κανέναν ποτέ. Ευχαριστώ για την κατονόηση.
 
Δεν αμφισβητεί κανείς τη σιγουριά σου. Στη Lufthansa πάντως πριν δέκα μέρες που πέταξα δεν αναφέρθηκε ότι γίνεται για λόγους ασφαλείας. Επίσης, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται στην αναγγελία ο λόγος για τον οποίο χαμηλώνει ο φωτισμός της καμπίνας. Εντάξει;
 
Έχει δίκιο η Μάρη. Δεν ξέρω σε ποιες εταιρίες διευκρινίζουν ή όχι τον λόγο για τον οποιο χαμηλώνουν τα φώτα, πάντως ο λόγος είναι αυτός.
Για την καλύτερη προσαρμογή στο σκοτάδι σε περίπτωση ατυχήματος κατά την απογείωση και την εκκένωση του αεροπλάνου.

Ναι μεν όπως ειπε ο Φώτης η απολυτη προσαρμογή των ματιών από το φως στο σκοτάδι παίρνει ώρα, μισή για την ακρίβεια, αλλά δεν μιλάμε για απόλυτη προσαρμογή αλλά για το οτι καλύτερο μπορεί να γίνει. Φανταστείτε να βγαίνετε από μια πολύ φωτεινή καμπίνα κατευθείαν σε ένα πολύ σκοτεινο χωράφι ή στην θάλασσα την νύχτα και θα καταλάβετε το σκεπτικό.
 
Top