Δικαιώματα επιβατών

• Thread starter Thread starter akantif
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
επίσης πράγματι δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να αναγκάζει εταιρίες όπως Wizz να το εφαρμόσουν (χωρίς να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ στα ελληνικά δικαστήρια)
Προτού απευθυνθείς στα δικαστήρια, απευθύνεσαι δωρεάν στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)

Ενημερωτικα προχωρησα στη σχετική καταγγελια, βεβαια θα παρει το δρόμο του μετα απο καποιους μήνες. Επειδη δεν ξερω την αποτελεσματικοτητα της διαδικασιας, η συμβουλη θα ηταν παραλληλα με αυτη τη διαδικασια να βρω και να αγορασω νεο εισιτήριο ή να αναμενω οτι τελικα η wizz οντως θα κανονισει σχετικα;
Σε συνεχεια των παρακατω, για να καταλαβεται που ζουμε και τι δικαιωματα πραγματικα εχουμε, εστειλα στην αρμοδια αρχη ολα τα σχετικα στοιχεια (σχετικη επικοινωνια με αεροπορικη κλπ)... Εχουν περασει δυο ολοκληροι μηνες απο τοτε. Κανοντας ενα follow up, δυο μηνες μετα με ενημερωνουν οτι λογω φορτου εργασιας δεν εχει αποσταλει ακομη το οτιδηποτε στην αεροπορικη!!!

Αν καποιος λοιπον εχει περασει απο παρομοιες διαδικασιες και λαμβανοντας υπ οψην τις ταχυτητες του ελληνικου κρατους, αξιζει το κοπο να περιμενει κανεις ακομη και τελευταια στιγμη (γιατι ενδεχομενως με το ενα ή αλλο τροπο τελικα το συστημα λειτουργει) ή ειναι προτιμηταιο να κλεισει κανεις την υποθεση, να παρει τα χρηματα του πισω και απλως ο επιβατης να αναζητησει αλλου εισητηριο, τωρα που οι τιμες ειναι ακομη λογικες;

Πρώτη γνωριμία με Καύκασο. Θα προτιμούσα άλλη επιστροφή από το brutal πρωινό 04:40, αλλά η μόνη άλλη νορμάλ σε τιμή επιλογή έδινε 6 ώρες αναμονή στην Κωνσταντινούπολη. Επόμενος στόχος το Baku.
17.05.2025 A3894 ATH-TBS
20.05.2025 A3897 TBS-ATH

"Δυναμική αλλαγή προγράμματος, πράξη 1η"
Όταν κλείστηκε αυτό το εισητήριο, μόλις είχε μπει ο ανταγωνιστής στο δρομολόγιο με πρωινή πτήση το Σάββατο. Η αγαπημένη φυσικά ανταπέδωσε. Και επειδή δεν ήθελα να ταξιδέψω μεσάνυχτα (που είναι το σύνηθες για πτήσεις προς Τιφλίδα), έκλεισα αναχώρηση Σάββατο πρωί (Α3894). Κάποια στιγμή χαζεύοντας στο aeroroutes, διαβάζω ότι ο ανταγωνιστής πάει όλες τις πτήσεις στη ζώνη του λυκόφωτος. Από τότε μέτραγα αντίστροφα τις μέρες και ω, τι έκπληξη, μετά από λίγο σκάει email "Η πτήση σας Α3894 ακυρώθηκε, σας βάλαμε την ίδια μέρα στην Α3896 (αναχώρηση 00:10), πατήστε το κουμπάκι να αποδεχτείτε την αλλαγή". Η εναλλακτική ήταν refund. Ψάχνω να δω αν παίζει κάτι άλλο σε νορμάλ ώρες ταξιδιού, Turkish ή Pegasus δηλαδή. Η Turkish ήταν ή πολύ ακριβή, ή είχε πολύ μεγάλη χρονικά ανταπόκριση στο IST. Η Pegasus ζήταγε κάπου €300 μόνο με προσωπικό αντικείμενο (ούτε καν carry on). Τι να κάνω, θα ταξιδέψω μεσάνυχτα λέω, κλείνω και μία επιπλέον νύχτα στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου να πάω κατευθείαν για ύπνο και όλα καλά.

"Δυναμική αλλαγή προγράμματος, πράξη 2η"
Λίγες μέρες μετά, δεύτερο email, για την πτήση της επιστροφής. "Η πτήση σας Α3897 την 20.05.2025 ακυρώθηκε, σας βάλαμε στην ίδια πτήση την επόμενη μέρα, πατήστε το κουμπάκι να αποδεχτείτε την αλλαγή". Η ενναλλακτική ήταν refund. Δε βαριέσαι, ας κάτσω άλλη μια μέρα. Ακυρώνω το (προνοητικά κλεισμένο) refundable ξενοδοχείο, βρίσκω ένα λίγο φθηνότερο, πάλι refundable και όλα καλά.

"Δυναμική αλλαγή προγράμματος, πράξη 3η"
Την Τετάρτη που μας πέρασε, νέο email, πάλι για την πτήση επιστροφής. "Η πτήση σας Α3897 την 21.05.2025 ακυρώθηκε. Δικαιούστε refund, voucher ή επικοινωνήστε μαζί μας για να εξετάσουμε τις εναλλακτικές σας". Λίγο διαφορετικό μοτίβο αυτή τη φορά, ψάχνω να βρω τί παίζει για επιστροφή είτε 21 Μαίου είτε 20 Μαίου πού ήταν το αρχικό πλανο. Βέβαια, βάσει του EU261, πιο εύκολα θα γινόταν rebooking σε άλλες πτήσεις την ίδια ημέρα, αφού ο EU261 αναφέρει at the earliest opportunity". Πατάω το κουμπάκι για επικοινωνία, βάζω στοιχεία κράτησης και τους δίνω τρεις επιλογές για rebooking. 1. Edelweiss+Swiss μέσω Ζυρίχης, που έφευγε σε λίγο πιο νορμάλ ώρα και έκανε το λιγότερο χρόνο, 2. Lufthansa+Lufthansa μέσω Μονάχου που έφευγε περίπου την ίδια ώρα, 3. Turkish+Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης, που δεν ήταν τραγικα πιο γρήγορη και μερικές φορές μου αρέσει να ζω στα άκρα :p

Σε αυτό το σημείο θα πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα, μου έστειλαν το νέο booking με Lufthansa τελικά μέσω Μονάχου. Περίμενα ότι θα αναγκαζόμουν να τσακωθώ μαζί τους, αλλά ίσως και εγώ τους πρόσφερα την εύκολη λύση στο χέρι. Αν ζήταγα μόνο Edelweiss+Swiss δεν ξέρω αν θα είχε γίνει δεκτό. Βέβαια, το ταξίδι επιστροφής θα είναι κάπου 9μιση ώρες με την ανταπόκριση αντί για περίπου 3 ώρες με την απευθείας πτήση. Αλλά η όλη διαδικασία ήταν πολύ smooth.

Χρησιμοποίησαν την λέξη «ακύρωση» ή παράγωγα αυτής; Είναι πολύ σκληρή λέξη και δεν τη συμπαθούν ιδιαίτερα.

(Θα το ποστάρω συνέχεια μέχρι να με μπανάρουν οι Admins)
Δικαίωμα να ζητήσετε όποια πτήση σας βολεύει σε περίπτωση ακύρωσης έχετε πάντα. Όχι μόνο εντός 14 ήμερων πριν την πτήση. Αν θα το κάνουν εύκολα είναι άλλο θέμα, συνήθως ο απλός ο λιγότερο-μερακλής customer support agent βλέπει μόνο Α3 και LH codeshares, οπότε θέλει supervisor.

"Δυναμική αλλαγή προγράμματος, πράξη 2η"
Λίγες μέρες μετά, δεύτερο email, για την πτήση της επιστροφής. "Η πτήση σας Α3897 την 20.05.2025 ακυρώθηκε, σας βάλαμε στην ίδια πτήση την επόμενη μέρα, πατήστε το κουμπάκι να αποδεχτείτε την αλλαγή". Η ενναλλακτική ήταν refund. Δε βαριέσαι, ας κάτσω άλλη μια μέρα. Ακυρώνω το (προνοητικά κλεισμένο) refundable ξενοδοχείο, βρίσκω ένα λίγο φθηνότερο, πάλι refundable και όλα καλά.
Εδώ επίσης σας χρωστάει 1 μέρα φαγητά, ξενοδοχείο και ταξί προς το αεροδρόμιο η Aegean :)
Right to care έχει πάντα η αεροπορική.

Ναι, για αυτό είπα ότι μάλλον τους πρόσφερα την εύκολη λύση στο χέρι. Για μένα το ίδιο είναι πάνω κάτω, 1 ώρα διαφορά στον συνολικό χρόνο ταξιδιού, απλά η Edelweiss φεύγει 6:00 ενώ η Lufthansa 04:55. Για το right to care το διάβασα είναι η αλήθεια, αλλά δεν ήμουν και πολύ σίγουρος. Αν τους ζητήσω μια μέρα φαγητό βέβαια, ακόμα και σε τιμές Τιφλίδας, έχουν μπει μέσα άγρια...:)

Χρησιμοποίησαν την λέξη «ακύρωση» ή παράγωγα αυτής; Είναι πολύ σκληρή λέξη και δεν τη συμπαθούν ιδιαίτερα.
Αντιγράφω από το email που μου έστειλαν
Our flight schedule has changed and as a result your flight(s) has been cancelled.
We are sorry for this.

Here are your options:
• Apply for Credit Voucher * or
• Apply for a Refund or
Contact us; let’s explore alternative flight options together. We will do our best to assist you on your travel plans.

Last edited by a moderator:
Θέλω να γράψω μερικά πράγματα για την Aegean και τον γενικό κατήφορο που έχει πάρει ως εταιρεία στην εξυπηρέτηση πελατών, ίσως και λόγω της μεγέθυνσης της ή των λάθος ανθρώπων στις λάθος θέσεις, στους οποίους διακρίνω μια απάθεια, να το πω ευγενικά. Να ξεκαθαρίσω ότι το συμβάν δεν αφορά εμένα αλλά κοντινό μου πρόσωπο.

-Πτήση από Καλαμάτα για Βιέννη μέσω Αθήνας, 2 ενήλικες και 2 παιδιά (11 και 6 ετών) και τα εισιτήρια κλεισμένα μέσω booking.com
-η Α3 ακυρώνει το σκέλος KLX-ATH
-η πτήση είναι Κυριακή και Δευτέρα τα παιδιά πρέπει να είναι σχολείο στο Μόναχο, το σκέλος Βιέννη- Μόναχο ήταν προγραμματισμένο να γίνει με τραίνο (σσ. στη Γερμανία η αστυνομία σταματάει οικογένειες στο αεροδρόμιο να δει γιατί τα παιδιά δεν είναι σχολείο, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Γερμανία). Το ότι και οι 2 γονείς έχουν δουλειά που προφανώς θα πρέπει να πάρουν άδεια για να λείψουν είναι εντελώς αδιάφορο στην εταιρεία (δική τους είναι η άδεια;).

Η Α3 προτείνει: είτε ΚLX-SKG-VIE με άφιξη μια μέρα αργότερα (Δευτέρα) και διανυχτέρευση στο SKG (χωρίς να πληρώνει ξενοδοχείο), είτε ένα (ακόμα πιο αστείο) KLX-SKG-ATH-VIE 2 μέρες νωρίτερα. Μετά από πίεση στο facebook, καθώς στο τηλέφωνο σου λένε μίλα με την booking.com (δείτε παρακάτω) προτείνουν να πάει η οικογένεια ''με συμβατικό μέσο στην Αθήνα, πχ ΚΤΕΛ'' και να πετάξουν μόνο το σκέλος ATH-VIE. Κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ του ίσως θεωρεί ότι είναι εύκολη λύση, κάποιος με ελάχιστη γνώση καταλαβαίνει ότι για να πάρεις πτήση στις 9πμ πρέπει να είσαι αεροδρόμιο στις 7πμ. Που σημαίνει ότι το αργότερο πρέπει να φτάσεις στις 4-5πμ στο μπαγνλαντεσιανό ΚΤΕΛ Κηφισού και να παρακαλάς να μην τύχει τίποτα στον δρόμο. Το πρόβλημα με αυτό είναι βέβαια ότι δεν υπάρχουν μεταμεσονύχτια ΚΤΕΛ μεταξύ Καλαμάτας-Αθήνας - αφήνω το πώς είναι να μεταφέρεις βαλίτσες με 2 μικρά παιδια μέσα στην νύχτα. Όταν το σημείωσαν αυτό στην Α3, προσφέρθηκαν να πληρώσουν εως 170Ε για τετράκλινο - θυμίζω για πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι με την ακύρωση πτήσης τους - και άρα να ξεκινήσεις το ταξίδι σου πάλι μια μέρα νωρίτερα, σε αυτή την περίπτωση κάπου στις 12 ώρες νωρίτερα με αλλαγές 2 λεωφορείων ή ταξί και την ευκαιρία να δεις το κοσμοπολίτικο Κηφισό αντί το Ελ Βενιζέλος που έχεις πληρώσει.

Μιας που οι επιβάτες έχουν τελικό προορισμό το Mοναχο ζητήσαν είτε το ATH-MUC απευθείας την Κυριακή, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος του Καλαμάτα-Αθήνα, είτε το KLX-MUC απευθείας με Discovery μια μέρα νωρίτερα. Μιας που η κράτηση είχε γίνει μέσω booking.com, η επικοινωνία έγινε μέσω του πράκτορα. Το αστείο είναι ότι όποια πρόταση και αν έγινε, έλαβε αρνητική απάντηση από την Aegean (μιας που δεν θελει να κάνει reprotection σε codeshared πτήσεις της LH και επίσης δεν θέλει να κάνει άλλους επιβάτες upgrade για να ελευθερωθούν 4 θέσεις economy στις δικές της πτήσεις για Μόναχο). Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν πήρα προσωπικά τηλέφωνο μήπως και μπορέσω να σπρώξω την κατάσταση, η απάντηση της κυρίας ήταν ότι α) η aegean δεν αρνείται ποτέ reprotection σε πτήσεις της (ενώ είχαμε σε γραπτά μηνύματα από την booking ότι η εταιρεία τις απορρίπτει με τους λόγους που έδινε η εταιρεία - δείτε εικόνα) β) σε υψηλό τόνο φωνής ότι δεν έχει νομικές γνώσεις να μου πει αν το η νομοθεσία της ΕΕ λέει κάπου ότι το δικαίωμα επαναπροστασίας περιορίζεται σε δικές της μόνο πτήσεις και αν θέλω να στείλω εμαιλ στο νομικό τους τμήμα (να ρωτήσω την ΑΝΕΚ την επόμενη φορά για τα δικαιώματα πελατών αεροπορικής...). Και φυσικά συνέχισε το ποίημα ότι ο πράκτορας πρέπει να βρει λύση, ακόμα και αν η οποιαδήποτε λύση που μπορούσε να φέρει τους επιβάτες την ίδια μέρα στο προορισμό τους, χωρίς να πρέπει να αρχίσουν μια μέρα νωρίτερα το ταξίδι του με ΚΤΕΛ, ήταν υπό απόρριψη από την Α3 ή λες και η Α3 δεν βγάζει λεφτά από τους προμηθευτές/συνεργάτες της και δεν έχει καμία σχέση με το θέμα.

Αυτά τα γράφω όχι για να βρω ποιος έχει δίκαιο (οι επιβάτες έδωσαν 1000Ε και έκλεισαν με LH, που θα τα ζητήσουν νομικά από την Α3 - και κάτι μου λέει ότι η αυστριακή ή γερμανική αρχή θα τους δικαιώσει καθώς υπάρχουν όλα τα email), αλλά η συμπεριφορά της πλάκας της Α3, που για ένα πρόβλημα που δημιουργεί η ίδια για να γλυτώσει χρήματα από ένα αεροπλάνο που ίσως να μην ήταν γεμάτο, σου λέει χωρίς ντροπή ότι θα πρέπει είσαι στις 4πμ στο ΚΤΕΛ Κηφισού με μπαγκάζια και παιδιά, προσθέτοντας αρκετές ώρες στο ταξίδι σου, επειδή η ίδια δεν θέλει να αναλάβει τη παραμικρή ευθύνη (ούτε καν 2 δίκλινα της παρηγοριάς, τόση η κακομοιριά).

Άσχετο-σχετικό, σε χτεσινή μου πτήση με την Α3 και ενώ είχα επιβαστεί πρώτος, μού έγινε παρατήρηση με ύφος Πάπα από μια αεροσυνοδό κάπου 20 ετών, ότι η πτήση είναι γεμάτη και έτσι το τσουρέκι Τερκενλής από τα duty free, έπρεπε να μπει κάτω από το κάθισμα. Ταξίδευα με βρέφος αγκαλιά και σύζυγο η οποία είχε ήδη τσάντα στα πόδια (είχαμε δικαίωμα για 3 χειραποσκεύες ενώ βάλαμε πάνω μόνο μια + τον Τερκενλή) και βασικά το αεροπλάνο ήταν γεμάτο κατά 70% περίπου, οι 2 πίσω μας σειρές ήταν εντελώς άδειες - το ότι είμαι γκολντ καμιά δεκαριά χρόνια δεν το βάζω στην εξίσωση, μάλλον η αιγαιοπούλα δεν με βλέπει έτσι και αλλιώς.

1747655804303.png

Να κάνω μια ερώτηση; Τι διαφορά τιμής είχε η κράτηση στο booking.com με την τιμή που πουλούσε τις πτήσεις η ίδια η Aegean;

Προσωπικά έχω κλείσει μέχρι και 20€ λιγότερο ανά σκέλος ανά άτομο από Booking, συνήθως 5€ χαμηλότερα.